KDY Autumn Regatta 2010

Blurs mastman, Mattias Bodlund, körde KDY Autumn Regatta ombord på Farr 30 FarrBar II. Här är hans rapport.

L1070150.jpg
Stora DH klassen på avstånd 

Det är otroligt vad lite blå himmel och sol kan göra skillnad. Förra helgen kämpade vi oss igenom Thiele Cup och Mumm Stelton i kallt och hårt väder. Halva besättningen lade sig därefter sjuka nästan hela veckan. Alla förutom en han dock bli tillräckligt piga igen för att åter ta sig till Rungsted för årets sista stora segling i sundet – KDY Autumn Regatta. 

Nytt för i år (tror jag) var att man utöver DH även skulle köra en IRC klass. Detta lyckades faktiskt locka ner några norska båtar, bla en King 40 och en Landmark 43. Ytterligae så skulle vi bli 4 Farr 30 i IRC klassen vilket var extra kul. (Kom dock enbart 3 till start)

Lördagen bjöd på super väder – blå himmel, sol och vind från SÖ på ca 16 knop, dock avtagande under dagen. Kändes nästan som sommar igen.

Chikanebaner_2010_v2-1.jpg

Programmet för regattan var lördag med chikanbana och söndag med kryss/läns. Varje dag med två til tre seglingar lite beroende på väder. 

Verkade som alla var lite morgon sega när vi gick upp till starten på lopp 1 – alla var ca 30 sek sena upp. Vi låg ganska långt till vänster på linjen vilket inte var optimalt då Letto gick bättre på högerkaten. Tror vi rundade första märket som andra Farr 30. Denna ställning stod sig tills vi kom ner i chikanen där vi på andra eller tredje kryssen lyckades ta oss förbi Letto. Denna ställning stod sig in till mål. 

Andra racet var alla mer på hugget vid starten, vi rundade även här efter Letto vid första märket vilket var frustrerande. Lyckades dock inte ta oss förbi denna gången nere i chikanen. Kom nära en gång men Letto var duktiga på att bevaka högersidan så när vi kom nära var vi alltid på barbord. Surt men vi bet i hop och laddade inför sista racet.

L1070121.jpg
Pre race check

L1070125.jpg
Tune up kryss

L1070135.jpg
Letto i lä

L1070148.jpg

L1070165.jpg
Här fick både vi och Letto en bra start. Orca däremot gjorde en dålig start och låg markant efter vid första märket. På den efterföljande långa länsen gick vi efter Letto ut vänster medan Orca gick höger. Vi ville dock täcka Letto så vi låg kvar. Letto fake gippade vilket gjorde att vi gippade. Vi beslöt dock att fortsätta in mot höger sidan då det kändes som det var bättre tryck där. Ja, och mycket riktigt så var Orca helt plötsligt med i leken igen. När vi närmade oss första märket på länsen så var de helt upp mellan oss och Letto. Till våran fördel så blev den kanska tight mellan de två andra så vi kunde lugnt glida ifrån genom hela chikanen och ta en sista spik (internt i Farr 30 klassen)

L1070167.jpg
Sista racet – Orca med blå spinnare

Mycket nöjda med dagen så gled vi in i hamn. Lyckades t.o.m testa nya genakern på väg in. Väl inne i hamnen så möttes vi av fullt ös uppe i KDYs klubbhus. Värdens after ski-stämning med teknotyrol, tyrolklädda servitriser och så en fake snö maskin som stod och pumpade vitt skum. Till detta så bjöds det grill korv och fri øl. 

Får faktiskt säga att detta är något som de är bra på danskarna. Var nästan lika bra som i Kerteminde under Big Boat Challange.

L1070174.jpg
Rungsted skulle också visa sig ha fler likheter med Kerteminde. Starten söndag morgon skulle vara redan kl 10 så vi anslöt vid båten kring kl 8. Och ser man på – dimma. Apan kom upp och vi passade på att få i oss lite frukost i KDYs klubbhus. 

Kring 10 började det dock klarna lite så apan kom ner och alla begav sig ut. Väl ute vid startfartyget så var dock dimman tjock igen. Vinden hade nu också börjat avta ordentligt så det vara bara att avvakta igen. Vi passade på att testa lite med vår lätta spinnaker – andra la de sig sida vid sida och tog en fika. Tjerna på Farr 40 passade på at förse alla med godis medans norrmänen körde omkapp. Tror vi var ute till omkring kl 12 då de valde att avblåsa dagens seglingar. Lite trist men är där ingen sigt och ingen vind så är det svårt att kappsegla. Så det blev helt enkelt en omvänd Kerteminde.

L1070177.jpg
Team Orca – in i dimman.

L1070189.jpg

L1070190.jpg
Farr 30 konference 

Stort tack till alla ombord på FarrBar II för två super helger. Också kul att klassen sakta växer i Sverige. Snart får vi vårt eget lopp så slipper vi tampas med de där IRC monstren.

Alla resultat här.