Close
Skip to content

187 Comments

 1. bobo syversen
  Jul 6, 2011 @ 11:02

  Hej trevlig artikel men du kan bara inte segla på oss när vi lovar det vi kan men kan inte komma högre på grund lovarts båtar och det är andra gången du seglar in i oss om inte jag mins fel kostade det dig pengar tidigare och era tillrop passar inte i segelsporten skärpning!!!! håller med att Bohusracet är härligt segla lungt mvh Bobo

  Reply

  • Pelle P
   Jul 6, 2011 @ 20:38

   Helt rätt Bobo, våra (och framförallt mina) tillrop passar inte. Jag har all anledning att bättra mig på det området MEN, när man seglar mot så bra seglare som dig Bobo så blir man först rent ut sagt förvånad att ni inte reagerar på vår närvaro ni seglar som om det inte fanns någon i lä!!! Ur detta kommer mina tillrop… Vad lär vi oss av detta; på BLUR kommer det att jobbas mer med “språket” och då framförallt mitt. Vidare kanske det är dags att börja protestera?! Hursomhelst, PBR var fantastiskt och vi blev 11:a = minst 10 båtar seglade bättre än oss, stort grattis till dom och alla andra som var med! Ses vi på Hermandö Runt?

   Reply

  • MA
   Jul 7, 2011 @ 10:46

   Här begicks det fel från båda båtarna. Självklart skall lovartsbåt hålla undan för läbåt (REGEL 11), men det är faktiskt straff på båda! Man skall givetvis undvika kollision (REGEL 14), Blur bryter dessutom medvetet mot denna regel och kör helt sonika in i lovartsbåten – OSPORTSLIGT UPPTRÄDANDE (REGEL 2). Att ropa “snurra” finns inte i KSR. en korrekt utförd protest skall innehålla ordet PROTEST samt att man visar protestflagga. Således behöver inte Bobo ta något straff.

   Reply

 2. Magnus Lundgren
  Jul 6, 2011 @ 11:16

  Hej Peter,

  Fin sammanställning på en fantastisk men tuff segling. Börjar så sakta komma ur en rejäl förkylning som inte blir bättre av att kroppen inte får vila. Precis som du skriver kände nog vi också att racet rann oss lite ur händerna under natten mellan Bonden o Smögen i motströmmen när Nordan bara gjorde ett tillfälligt gästspel. Vi tappade rejält även mot er där.

  Tar mig dock friheten att kritisera lite; lovartsregeln i starten är ju inte ny för i år utan gällde även förra året då man också kunde ta straff vid förseelser ;-). Jag tänker då på Stora Osets start 2010. Detta finns också på film! http://www.blur.se/2010/05/16/stora-oset-race-timelapse/ (12 sek in)

  En ursäkt är inte mycket värt för den som blir överkörd om man inte tar sitt straff. Jag citerar dig: “Trångt vid lovartsbojen i starten, men vi tajmade en bra start lite längre ner. Efter lite närkamp med nya Arcona 340 (sorry Sebastian & Anders) så kunde vi rinna iväg tillsammans med Mumm 36 Aero och First 40.7” http://www.blur.se/2010/05/15/stora-oset-race-2010/ Allra justast och helt regelrätt är ju faktiskt att inse att man satt sig själv i en ohållbar situation och segla över linjen för tidigt, det är lätt att glömma bort i sammanhanget.

  Jag tror att vi får inte vara så rädda att använda den röda flaggan/straffeliminering i sådana situationer för att inskärpa allvaret och peka på gränser. Trots allt; kappseglingsreglerna gäller ju inte bara mätbrev o segelföring :-)

  Annars, vill jag gärna berömma en fantastisk blogg som gör det möjligt att diskutera och öka intresset för seglingen! Tumme upp! :-)

  Ses på havet!

  Reply

  • andreas i HP
   Jul 6, 2011 @ 13:10

   På alla race kan man göra fel, vissa fel förstår man inte att man gör.
   Men att veta om att man gör fel o inte ta straff, det är onekeligen illa för sporten.
   De som är kunniga (Ewa o jag kan ju köra på ett tag till o vara rookies:-) ) är kanon om de föregår med gott exempel o visar o infomerar oss HUR man tar straff.
   Vill inte kritisera utan sakligt argumentera vad som är rätt.
   I golfen blir man diskad om man slår ut på nästa hål med felaktigt betenede…Men seglingen har inte 18 omstarter…

   Men hur gör man då?
   Skall man påkalla protest o upp med “B” alternativt en röd påse?

   Vi blev nästan nedmejade av en Diva förra året…när vi gick på syrbord…hade inte vi panikslagit så hade de rammat oss…
   Men de tog inte heller straff….o jag satte inte upp flagga eller gjorde protest heller.

   Skulle vara en disk HUR man skall bete sig…(inte titta tillbaka på vem eller vad någon gjort)
   MVH Andreas

   Reply

   • Claes Redin
    Jul 7, 2011 @ 09:15

    +1

    Reply

   • Patrick L
    Jul 7, 2011 @ 09:39

    Andreas, mycket bra frågeställning och påpekande! Jag tycker att många verkar vara lite för rädda för protestsituationen, ibland kanske för att man är osäker på reglerna. Men faktum är att protestförhandling är ett bra sätt att reda ut fakta (ofta finns det två olika bilder av förloppet) och för att få PKs syn på det hela. Ett problem är att det ibland blir mycket aggressioner ute på vattnet men de har ofta runnit av när man kommer i hamn och man kan då i lugn och ro kan reda ut det hela. Om man anser att någon har brutit mot en regel ropar man “Protest!” och hissar flagga B (röd flagga). Kolla gärna om det finns vittnen och säg i så fall gärna till dem direkt att du vill kalla dem som vittne till förhandlingen. I hamn fyller man i ett protestformulär – viktigt att detta sker innan protesttiden går ut, normalt 90 minuter efter avslutad segling.

    Efter att ha släppt en BB-båt som gippade och sedan körde på oss på Lidingö Runt har jag bestämt mig för att fr.o.m nu protestera i sådana situationer. Det är inte OK att folk struntar i reglerna “för det är ju ända på skoj”. Det funkar inte i korpfotboll och det skall inte funka i segling heller.

    Reply

 3. Peter P
  Jul 6, 2011 @ 12:32

  Hej
  Det var en kul segling. Vi hade en batalj med Snubbler hela vägen, där vi till slut drog det längsta stråt efter ett lyckat vägval alldeles utanför Smögen.

  En liten filmsnutt från Chamsiin från Bohusracet finns på:
  http://www.vimeo.com/26004454

  /Peter P

  Reply

  • Krister Gustafson
   Jul 6, 2011 @ 13:39

   Oj va nära ,,, gick ni på ??
   krister

   Reply

   • Peter P
    Jul 6, 2011 @ 15:34

    Vi klarade oss på millimetern, men var rätt chockade efteråt.
    /Peter P

    Reply

  • Magnus Lundgren
   Jul 6, 2011 @ 15:53

   Trevlig film igen, liksom TwoStar!! Hoppas ni slapp bottenkänning men det såg lurt ut på kamera, flaskor och plotter!

   Reply

 4. Arild Heldal
  Jul 6, 2011 @ 13:21

  Forbredelser
  Forbredelsene startet over en uke før start. Begynte å sjekke vær og strøm meldinger. Diskutere forskjellige alternative taktikk. Så på kartet for å se om vi kunne finne forskjellige ruter spesielt rundt Koster og ved rundingen ved Ulsholms kalv.
  Startet transporten av båten nedover på onsdag kveld. Torsdag passerte vi Koster og benyttet anledingen til å sjekke om det var mulig å seile noen av de alternativene som var funnet på kartet. Det samme ble gjort nede ved Ulsholms kalv.
  Vi nærmet oss Udevalla torsdag kveld og følte at vi var godt forbredt til Bohusracet.
  Ut fra værmeldingene hadde vi en ganske klar stratigi.
  Fredag og vi hadde start kl 12.00. Reise direkte etter rormannsmøte ut til seilforeningen, slik at vi kunne gjøre de siste forbredelsen i fred og ro. Så på den første starten diskuterte litt forskjellig taktikk. Tok kontakt med noen av de eldre seilerene og fikk litt insideinformasjon om forholdene.
  Starten og ut forbi Udelvallabroen til Stangen
  Hadde et godt landmerke slik at jeg hadde full kontroll på linjen. Sjekket linjen og fant ut at det var en lo fordel og der ville alle andre også starte. Valgt derfor å starte litt nede på linjen 2 båtlengder foran de andre (takket være landmerket) og skulle gå akkurat i le av holmen Ringburen. Grunnen til dette var at jeg ville rett etter kunne fritt slå over til babord og gå over til nordre del av fjorden ut over og under broen( takk til noen eldre seilere fra seilforeningen for informasjonen).
  VI tok teten og småslo langs land. Vi tok teten fikk for en ledelse på de andre med et par hundre meter.
  Stangen – Steungsund
  Ved Stangen begynte vi å seile sørover. Ledelsen ar forsatt ca 200 meter. Men sørover i fjorden var det flere vindhull og når vi traff det første ble vi tatt i gjen. Vinden hadde rommet litt vi satte den lille flate sinnakeren. VI fikk den til å stå selvom vinden lå mellom 55 og 70 grader apperent. Vi fikk dermed en ledelse igjen på ca 100 meter. Vinden vred mot syd igjen og vi begynte å krysse mot Stenungsund. Her seilte vi godtog traff godt på vindskiftene.
  Når vi nærmet oss Svanesund før Stenungsund fikk vi kraftig motstrøm ca 2 knop. Har gjorde vi en liten taktisk bommert og valgt å gå på vestsiden av fjorden i stendfor østsiden. Ledelsen vår før sundet var på ca 300 meter, men gjennom sundet tapte vi ca 200 meter til en cafe 28. Når vi kom til Stenungsung valgt vi å søke mot Stenungsøen og starthuset til Tjørn runt. Her skjedde de noe med vinden og det vred 2 x 70 grader og forsvant het. Resten av klassen kom bakfra med vind og når vi kom til Stenungsundsbroen var vi tatt igjen. Under broen seilte en Cafe 28 og en firste 31.7 (Trindy) forbi. Vi valgte å gå vest om Brattøen sammen med de 4 første i klassen vår. Det ble et speedrace langs Tjørnlandet. Og når vi kom til Galten ble det kryss videre til Hetteberget. Ut over mot Hatteberget hadde vi godt fart og seilte godt på vindskiften. Vi holdt oss hele tiden inntil Tjørnlandet. Etter vært kom vi foran Trindy og cafe 28 og derfra og ut til Hetteberget seilte vi fra di andre båtene.
  Vi rundet Hetteberget ca kl 20.10 og var ca 11 minutter foran de andre båtene i klassen.
  Hetteberget – Smøgen.
  Her var de store utfordringen. Skulle en slippe seg inn mot land og vente på den meldte dreiningen til nord nordøst eller skulle vand holde seg ute i havet og seile i medstrøm.
  Etter runding slå vi med en gang. Vi var nå 4. båt på havet. Seilte nordover i lete vind og skvalpesjø. Med kun kryssfokk er det har jobbing og mye trimming for å få den til å gå gjennom sjøene. Valgte derfor å seile litt lavt. Medstrømmen var bare på ca 0,6 knop og etter ca 1 time valgte vi å slå vestover for å se om vi fant mere strøm ute i havet. Gikk ca 1/2 nautisk mil utover og slå tilbake nordover. Yes her fant vi va 1-1,2 knops medstrøm og valgte å følge den oppover. Vi seilte med et lite stikk i skjøte og styrte ca 10 grader høyere en Smøgen. Vi hadde nå Trindy og Cafe 28 langt nede i le og en annen 31.7 i sporet rett bak oss.
  Kvelden falt på og det ble vanskelig å holde kontroll på konkurentene, Cafe 28 hadde heldigvis en lanterne som lyste dobbelt så godt som de andre og vi kunn derfor plotte han hele natten. Samtidig som vi hadde kontroll om det var noen som skulle slå å seile utover i havet. ( Lo båt for samme halser er har alle samme farge på lanternene). Når vi passerte Måseskjær og nærmet oss brofjorden valgte vi å slippe oss medover mot smøgen. Etter ca en til og vi var på høyde med brofjorden begynte vinden og dreie mot nord nordøst. Det dreide mer og mer og vi seilte forsatt mot land. Vi så også at medstrøm ble mindre og mindre, Diskusjonen i båte fikk på hvor langt inn mot land skulle vi gå før vi slo utover. Cafe 28 og Trindy og neste alle andre båter hadde ikke slått ennå. Vi så samtid at 31.7en i havet hadde tatt mye innpå oss og var godt foran. Endelig kom det et skift til på 15 grader og vi valgte å slå. Stod nå opp til Halløen sør for Smøgen og det beste vi henten nesten hele forspranget som 31.7en hadde fått på oss.
  VI møttes rett og vi var ca 300 meter bak den. Vinden tar seg opp vi seiler ut i havet igjen ofr å finne mer medstrøm. Nå blir det baneseilas opp til fjellbacka.
  Smøgen – Fjellbacka
  Prøvde å seile tacktisk lurt oppover Sotefjorden og vi klarer å seile forbi 31.7en igjenn. Vinder forsetter å øke og nærmer seg ca 15 knop. Hansson 31 føre. Vi velger å seile på vindskiftene oppover mot Fjellbacka og kommer inn i fin rytme. Treffer på nesten vært skift og ledelsen øker med mye.
  VI runder Valløen kl 09:40. Nå var alle andre langt bak. 31.7en rundet 25 minutter bak oss.
  Fjellbacka – Strømstad
  Ut fra Fjellbacka seilte vi hovedleden ut. Når vi kom ut seilte vi langs land og på innsiden av Djupskjær og også på innsiden av Ulsholms Kalv. Vi forsatte nordover og ut i Kosterfjorden. På kosterfjorden var vinden Nord Nordøst og hadde økt på ca 17-18 knop. Kstersundet seilte vi på østsiden av fjorden oppover. Strømen fikk nå sørover og vi jobbet med å holde oss ute av den. V slo forsatt på skiftene og de kom ganske rytmisk. Alle trykkøkningen vred mot øst og ved løyende vind vred det mot nord. Lett å seile på skift da!!!!!
  Traff godt på innseilingen til Strømstad. Vinden var løyende innover mot runding og vi gjorde forbredelse på å sette spinnaker rett etter runding.
  X 50 Jokermann var på vei til å ta oss igen nå.
  Vi rundet Strømstad kl 11:05. 31.7en var nå en time og sektsten minutter bak oss.
  Strømstad Tresteiene
  Rett etter runding var det veldig lite vind, og en skjæring på 65 grader apperent. Spinnaker gikk opp og vi seilte spinnaker gjennom stillebelte og ut i vinden. Deilig å ga 4 knop istenfor 1.5 knop. Tok ned spinnakeren og seilte med et lite tikk i skjøte opp til tresteinen. Vinden var nå opp i 22-23 knop.
  VI rundet Tresteinene som andre båt, kun 3 minutter bak X 50 jokermann. VI rundet kl 13:05
  Tresteinene – Ulsholms kalv
  Rett etter rundet satte vi spinnaker. HVA tvinn på sinnakeren skitt den må ned. Satte spinnakeren igjen, men hadde da kommer litt langt vest i forhold til planagt rute. Måtte skjære opp, vi skulle gå vest av Tisler, men landet vest av Alnekubben. Yippe 11-12-13,8 knop på flatt vann med spinnaker opps brocher. Slik forstatte vi ned mot Koster. Hadde ved 7-8 borcher og 10-12 knop mellom brochene. Nærmet oss kosterøyen og et område med mye grunner. Her hadde brukt litt tid nedover for å finne sikker gjennomseiling. VI nærmer oss med 11-12 knop og nestebrocher. 25 meter før vi er på det trangeste kommer det en ny broch. Vi slipper skøte til spinnaker og lar den blafre gjennom det trengeste før vi setter gass igjen. Herfra og ned til Ulsholm kalv blir det ren trensport med spinnaker.
  Vi runder Ulholms kalv kl 15:48. Neste båt i klassen var nå en 31.7en som var ca 1 time og 15 minutter bak oss.
  Ulsholms kalv – Mjølskær
  Forsatt spinnaker. Vinden har dreid mot nord og var løyendene. Valgte forsatt å seile med den lille spinnaker, selv om lensespinnakeren hadde godt fortere.
  Går inne blant øyene, men vi må skjære for å få fart. Vi velger å jibbe og gå ut rett øst av bramskjær før vi jibber tilbake. Yippi ny dreining mot øst og økende. Nå fikk vi fine bølger å surfte på og fikk opp en fart mellom 8,5 og 11 knop i surfene. Desverre hadde vi ca 1 knops motstrøm, men dette medførte at bølgene ble krappe og fine å surfe på. Ned mot Mjølskjær dreider igjen vinden mot nord og løyer.
  Vi runder Mjølskjær med kun 10 knops vind og helt platt. Runder Mjølskjær kl 16:43
  Mjølskjær-Mål
  Hadde veldig lite vind og helt platt. Vi jibbet oss nedover på vindskiftene. Herlig å seile på skift med vinden, krever mye konestrasjon og det er jo ikke noe problem etter 30 timer uten søvn.
  Vi er mål kl 19:39 som andre enskrogsbåt. X 50 jokermann kom i mål en time og 2 minutter før oss.
  Neste båt i klassen var en cafe 28 som var en time og 10 minutter bak oss.
  Konklusjon
  De siste vær og strømeldingene vi satt med stemte ganske bra med slik det ble. Vi fulgte vår stratigi nesten hele veien, pusjet hardt og greide å holde fokus nesten hele veien. Vi hadde 24. beste seiltid av alle båtene.
  Takk til Pär og alle de andre for en fantastisk regatta. Vi sees til neste år.

  Med hilsen

  Anne og Arild Heldal
  NOR 10455
  Frøkna

  Reply

  • GKSS medlem
   Jul 6, 2011 @ 20:08

   Grattis. 36 års (var det väl) kappseglande ger resultat. Tack för bra beskrivning av hur en vinnare genomför err PBR.

   Reply

   • Arild Heldal
    Jul 7, 2011 @ 09:45

    Det stemmer det. Har seilt regatta siden jeg var 9

    Reply

 5. Anders
  Jul 6, 2011 @ 13:23

  Seglar man entyp, så viftast det med protestflaggan betydligt oftare (Kan väl även bero på viss trängsel vid rundningar..) Lys seglare har väl inte ens röd flagg med ombord

  Reply

 6. Krister Gustafson
  Jul 6, 2011 @ 13:32

  Hej Rätt eller fel, det kan diskuteras , men att köra på en annan båt är tydligen
  helt ok , Peter kör hellre på än att väja . det är andra gången du kör på oss
  denna gången kan vi rikta pulpit..jag har lärt mej att hellre väja än köra på !!
  visa gärna filmen , och hoppas du har ljudet på , så vi får höra era ordval…
  det är ytterst anmärkningsvärt att yttrycka er som ni gjorde , man ska segla
  för att det är kul , sen ska självklart regler följas..
  vi hade ett kul och bra race , trots att vi körde in i leran efter starten. men
  det tog vi igen på natten när gick långt ut med god fart var vi före blur
  vid smögen. tillbaka gick inte lika bra med vår segelkonf.
  men ett bra race . Tack till Pär oac alla andra
  ses nästa år
  Krister F35

  Reply

  • o
   Jul 6, 2011 @ 17:39

   visa filmen!

   Reply

 7. Björn N
  Jul 6, 2011 @ 15:37

  Skall erkänna att vi inte ens har en röd flagga ombord. Vi nöjde oss med att “tacka surt” till Ulf och Magnus i Alpha:n när dom inte väjde när vi kom för styrbord efter start. Känns ju lite fånigt att inte vika en tum med 159 nm kvar att segla. Känns bra att vi kom igen och aldrig släppte upp dom igen efter Älgön.

  Reply

 8. Andreas
  Jul 6, 2011 @ 16:01

  Är det nån som har film/bilder från racet? utöver de som hans mfl har postat på blur?

  Det var smaragd vindar, och vi låg ju hyffsat till i marstrand, där vi ledde me dryga kvarten, sen snurrade vi bort oss i natten, igen…
  får ta nya tag nästa år!

  Reply

 9. Peter Gustafsson
  Jul 6, 2011 @ 19:02

  Ett mail från Stefan Oswaldson som tillsammans men Gunnar Lignell ställde upp med sin Hanse 342. De kom i mål sist av alla, när vi andra var på prisutdelningen lördag morgon.

  Det är det här Bohusracet handlar om!!!

  Och Stefan, behöver du hjälp med något inför nästa år. Hör av dig!!!

  From: Stefan Oswaldson
  To: Helgesson Lars-Anders; Hansson Magnus; Petter Almhagen

  Subject: RE: Bohusracet!!!

  Vad sägs om ett after sail season event i höst på någon trevlig sjörestaurang där vi kan dela erfarenheter mellan de som upplevt PBR och diskutera möjligheter för wanna be’s

  Gunnar och jag ombord på Sjövild hade som mål att få en segelupplevelse och ta oss runt (tänker osökt på när fd boxaren Ingo lunkade/gick Göteborgs varvet).

  Snabb summering av det lilla jag minns där erfarna seglare kan berätta hur man skulle agerat

  · Botten tvättades av Gunnar iförd flytväst, färgkvaliten kan ni fråga min leverantör som jobbar delvis på Volvo men framförallt utför leveransseglingar.
  Fören ligger mot SV vid bryggan, babordsidan hade lite beväxning, lite akterut och något mer förut. Styrbordsidan hade enligt Gunnar 3 ggr så mycket beväxning. När detta var klart såg vi redan prispallen framför oss:-)

  · Varför gnällde rodret? Testade förra årets vinnare, Teflonspray, gav inte resultat trots ivrigt vridande på rodret. Fick tips av illvillig konkurent vid Slussens brygga, testa matolja, oliv olja verkar inte ha gjort saken bättre, upplevde dessutom “knarrande ljud”. Clas Ohlson i Uddevalla sålde med glädje symaskinsolja som hälldes på roderaxeln med tanke att det glider ned till rullagren. Rodret svängde lätt som en plätt så på slutet inför starten var det lite gnäll och lite knackande ljud troligen från nedre roderlagret.

  · Monterade kontrollinor till fockvagnen.

  · Vår coach/inspiratör rekommenderade starkt att blåbär/rookies inte skulle hålla till vid startlinjen, vi kastade loss från Uddevalla gästhamn en timma innan start.
  14:02:30 passerade vi startlinjen så ingen skall anklaga oss för att varit i vägen för medstartande, däremot fick upphinnande ute på banan ta hänsyn till oss då de forsade förbi ute på banan.

  · Vi hade under en lång sträcka en trevlig duell med en Hanse 350 mellan fastland och Orust tills vi hamnade i bleke där båtarna innan hade haft vind och till vår fasa även efterföljande båtar fick vind. Yes vi löd rådet att gå nära fastlandet.

  · Runt Svanesund-Stenungsund kom nästa startgrupp ifatt, minns speciellt en Arcona 340 som gick som ett spjut och nästan rakt mot vindögat, en och annan X99 körde förbi oxå.

  · Strax efter Tjörn broarna kom en Arcona 370 ifatt oss, jag gratulerade dem till den fina elmotorn som drev dem fram så fint (kollega från jobbet som gast). Vi körde i samma hjulspår men med vår lilla näsduk till fock (med 4 lattor) blev vi omseglade så det visslade om det.

  · Nu hade vi seglat så sakta så middagen avnjöts med uppfällt sittbrunnsbord medans vi gled söderut längs Tjörn på behörigt avstånd mtp vindlä.

  · Vi försökte segla lika högt som övriga båtar söderut med “rätt avstånd” till Tjörn men lyckades inte hålla fart eller höjd, fick ta sikte mot fyren på Älgön.

  · Mätt och frustrerad gick skepparen till bingen i fören (misstag att ligga i förpiken) medans Gunnar styrde mot Hätteberget då det var ljust. Sedan försökte skippern sova i aktern men det funkade inte något vidare första natten, lyssnade efter ljud mm. Troligen smartare att sova i sittbrunnen som vår coach rekommenderar. Testade det en stund andra natten och somnade direkt en kvart tills nästa slag.

  · Tanken efter Hätteberget var att gå ut en bit från kusten för att kryssa ute i den nordliga strömmen, hade sett på DMI att strömmen skulle vända vid 7-8 tiden och då var tanken att ligga närmare kusten med mindre motström. Vet inte hur vi seglade för GPS tracking var avstängd och den såsiga hjärnan minns inte. Skall kolla med Gunnar.

  · När vi passerat ett ankarliggande oljefartyg (med extremt stark däcksbelysning) långt utanför Scanraff såg jag att det hade vänt fören mot norr kl 06 var det nog, min tolkning var att strömmen redan hade vänt.

  · Efter kl 06 var det färre med tävlingsbåtar där vi kryssade oss norrut.

  · Tog oss in i Fjällbacka skärgård, mötte en stor blå 50-fotare med man och kvinna ombord, min tanke var att de brutit kanske pga trötthet. Efteråt fick jag reda på att de var först över mållinjen.

  · Svaga vindar runt Fjällbacka, tog oss ut från fastlandet för att få vind. Kändes ensamt på havet.

  · Började möta båtar väster om Tjurpannan, kryssade över Kosterfjorden med mötande överallt. Lite tröttsamt att vara ensam på väg norrut.
  Vi gjorde slag över hela Kosterfjorden, vet inte om det var smart. Kom på att kartplotterns tracking var avstängd, efter visst letande så fick jag igång den så vi kunde se “spåret”

  · Jag tvekade lite vid insegling till Strömstad, hjärnan var lite seg efter att ha sovit 15 minuter under första natten, ett bevis var att vi kom fram till att välja den nordligare infarten till Strömstad och 5 i 12 kom jag på att jag påbörjat insegling vid fel ö. Slog ut mot Kosterfjorden och närmade mig den nordligare infarten, tvekade för det var så smalt, nåväl efter gemensamma navigationsansträngningar kom vi fram till att det var rätt väg då kommer plötsligt Sandefjord färjan när det var så himla smalt. Snabbt (i den svaga vinden) in bland skären så att färjan kunde få hela den smala farleden för sig själv.

  · Kryssade inne bland öarna vid Furholmen samtidigt som vi diskuterade vägval bland skären. Gunnar var tveksam till mina förslag, han gillar trygga val men fick snällt följa med då Sjövild smet igenom bland kobbar och skär. Gunnar seglade mycket för 25 år sedan så lite ringrost behöver putsas bort. Som båtägare känns det bra med en co-skipper som inte chansar villt.

  · Spisade lite halvljummen mat när vi stack ut samma väg som vi kom in, nu gick färden mot den Norska fyren.

  · Vad liten fyren var, konstigt att båten som kom efter oss gick så nära fyren. vänta han har nummer i fören. hurra en medtävlare.

  · Bavarian valde att gå väster om Kosteröarna vilket är ett bra val vid nordliga strömmar.

  · Stefan fick för sig att vindarna var ok för gennaker, oj vad vi brochade, vinden var starkare än några minuter innan (tror jag), blåste nog 7-8 m/s i sidan.
  Ett lastfartyg mötte oss och undrande nog om de skulle behöva måla om fören. Fick ned gennakern och upp med focken igen.
  Halvvind in till Kosterfjorden.

  · Nu hade vi olika åsikter om att segla med gennaker i mörker, den försiktigaste fick bestämma. Det blev ingen gennaker i mörkret.

  · Söder om Kosterfjorden säger Gunnar “såg du vimpeln”, nä sa Stefan och kollade akterut.
  GPSn sade att vi gjorde 1 knop, loggen 0.1 knop, konstigt för det var svag vind. 2 trötta hjärnor skrynklas i analys av läget.
  Reptil hjärnan säger fullt roderutslag babord, båten pekar nu mot Strömstad och plopp så dyker en röd kula och en vimpel upp, en kurragömma lek med Sjövild.

  · Eftersom vinden var svag fick Gunnar gå och sova så styrde Stefan sakta (trång led inomskärs i mörker) mot nästa rundningsmärke utanför “Tjurpannan”, lite framför skymtades en segelbåt.

  · Rundade kummeln och gjorde som båten framför oxå gjorde gick västerut för att finna vind, blåste 2 m/s

  · Upp med gennakern och försökte gena genom öarna utanför Fjällbacka. Gav upp för bärande vind gick över kobbar och skär, styrde rakt västerut för att fånga vind och ström. Kollade i kikaren vad det var för en båt som oxå letade vind, en medtävlande hurra (Bavarian).

  · Gunnar vaknade och tog över ratten, planen var att gå västerut och fånga vinden. Min såsiga hjärna sade aldrig att han skulle styra söderut när vinden kom, telepatin fungerade inte.

  · När jag vaknade hade vi ett stenkast till Väderöarna, Bavarian låg mycket närmre land. Det här var spiken i kistan, vi kunde inte bli näst sist ………..

  · Vinden ökade plötsligt och det var bra att bägge var påklädda, tog ned gennakern med visst besvär (lite mera träning krävs för oss att utnyttja storen som skapare av lä till gennaker)

  · Väster om Smögen seglar 2 trötta seglare söderut med 2 rev, konstigt säger Gunnar med allt det mörkblå på kartplottern, jag tittar upp och ser bränningar lite längre bort. Snabb babordgir tillbaka till farleden och vi rundade den grön pricken på rätt sida. Kartplotterns spår visar att vi höll på att grundmäta granit som Sjöfartsverket hävdar finns på 1,3 meters djup.

  · Efterssom klockan passerat lördag kl 23 (hon var strax före kl 10 söndag) ringde vi Bäck för att föranmäla vår målgång, jag berättade för honom att vi inte brutit och att vi inte aspirerade på något första pris så det var helt okej att genomföra prisutdelningen kl 10.

  · Mat passade vi på att äta vid lugnare delar av PBR typ inomskärssegling, använde ugnen 1 timma Svanesund-Stenungsund för fiskgratäng, plattan användes för ravioli på Kosterfjorden.
  Kaffe hade vi på termos, en stor brödburk med tätslutaden lock med mackor. Gunnar minns nog mer, får kolla.

  · Söndag ca kl 10:25 passerade vi mållinjen som sista båt i tävlingen. Gunnar och mitt mål var uppfyllda.
  2 trötta seglare klev iland och fisksoppan smakade underbart, vi körde “safe” och tog en välsmakande lättöl trots möjlighet att köpa en starkare dryck.
  Till vår stora glädje så hade PBR skapat ett extra pris för visad uthållighet, en del kallar det jumbo pris. Oavsett blev vi lyckliga trots vår stora trötthet.
  Söndag förmiddag hade jag en tanke i min trötta hjärna att nu hade vi seglat PBR för första och sista gången.
  3 dagar senare så har hjärnan börjat fundera i nya banor, kan Gunnar och jag lära oss av våra misstag och segla en andra gång med bättre förutsättningar till en bättre placering trots att vi har en cruising utrustade båt klar för semestersegling till skillnad mot vissa tomma skal som fick fantastiska tider.

  Så jag skulle gärna vilja träffa PBR seglare och wanna be’s för att över en pilnser diskutera hur man seglar smartare en andra gång, både Gunnar och jag var troligen de största blåbären som kom i mål (de 30 som bröt kanske var oxå av vår kaliber men inte lika uthålliga).

  //Stefan

  Reply

  • Fredrik
   Jul 6, 2011 @ 19:25

   Starkt Stefan & Gunnar,

   Ni borde få pris för årets prestation. Bra att roderlagret inte spökade mer för er.
   Hoppas vi ses nästa år

   Fredrik, Bavaria 40

   Reply

  • Ola
   Jul 6, 2011 @ 23:09

   UNDERBART!

   Reply

 10. Peter Gustafsson
  Jul 6, 2011 @ 19:18

  Bobo,

  du skriver:

  du kan bara inte segla på oss när vi lovar det vi kan men kan inte komma högre på grund lovarts båtar

  Titta gärna på filmen som ligger inbäddad ovan.

  Du får gärna berätta var i filmen ni lovar (eller ens funderar på det) och var du inte kan komma högre på grund av lovartsbåtar (som inte verkar ha fastnat på filmen)? När du 00:41 in i filmen vrider ratten åt vänster betyder det nog att ni faller?

  Jag hade gärna tagit filmen till en protestförhandling. Jag vet inte vad de regelkunniga här anser?

  Det är kul att proffs är med, men inte när det blir på det här sättet…

  Förra gången vi hade närkontakt (vid starten på Tjörn Runt förra året) så försatte jag mig i en situation där jag hamnade alldeles för tätt om er i lä. Jag bad direkt om ursäkt, skämdes rejält, betalade utan prut en ny akterpulpit till er för 5.222:- och hystade in en flaska riktigt exklusiv Springbank-whisky som plåster på såren.

  Och så klart skulle jag ha snurrat. Men jag skulle jag aldrig skylla på någon annan när jag uppenbart hade fel.

  PS. Det var dumt av mig att undra om du var dum i huvudet. Det är du ju inte!

  Reply

  • Mats V
   Jul 6, 2011 @ 19:37

   Bra med kamera. Solklart.

   Reply

  • F424
   Jul 6, 2011 @ 20:06

   Den protestförhandlingen hade nog blivit kort….

   Reply

  • o
   Jul 6, 2011 @ 20:22

   Jösses. De kanske hade tagit en enslinje och kunde inte styra bort från den, proffsiga som de är.

   Reply

  • Johan
   Jul 6, 2011 @ 21:01

   Protesterar du inte får du skylla dig själv. Då hjälper det inte att ni skriker okvädes ord, filmar det och hänger ut personen i fråga. Det är det enda sättet att komma till rätta med regelsyndare som ovan.
   På inget sätt rättfärdigar jag First35:ans beteende. Dom borde inse bättre, och göra rätt för sig, dvs ta sitt straff. Men så länge detta inte är avgjort i en protestförhandling kommer dom ha sitt sätt att se på saken, och du ditt. Möjligtvis att filmen kan få dom på bättre tankar, vi kan ju alltid hoppas…

   Däremot ger jag dig creed för att du på ett korrekt och gentlemannamässigt sätt löste förra kollisionen på tjörn runt.

   Reply

  • MA
   Jul 7, 2011 @ 10:54

   Du kan göra vad du vill Peter, men er protest kommer inte behandlas då ni inte protesterade på rätt sätt (skrika Snurra, gör man i seglarskolan), ifall det blir en förhandling kommer ni åka dit så det skriker då ni gjorde en helt oförlåtlig handling – köra medvetet in i en annan båt!

   Regel 14 – läs gärna den och varför inte läsa Case 87 på ISAF:s casebook som finns att ladda ner på ISAF:s hemsida!

   Reply

 11. F424
  Jul 6, 2011 @ 19:55

  Grattis ALLA tappra BR-seglare! Imponerande att ni orkade i mål trots den ihållnade motvinden. Ett särskilt grattis till farbror Tommy som segrade i startgrupp1!! Kul att du höll släktens heder högt när jag blev tvungen/valde att kasta in handduken!
  Niklas S.

  Reply

 12. Claes Redin
  Jul 6, 2011 @ 20:28

  En nybörjare undrar försynt varför inte protest? Anses det inte längre ok?

  Reply

 13. Erik
  Jul 6, 2011 @ 21:34

  Inte för man är någon expert på det här med sunda förnuftet säger att det var ni som gjorde fel.

  Ni flaxar mycket innan ni skotar hem och lovar upp mot lovartsbåten. Skriker på tok för sent. Ni tar heller ingen hänsyn till att hans akter svänger ut och det är därför han faller för att undvika en kollision. Ni gör heller inget för att undvika en kollision då ni kör stenhårt på samma linje. Känns som nerverna tog övertaget där. Ni gav ingen verklig chans till honom att hålla undan. Han lovar ju upp först men skulle han fortsatt så hade ni kört in i honom även då. Helt omöjligt att att hinna reagera för hans del. Han är väl ingen tankeläsare så mycket som nu flaxade innan.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jul 6, 2011 @ 21:37

   Vilken regel bröt vi mot tyckte du?

   Reply

   • MA
    Jul 7, 2011 @ 11:29

    Regel 14 – läs på!

    Reply

  • Johan
   Jul 6, 2011 @ 21:54

   Skriker på tok försent!?!
   Det måste var någonstans i sektion B den regeln finns.
   “Om du ska skrika på dina motståndare så måste detta göras i god tid så att dom förstår att dom gör fel och ska känna sig som iditioter”

   Näru Erik, du kan inte ha mer fel i din tolkning här. Möjligtvis kan man säga att Peter inte undvek en kollision, men haka inte upp dig för mycket på det bara. Varenda regel som skulle kunna tillämpas i det här caset talar till Blurs fördel.

   Men protesterar man inte så protesterar man inte…

   Reply

   • krister gustafson
    Jul 6, 2011 @ 22:55

    jag readerade på att peter inte vek av för att unvika kollision ,
    peter håller rakt hela tiden .. även om han har rätt , så tycker jag att
    man ska vika av , vi var ju ändå förbi ,,
    mvh Krister

    Reply

    • O
     Jul 6, 2011 @ 23:05

     Förbi?

     Reply

    • Ola
     Jul 6, 2011 @ 23:18

     Då det blev en sammanstötning var ni ju alldeles uppenbart – självmarkerande – inte förbi… Plikts! Eller acceptera en protest!

     Reply

     • Krister Gustafson
      Jul 7, 2011 @ 07:13

      om man har alla regler mej sej , så är det ok att inte
      undvika en kollision ,, på ett bohusrace !!! när man kan
      Jag vet regler..vad är gott sjömansskap ??? i dessa
      sammanhang.
      visst protest o straff till all ära …men men

    • F424
     Jul 6, 2011 @ 23:28

     Om nu BLUR hade rätt och ni fel, varför snurrade ni inte då?
     Okunskap kan det ju knappast berott på, LR?

     Reply

     • MA
      Jul 7, 2011 @ 11:31

      Men snälla, kan ni ingeting om regler? Vet ni inte hur man agerar då man protesterar?

    • Carl Fjällman
     Jul 6, 2011 @ 23:32

     Krister tror du förlorade en flaska whiskey denna gång. Sedan kanske man inte behöver segla på båten för bevisa att man har rätt, men det är lätt att sitta hemma i soffan och analysera.

     /C

     Reply

     • Krister Gustafson
      Jul 7, 2011 @ 07:15

      skönt hemma , skönare på sjön..
      ses carl

 14. Ola
  Jul 6, 2011 @ 22:55

  Snurra Bobo! …och om det inte händer…varför låta bli att protestera? Gentlemannasport javisst…men om vi inte följer reglerna varför skall vi uppmuntra dem som kör tufft, i värsta fall kanske kallt räknar med att det är en rookie man tvålar till… I bästa fall är det någon som rätar ut pushpiten och startar nästa år igen…i värsta fall är det någon som inte kommer tillbaka… Känner ni igen funderingen…var är breddseglarna? Varför minskar antalet tävlande? Låt inte även Bohusracet hamna där…kör enligt reglerna, och om det inte görs…fostra genom att protestera…det är ingen som tjänar på att de som som utsätts för regelöverträdelser inte protesterar!

  Bobo…var är lovartsbåtarna som hindrar Dig från ge Blur utrymme?
  Peter…vadå hindrar Dig från protestflagg?

  Reply

  • Johan
   Jul 6, 2011 @ 23:15

   Var är like-knappen?

   Reply

  • Erik Barkefors
   Jul 7, 2011 @ 07:02

   Jag tycker att situationen är svår att bedöma från skrivbordet med två båtar som hela tiden ändrar kurs för att nå bästa position och en kamera som visar relativt snäv vy. Klart är i alla fall att minst en besättning har gjort fel och kanske bägge. Under vintern har det diskuterats hur tuff X-35 klassen är och att de ofta tar kontakt för att “markera”. Samma gäller tydligen också matchracingseglarna. Vill vi ha det på våra hemmaseglingar? Måste avsluta med samma fråga till Peter som ovan; Om du inte protesterade på banan – varför då “skipa rättvisa” här?

   Reply

  • MA
   Jul 7, 2011 @ 11:32

   Kompleetara gärna med: – Blur, lär dig regel 14

   Reply

   • Patrik Måneskiöld
    Jul 7, 2011 @ 15:50

    Kan du själv regel 14?

    1. En båt med rätt till väg behöver inte hålla undan förrän det står klart att den andra båten inte kommer att göra det. Själv kan jag inte se det förrän det smäller.

    2. Ser du någon skada?

    Från bilderna kan inte jag se att någon av de två saker som krävs för straff enl regel 14 är uppfyllda. Lite konstigt tonläge.

    Reply

 15. Peter Gustafsson
  Jul 7, 2011 @ 07:50

  Jag skipar inte rättvisa här. Jag har släppt hela grejen, men när Bobo skriver att han “inte kan komma högre på grund av lovartsbåtar” och menar att det är vårt fel, så är det lika bra att visa videon?

  Så klart är det inte min mening att segla på någon. När Bobo står en meter från vår för och fortsatte att falla så kändes det som att han gjort bedömningen att de skulle kunna gasa framför (men ändå alldeles för nära). Så jag trodde nog också att det skulle gå och blev förvånad när det small.

  Rent sportsligt så skulle så klart protestflaggan hissats! Vi diskuterade detta men beslöt att låta bli.

  Jag ville väl bespara tävlingledningen och övriga medtävlare det stök det alltid innebär med en protestförhandling. Och så vill man inte bli känd som den åker omkring och protesterar i tid och otid “när kappseglingen bara är på skoj”… Det finns ju dessutom en del färska exempel på att de som protesterat mot uppenbara felaktigheter får ta ganska mycket skit.

  Jag är väl för mesig helt enkelt.

  Så vi släppte det hela, fokuserade på vår egen segling, och antog att det skulle lösa sig över en pilsner i Smögen.

  Reply

  • J B L
   Jul 7, 2011 @ 08:32

   + 1

   Om ingen vågar hissa flagga så blir det bara rödaflaggor hissade vid båtskador och försäkringsärenden. Då lär den där röda flaggan inte bli förknippad med segling som bara är på skoj…

   Den röda flaggan tillhör seglingen som bara är på skoj…
   När en tävlingsledning petar ut startande till DNS som fastnar i bleke på väg till startbanan och startar 15 minuter försent på en vanlig klubbsegling en torsdag så vet i fan vad som är på skoj eller inte. Det är väl en sak om man stör startordningen.

   Reply

  • Johan
   Jul 7, 2011 @ 09:44

   Peter, om du råkar ut för en situation på vattnet och bestämmer sig sedan att “släppa saken” och inte protestera, då tycker jag du lika gärna kan låta bli att publicera/hänga ut båten i fråga på din blogg. Då får du vara stor nog och inse att det inte finns någon situation att diskutera.
   Sedan tycker jag att det är tråkigt att höra ordväxlingen mellan er här på bloggen. Och allt detta har sitt ursprung att båda tycker dom har rätt. En prostest och förhandling och det finns ett objektivt beslut på vem som har rätt och fel.

   Jag tror att seglingen mår bra långsiktigt av vi använder vårt regelverk och “skippar rättvisa” med reglerna som grund. Nu försöker du rättfärdiga dig själv i efterhand, på din blogg.

   Peter & Pelle, släpp nu detta, på samma sätt som ni släppte på banan. Detta kommer bara bli en evighetsdiskussion som aldrig tar slut. Men jag tror att alla som ser filmen kommer att inse och förstå situationen och vem som har rätt och fel. I mina ögon är det solklart.

   Och till Bobo och Krister.
   Låt oss slippa era pinsamma kommentarer. Ni kan vara minst lika stora ni och inse situationen (annars kan ni ju kolla videon ovan) och fundera på vem som verkligen har rätt eller fel. Och lär er reglerna!

   Reply

  • Krister Gustafson
   Jul 7, 2011 @ 11:01

   Hej Peter, vi gjorde ju upp detta på Smögen när vi åt fisksoppa och tog i hand över en pilsner, helt rätt! Då trodde vi att det var ur världen. Men sen var det ju du som hängde ut oss i din blogg. Vi hade släppt det när vi tog i hand… Om du inte proterar på banan – gör det inte i efterhand heller, det är det vi reagerar på. Hoppas detta kan sluta nu så att vi kan fortsätta “tampas” på sjön, ser fra emot många härliga race mot dej och din crew. Jag tar med en flaska whisky nästa gång vi ses:)
   Mvh Krister, vi ses på Hermanö-runt.

   Reply

   • Peter Gustafsson
    Jul 7, 2011 @ 11:20

    No hard feelings, Krister.

    Vi släppte detta direkt. Enda anledningen till att videon kom upp var jiddret om lovartsbåtar…

    Vi ses på Käringön i augusti!

    Reply

    • Krister Gustafson
     Jul 7, 2011 @ 12:22

     Jött mos. ska dra ock segla smögen race nu..
     väl mött
     mvh Krister

     Reply

 16. Patrick L
  Jul 7, 2011 @ 08:38

  Intressant diskussion. I min värld blir det inte tydligare än så här. Det flaxas ju inte överhuvudtaget och avståndet upp till Firsten är ju ordentligt inledningsvis. Det är rätt uppenbart att Elusive satsar på att rulla över Blur men inte lyckas. Att det går så långt att de faller ned och får kontakt är för övrigt rätt konstigt, de är ju så pass långt fram att de hade kunnat lägga sig och skita Blur istället? Nu faller man ner och kör istället på Blur. Visst skall man undvika kontakt men det finns inget krav på en båt med rätt till väg att förutse att båten som skall hålla undan inte kommer att göra det. I en protestförhandling tror jag nog att den här saken är glasklar.

  Reply

 17. bobo syversen
  Jul 7, 2011 @ 09:10

  vi kan inte slåss mot en media drake som blur konstigt nog var det inga artiklar då på din Blogg då du seglade ner oss på tjörn runt!!!!!! sätt protest om jag gjorde felkom inte med språk och personliga på hopp som vi inte tycker passar i seglings värden

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jul 7, 2011 @ 09:42

   På Tjörn Runt var det inte massa skitsnack. Jag tog direkt på mig skulden och gjorde allt som stod i min makt för att hålla Krister happy!

   Jag undrar hur många nybörjare utan videobevis som vågar sätta protestflagg mot rocks-stars som aldrig skulle erkänna ett fel (ens när det finns på film).

   Jag vet inte varför jag plötsligt tappar lusten att kappsegla…

   Reply

  • O
   Jul 7, 2011 @ 10:24

   Varför protesterade inte du när du blev påkörd fast du inte kunde flytta dig?

   Reply

 18. Claes Redin
  Jul 7, 2011 @ 09:47

  Bra att folkrace-segling diskuteras.
  Jag ser det inte som att någon hängs ut. Vi, hemma vid skrivbordet, bjuds på en startincident att analysera och lära oss av. Att man är taggad och reagerar tydligt, kanske med några kraftuttryck är väl helt naturligt. Vad sägs inte på en hockeyrink, fotbollsplan etc. Det viktiga är väl att stå för det man gjort och att om möjligt skaka hand efteråt.

  Om man tänker på PBR som ett Vasalopp, där en hel del är glad att fullfölja medan för eliten gäller det att komma iväg bra och vinna. Att jag i ett Vasalopp, eller PBR ska slå eliten är långsökt ;-). Jag är inte bra nog, har inte tränat nog, har inte bra utrustning, har inte föberett mig i veckor innan. För mig är det inte lika kritiskt med några meter i starten, men för de som aspirerar på seger är det mycket viktigt.

  Däremot vill jag lära mig och utvecklas och genom diskussionen om den här incidenten lär jag mig mer. Det intressanta är frågan, har det blivit tuffare? Görs det fler mer eller mindre avsiktliga regelbrott eller chansningar där man trycker sig in regelvidrigt, eller ger fanken i att väja och chansar på att den andre duckar? Om det är så vad gör vi åt det? Mer protester? Är det så vi vill ha det?

  Man kan även fundera lite på hur en rookie, utan kamera skulle kunna försvara sig i en protestförhandling när den meriterade seglaren hävdar, tex. Att det var fullt i lovart. (och, nej, detta är inte kritik mot de i den aktuella incidenten utan en allmän fundering.)

  Reply

  • Magnus Lundgren
   Jul 7, 2011 @ 11:39

   Om lovartsbåten hävdar att det är stopp i lovart pga icke lovande båtar skall lovartsbåt (nr1) i sin tur naturligtvis sätta protest mot lovartsbåt nr 2 och vinna den protesten. Detta är enda sättet för lovarts båt nr 1 att gå fri. Det räcker inte att vara “mer rutinerad” och hävda att det finns båtar i lovart. Allt förutsätter ju dock att läbåten protesterat först.

   Återigen, dags att använda protestflagg i befogade situationer. Det är ju en del av sporten. Vi har inga direktdomare! Jag hävdar att det är en del av seglingen, vi lär alla av det och det behöver inte automatiskt medföra mer misssämja än att inte protestera (på förekommen anledning). Om man som optimistkille eller tjej kan tåla protester (vilket är en tuff skola, medges) så kan väl vi halvfeta 40+are stå ut med det o dela en öl efteråt :-)

   Personligen tycker jag nog att det är bättre att få en protest mot mig på banan för ett snabbt, felaktigt beslut (som vi alla gör ibland) än att jag har fel i mätbrev, det skulle vara mer kränkande.

   Att ta ett straff idag är ju inte så illa idag som när en annan började. Då kunde man inte frita sig utan det var att utgå eller ta protestförhandling med eventuell disk som följd. Det skall vi väl klara :-)

   Reply

   • Pelle P
    Jul 7, 2011 @ 14:26

    +1, dags att ha flagga B i bagaget. Ta nu INTE detta som att vi alla ska börja protestera, bara rätta till tonläget och göra det “by the book”.

    Reply

    • Janne E.
     Jul 7, 2011 @ 14:58

     Ähh, sätt flaggan på akterstaget istället…
     Rulla in den snyggt, ett fint litet snöre, en nyckstek och du är med i matchen.

     Reply

 19. Feffe
  Jul 7, 2011 @ 10:01

  Regelmässigt är det väl solklart ? Protestflagga eller inte, vårdat språk eller inte, flytta inte fokus från sakfrågan. Firsten gjorde fel och borde ha snurrat utan att bli kallad idiot. Det hade varit det enda rätta i “Seglingsvärden”. Personligen tycker jag inte att det är ett grövre brott att kalla någon idiot än att inte följa gällande regler med skador på båtarna som följd ? Ni kan väl bara erkänna att Ni gjorde fel och be om ursäkt ?

  //F .

  Reply

 20. bobo syversen
  Jul 7, 2011 @ 10:23

  Vi har erkänt att jag uppfattade situationen fel men de på hopp från media mogulen var så grova att jag förstår att ljudet var av stängt jag kommer inte mer att komentera detta innan vi får bilder från vår kamera hoppas peter njuter att hänga ut seglare i sin blogg

  Reply

  • Claes Redin
   Jul 7, 2011 @ 11:24

   Snälla, ta det lugnt och läs kommentaterna från början. Det är faktiskt ni själva som hällt bensin på den här brasan, när de flesta vill diskutera principerna och ärligt talat ger fanken i vilka ni är.

   Reply

 21. Fred
  Jul 7, 2011 @ 11:18

  Inte för att dra detta vidare men rent regeltekniskt!Trots Firstens Uppenbara fel i situationen och oförmåga till att hålla undan, så faller väl möjligheten till Prostestförhandling bort om man inte skriker Protest i situationen? att uppmanna någon att snurra är väl ingen giltig protest? Även om flaggan hade kommit upp senare så borde väl protesten ogillas då man inte protesterade i situationen? eller? // Olärd

  Reply

  • Mats V
   Jul 7, 2011 @ 11:24

   Rätt.

   Reply

  • MA
   Jul 7, 2011 @ 11:36

   Rätt!

   Reply

  • Claes Redin
   Jul 7, 2011 @ 11:59

   Få se om jag har fattat grunderna här.
   1. Om man gjort fel, kört på en boj eller inte hållt undan skall man, för att undvika diskning ta ett straff, dvs 720′.
   2. Man kan få “hjälp” av att någon uppmärksammar regelbrottet och skriker protest, samt flaggar. Väljer man att inte ta straff då kan man räkna med protestförhandling.

   Är slutsatsen att vi bör hjälpa varandra mer på banan genom att protestera?

   Kan vi inte se protesten som en signal att hoppsan här blev det fel, tack för påpekandet, bäst att snurra, klart! Alternativt nehejdu, det håller jag inte med om, ses på protest förhandling.

   Reply

   • MA
    Jul 7, 2011 @ 12:07

    Kör du på en boj räcker det med 360.
    Om man följer regelverket, dvs ropar protest och skickar upp protestflaggan har motparten två alternativ, göra en 720 eller strunta i det och göra upp i en protestförhandling (om den protesterande drar det så långt).
    Att svära och ropa “snurra” räcker inte..;-)

    Reply

 22. Magnus Lundgren
  Jul 7, 2011 @ 11:49

  Faktum är att båda skulle varit diskade om ingen protesterar vid kollision. Tredje part har rätt att protestera mot två båtar i kontakt (Om inte mina regelkunskaper är för gamla. Kan ha hänt lite på den fronten sedan jag hade bra koll) Ytterligare en anledning att faktiskt hissa flagg direkt!

  Reply

  • Patrick L
   Jul 7, 2011 @ 20:00

   Magnus, på vilket sätt är det ett *faktum* att båda hade blivit diskade?

   Reply

   • Magnus Lundgren
    Jul 7, 2011 @ 20:17

    “Faktum” var kanske att gå händelserna i förväg…”kunde bli diskade” skulle det stått. Förr, (nu kan reglerna ha ändrats) kunde du protestera mot två eller fler kolliderande båtar där ingen la in protest som varande tredje part om inte kontakten var ringa. Ville man inte lägga in protest (av olika anledningar) kunde det vara ett evigt väntande på att protesttiden skulle gå ut så att ingen tredjepart slank in med en protest. Om detta finns med i dagens regelbok vet jag inte alls (därav min brasklapp). Har varit helt ur kappseglingen sen -95.

    Får nog investera i en ny regelbok:-)

    Reply

    • Patrick L
     Jul 7, 2011 @ 20:59

     Ok, då är jag med :-) Båda kan bli diskade nu också då man har rätt att protestera mot annan båt om man ser händelsen. Men jag tror att Blur i detta fallet hade gått ganska säker, det krävs nog betydligt mer för att fälla en båt med rätt till väg enligt KSR 14 (undvika kontakt).

     Reply

 23. Johan Granath
  Jul 7, 2011 @ 12:28

  Ett regelbrott påverkar inte bara de (eventuellt) närmaste inblandade båtarna. Det är även ett brott mot resten av fältet. Därför leder undlåtande att protestera till diskvalifikation.

  Reply

  • (o)
   Jul 7, 2011 @ 14:22

   Hmm, vart hittar man den regeln Johan?

   Reply

   • Johan Granath
    Jul 7, 2011 @ 16:10

    Min tolkning:

    ÄRLIG SEGLING
    En båt och dess ägare ska tävla i överensstämmelse med erkända principer för sportsmannaanda och rent spel. En båt kan straffas enligt den här regeln bara om det är klart fastslaget att den har brutit mot dessa principer. En diskvalifice- ring enligt den här regeln får inte räknas bort från båtens slutpoäng i en serie.

    Man kan vinna mot 3:e part genom att inte protestera på annan båt vilket är taskig sportsmannaanda och ett brott i sig ->

    69.1 Åtgärder av en protestkommitté
    a) När en protestkommitté, på grund av egna observationer eller en rap- port som den har tagit emot från vilken källa som helst, anser att en tävlande kan ha begått ett grovt regelbrott, visat ett mycket dåligt uppförande eller grov brist på sportsmannaanda…

    Reply

    • Patrik Måneskiöld
     Jul 7, 2011 @ 16:23

     Reglerna säger att man får protestera inte att man skall.
     Du kanske tänker på de gamla reglerna, pre 2000.

     Reply

     • Johan Granath
      Jul 7, 2011 @ 17:02

      Det kan nog vara så att jag gör det. Tycker dock att mitt resonemang och nuvarande regler leder till samma slutsats.

     • Patrick L
      Jul 7, 2011 @ 19:51

      Fast det är rätt så tydligt angivet i KSR60 att man bara får protestera för brott i del2 om man själv är inblandad eller ser händelsen. Bara PK kan protestera enligt KSR69 och jag tror inte att man tar till KSR 69 (“mycket dåligt beteende”) för underlåtenhet att protestera mot en annan båt.

      Jag har aldrig hört talas om någon som har blivit diskad för att inte ha protesterat. Har ni det?

    • fredrik
     Jul 8, 2011 @ 09:09

     Om Peter hade hoppat över till den andra båten och nitat Bobo, då hade det varit regel 69.

     Regel 69 finns bara där för grova brott. Lite dåligt humör, lite skrik och att inte lämna in en protest räknas inte dit.

     Reply

 24. Janne E.
  Jul 7, 2011 @ 13:24

  Jag tror att en anledning till att många väljer att inte protestera är att dom tycker det är krångligt och svårt, men man behöver ju inte alls kunna speciellt mycket och inte veta vilken regel de brutit mot när man lämnar in en protest, det viktiga är att kunna redogöra vad som hänt (helst med vittnen), på de grunder meddelar sedan protestkommiten vad de kommit fram till…
  Lämna in en protest är absolut inte att vara “jobbig”, utan något man skall göra när man inte löser det på banan och absolut något som hör till segling och därför något som man bör träna på.

  Reply

  • Johan
   Jul 7, 2011 @ 13:54

   Jag har även varit med om förhandlingar där motparten överhuvudtaget inte har varit medvetna om att de ha gjort ett övertramp. Så utkomsten av den förhandligen var att de kunde ytterligare en regel. Även om det kan verka hårt så var de ändå tacksamma för detta då deras attityd till segling och regelverket var gott och de hade lärt sig något som de inte ens visste existerade.
   Reglen det handlar om är tillbörlig kurs på undanvind, etablera överlapp inom två båtlängder från lovarts båt. Den har ni väl alla örnkoll på här inne, eller?

   Reply

 25. Anders Averdal
  Jul 7, 2011 @ 16:35

  Har du inte valt att protestera har du också gett upp din egna möjliga rätt till upprättelse.
  Enda sättet att minska denna typ av situationer är att visa att det kostar och inte accepteras.
  Jag har svårt att se hur det skulle bli bättre med denna typ av uthängningar mer än att vi spär på osämjan mellan de få seglare som tävlar på västkusten samt att jag tror inte att de som vill börja kappsegla blir lockade av sporten när vi gör så här.

  Varför protesterar ni inte? Feghet( inte hos er två) eller har ni själva delvis skuld i saken?

  Reply

 26. Sture Smith
  Jul 7, 2011 @ 17:26

  Genom åren har jag protesterat några gånger vilket jag tillsammans med flera i denna tråden tycker är en naturlig del i vår sport.
  Jag har naturligtvis även fått protester mot mig.
  De flesta gånger har protesten hanterats mkt proffesionellt av kommiten. Tyvärr är det väl så att när det är lite större seglingar Tjörn Runt, SM och liknande har jag dålig erfarenhet. Vi kan numera räkna Bohusracet till lite större seglingar.
  Så det som påpekas av fler om senioriteten och hur känd motparten är har betydelse kan jag bara intyga, tyvärr. Om det sen är fallet för bohusracet har jag ingen anledning att tro.
  Har blivit dömd för tjuvstart ett par gånger på Tjörn Runt, Bla. Där numera känd förbundskapten befann sig 2-3 båtlängder framför vår båt utan att tjuvstarta……..
  Känd göteborgsprofil och mkt duktig seglare gick in som babordsåt och vi som styrbåtsbåt på SM i en kryss/läns situation, vi protesterade, kommitens ordförande var från samma klubb som profilen som hade chans till en podium plats och friade babordsbåten………..
  Ovan nämnda situationer har klart viss prestige inblandad och mer namnkunniga seglare inblandade mot “blåbär” som seglar för att det är kul.

  Jag har även efarenhet av liknande händelser i andra sporter jag sysslat med.
  Att segling skulle vara vitare än ngn annan sport har jag svårt att tro.

  Sture Smith
  “Sjöglans”
  Dehler 39SQ

  Reply

 27. Fredrik
  Jul 7, 2011 @ 20:10

  Hoppas denna debatt runt denna incident kan lägga sig och att det i övrigt perfekta arrangemanget kan komma fram i dagens ljus igen. Tråkigt om PBR skall bli lidande av detta.

  Här följer en liten berättelse om ” vårt race”, ett par steg bakom kollisioner och eventuella protester.

  http://fhm.mine.nu/WhiteStar/lang/se-sv/2011/07/07/bohusracet-2011-the-whitestar-story/

  /Fredrik

  Reply

 28. J - lover
  Jul 7, 2011 @ 20:53

  Har lest mange av kommentarene omkring hendelsen i starten mellom J 109 Blur og den Firsten som lå i lo for Blur. Det er godt mulig at jeg ikke har fått med meg alle nyanser så jeg vil ikke gå inn på noen direkte regeldiskussjon her på dette forum, men jeg har noen generelle kommentarer. SÅ lenge denne saken ikke har vært behandlet av noen protestkommite som har fastslått noen kjennsgjerninger så blir det bare en diskusjon basert på egne oppfatninger av situasjonen og om hvem som har rett og hvilke konklusjoner en protestkommite kunne ha kommet frem til (jeg har ikke sett på videoen) og det er ikke sikkert at protestkommiteen ville ha godkjent denne som bevismateriell.

  Det kan synes litt vel drastisk å dra frem paragraf 69.1 inn i denne diskusjonen og her må det sies at det er ikke seilere som kan legge inn en protestbasert på denne paragrafen. Mer relevant kunne paragraf 2 være som omhandler det vi kaller ærlig seilas (dette f.eks hvis det kan være snakk om at en båt med vilje har seilt inn i en annen båt).

  Straffer omtales pr i dag som å ta en en tørns eller to tørns straff (360 og 720 er ikke gyldige benevnelser lenger).

  En setting av protestflagg og verbal signalisering skal gjøres umiddelbart etter hendelsen og med umiddelbart menes innen 8-10 sekunder pluss at en skal ved første mulige anledning gjøre den en protesterer på oppmerksom på at en har til hensikt å protestere på den andre båten.

  Slik diskusjonen utviklet seg her så synes jeg at den ikke gavnet breddeseilingen da den gir et feil inntrykk av hvordan det er ute på seilarenaen. Jeg er mye rundt omkring på forskjellige regattaer ( mest som dommer ) men også som deltagende seiler og generelt så synes jeg at det seiles med mye respekt for andre, men det er jo klart at de de hotteste klassene (både joller og kjølbåter ) så kan det gå litt hardere for seg. Det er min ydmyke oppfattning at en heller burde diskutere hvordan en skal heve kunnskapsnivået om kappseilingsreglene hos de som deltar i regattaer.

  Et lite spørsmål helt til sist for dere som kappseiler i regattaer som omfatter nattseilas: Når gjelder sjøfartsreglene og når gjelder kappseilingsreglene ??

  Ha en riktig god sommerseilas.

  Espen

  Reply

 29. Peter Gustafsson
  Jul 7, 2011 @ 21:21

  Vi kommer nog inte längre i just den här diskussionen.

  Det var dumt av mig att göra en grej av det i efterhand. Förhoppningsvis har alla lärt sig något, så har diskussionen inte varit helt bortkastad.

  Jag och Krister har inga issues med varann och tänker ha kul tillsammans både på havet och i land på Hermanö Runt.

  Reply

  • Lelle K
   Jul 8, 2011 @ 08:21

   Happy Yachting/Racing?!?Med tanke på all disk på denna sida om grosshandlande X-35 ,ovanstående långa disk o hårda ord etc föreslås följande:
   Happy Yachting tar in följande i sitt sortiment (om det inte redan finns…)

   1.Protestflagga i rätt storlek

   2.Bengt O. Hults bok “Kappsegla” där han går igenom det viktigaste i KSR med bilder o exempel o undantag etc.

   Sedan kan man slippa trista disk långt i efterhand eftersom det hela är avgjort i Protestförhandling.Den vinnande parten kan ju sedan bjuda på en stänkare vid behov och saken är ur världen.

   Reply

   • Christian Husvik
    Jul 8, 2011 @ 09:48

    Protestflagg har jeg, men boken kunne være interessant.

    Reply

 30. Jan-Olof
  Jul 7, 2011 @ 22:14

  Nu finns en liten film från racet där bla min gast, Björn Dahl, avslöjar vår taktik inför racet. Det finns garanterat inga kollisioner eller andra underlag för regeldiskussioner :)

  http://x-412-primex.blogspot.com/

  JanO, På PrimeX

  Reply

  • Ola
   Jul 8, 2011 @ 07:45

   :-)

   Reply

 31. jonas w
  Jul 7, 2011 @ 23:27

  Här vårt bidrag av det vi lyckades hinna med att filma. Tyvärr funkade inte filmkameran så det blev mobilfilm istället. Väldigt svårt att öht få med någon action, för när det är action så måste man ju segla….

  I vilket fall, Bohusracet från J/80 perspektiv, http://vimeo.com/26112781

  //Jonas

  Reply

 32. jq
  Jul 8, 2011 @ 01:46

  Jag har slutat segla så se nedan som rena spekulationer från min sida. Jag är dessutom anonym för jag har svårt för kritik ;) men om vi för skojs skull försöker simulera en tänkt förhandling på en liknande situation utan att blanda in båtarna och händelsen ovan, tror jag på något i den här stilen:
  1) Är protesten giltig? Lite 60.1 och stora delar av 61
  2) Vem har rätt till väg och hur fick den denna rätt? Själva kollisionen är ju ganska enkel, regel 11 lovartsbåt skall hålla undan för läbåt (här hjälper det inte att åberopa andra lovartsbåtar som skäl för att inte hålla undan utan det måste till ngt som kan passa in under definitionen för hinder). Men sen måste det fastställas hur och när läbåten faktiskt blev läbåt för att kunna ta ställning till regel 15 som faktiskt kan ge lovartsbåten ganska stort utrymme. Här blir det upp till protestkommittén att med hjälp av vittnen och parternas argumenteringar komma fram till det troligaste scenariot.
  Sker kollisionen efter att båtarnas start och överlappen dessutom etablerats från klart akter om kommer regel 17 in i matchen med det klart definierade men samtidigt mycket fria begreppet tillbörlig kurs, vilket begränsar läbåtens rättigheter men det får någon annan spekulera över…
  Regel 14 kan givetvis komma upp som en principfråga och det kan man ju ha moraliska åsikter om men fälld blir man nog inte om inte någon “sak- eller personskada” uppstår. /jq

  Reply

  • Patrik Måneskiöld
   Jul 8, 2011 @ 12:07

   Regel 15 ser jag inte som tillämplig då läbåten länge har rätt till väg, åtminstone hela videosnutten. Regel 17 är antagligen inte heller tillämplig eftersom överlappen etablerades mer än två båtlängder isär. I och med att det smäller så är det inte troligt att överlappen någonsin bröts. Om 17 skulle vara tillämplig handlar det om att visa att läbåten seglar högre än tillbörlig kurs. Det är svårt att avgöra från filmen.

   Jag ser regel 16 som knäckfrågan. Läbåten gör en liten luffning sekunderna innan kontakt. Är den tillräcklig för att lovart inte skall kunna hålla undan?

   Personligen tycker jag att luffningen hamnar inom “vingelutrymmet” och är ok men lä är farligt ute när man har så här bra bilder på hur näbben rör sig. Lovart sätter sig i situationen genom den sista fallningen två sek innan kontakt och får därigenom ansvaret.

   Reply

 33. Peter Kross
  Jul 8, 2011 @ 11:57

  regel 14-diskussion: Ena sidan sak kollision undvikas, vilket är bra. Åt andra sidan ska inte båt straffas om inte sak- eller personskada uppstår. Detta ger väl en klar indikation att “markera” genom beröring. Det blir säkerligen lättare att motivera sin sak när beröring har inträffat…

  Personligen tycker jag att det är olyckligt för breddseglingen då många båtägare är rädda om sina pärlor. Åt andra sidan är även en liten repa en skada vilket borde ge straff om man ite försöker att¨undvika kollision….

  jag är inte domare men det skulle vara intressant att veta tankegångarna…

  Reply

 34. Micke
  Jul 8, 2011 @ 12:42

  Disk för båda!

  Lovartsbåt för att de ej håller unden och inte tar något straff. Läbåt för att de inte undviker sammanstötning. Konstiga regler egentligen, pga av det inte blev någon protestförhandling klarade sig båda istället för att båda ska bort från resultatlistan.

  Ska jag tycka något så är lovartsbåten riktigt osportliga som inte håller undan, ett enkelt drag i protestflagg och skrika protest hade löst situationen. Läbåten gör i min mening en riktigt grov förseelse som avsiktligt kör på lovart, det borde någon slags avstängning. Hål i huvudet att bete sig på det sättet och det inbjuder ju inte direkt nya seglare att deltaga på regattor.

  Reply

  • Patrik Måneskiöld
   Jul 8, 2011 @ 13:28

   Läs regel 14 igen.
   Det är ju ganska klart att lä har rätt till väg? Lä behöver då inte göra något förrän det är står klart att lo inte kommer att hålla undan. När tycker du att det står klart?
   Lä skall dessutom inte straffas om det inte blev skada så även om de bröt mot 14 så är det inte troligt att de skall straffas.

   Man kan tycka vad man vill om regel 14 men den är faktiskt sådan.

   Reply

   • Peter Kross
    Jul 8, 2011 @ 13:56

    det framgår faktiskt inte om det gav någon repa eller ej. Men principen borde ändå vara att om en båt gör fel så är det inte rätt att också göra fel. På videon framgår att det fanns möjlighet för lovart att hålla undan. Det syns dock tydligt att de inte gjorde så. Det är svårt att se om de i något ögonblick bröt överlapp.
    Det syns också att knappt någon aktivitet på läbåten pågick att undvika kollision. I så fall är det ett risktagande – dvs. gambling att skadan inte uppstår.
    det skulle vara spännande hur domare skulle bedöma situationen med utgångspunkt att det uppstått liten repa.

    Reply

    • Patrick L
     Jul 8, 2011 @ 14:33

     Den som har suttit i en protestförhandling efter en krock och diskuterat KSR 14 vet att det skall mycket till för att en båt med rätt till väg skall anses ha brutit mot denna. För det första skall det vara personskada alternativt *allvarlig* sakskada (bedömningsfråga) och för det andra kan finns inget krav på båt med rätt till väg att förutse att båt som skall hålla undan inte kommer att göra det. Kontakten i sig själv är alltså inte att betrakta som ett regelbrott utan PK kommer att göra en bedömning om lä skulle ha gjort mer för att undvika kontakt. Jag tror inte att man i ett läge som detta vare sig skulle komma fram till att det har skett allvarlig sakskada eller att läbåten skulle ha gjort mer (nämligen fallit själv och därigenom svarat på lovartsbåtens fallning, ett orimligt krav att ställa).

     Reply

     • Peter Kross
      Jul 8, 2011 @ 15:52

      tråkigt att reglerna tolkas på så sätt…

      reglerna säger inget om “allvarlig skada” utan endast skada. Om jag minns rätt så fanns en sådan skrivelse tidigare men det ändrades.

      Vidare är denna praxis tråkigt att det “belönas” att inte undvika kollision om man inte är vejningspliktig. En markering med liten “touch” är troligen tydligare i en förhandling men avskräcker säkerligen en del seglare inom breddseglingen.

     • Patrick L
      Jul 8, 2011 @ 16:02

      Du har rätt Peter, det är i KSR 44 det talas om allvarlig skada och 720 / utgå. Fel av mig.

      Har dock svårt att förstå hur du menar att man både skall ha rätt till väg men samtidigt ha ansvaret att undvika kontakt. Det skulle få absurda konsekvenser från de som vågar falla av och köra tight på läbåtar med konsekvensen att det blir läbåtens ansvar att undvika kontakt. Någonstans måste ju gränsen dras? Kolla filmen från starten på Lidingö Runt när X-35:an gippar och kör på oss från lovart – det är alltså mitt ansvar som läbåt att undvika kontakt enligt hur du skulle vilja se det?

     • Peter Kross
      Jul 8, 2011 @ 16:45

      … jag skulle vilja se att man har delat ansvar, dvs. man måste åt minstone försöka när det står klar att det kommer att smälla. men så är det min personlig åsikt. tydligen döms annorlunda.
      Visst ska man inte bli straffat om man inte ha haft möjlighet eller man inte lyckades men försökte.

      Regel 14 ger på sätt och vis motstridiga signaler. “Unvik kollision men om du bedömer att det blir knappt någon skada så behöver du inte göra något… ” – är det inte invit för chancning?

    • J - lover
     Jul 8, 2011 @ 14:38

     En liten skramme/ripe i gelcoaten ansees i denne sammenhengen ikke som en skade av dommere i en protesthøring. Ergo ingen innvirkning på utfallet av høringen.

     For ordens skyld så finnes det heller ikke noen riktig kurs før starten har gått.

     Espen

     Reply

 35. Krister
  Jul 8, 2011 @ 13:17

  Väldigt intressant att läsa/följa hela debatten. Jag tror att det är många som lär sig både ett och annat i och med den.
  Jag uppfattar den springande punkten som att det är själva startlinjen som är monstret alla är rädda för. I sin iver att inte gå över linjen förtidigt är många beredda att gå över lika för att inte göra det. Startlinjen ligger för nära i lovart och på den hjälper ingen PROTEST.
  Om vi skall vara ärliga och ha en ren segling bör vi ta skeden i vacker hand och bara inse att man hamnat på fel plats på fel tid och hålla undan för båtar i lä (precis som reglerna säger) räcker då inte utrymmet till, så är det bara att acceptera och kliva över linjen (den gör inga märken på båten heller) och snällt starta om. Det skulle bespara en massa trash talk och försök till bortförklaringar och beskyllningar.
  Under vintrarna seglar jag radiostyrt och det är percis samma sak där. Man kan inte lova och hålla undan pga startlinjen.
  Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att en bra seglare inte sätter sig i sådana situationer. En bra seglare ser till att ha bra fart i båten och segla i så fri vind som möjligt även i starten. Och sen se till att det finns plats i lä för att falla av på om det skulle visa sig att man skulle behöva.
  En sådan seglare är en fröjd att studera.

  //Krister
  Gast på Swedestar 370an

  Reply

 36. Bosse Bergqvist
  Jul 8, 2011 @ 14:05

  Hej!
  Min för dagen högsta önskan är att regeldiskussionen och alla inlägg rörande den flyttas till en annan tråd och att tråden Bohusracet 2011 enkom skall handla om just Bohusracet.

  Regeldiskussionen kan bli riktigt bra med egen tråd eftersom det då går att finna informationen om man önskar söka den. Få kommer att gå in och läsa inlägg i tråden Bohusracet 2011 för att finna en regeldiskussion.

  Tack alla ni som skapat den härliga atmosfären kring Bohusracet. Det jag i vintras uppskattade bäst var att läsa deltagarnas privata bloggar med återberättelser av tidigare Bohusrace. Nu efter racet är det väldigt kul att få svar på vad som hände ute i mörka natten och att läsa era resuméer samt kika på bilder och titta på era filmer. Ska själv bidra med något från vår resa och kring vad som hände oss som fick vindvridet först av alla men det får bli i ett senare inlägg.

  Peter Gustafssons insats för att öka intresset för Bohusracet är ovärderlig men utan en hängiven och duktig arrangör, med Pär Bäck i spetsen, hade seglingen inte blivit vad den är. Bohusracet 2011 är det bästa arrangemanget jag deltagit i och vi kommer självklart tillbaka nästa år.

  Bifogar Västnytts reportage om Bohusracet där Pär Bäck intervjuas.

  http://svtplay.se/v/2469295/bohusracet_igang

  Hälsningar
  Bosse Bergqvist / Express 780

  Reply

  • Joakim Axelsson
   Jul 9, 2011 @ 00:22

   Gott seglat med expressen och grattis till klassegern. Mvh joakim i compis 97 swe112.

   Reply

 37. Micke
  Jul 8, 2011 @ 14:19

  När det blir kontakt blir det skada mer eller mindre, en lite knappt synbar repa är skada det med. Att inte lovartsbåten håller undan förstår man i alla fall strax innan kontakten mellan båtarna. Man ska dessutom segla med marginal. blir det kontakt är inte marginalen tillräcklig. Hade lä seglat stabil kurs och lovart fallit ner på lä är lovart orsak till att båtarna får kontakt. Man måste dessutom ge väjande båt utrymme att väja, i detta fall fanns det ett helt hav att väja på för lovart. Jag tycker att lovart i detta fall gör allt fel men lä seglar på lovart mer eller mindre avsiktligt och det är inte ok.

  Reply

  • Patrick L
   Jul 8, 2011 @ 14:43

   Micke, en knappt synbar repa är nog inte att betrakta en “allvarlig sakskada” vilket är det som skall till för att man överhuvudtaget skall beakta KSR 14 i en protestförhandling. Jag kommer just ur en sådan protestförhandling efter att två båtar smällde ihop riggarna och ett vindinstrument försvann. Båten med rätt till väg höll sin kurs och båten som skulle hålla undan väjde för sent varpå riggarna slog ihop. Båten med rätt till väg blev av med vindinstrumentet och blev tvungen att klättra upp i riggen för att se så inte skadan var strukturell. Vindinstrumentet kostade så pass mycket pengar att det bedömdes som en allvarlig sakskada och därför bedömde PK huruvida båten med rätt till väg hade gjort vad som kan krävas för att undvika kontakt. Den båten bibehöll sin kurs och bedömdes inte kunnat reagera tidigare för att undvika kontakt. Båten som inte höll undan diskades och båten med rätt till väg fick gottgörelse.

   Reply

   • Peter Kross
    Jul 8, 2011 @ 15:57

    Jag lägger in en kopia av regeltexten. Allvarlig sakskada finns inte i regeltexten men kan vara en domarpraxis.

    14 UNDVIKA KONTAKT
    En båt ska undvika kontakt med en annan båt om det finns en rimlig möjlighet.
    Men en båt med rätt till väg eller en båt som har rätt till plats eller
    märkesplats
    a) behöver inte göra något för att undvika kontakt förrän det står klart att
    den andra båten inte håller undan eller ger plats eller märkesplats,
    och
    b) ska straffas enligt den här regeln bara för en kontakt som orsakar sakeller
    personskada.

    Reply

 38. Silverminken
  Jul 8, 2011 @ 15:03

  Problemet er vel at Case 19 i casebook definerer skade slik:

  Question
  Is there a special meaning of ‘damage’ in the racing rules?
  Answer
  No. It is not possible to define ‘damage’ comprehensively, but one current
  English dictionary says ‘harm . . . impairing the value or usefulness of
  something.’
  This definition suggests questions to consider. Examples are:
  1. Was the current market value of any part of the boat, or of the boat
  as a whole, diminished?
  2. Was any item of the boat or her equipment made less functional?

  Reply

  • Peter Kross
   Jul 8, 2011 @ 16:36

   ISAF säger väl med Case 19 att det inte är helt klart vad en skada är men ger en guideline till PK vad man borde fundera över. Jag tolkar det så att ISAF inte exkludera andra frågeställningar i den riktning. Intressant är dock när kan det anses att värdeminskning av del eller hela båten uppstår. Eller vad krävs för funktion påverkas (blir det inte då också värdeminskning?).

   Intressant är att formulering “allvarlig skada” förkommer i en del “case” i case-boken t.ex. case 99 fast det inte finns med i reglerna…

   Reply

   • Patrick L
    Jul 8, 2011 @ 16:49

    Jo, “allvarlig skada” finns med i 44.1 precis som Case 99 beskriver.

    Reply

 39. Micke
  Jul 8, 2011 @ 15:34

  Det beror väl lite på, en fin 5.5 a nyförnissad och fin är nog inte billig att fernissa om direkt men det är ju en defenitionsfråga antar jag.

  Reply

 40. Pär Bäck
  Jul 8, 2011 @ 18:09

  Är ni färdiga nu!!!!! Kan ni inte göra upp på banan så skit i det i efterhand. Varför smutskasta andra seglare när man inte följer de medel som finns att till gå på banan. Om man väljer att inte protestera så har man godtagit felet och då är saken över. Blanda inte in Pantaenius Bohusracet i en sådan här skit diskution.
  /Pär

  Reply

  • Patrick L
   Jul 8, 2011 @ 18:31

   Pär, förtydliga gärna vad du menar med “skitdiskussion”. Jag ser ingen smutskastning och ingen skitdiskussion utan tvärtom en intressant diskussion om vilka regler som gäller på kappseglingsbanan. Vad ser du?

   Reply

 41. Pär Bäck
  Jul 8, 2011 @ 19:10

  Jo diskutionen tycker jag i och för sig är bra. Men jag tycker som jag skrev att hoppar man över att protstera så har man accepterat händelsen och den är över. Var för hålla på att dryfta den hit och dit. Bobo och Krister gör ett misstag som jag ser det. Men det gör Peter också som inte protesterar så varför diskuterar detta.

  Reply

  • Patrick L
   Jul 8, 2011 @ 19:15

   Men det är ju rätt länge sedan någon smutskastade någon nu. Vi pratar om Lo/Lä, KSR och PK-bedömningar.

   Sedan vill jag bara poängtera att det där med att “om man inte protesterar så har man accepterat” är fel. Segling är en “self-policing” sport och bygger på att man självmant tar sitt straff när man gör fel. Det är därför folk ropar “snurra” och de flesta gör ju också det om de har gjort fel.

   Reply

   • SilverSurfer
    Jul 8, 2011 @ 21:00

    Som udenforstående kan jeg bare istemme at diskussionen for 99% vedkommende her er meget nyttig og sober. Som jeg ser det er der egentlig kun een som fremstår som taber efter denne diskussion, og det er ikke PBR.
    Fik flashback til negative begivenheder, som for 25 år siden fik mig til at blive lidt træt af kapsejlads. Men løsningen er jo enkel – træk protestflaget og lad reglerne afgøre. Vi skal væk fra at det bliver set som usportsligt at anvende protestflaget. Ellers bliver det jo netop jungleloven som gælder, og det kan ærlige sejlere ikke være tjent med.

    Reply

  • Peter Kross
   Jul 9, 2011 @ 00:27

   Pär, jag är väl boven för att diskussionen fortsatt. Visst triggade händelsen tankarna men mina frågor och funderingar är generella. Vi får väl säga att händelsen på PBR är avklarat men samma situationer uppstå även på andra kappseglingar med andra skeppare.

   frågan kring hur det tolkas “skada” kan vara intressant ur mpånga aspekter men jag är medveten om att diskussionen kan vara provocerande. Det kan vara så att det hantering inte passar olika nivåer och typer av kappsegling. På SRS-seglingar är det väl relativt vanligt att det uppstår situationer mellan båtar/seglare med olika nivå, allt från nybörjare till proffsseglare. Seglare med famlijhens pärla och seglare med hyra eller lånade båtar. Segelare med i princip ingen budget och seglare med betydligt tjockare plånbok. Allt det ska hanteras av samma regelverk och helst ska vi inte heller tappa deltagre.

   Jag vill tror att ingen här i forum skulle tävla med familjens bil i ett folkrace. Jag ser det kanske något naiv men vill inbilda mig att tanken bakom regel 14 är just det att undvika kontakt och därmed risk för person och sakskador. Jag tycker i sig att regeln täcker egentligen allt det jag anförde tidigare, dvs. unvika kontakt om man ha möjlighet (även om den andra båten har vejningsplikt), Man ska inte behöver reagera så länge den andra båten har möjlighet att undvika kontakt.

   Reply

   • Pär Bäck
    Jul 9, 2011 @ 08:05

    Jag tycker också regel diskussioner är roliga och spännande. Men i ett forum om en tävling som har fått fler seglare att vilja segla tycker jag det känns fel. Händelsen kan man lära sig av och även andra tillfällen. Men när det blir på en blogg där man halvt anonymt kan skriva vad man vill. Gynnar inte vårt kappseglande utan snarare kan skrämma ovana seglare från att komma till start. För vem med inte 100 koll på reglerna vågar att riskera att bli diskuterad i ett forum som detta. Då är det bättre under vinter perioden att BLUR tar upp olika regelfall som kan diskuteras så att vi höjer nivån på regel kunnandet i Sverige.
    /Pär Bäck.

    Reply

   • Patrick L
    Jul 9, 2011 @ 10:05

    Peter, tanken bakom KSR 14 är ju förstås precis den du skriver. Det finns redan ett delat ansvar, men det är inte delat till 50% utan ansvaret vilar tyngre på den som inte håller undan för båt som har rätt till väg. Som båt med rätt till väg kan man bara straffas för den regeln om det uppstår skada och jag tycker det är en rimlig avvägning – om du som båt med rätt till väg “håller på din rätt” så till den grad att du T-bonar en annan båt löper du stor risk att bli diskad själv men om en båt faller ned på dig som i exemplet och det uppstår en lättare kontakt som man inte hade kunnat förutse är risken rätt liten att Lä skall straffas.

    Jag håller däremot inte med om att man “inte skall behöva reagera om den andra båten har möjlighet att undvika kontakt”. Det är just en sådan tanke som gör att båten som skall hålla undan får möjlighet att flytta över ansvaret till båten med rätt till väg och så långt tillåter inte KSR 14 båten som skall hålla undan att gå.

    Reply

    • Patrick L
     Jul 9, 2011 @ 10:09

     Vill också tillägga att för breddseglare / nybörjare är ju detta något bra. Som nybörjare håller man ju normalt större marginaler än om man är en rutinerad racingstarter och då löper man ingen stor risk att bli straffad.

     Reply

    • Peter Kross
     Jul 9, 2011 @ 13:23

     Patrik, jag syftade med ““inte skall behöva reagera om den andra båten har möjlighet att undvika kontakt” på läbåten. Jag borde ha varit tydligare. Vidare tycker även jag att det är rimligt att ansvarsfördelning ligger mer på båten som ska hålla undan.
     Däremot tycker jag ändå att alla ska undvika kollision (OBS! här menar jag inte endast kontakt som det är skriven i reglerna.) som rätt ofta medför skador. Faller en lovartbåt ner och man har möjlighet (utrymme) att unvika kollision som ska man försöka att göra det.

     Reply

 42. Inget Bohusrace i år… | Luvans seglarblogg
  Jul 8, 2011 @ 21:07

  […] nästa år kommer vi tillbaka. Vill ni få en liten aning om vad denna tävling innebär så läs Blurs sammanfattning. Anne och Arild Herdal i sin Hansen 31 vann och 3 av 4 i toppen var mixade […]

  Reply

 43. Johan
  Jul 8, 2011 @ 21:56

  Till Bohusracet istället! Per har svarat på lite funderingar kring Bohusracet i år och inför nästa år. http://wp.me/pSvZL-wU

  Reply

 44. Björn N
  Jul 8, 2011 @ 22:22

  Det jag kan säga utifrån ovanstående diskussion och egna erfarenheter av att inte protestera är att jag ska göra det i fortsättningen.

  En berättelse från startgrupp 1 finns nu på:

  bjornsbat.blogspot.com

  Saknas fortsatt en hel del bilder och video då jag glömt kameran i båten så det blir en uppdatering efter helgen.

  Reply

 45. Claes Redin
  Jul 9, 2011 @ 08:58

  Tvärt om Pär.
  Som jag ser det hängs ingen ut och diskussionen är givande aktuell och intressant. Det har varit liknande funderingar i Tjörn-Runt sammanhang och för mig som seglar på “korpen nivå” är det mycket nyttigt att få se exempel på en start. Ännu viktigare är att läsa om erfarna seglares erfarenheter och praxis.

  Jag tror därför inte att någon skräms av denna diskussionen, men kanske det bästa för PBR vore att flytta den här diskussionen under en annan rubrik. (Risken är dock att det uplevs som ett större uthängande vilket vore olyckligt.)

  Återkommer med en kort beskrivning av mitt Bohusrace, från en breddseglares perspektiv, men nu ska jag ut och segla. Pär, tack för ett fantastiskt arrangemang.

  Reply

 46. Peter Gustafsson
  Jul 9, 2011 @ 09:21

  Pär, jag förstår och respekterar din åsikt. Men det här är ingen officiell reklambroschyr för Bohusracet utan bara en enkel, ocensurerad rapport från Blur och hur vi upplevde vårt eget race.

  Det finns ingen smutskastning. Vi valde att inte protestera (av skäl som jag angett ovan) och det vi diskuterat ovan handlar om bara sakfrågan men ännu mer om hur vi kan få färre sådana här händelser framöver.

  För oavsett vad du och andra arrangörer tror, så består SRS-seglingar inte bara av fyllda spinnakers och vackra solnedgångar. Det är precis så här det går till, oavsett om det är Færderseilasen, Tjörn Runt eller Framnäsvalsen.

  Och ingen protesterar.

  På samma sätt så ville inte Tjörn Runt förknippas med filmen där massor av båtar går på grund i Djävulshålet. Trots att den är ganska representativ för hur det ser ut ett normalt år.

  Skillnaden var att det fanns på film.

  Och nu fanns den här situationen på film.

  Personligen tror jag det är en stor anledning till att vanliga “sällankappseglare” inte tar sin nya 30-40-fotare till kappseglingsbanan (det finns en anledning till att jaktstart är mer populärt än stora gemensamma starter).

  Och antingen så kan man acceptera att det kanske är ett problem och försöka göra något åt det, eller så tycker man det är ok att folk stannar hemma. Færderseilasen har löst det genom att sätta alla hetlevrade i en Racing-start där man får räkna med att det är rallycross. Sedan kan vanliga seglare starta i en egen start. Tjörn Runt tycker inte att det är något problem alls (med viss effekt på deltagarsiffrorna).

  Så mitt råd är (som vanligt) att låta diskussionen ta den tid den behöver. Pantaenius Bohusracet kommer inte att skadas. Men vi kommer tillsammans att kunna göra svensk kappsgling lite lite roligare.

  Reply

  • Calle P
   Jul 9, 2011 @ 21:01

   I R33 starten fanns en LYS klass med i faerdern. Men där var alla rädda för linjen så vi kunnde lungt starta fem båtlängder framför alla andra.
   Me jag tror Norrmänen gör rätt när dom delar in i olika klasser. TUR för nybörjare där först i mål vinner. LYS för de som kan kappsegla men kanske bara seglar då och då. Och R klasserna för sådana som tävlar ofta med båtar som är mer race betonade.
   PS Har inte hunnit göra någon “film” ännu med Milliways. DS

   Reply

 47. Pär Bäck
  Jul 9, 2011 @ 10:03

  Jag är bara rädd för att diskussioner som denna skrämmer de som inte är så vana med regler mm. Jag tror inte vår tävling skadas på något sätt , utan snarare segling i allmänhet. Jag är övertygad om att förutom BLUR effekten så har den positiva attityd bland dom seglar gjort att Pantaenius Bohusracet har gott i motsatt riktning nämnvärt med andra tävlingar. Det är den atmosfären jag är rädd skall bli skadad, så att vi inte kan få igång bredd seglingen. Men Peter jag gillar din blogg och det du skriver, det är ju den som sitter bakom knapparna som bestämmer vad som skall skivas. Så kämpa på med att hålla ordet fritt och högt till tak i diskussionerna. Kul att så många vågar stå för sina inlägg med namn denna gången.
  / Sur gubben Pär

  Reply

  • Patrick L
   Jul 9, 2011 @ 11:00

   Hej Pär,

   Det är inte så länge sedan jag började kappsegla och jag minns tydligt vad som var de största trösklarna och det var bl.a att jag inte skulle förstå alla regler och hur allt går till. Jag ställde lite frågor på något forum men fick rätt dryga svar “det är bara att läsa reglerna”. Jag hade tur som fick kontakt med bra seglare som hjälpte mig igång och senare har initierade inlägg och diskussioner här på blur.se under åren hjälpt mig mycket både i att ställa frågor och att lära mig mer. Här finns folk som vet vad de pratar om, som vill dela med sig och som också vågar erkänna när de har fel. Det är nog den bästa tänkbara miljö för någon som är ny eller sugen på att testa men inte vet hur. Jag tror inte seglingen vinner på att vi låtsas som att det aldrig blir tight för då blir man kanske bortskrämd en gång för alla på en startlinje och kommer kanske inte tillbaka.

   Reply

  • F18
   Jul 9, 2011 @ 21:41

   @Pär, Nej surgubbe är du verkligen inte”” Tycker du har helt rätt inställning till segling i allmänhet och till arr av PBR i synnerhet!!

   Reply

 48. Pär Bäck
  Jul 9, 2011 @ 14:41

  Patrik! Då hoppas jag du har rätt. Låt diskussionen fortsätta. Bara det gynnar och lockar ut seglare på våra tävlingar
  /pär

  Reply

 49. Bo Samuelsson
  Jul 9, 2011 @ 18:31

  Som domare har jag några kommentarer till regeldiskussionen.

  Jag tycker att det är viktigt att man protesterar i den här typen av situationer, annars kommer reglerna snart inte att följas alls. Varför ta ett straff när ingen ändå protesterar.

  Tänk också på att aldrig ropa “snurra” utan ropa genast “protest”. Det är sedan upp till den protesterade båten att bestämma sig för om han vill snurra. Jag har flera gånger varit med om att eftersom båten som protesterade först skrek “snurra” och sedan “protest” när ingen snurrade, så är protesten ogiltig då “protest” ropats för sent. Sätt också en röd flagga (behöver ej vara B) så fort som möjligt.

  I en situation som den här vid startlinjen, så brukar det i matchracing eller i ett medaljrace där direktdömning används ges två straff till lovartsbåten då det bedöms som ett avsiktligt regelbrott. Lovartsbåten lovar ju inte för den vill inte gå för tidigt över startlinjen. Om det inte blir någon skada så straffas inte en båt med rätt till väg.

  En repa brukar inte anses som en skada men en bruten rorkultsförlängning kan var det eftersom båten då normalt inte kan seglas lika bra som utan skadan.

  Reply

  • Peter Kross
   Jul 9, 2011 @ 19:06

   Bo, finns det en förklaring varför en repa inte anses som skada? det sänker väl båtens värde?

   Reply

   • J - lover
    Jul 10, 2011 @ 23:46

    Hei

    En protestkommitee vil ikke vurdere båtens verdi eller reduserte verdi i en protesthøring, men vi vil se på om båtens evne til å fortsette regattaen har blitt redusert eller ikke som en følge av berøringen. Hvis skadene er av kosmetisk art og ikke har noen innvirkning på båtens ytelsespotensial, så vil det ikke ha noen innvirkning på protestkommiteens kjennelse men det vil bli tatt med i kjennsgjerningene som en del av disse.

    Espen Kuhle
    Nasjonal dommer

    Reply

    • Peter Kross
     Jul 11, 2011 @ 16:17

     intressant med tanken på val av ordet “skada” i regel 14 samt Case 19. Där tas upp difinitionen av Skada enligt engelska ordbooken som inkludera påverkan på värde eller funktionalitet (OBS! det är ELLER). Det tas upp två frågor som exempel.
     Nr1 tolkar jag att syfta på påverkan på båtens eller båtens utrustnings värdeminskning.
     Nr2 syfta på båtens eller utrustningens funktionalitet.

     Det är intressant med den bakgrunden att endast funktionalitet skulle få utslag. Som sagt så är jag ingen domare.

     CASE 19
     Rule 14(b), Avoiding Contact
     Rule 44.1(b), Penalties at the Time of an Incident: Taking a Penalty
     Rule 60.3, Right to Protest; Right to Request Redress or Rule 69
     Action
     Rule 61.1(a)(3), Protest Requirements: Informing the Protestee
     Rule 62.1(b), Redress
     Rule 63.5, Hearings: Validity of the Protest or Request for Redress
     Rule 64.3(a), Decisions: Decisions on Measurement Protests
     An interpretation of the term ‘damage’.
     Question
     Is there a special meaning of ‘damage’ in the racing rules?
     Answer
     No. It is not possible to define ‘damage’ comprehensively, but one current
     English dictionary says ‘harm . . . impairing the value or usefulness of
     something.’
     This definition suggests questions to consider. Examples are:
     1. Was the current market value of any part of the boat, or of the boat
     as a whole, diminished?
     2. Was any item of the boat or her equipment made less functional?

     Reply

     • Peter Kross
      Jul 11, 2011 @ 16:18

      Espen, jag vill ändå tacka för informationen.

   • Bo Samuelsson
    Jul 11, 2011 @ 15:12

    Om det är en mindre repa så brukar man inte anse att det sänker marknadsvärdet. Om repan är djupare så att den går genom gelcoaten så kan det nog anses vara en skada.

    En definition som brukar användas är att det är en skada om man måste göra något åt det så fort som möjligt. Om skadan är så djup att vatten kan tränga in i laminatet så bör den nog spacklas direkt, om det bara är ytskiktet som är repat så kan man kanske polera bort den senare.

    Reply

    • J - lover
     Jul 12, 2011 @ 17:20

     Her omtaler Bo det som jeg hadde i tankene når jeg skrev om kosmetiske skader eller mer alvorlige, og jeg støtter hans definisjon. Skal så fort jeg får tid ta og lese igjennom case 19 og evt komme med en tilbakemelding.

     Espen

     Reply

    • Peter Kross
     Jul 12, 2011 @ 22:10

     Vad är tankrgånger bakom en denna defintion av skada? Jag tror nog att ingen som tar familjens båt ut till kappsegling blir glad om friborden blir repade. Effekten blir mest troligt att folk avstå att kappsegla när de se att båtar kör i varandra.
     En hårdare bedömning skulle förhoppningsvis leda till större marginaler. Därför skulle det vara intressant att veta vad som ligger bakom att endast påtagliga skador räknas. Repa ner till laminat är kanppt möjligt att laga utan att det syns.
     Vad vill man åtstadkomma med regel 14?

     Reply

     • J - lover
      Jul 12, 2011 @ 23:38

      Hvilke vurderinger som har blitt gjort når denne regelen ble formulert sist gang vet jeg ikke så derfor så kan jeg ikke gå inn på dette nå. Til din kommentar om at en strengere bedømning her vil vil føre til at det seiles med større marginer kan jeg kun si at for å få til det så må seilerne begynne å protestere på disse hendelsene. Alternativt så må seilingsbestemmelsene klart gi beskjed om at det er dømming på banen og definere hvilke regler dommerne skal dømme etter.

      Dette vil være vanskelig å få til da alle dommere som jeg kjenner gjør dette frivillig uten noen godtgjøring annet enn at vi får dekket kostnadene (unntak finnes men de er få) og det er som regel en ikke så lett å få tak i kvalifiserte dommere.

      Problemet for de som seiler i noen få utvalgte regattaer med sine “feriebåter/hytter på sjøen” er at de konkurrerer i henhold til de same reglene som alle andre forskjellige båtklasser (joller, entype, match etc.) og dette ene settet med regler skal være likt for alle. Da blir det vanskelig å ha regler som spesifikt tar hensyn til “feriebåtens” verdi, her er det snakk om å bedrive sport og da ligger det underforstått at det kan oppstå situasjoner som medfører en risiko for skader.

      Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen og det er at det seiles stort sett med mye respekt for reglene (i den grad de er kjent) og for andres båter. Det er sjelden det skjer store skader påført av andre båter i en kappseilas.

      Ta kontakt med deres seilforeninger og be om at de arrangerer temakvelder hvor regelkunnskap er temaet slik at dere kan få en bedre forståelse av KSR og hvordan de fortolkes. Her er det også viktig å nevne at det finnes en god del definisjoner i KSR som ikke står i noen regler men som finnes bakerst i KSR boken: Disse er også viktige å kunne hvis en ønsker å seile mer aktivt på regattabanen.

      Er nå på vei til Nordenfjelske Seileruke i Trondheim som starter på torsdag, det skal jo bli spennende å se om vi får noen protester som omhandler den samme problematikken som er blitt diskutert her i denne tråden.

      Espen

     • Patrick L
      Jul 13, 2011 @ 10:22

      Tack för ett bra och tydligt svar, Espen!

 50. Björn N
  Jul 9, 2011 @ 22:11

  Jag seglar max några kappseglingar (SRS) om året och det här med att protestera har ännu så länge känts rätt avlägset. På Tjörn runt så har jag varit med om mången situation där vi haft rätt till väg, men inte fått det. En gång på TR har vi dock suttit i en protestförhandling som vi “inte förlorade i alla fall”. (Ganska väldokumenterad på film.)

  Min erfarenhet är att de rutinerade seglarna som “har mer att segla för” gärna chansar mot rookies och väljer att inte väja eftersom dom vet att dom kommer undan med det. På en segling som TR blir det på sin höjd lite sura tillrop.

  Genom att till sist ha hamnat i en protestförhandling och nu med tiden också seglat några fler race så blir jag alltmer övertygad om att man faktiskt ska protestera. För seglingen bästa alltså. Att som breddseglare känna att man är “rättslös” på banan kommer definitivt inte att öka deltagandet på våra seglingar.

  Till nästa start kommer vi att för första gången medföra flagga B och jag tror inte att vi kommer att tveka på att använda den, även om det känns fånigt när det som Peter säger “bara är på skoj ändå”.

  \\ Björn – Aphrodite 291 SWE 18 \\
  http://bjornsbat.blogspot.com

  Reply

  • Danielsson
   Jul 11, 2011 @ 13:49

   Hej Björn N,
   Enligt din blogg så seglade du med genaker men när du inte kunde hålla farten på platten från Norge satte du upp spinnaker! Detta är inte tillåtet, du måste innan tävlingen välja om du skall ha spinnaker eller genaker ombord.
   MVH Ulf

   Reply

   • Björn N
    Jul 11, 2011 @ 22:58

    Hmm… Verkar som om vi missat något där. Hade uppfattat det som att det är totalt två gennaker/spinnaker som gäller. En av varje skulle därmed vara OK?

    I övrigt följer vi reglerna gällande antal segel och % av FP, mm. Men detta ska jag kolla.

    Reply

    • Micke
     Jul 12, 2011 @ 10:09

     Läser du i ditt datablad för båten så står det “2 spinnakrar alternativt 2 gennakrar tillåts …” dvs antingen eller. Vill du blanda behöver du ett mätbrev för det.

     Reply

    • Hans
     Jul 14, 2011 @ 13:53

     Japp, hade nån lämnat in en protest i tid så hade det antagligen resulterat i en DSQ då er segelföring var regelvidrig.

     Reply

     • Janne E.
      Jul 15, 2011 @ 09:48

      Eller så stryker man sig själv från resultatlistan när man får veta att man använt segel man inte får…
      Tråkigt men schysst mot de andra, speciellt för de som är längre ner i resultatlistan, men de kanske inte e så noga, de e ju ändå bara på lek?!
      =)

     • Björn N
      Jul 15, 2011 @ 15:11

      Vi skickar ett mail till Pär och så får han stryka oss ur resultatlistan. Vill dock understryka att vi inte tjänade på vår segelföring och att det var helt oavsiktligt. (De som var med vet att det var kryss, kryss och kryss som man vann på i årets Bohusrace.)

   • Björn N
    Jul 15, 2011 @ 15:19

    e-mail till Pär Bäck

    Hej!

    Som du säkert sett på BLUR så har det framkommit att vi (oavsiktligt) kört med otillåten segelföring. Jag vill därför att ni i efterhand stryker vårt resultat om ni finner det lämpligt.

    Se även min beskrivning på http://bjornsbat.blogspot.com

    Med vänlig hälsning,
    \\ Björn Asplind – rorsman på Aphrodite 291 SWE 18 – Aelos \\

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Jul 15, 2011 @ 16:21

     Snyggt.

     Jag tror alla förstår att det inte var avsiktligt. Alla kan göra fel, och så länge man tar konsekvenserna så går man ur det hela med hedern i behåll.

     (Sedan skulle jag strukit “om ni finner det lämpligt”. Det är enbart upp till dig som skeppare att avgöra om ni skall utgå eller ej.)

     Reply

     • Björn N
      Jul 15, 2011 @ 17:45

      OK, stryk det!
      (Trodde fortsatt att det var upp till tävlingsledningen att avgöra eftersom det skapar ett visst administrativt jobb för dem.)

     • Pär Bäck
      Jul 16, 2011 @ 07:13

      Hej Björn. Det är snyggt gjort att dra sig ur, när man märker att man gjort ett fel. Även om man inte viste om att man gjorde det. Jag skall ta mig an detta då jag kommer hem från semestern. Kommer inte åt min dator nu.
      / Pär

     • jonas w
      Jul 16, 2011 @ 16:12

      Segling när den tävlas på detta “breddvis” blir en väldigt konstig sport. Vi ska vara förlåtande och släppa förbi, se till att det inte blir kollisioner, inte så noga med LYS/SRS. Men å andra sidan brinner det i skallen på flertalet vid ändring av SRS, man tar inte straff självmant, det protesteras inte heller, proffsen kör över familjeseglarna. När en kille som amatörseglar tävling för det är kul och han då uppmärksammas på ett problem som antagligen gett +- noll i placering/tid så brinner det i skallen igen och han uppmannas att diska sig själv (hur kan det ens vara möjligt i en sport att diska sig själv efter avklarad tävling, det måste väl ändå en jury besluta om???).

      För mig som tävlar i första hand i en annan sport så är detta väldigt märkligt. Jag har mycket svårt att se hur det gynnar kappseglingen och att fler nybörjare vill börja tävla.

     • Peter Kross
      Jul 16, 2011 @ 23:24

      @ Jonas, var skulle du vilja sätta ribban? I detta fall var det av okunskap men det förekommer regelbrott även med flit och av mycket erfarna seglare.
      om i berört fall regelbrottet gav +/- noll vet vi egentligen inte men hur ska vi värdera alla andra regler? Går på märke ger väl inte heller något. tjuvstart men nå’n sekund på en segling som tar över ett dygn påverkar väl inte heller platsering nämnvärd (kan dock ger en betydande fördel att kommer iväg bra…) mm.

      Björn och besättning har inte diskat sig själva utan valt att utgå. Detta visar bra sportmannaanda.

     • Johan
      Jul 17, 2011 @ 11:09

      Det är bara hoppas att alla andra seglar lika ärligt som Björn och diskar sig själva när fel begåtts på banan. Vissa bryr ju sig inte ens om styrbordsregeln osv. En protest ska väl ändå behandlas och har man utgått ska väl det meddelas direkt… Diskning i efterhand känns väl överdrivet – Kan inte ett tidstillägg diskuteras när det uppenbart inte är med avsikt att bryta regeln?
      I Tjörn Runt 2009 fick en Maxi 77 omgjord utan mätbrev höjt SRS-tal i efterhand… Där var det ändå en avsiktlig förändring av båten.

    • Anders
     Jul 17, 2011 @ 15:08

     Snyggt!

     Reply

  • Claes Redin
   Jul 15, 2011 @ 14:14

   Bra med öppen diskussion.
   Nu har ännu en viktig regel klargjorts här på Blur. Det är nog inte bara Björn som inte uppmärksammat vad som gäller angående undanvindssegel. Jag vet minst en annan segeltävling där en relativt meriterad båt vann mycket på att använda både genakker och spinn, klart emot regler (standardbåt).

   Här är det dock tydligt att det var ett oavsiktligt regelbrott som han skrev öppet om i sin blogg och som dessutom inte verkar gett någon fördel. För mig är det stor skillnad på avsiktliga regelbrott för att skaffa sig fördel (osportsligt) och oavsiktliga som inte drabbar andra. Givetvis är vi inne i en svårbedömd gråzon, men just därför är det så bra med en öppen diskussion.

   Reply

 51. Danielsson
  Jul 11, 2011 @ 11:15

  Hej Per,
  Tack för ert och framförallt ditt fantastiska engagemang och gratulerar till sommarens bästa tävling!
  Jag har läst dina funderingar till förbättringar, och jag tror att ni skall försöka bevara det nuvarande formatet.
  Att korta banan för dom små båtarna tror jag inte är bra eftersom vi då förlorar möjligheten att jämföra.
  Hälsningar Ulf

  Reply

  • Janne E.
   Jul 11, 2011 @ 15:50

   BR kan säkert bli ännu bättre och framför allt betydligt säkrare om man inte seglar på natten, samma sträcka fast bestämda ställen där man äter och dricker gott tillsammans och senare på kvällen sussar säkert och väl förtöjd vid en brygga, vaknar hyfsat utvilad efter en god natts sömn…
   Jag tror att Marstrand, fjällbacka och kanske Ekenäs på sydkoster kan bli tre trevliga stopp, lagom långa etapper…
   Ungdomarna har något liknande V29 och dom verkar ha de så mysigt och fint tillsammans…

   Reply

  • Björn N
   Jul 11, 2011 @ 23:17

   Håller med Ulf!

   Reply

  • Johan
   Jul 16, 2011 @ 10:34

   Är det förändringarna Pär har lämnat till kappsegling.wordpress.com du syftar på? Kortlänk http://wp.me/pSvZL-wU

   Reply

   • Johan
    Jul 16, 2011 @ 10:37

    Är det förslagen på förändringar som Pär har lämnat, menade jag… sorry!

    Reply

 52. Betraktare
  Jul 11, 2011 @ 13:23

  Hur väl följer seglarna i PBR SRS reglerna?

  Det är mycket diskussioner kring rätt till väg men hur är det med kunskaperna kring segelbegränsning och hur det påverkar SRS-talet.

  Tex så läser man om Aphrodite 291 http://www.ssf.se/tk/SRS/tabell_detalj.asp?2858
  Segelbegränsning:
  1 storsegel, 3 försegel
  2 spinnakrar alternativt 2 gennakrar
  Om gennaker finns får den halsas max 33% av FB framför förstaget.

  Men det verkar inte som om alla seglare följer dessa regler.

  Reply

  • Peter Kross
   Jul 11, 2011 @ 16:19

   så länge ingen protestera blir det inte bättre ;-)

   Reply

   • Ola
    Jul 11, 2011 @ 17:36

    Gilla!

    Reply

  • Björn N
   Jul 11, 2011 @ 23:20

   Om så är fallet skall vi genast bättra oss. Gennaker är helt nytt för oss och jag hade missat att kolla ordentligt i regelverket. Kommer inte att upprepas.

   Reply

   • Peter Kross
    Jul 12, 2011 @ 09:40

    du kan alltid ansöka om mätbrev och då är det tillåten att använda både spinnaker och gennaker. I och med det blir en prestandaförbättring kan det dock påverka respittalet.

    Reply

    • Björn N
     Jul 12, 2011 @ 11:50

     Den lilla erfarenhet vi nu skaffat oss av gennakern är att valet mellan spinnaker och gennaker är ganska enkelt för kappsegling. Det är bara spinnaker som gäller. Vi kan gå lika brant med båda seglen. Enda skillnaden vi märkt hittills är väl att man inte kan länsa med gennakern.

     Hanteringsmässigt känns det bara marginellt enklare med gennakern.

     Jag kan tänka mig att om man även har en planare gennaker så kan man få lite bättre fart på halvvinden och då kanske man kan dra fördel av att kunna segla både gennaker och spinnaker vilket skull motivera ett högre respittal. Men vad jag sett på andra (större båtar) så får man en sänkning av SRS för endast gennaker?

     Har vi några här inne med mer erfarenhet som kan ge lite tips på gennakersegling? Just nu misströstar jag lite över mitt val av nytt segel för undanvind.

     Reply

    • Peter Gustafsson
     Jul 12, 2011 @ 22:58

     Björn,

     gennaker är ett klurigt segel. Först och främst skiljer det mycket mellan olika tillverkare och deras designer. En länsgennaker från North funkar inte alls som en från Gran eller UK.

     Sedan har de ett smalare segment där de funkar riktigt bra och är snabbare än motsvarande symmetriska segel. Alltså måste man försöka pricka dessa vinklar när man seglar vilket kräver större framförhållning. Plus att de inte är lika förlåtande som en spinnaker som kan se sjysst ut även om den är kass trimmad.

     Och det är stor skillnad i hantering när du skall gippa den i 12 m/s. Trust me.

     Så, ge det lite tid. Prata med din segelmakare. Träna lite. “Bli ett med din gennaker” som min trimmer brukar säga.

     Reply

 53. Bosse Bergqvist
  Jul 15, 2011 @ 23:07

  Jag har en fråga till er som tycker att Björn ska stryka sig själv ur resultatlistan eller som kommenterar hur han formulerade sig i brevet till Pär Bäck.
  När ni själva gjorde något fel eller orätt på kappseglingsbanan, för det har ni garanterat gjort någon gång, bad ni då arrangören att stryka er ur resultatlistan?
  Jag lider med Björn som, tillsammans med Jonas, har gjort en kanonsegling och därefter återberättat seglingen så att vi andra kan få läsa om deras strapatser. Vi såg hur väl ni seglade fram till Kosterfjorden (sen tappade vi kollen) men ert bästa drag missade vi pga mörkret. Snyggt seglat och oavsett vad som händer med resultatlistan så hoppas jag att vi ses på Bohusracet nästa år.
  Bosse / Express 780

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jul 15, 2011 @ 23:56

   Bosse,

   efter förra årets diskussioner kring Royal Blue (som efter många om och men utgick efter att ha seglat Hyundai Cup utan mätbrev) och Refanut (som självmant utgick ur Watski 2star efter att ha halsat gennaker på bom) så tycker jag det känna naturligt. Jag vill tro att jag hade gjort samma sak om jag efter ett race gjorts medveten om att jag seglat med segel som inte fanns i mitt mätbrev.

   Det bästa för sporten är ju om vi uppmuntrar en kultur där alla vill följa reglerna. Björn och gänget på Refanut framstår då som goda exempel som visar var ribban skall ligga.

   Alternativet, att det är ok att bryta mot reglerna lite grann “om man inte tjänar på det” eller “om ingen märker det” känns inte så bra?

   Så all cred till Björn, både för bra segling och för visad sportsmannaanda!

   Sedan är jag lite nyfiken på hur du själv skulle göra om du sista dagen på Express SM upptäckte att din gast blandat ihop seglen och ni seglat de två sista racen med en ny fock som inte mäter in?

   Reply

   • Bo Samuelsson
    Jul 16, 2011 @ 11:02

    Jag tycker att det är mycket bra om man tar konsekvenserna av att bryta mot en mätregel, men jag skulle också vilja att fler tar konsekvenserna av att bryta mot andra regler. Det är trots allt lindrigare att ta ett tvåsvängsstraff för att ha brutit mot en väjningsregel än att utgå för att man seglat med fel segel.

    Reply

    • Peter Kross
     Jul 16, 2011 @ 23:12

     jag håller med att man ska ta konsekvenserna om man bryter mot en regel oberoende vad det är.

     Jag skulle dock inte lyfta fram de olika konsekvenser med väredering. Jag trycker det ger fel signaler.

     Rent generellt handlar det om regelefterlevnad och det tycker jag är en grundförutsättning för vår idrott oberoende nivå.

     Det finns en hel del faktorer som påverka beslutet att ta konsekvensen av en regelbrott. Jag vill ge en lite enklare sammanfattning som jag ser på risken att regelbrott har konsekvenser (mest för att få lite funderingar)…

     1. Upptäckten av regelbrott
     här innebär att den som begår ett regelbrott måste vara medveten om det eller någon annan har sett (alternativt en kombination). Hur är det om man inte segla banan om andra inte ser det, berör ett märke, har ombord och använder otillåten utrustning för att få en fördel, gör ändringar som är förbjudna enligt klassregel eller …mm.?

     2. någon som klagar (= protestera)
     många är osäkra eller vill inte göra sig besväret. Kanske känns det meningslös eller båten i fråga seglar inte i samma klass? Den som protestera blir allt för ofta utpekat som “bad guy”. Vi vill väl bara ha skoj och då ska man väl inte protetsera och ska ha överseende. Visst kan man ha det men behövs då reglerna?

     3. formalia

     Regelboken ger en hel del formalia för att kunna driva igenom en protest. Uppfattas det av många som för krångligt? Protestflagga ska visas i princip på en gång samt “protest” ska ropas. Det i kanske en situation som kräver full koncentration av hela besättning. Spinnaker ska kanske bärgas, det finns många båtar runtom och manövrarna kommer tätt, mm. Är reglerna rätt anpassade även för breddseglingen?
     Men det finns även en del i tolkningar av reglerna av domarkåren som ibland inte är så lätt att förstå eller följa resonemanget. protest ska lämnas in i princip även om det finns endast misstanke men samtidigt kan förlorande part står för kostnader som kan uppstår (t.ex. lyft av båt).
     Motparten ska kontaktas och informeras att man avser att lämna en protest. När båtarna möts är det troligtvis inget problem men hur är det om båtarna är långt ifrån varandra t.ex.?

     4. Beviskravet

     i en protestförhandling ligger i princip alltid beviskravet på den protesterande part. Det kan lätt bli ord mot ord och det är inte alltid så att det finns vittnen eller det tilltänkta vittnet kommer inte ihåg, har inte sett eller kan/vill av annan anledning inte styrka regelbrottet.

     5. Bedömning av Protestkommittee
     hur värderas regelbrottet? Har PK uppfattat situationen som det verligen har hänt? Hur påverkas beslutet av teknikaliteter? Vilka sysätt finns som påverka tolkningar och praxis? Hur och varför har praxis utvecklats?

     Bäst skulle det vara att alla tar konsekvensen redan när man upptäcker att man har brytit mot en regel men allt för ofta gör det inte. Jag vill påstå att en del seglare (lyckligtvis en minorotet) chansar. Det krävs en hel del av den som lämnar in en protest. Vilka signaler ger det?

     Det finns många inblandade. Jag tror att att det går att förbättra regelefterlevnad om alla berörda samarbetar och tar sin del. Nej, vi kommer inte kunna ha full kontroll och JA, man kan fuskar om man vill. Men vi kan bidra att detta hålls på en låg nivå och vi kan visar att vi vill ha i vår idrott “fair” segling.

     Reply

  • Björn N
   Jul 17, 2011 @ 16:37

   Tack för stödet, men det känns som ett enkelt val att stryka sig. Vi försöker följa reglerna och vill att andra gör det också.

   Ditt uttalande om att vi “seglade snyggt” värmer betydligt mer än resultatlistans utseende.

   Om ni är med nästa år ses vi troligen igen. Om vi lyckas fånga in er då är nog tveksamt, men vi tänker försöka…

   Nästa år kan våra motståndare få rösta/välja om vi skall segla spinnaker eller gennaker innan start så blir det väl inget snack sedan!?

   Reply

 54. Peter Kross
  Jul 15, 2011 @ 23:28

  hur Peter G redan skrev så förstår alla att det inte var avsiktligt. Alla kan göra fel, och så länge man tar konsekvenserna så går man ur det hela med hedern i behåll.

  Som Björn reagerar och utgår kallar jag spörtmannaanda. Bara det är värd en eloge.

  Reply

 55. Gert F
  Jul 17, 2011 @ 08:32

  Det räcker med att titta på ungarna.De lär sig tidigt att tillskansa sig fördelar genom att vricka med rodret,otillåten/överdriven pumpning,dra sig fram i trånga startfält mm mm.Själv satte jag segelnummer så nära akterliket som möjlligt för att undvika identifiering vid tjuvstart och jag hade superkoll på var domarna befann sig så att man kunde pumpa som en galning när de tittade åt något annat håll.Tyvärr är nog detta något som “hör till” sporten,oavsett vilken gren man utövar.
  Därmed inte sagt att man skall sluta stävja regelbrott och att diskutera detta kan väl bara vara av godo!

  Reply

 56. Claes Redin
  Jul 17, 2011 @ 11:09

  Pantaenius Bohusracet som ett Vasalopp.
  Pär B. gjorde den jämförelsen i en intervju där han på ett bra sätt lyfte fram det speciella med PBR. Man hjälper varandra, hejar på sina konkurrenter och seglar juste. Ett exempel jag hörde var en långsammare båt som tydligt markerade att han inte ville bli omseglad i lovat och stannade kvar högt så den snabbare kunde gå om i lä, dvs. hålla på sin rätt , men inte bråka i onödan. 2009 langade jag över vattenflaskor till en medtävlare, mitt under racet, då det var varmt och dom hade slut på vatten.

  Det är bara några exempel som ger en helt annan bild av PBR än den regel och fair-play diskussion som nu pågår i den här tråden. Jag tycker diskussionen är viktigt, givande och intressant, men inte särskillt representativ för PBR. Ämnet är dock alltid aktuellt, närmast inför TjörnRunt.

  Kanske en ny tråd om starter, do and dont’s, Starter for Dummies eller liknande. Det finns nog en massa tips och erfarenheter från olika perspektiv (elit & breddseglare).

  Reply

  • Martin
   Jul 18, 2011 @ 23:12

   Hmmmm att ta emot hjälp från en annan båt, får man det?

   Reply

   • Peter Kross
    Jul 19, 2011 @ 09:59

    före förberedelsesignal får man ta emot hjälp och det är väl det som syftas på…

    Reply

   • Claes Redin
    Jul 20, 2011 @ 01:59

    Tolkningsfråga.
    41 HJÄLP FRÅN UTOMSTÅENDE En båt får inte ta emot hjälp från utomstående, utom
    a) hjälp till en sjuk eller skadad besättningsmedlem b) … d).

    Grundläggande reger i del 1 har dock större tyngd.

    1.1 Hjälpa dem som är i fara En båt eller tävlande ska ge all möjlig hjälp till personer eller farkoster i fara.

    2 ÄRLIG SEGLING En båt och dess ägare ska tävla i överensstämmelse med erkända principer för sportsmannaanda och rent spel.

    Det vore inte särskillt sportsmannaaktigt att neka vatten till en liten båt som precis hann upp för att vara med på racet och inte fick med sig tillräckligt. Dessutom kan man se det som en potensiellt farlig situation som på detta sätt löstes och de kunde fortsätta.

    Sen kan man fundera på vad som avses med utomstående? Medtävlare refereras till i andra delar som oberoende part. Lite sunt förnuft och sjömansskap gör det dock snabbt till en ickefråga och alla (?) skulle agerat på samma sätt i den här situationen, på ett långt shorthandedrace.

    Reply

 57. Sjysst segling | igen | BLUR
  Jul 17, 2011 @ 12:12

  […] new here, you might want to subscribe to the RSS feed for updates on this topic.Eftersom tråden om Bohusracet till viss del har kommit att handla om regler, principer och hur vi egentligen ser på efterlevnad […]

  Reply

 58. Peter Gustafsson
  Jul 17, 2011 @ 15:25

  Många bra frågeställningar och reflektioner kring regler Drog igång en speciell tråd för det här: http://www.blur.se/2011/07/17/sjysst-segling-igen/

  Sedan hittar man den speciella stämningen som finns på Bohusracet på alla shorthandedrace jag har varit på. Man hjälper varandra, delar med sig av tips. önskar andra seglare lycka till och har det trevligt både under och efter racet. Så som all kappsegling borde vara!

  Reply

 59. Wrap Up 2011 | BLUR
  Dec 28, 2011 @ 11:26

  […] trevligaste race är så klart Bohusracet. Med arret vid målgång så lyfte man sig ännu ett snäpp, och jag tror man kan överträffa sig […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.