Skip to content

35 Comments

 1. Sam V
  Jun 21, 2011 @ 17:45

  Känns väldigt mycket 340 så den är nog lyckad seglingsmässigt.

  Reply

 2. Stefan P
  Jun 21, 2011 @ 18:42

  Vi såg när den kom in för motor från havet vid SO som sagt är den som 340 så blir det en bra seglare speciellt gillar jag bulb trenden inte nått Arcona.

  Reply

 3. large
  Jun 21, 2011 @ 19:33

  Segelgaraget bakom ankarboxen är fräckt, bara att skicka ner Code och Gennacker!
  Snygg båt!

  Reply

 4. Pippi
  Jun 22, 2011 @ 22:27

  Mötte den i fullt ställ på Baggensfjärden i eftermiddags då jag kom seglandes i min Arcona 400. Kändes som om det var (eller kan bli) ett dyrt möte… Till råga på allt blev jag nerbjuden ombord efter att den lagt till vid Arconas anläggning i Gustavsberg. Den är sjukt snygg och märkbart annorlunda än 400:an, speciellt ovan däck.

  Reply

 5. Hannu
  Jun 23, 2011 @ 08:37

  Yesss…….ser ut som en….?!……Arcona 400……..!!
  //Hannu

  Reply

  • Large
   Jun 23, 2011 @ 10:26

   Ser inte ut som en 400, den ser ut som en 340, om den seglar som en stor 340 kommer den sälja bra…………

   Reply

   • Hannu
    Jun 23, 2011 @ 12:52

    Hehe….och Arcona 340 ser ut som en…???!!! Arcona 400……va?

    Reply

    • large
     Jun 26, 2011 @ 22:29

     I profil är 400 och 340 ganska lika, i övrigt väldigt olika. En 340 och även 410 är mycket bredare i aktern, har relativt 400 mer segel.

     Reply

 6. andreas i HP
  Jun 23, 2011 @ 18:38

  är det stor skillnad på 410 o 430?
  Känns som dessa båtar ligger nära varandra i storlek o pris…o sedan stor steg ner till 340…
  Men det kanske kommer en efterföljare till 370 snart som täpper till gapet.

  Kul med svenska båtar ialla fall.

  MVH Andreas

  Reply

  • Stefan A
   Jun 23, 2011 @ 22:03

   Hörru Andreas, norrmänen verkar ju gilla HP:n i alla fall. Kommentarer som “Bästa båten jag seglat” och “Planade förbi alla vi såg” haglar tätt i den här artikeln:
   http://www.seilas.no/wip4/detail.epl?id=812327&cat=4914

   Snygg som f-n i svart också.

   //S//

   Reply

   • Peter Gustafsson
    Jun 24, 2011 @ 16:04

    Verkar vara VM i bortförklaring som vanligt?

    Om man nu skall gå ut i pressen och sno ihop en story så skall man i alla fall ha en bra story. “Hadde vi rukket starten, eller kommet 7 minutter tidligere inn i mål, ville vi fått 3. Plass”. Hmmm… 7 minuter snabbare seglad tid ger en korrigerad tid på 16.01.10 = 10:e plats i stället för 11:e!

    Och att de “seilte raskere enn alle båtene vi kunne se” kanske beror på att man inte tittade så noga?? 17 båtar (nästan 40% av klassen var före i mål)!

    Påminner lite om den pressrelease som gick ut när man var för sen i starten på Tjörn Runt 2009 men “trots detta blev vi snabbaste båt under 36 fot på seglad tid”. Då hade man råkat bortse från två Mumm 36, J/109, Melges 24 & en B&R 23.

    Fakta är svåra saker :-)

    Reply

    • Anders Averdal
     Jun 24, 2011 @ 19:38

     +1

     Reply

    • Magnus
     Jun 24, 2011 @ 20:42

     +2 ;-))

     Reply

    • Hans Gunnarsson
     Jun 25, 2011 @ 09:46

     Men jösses, är det obligatoriskt att racka ner på HP:n på det här forumet?

     Så fort den kommer på tal är det minst en som ska klaga på nåt.

     Jag har hört ursäkterna att “ja men de har varit så kaxiga, så de får skylla sig själva”, men räcker det inte nu?

     Det är väl kul att det är några som gillar båten och tycker att den går fort?

     /H

     Reply

    • Peter Gustafsson
     Jun 25, 2011 @ 10:00

     Nej, det är inte obligatoriskt!

     Är det obligatoriskt att gå till pressen med massor av bortförklaringar (som alla seglare har) och hävda att man är snabbast och borde ha slagit ett antal båtar som faktiskt seglade om det i stället för att snacka?

     Och det spelar ingen roll vilken båt det är… det är samma för alla. Resultatlistan gäller. Allt annat är bullshit!

     Anledningen att jag bryr mig lite extra är att man går ut i pressen och hävdar att man är snabbare än vad vi är. WTF. Skall man ljuga ihop något så får man nog välja någon annan :-)

     Reply

     • Hans Gunnarsson
      Jun 25, 2011 @ 16:39

      Peter, jag köper det där (som jag också skrev), men jag tycker det borde vara utspelat snart. Så fort HP nämns så dras detta igång. Tycker nog att andra märken/båtar/seglare också kan vara lite väl kaxiga/bortförklariga (är det ett ord :) men det blir sällan denna häxjakt.

      Nån skriver nått positivt om HP:n, och direkt kommer det en negativ kommentar, gärna åtföljt med en eller två +1.

      Nåja, jag har aldrig seglat en HP, känner ingen som har en, så jag kanske inte borde bry mig. Men, kan vi inte foka på positiva saker och låta folk tycka om sina båtar (vilket jag uppfattade seilas-artikeln som)?

      /H

     • Andreas i HP
      Jun 26, 2011 @ 17:57

      Peter, att komma 11a i mål hade vi varit nöjda med.
      Är det så hemskt dåligt presterat av dem?
      Du sågar verkligen alla andra som ställde upp o kom sämre…
      Vi vet att du är seriös o duktig o har en bra besättning, men nu upplever jag dig gå över gränsen.
      Tror du detta lockar fler tävlande till racen?

      Du sätter nivån med din satsning när du kommer med J111an Peter…

      Vi hade varit nöjda med 11a på Faerdern.

      Men nu kommer ett Bohusrace.
      Skall bli kul!

      Vi ses där alla
      //A

     • Peter Gustafsson
      Jun 26, 2011 @ 18:11

      Andreas, du missuppfattar mig!

      11:a var kanon och det skulle de flesta vara nöjda med. De gjorde ett bra race (vi hade koll på dem från Slemmestad) och de har min fulla respekt för prestationen på vattnet. Precis som alla andra som seglade, oavsett ambition och placering!

      Det jag retar mig på är att man går ut i pressen och hävdar saker som inte stämmer. DET är att såga andra som körde med det man hade, gjorde sina misstag och accepterade resultatet i prislistan.

      Vilken “nivå” sätter jag???

      Vi slet i två säsonger innan vi fick ut prestandan ur 109:an. Och trots att jag kan skriva vad jag vill här på bloggen, så skulle jag aldrig få för mig att hitta på saker för att verka bättre än vad jag faktiskt är. Du kan ju roa dig med att läsa referaten från våra första race…

     • Andreas i HP
      Jun 26, 2011 @ 21:29

      Jag saknade bara nyansen av fakta.
      Vad SEILAS skrivit är väl inte fakta?
      Eller pratade du med seglarna Peter?

      Fakta är att de kom o seglade o presterade ett resultat motsvarande 11a i R36klassen.

      De hann inte till start o beviseligen har man en bild på att de blev x antal minuter sena o ändå seglade upp till 11e plats.

      Sedan finns det en artikel där Seilas påstår något som inte stämmer, men VAD har det med hela din nedvärdering ovan om HPn Peter?
      Kallar du det respekt? Jag kallar det något helt annat.
      Jag läste det igen o jag anser att du själv frångår den fakta du vill se.

      O ja, jag har läst dina reportage o jag har sett tendenser där du frångår fakta…men jag som läsare bryr mig inte , då det positiva av din blogg överlyser vissa andra delar….men nu känner JAG att jag kan skriva vad JAG anser.

      Hur kan du skriva så mycket negativt om HP1030?
      Har du ens seglat den? Nyfiken fråga bara…
      Eller är du en person som skriver negativt om dess prestanda utan att seglat den?

      Jag har inget emot att du rankar ner på min båt Peter.
      Jag har inget emot att du säger att 11e plats e kasst…(för du jämnför väl med din egen målsättning…)
      Men jag vet tex en segelbåt som kämpade väldigt tappert på lysekils race o var nya o kämpade VÄLDIGT TAPPERT, ser de detta nedtrampande på att man är sämre än dig tror jag det skrämmer folk Peter.
      Lyft fram fakta o positivism…skit i våran lågpresterande båt+ alla andra som är ännu sämre….
      Men tappa inte fokus på att föröka få med mer seglare på banan……

      Men nog om detta Peter. Detta är min åsikt, o det är inte bara på din blogg Peter du får säga vad du vill, i Sverige har vi åsiktsfrihet o tryckfrihet…

      Vi ses på Fredag.

      MVH Andreas

     • Peter Gustafsson
      Jun 26, 2011 @ 21:54

      Nä, nu får du för fan ge dig!!!

      Var skriver jag någonting negativt om HP1030?

      Hur nedvärderar jag båttypen?

      Var kommenterar jag din båt?

      Och var säger jag någonting om att deras 11:e plats är kass?

      Det enda jag har sagt är att killarna som seglade den där båten (skit samma vilken) snackar skit. Inget annat. Och de har så klart en egen agenda med att figurera i Seilas (promota sin bok kanske).

      Det är absolut inget fel på HP1030 som båt (hur många gånger skall jag behöva säga det), och när det gäller prestandan så vet jag bara vad jag ser på havet. Och där tenderar jag att tro på det som står i resultatlistorna mer än det som skrivs i seglingstidningarna. Rätt eller fel.

      Och det var ingen “segelbåt som kämpade väldigt tappert” på Lysekils Race. Det var du och din besättning, och det gjorde ni förbannat bra, vilket jag redan har berömt er för.

      Båten är bara ett redskap. Och det vore hälsosamt för alla inblandade att ha lite distans till, och perspektiv på, den båttyp man seglar eller säljer!

     • Andreas i HP
      Jun 26, 2011 @ 22:43

      Ojoj nu blir det intressant…svordommar….
      Du är väldigt inkonsekvent Peter…du säger att du inte tror på vad som skrivs av tidningarna…..Då är det fakta som gäller?! Så varför regagerar du så starkt vad Seilas skrivit? O valt att klippa ihop av en intervju?
      Jag tycker faktiskt det är du som skall ge dig;-)

      Men nu kom vi väldigt snett. Lysekils race…..Jag pratade inte om våran prestation…Nä du…
      På lysekils race var det ett antal unga killar som seglade 707a o som jag tror seglade kölbåtstävling för första gången.Dessa var i nedre tonåren… Sen var det med en First 34,7 som ganska nyligen köpt denna(sin första båt) o var med o kappseglade även om resultatet ännu inte kommit.
      Det betydde mycket för mig att se NYA seglare komma till banan…och att unga är intresserade av kölbåt.
      Säg inte att de inte kämpade tappert Peter. Nedvärdera inte andras prestationer, det tycker inte jag är snyggt.

      Sedan känner jag mig betydligt mer nyanserad än vad jag upplever dig i ditt inlägg, men jag kan ha fel.
      O jag säljer verkligen inte HP…..
      O tror inte de som har Göy på vattnet heller säljer den…
      Mig veteligt är det bara Hans Petterson som säljer HP1030. Men vad vet jag.

     • Gustaf L
      Jun 28, 2011 @ 07:55

      Hmm…
      Känns som om ni pratar förbi varandra lite här.

    • Joakim
     Jun 25, 2011 @ 12:13

     Och “Dette til tross for at de seilte med et 10 kvm mindre storseil”? Storsegel ser inte så liten ut. Kan det verkligen vara 10 m2 större? Altså 75 cm större akterlik hela vägen från bom till fathead?

     Reply

     • Stefan A
      Jun 25, 2011 @ 13:11

      Fan, det var ju inte riktigt meningen att kasta det här vedträt indränkt i bensin på HP-brasan. I vilket fall, gjort är gjort.

      Utan att vara direkt insatt i HP-storyn om otillbörlig marknadsföring så uppfattade jag nog inte artikeln i Seilas som att den var regisserad av någon från HP utan bara som en glad norrman som var nöjd med sin nya båt. Men han kanske är HP:s ÅF i Norge eller? Sen ska man ju inte komma med massa undanflykter och hävda sin båts oslagbara förträfflighet ändå. Dock tror jag kanske att en tidning inte alltid förmedlar den totala sanningen utan kanske snarare klipper citat som skapar en bra artikel.

      Sen så när det kommer till fakta så kom ju båten faktiskt på en hyfsad placering, även om den inte vann. Den var ju före alla Elan 350, en J/109 och de flesta X-yachts t.ex.

      I slutändan kanske det handlar mer om dem som seglar båten ändå än själva båten? Annars verkar det ju inte bättre än att Europas samlade seglande journalist kår har helt fel angående Elan 350..? Men det är kanske Elans mera ödmjuka inställning till sin produkt som gör att de slipper bilan? ;)

      Personligen hoppas jag att HP (eller liknande svenska båtar) blir en succe eftersom det är den typ av båt som jag skulle vilja se mer av i Sverige.

      //S//

     • Peter Gustafsson
      Jun 25, 2011 @ 13:44

      Det är svårt att säga något om segelytan eftersom de saknar mätbrev ;-)

      http://www.seiling.org/baat/finnBaatId.do?baatId=21345

      Jag gillar också båten. Men det hade varit bättre att få en välseglad båt på havet än att komma med ursäkter varje gång man inte vinner eller lämnar DNS. Just sayin’.

 7. andreas i HP
  Jun 23, 2011 @ 22:53

  Kul för dom att det lönade sig att sträcksegla upp o föröka få iordning på prylarna o sedan få ett resultat som verkar helt OK.

  Masten är jag sugen på;-)

  Reply

 8. Hannu
  Jun 25, 2011 @ 08:21

  Ska bli kul och se båten på Bohusracet i alla fall, den är riktigt snygg i svart.
  //Hannu

  Reply

 9. f424
  Jun 26, 2011 @ 07:49

  Att vara entusiastiskt positiv till den egna båten är helt ok (vem är inte det;-)). Att komma med bortförklaringar kan oxo funka, men bara ett tag. Försöker man hissa ens båts prestanda via medvetna faktafel är det patetiskt och korkat och bra att det upptäcks. himla synd på en så fräck båt. Ett uppriktigt lycka till framgent alla HP-seglare.

  Reply

  • Andreas i HP
   Jun 26, 2011 @ 23:05

   Att den tokhissats o lovordats gällande prestanda osv… tidigare är synd o tråkigt, o jag får nog säga att jag förstod att en en kölbåt inte väger 3 ton med full inredning o inte planar vid 6m/s…för mig var det ganska uppenbart….Det är att gå över de fysikaliska lagarna…
   Lögn, falsk marknadsföring osv…håller jag verkligen med om. (Även om jag såg det som lite humoristiskt)
   Men detta är från företaget o innan jag(o många med mig) köpte båten , o det känns väl inte som vi kan påverka/hjälpa där.
   Likaså en konkurs. Men fakta är att det byggs båtar fortfarande och i Norge är det nog störst intresse just nu.
   Vad gäller prestandan….. jag fick min båt i sensomras/höstas lagom till Tjörn runt o har bara 3 båtar att jämnföra med IF,Marinette o en Bavaria35Match(som oxå dissats här fast den tog oss till en 4de plats i Bohusracet o vi var nöjda även med den)… Så jag har inte erfarenhet av liknande båttyp.
   Men den är nog lite snabbare än våran snabbe IF…det vågar jag påstå!!

   Jag tror vi behöver denna säsongen på oss innan vi kan räkna med att vi har fart o injusterad rigg o segel.

   Tills dess kommer jag ha skoj.
   Hoppas att alla andra har skoj oxå.

   Ses på vattnet!
   4 dagar kvar………….
   //A

   Reply

   • Peter Kross
    Jun 27, 2011 @ 00:23

    Det som jag har sett och hört än så länge så kan HP1030 klarar av det som är normalt för en 34 fots cruiser/racer. Tydligen är den snabbare än X-34 men den har inte visat så mycket att den segla upp till nuvarande SRS/LYS-tal. Jag tycker och tyckte att 1,28-1,29 skulle vara mer rätt men tiden kommer visar vad den går för. Detta är ändå inte så illa för en båt i den storleken. Den är dock inte så långsam som vissa räknade fram här på bloggen.

    Reply

 10. Jack Sparrow
  Jun 27, 2011 @ 00:00

  Men Arcona 410 ser fin ut…

  Reply

 11. Pelle P
  Jun 27, 2011 @ 10:43

  OJ, vilken diskusion! Här är man offline i ett par dagar och så läser man detta… Det blir upp till bevis för HP på BR ( och oss i BLUR…), hoppas VERKIGEN alla (hur många är det?) HP som är anmälda också kommer till start!!

  Reply

 12. Team Dehlerdoris
  Jun 27, 2011 @ 15:33

  Nya Arcona 410 ser skitsnygg ut, säkert seglar den kanon. Som fockbåt och med en så bred akter så kanske den skulle kunna “kladda fast” i lättvind? Skönt att slippa se så´na där “italienskdesignade ufo-fönster”, som på många andra nya båtar.
  Problemet skulle nog kunna vara att de flesta Arcona 400 ägare är så pass nöjda med det dom redan har…?
  //StefanK

  Reply

  • Pelle P
   Jun 28, 2011 @ 09:04

   Helt rätt Stefan (på alla punkter!), kan bli svårt att övertyga 400-ägare att uppgradera men kanske lättare att få andra att byta märke! Varför köpa en svindyr ny Xbåt när man får prestandan här. Vad ska Maxi-Najad svara med??

   Reply

 13. Dg
  Jun 27, 2011 @ 23:48

  Ser kul ut på undanvind! Någon som har sett någott baspris på båten?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.