Nyfiken på… Stefan Sundblom


Mälarhöjdens Kanotsällskaps kvällskör är ju legendariska? I år har man kört 21 race med ett snitt på 41 Lasers. Som mest hade man 59 startande!

Jesper Hoffstedt publicerade en bra intervju med Stefan Sundblom. En del av frågorna handlade om “fair sailing”, vilket ju är aktuellt just nu.

Hur många gånger har du vunnit?
Du är ingen duvunge i kvällskörssammanhang?

-Det där med statistik är inte min starkaste sida men jag har fått lite frågor på temat så nu har jag kollat upp det. Det är ingen tvekan om att Kvällskören utgjort ett väsentligt inslag i mitt liv. Större än jag kanske insett för jag blev själv lite chockad när jag gick igenom min ”Kvällskörskarriär”:

* 31 kvällskörsäsonger
* 412 kvällskör
* 143 spikar
* 10 totalsegrar

Vad har du för strategi för första kryssen?

-Min huvudtanke inför varje race är att du aldrig kan vinna ett kör i starten men däremot förlora det. Därför tar jag absolut inga onödiga risker i starterna. Ifall jag tror att det lönar sig att starta sent startar jag kanske kring den sista tredjedelen av startlinjen men aldrig närmast begränsningsbojen därför att där är risken så stor att bli indragen i en kaotisk grosshandlarmarknad. Och ifall jag vill starta tidigt så går jag ändå inte iväg bland de allra första eftersom risken är så stor att man fastnar där ute på babordskanten ifall vindarna går en emot. Så allt fokus ligger på att få en så ren start som möjligt någonstans mitt på startlinjen och sedan segla i fri vind och ha möjlighet att dra sig ut mot den kant som verkar fördelaktigast efter hand. Priset av denna strategi är att jag sällan rundar först vid kryssbojen men nästan alltid bland top 10 och med bra häng på täten. Och eftersom det alltid brukar vara så att några av toppseglarna seglat bort sig på första kryssen så brukar det vara möjligt att segla ikapp och förbi några av de chanstagare som kanske bara haft tur på första kryssen.

Resten av intervjun här.