Hur många deltagare för att få SM-status?
Farr 30-gänget med Patrick Lindblom i spetsen motionerade på seglardagen om ändrade gränser för SM-status. Idén var att stora båtar har större besättningar och borde kunna segla SM med färre båtar:
Olympiska klasser är p.g.a sin olympiska status direktkvalificerade för SM utan krav på antal båtar. Enligt samma resonemang bör ISAF kölbåtsklasser vara gynnade vid val av klasser som skall uppbära SM-status. Kriterierna för SM-status för ISAF-klasser bör enligt motionärens förslag ha stark korrelation med de kriterier ISAF sätter upp för att en klass skall få och behålla sin ISAF-status. Dessa kriterier är tydligt angivna i ISAF Regulations kap 10 och baseras på båtens längd. Principen är att kravet på antal båtar sänks med ökande LÖA.
Seglardagen uppdrar åt SSF Styrelse att utreda regelverket för SM-status för att säkerställa bredd och topp i de klasser som är aktiva i Sverige samt att SM-status har hög status i svensk segling.
Utredningens resultat och förslag på nya kriterier skall skickas på remiss till distrikt och klassförbund senast i oktober månad 2011. Beslut fattas på Seglardagen 2012. Nya klasser som får SM-status får detta fr.o.m. 2012 medan klasser som blir av med sin SM-status blir det först 2013. I utredningen skall styrelsen beakta att ISAF Regulations kap 25 föreskriver skillnader i krav på antal deltagande båtar mellan centerbordsjollar, kölbåtar, flerskrov, windsurfing och kiteboarding när det gäller VM. Kölbåtar och flerskrov har därvid lägre krav på sig än övriga typer. Samma principer bör reflekteras för SM.
Utredningen skall analysera vilka effekter som uppstår av de föreslagna kriterierna både för nationella klasser och för ISAF-klasser och i sitt remissutskick kommunicera hur förslaget leder till ökad status för SM-segling i Sverige samt vilka klasser som beräknas få respektive bli av med SM-status med bakgrund i vilka klasser som är representerade i Sverige.
Nu har arrangörskommittén tänkt till, och jag hittade följande sammanfattning på Patrik Schanders blogg, kappsegla.se (inte så aktiv, men alltid relevant):
Förslag från Arrangörskommittén angående nytt SM-reglemente/AE111031
Vi har nu bl a utifrån motionen från Seglardagen kommit fram till följande. Antalet båtar har korrigerats – detta efter analys av antalet deltagare på SM och KLM och vad ett högre krav på antalet båtar skulle få för konsekvenser.
När det gäller antalet båtar i dam-SM, tycker vi att detta är ett politiskt beslut, som bör tas av styrelsen – m a o hur mycket man vill sänka båtantalet för att uppmuntra damsegling.
Höjer vi kravet till 30 för jollar och brädor blir det ingen brädklass (senior) kvar med SM-status. För jollar blir det E-jolle herr och dam, samt Laser Master och OK-jolle. Det är väl inte riktigt önskvärt att två av tre jolleklasser som har SM-status är master-klasser (OK-jollen seglas ju till större delen av masters). Det blir säkerligen också ett ramaskri om vi höjer gränsen till 30. Föreslår därför att gränsen bibehålls vid nuvarande 20 för enmansbåtar och brädor.
Om de större kölbåtarna med stor besättning ska få segla SM måste man ned till 10 deltagande båtar. Sänker vi till 15 verkar det inte bli någon större skillnad, och då tillmötesgår vi inte motionen. Föreslår därför 10 båtar när det gäller båtar med fler än fyra i besättningen.
När det gäller båtar med 2-4 mans besättning verkar då 15 båtar vara ett rimligt antal, om man vill göra skillnad mot enmansklasserna. Med den statistik vi har skulle då följande klasser tillkomma med SM-status (preliminärt): 505, RS 500, Hobie 16, samt A22 och J24 (som har haft SM-status relativt nyligen). Ingen dramatisk ökning av SM m a o.
Olympiska och paralympiska klasser föreslås få 6 som minsta antal deltagande båtar. 470 dam är f n enda olympiska klassen som inte verkar nå upp till SM-status då (har legat på 4 och 3 båtar -09 och -10. 49er ligger precis över med 6 och 7 båtar -09 och -10.
Vi måste vara medvetna om att vi inte löser allas önskemål med den föreslagna ändringen. Vissa klasser har inte ett bestämt antal besättningsmedlemmar och kan därför glida mellan nivåerna. Kanske måste vi då i bestämma i vilken grupp dessa klasser ska hamna. I en del länder har man flerskrovsbåtar i en särskild grupp osv. , men det finns nog en fördel med att inte försöka täcka in allt, utan att ha ett relativt enkelt och tydligt system. Vad vi vill uppnå är ju så pass högt deltagarantal, parat med geografisk spridning, att vi kan tycka att en tillräcklig konkurrens råder, samtidigt som klassförbunden upplever kraven för att få SM-status rimliga och möjliga att nå.
Arrangörskommittén
HP Hylander
3.4 SM-status
a) En klass får, efter godkännande av RF och SSF, status för SM. Ansökan ska ställas till SSF. Innan SM-status kan uppnås krävs att klassen under två på varandra följande år genomfört KLM enligt de krav (SSF kan undanta klass från kravet om yttre omständigheter, t.ex. väderförhållanden gjort att tävling inte kunnat genomföras.) som enligt 3.8a gäller för SM samt med följande deltagarantal
För klasser som även har JSM-status krävs att på SM minst 10 deltagare som har gått i mål i någon kappsegling är ungdom eller senior. Se 1.20.
b) En klass kan fråntas sin SM-status om klassen inte uppfyller kravet på antal deltagare under två på varandra följande år. (SSF kan undanta klass från kravet om yttre omständigheter, t.ex. väderförhållanden gjort att tävling inte kunnat genomföras.)
c) Av SSF utsedd Rekommenderad Juniorklass tilldelas alltid status för ett JSM.
d) Av ISAF utsedd Olympisk eller Paralympisk klass tilldelas alltid status för ett SM
3.6 Antal deltagare
a) Mästerskapstecken och mästerskapstitlar får bara delas ut om minst sex båtar från minst tre olika klubbar och två distrikt har gått i mål i någon kappsegling i mästerskapet.
Nov 3, 2011 @ 14:24
Helt emot förslaget. låt 20 båtars gränsen vara så kanske fler samlas i större men färre klasser dvs större fält som ju många eftersträvar. Detta verkar vara ett grepp för att rädda klasser som CB66 att behålla SM status och att få nya pop klassen i Sverige Farr30 att få SM status. Men det är ju så SSF jobbat länge, dvs välja ut en klass och sen jobba emot alla andra.
Nov 3, 2011 @ 15:23
Kör efter kvalitet:
De 20 bästa klasserna på MM – låt 40 klasser delta, de 20 med SM status för året plus de 20 klasser med mest flest deltagare på sitt klassmästerskap för året.
Eller en kombination av antal och internationell konkurrens:
>30 båtar eller >60 seglare för nationella klasser
>15 båtar eller >40 seglare för internationella klasser
>10 båtar >15 seglare för OS klasser
Och låt SRS, ORCi, IRC och allt vad det heter också få ha SM status om det uppnår ovanstående.
Kvalitetsplanen med MM låter roligare om ni frågar mig, skulle skapa en härlig fajt klass mot klass?
Daniel
Nov 3, 2011 @ 15:40
Antalet SM-klasser har gått ner ganska ordentligt de senaste 10-15 åren. Bara genom att tänka vilka båtar som var vanliga här i trakten så kan man säga att Safir, Rival 22, Maxi 77, A22 och A30 förlorat SM-status. Sen finns säkert en massa andra klasser som förlorat statusen om man tänker till.
Det vore synd om det blev totalinflation på antal SM-titlar men för mig känns det naturligt att kunna säga att jag seglat SM i t ex IF-båt. Inte speciellt svårt för en landkrabba att förstå att det är något annat än att segla SM i en Express. Jämför med friidrotten där man kan springa 100 meter, 200 meter, 400 meter, 800 meter, 1.500 meter, 5.000 meter och 10.000 meter. Sen kan man också springa 110, 400 eller 3.000 meter hinder. Att en annan idrott är “lika besvärlig” är inget argument för att segling ska vara besvärlig att förstå men antalet klasser hör inte dit tycker jag.
Om SSF tillämpar ISAF:s regler på det här sättet gynnar nog kappsegling över hela landet där olika klasser ofta har grupperat sig på olika orter/regioner. Om man skulle tuffa till och slänga ut ännu fler klasser så skulle det snart bli som på jollesidan att eliten tvingas välja mellan KSSS eller GKSS och småklubbarna armas ut totalt. Vi behöver några bra seglare att se upp till även på andra delar av kusten ;-)
SSF-lista:
http://www.svensksegling.se/ImageVault/Images/id_1933/ImageVaultHandler.aspx
Nov 3, 2011 @ 16:06
Låter som att X99 kan få SM status om man anstränger sig. :-)
Men fortfarande inte ett ljud om geografisk spridning.
Om vi antar att västkusten och ostkusten är de “stora” distrikten så borde det vara krav på att SM arrageras alternerade i dessa disktrikt. De klasser som inte klarar av att få tillräckligt många deltagare på båda kuster bör inte få SM status. Det är i praktiken är DM de seglar.
Nov 3, 2011 @ 17:03
Lite om geografisk spridning.
“Mästerskapstecken och mästerskapstitlar får bara delas ut om minst sex båtar från minst tre olika klubbar och två distrikt har gått i mål i någon kappsegling i mästerskapet.”
Tyvärr funkade inte länken till hela dokumentet när Peter la upp informationen här på Blur.
Men nu funkar det. http://www.kappsegla.se
Nov 3, 2011 @ 17:20
Jag vill inte gå i polemik med någon här (än) men vill bara påpeka att SSF har gått betydligt längre än vi efterfrågade i vår motion. Vi motionerade ursprungligen om sänkta krav för ISAF-klasser med LÖA >9 meter, där det i Sverige är ett orimligt att kräva 20 svenska båtar i en sådan entypsklass. Spontant anser jag inte att det finns något underlag för att sänka kraven på 2-3 mansbåtar.
Nov 3, 2011 @ 17:25
Hej Patrik
Det är väl bra att detta förslag då är ute på remiss och inte å något sätt är spikat :-)
Jag hoppas att Ni i Farr 30 förbundet fått mail från SSF med remissen.
/ PatrikS
Nov 3, 2011 @ 17:37
Vänligen sänd remissen också till X-35 förbundet
Nov 3, 2011 @ 17:39
Jag kollar med Åsa på kansliet i morgon. Annars kan du/ni läsa den så länge här eller på kappsegla.se
Nov 3, 2011 @ 17:50
Att OS klasserna får ha SM med 6 båtar är lika förkastligt som att större båtar skall kunna få ha det med 10.
Att 50% respektive 30% av deltagarna blir medaljörer ger ingen status över huvud taget till dessa klasser.
Att 2-4 mans båtar skall sänkas till 15 startande anser jag också fel.
Jag anser att arrangemangskommittén här har gjort ett tankefel (ursäkta Patrik) när man kollat på de befintliga klasserna och sett hur många båtar det behöver vara för att de ska få behålla eller få SM status.
Det finns inget egenvärde i att vi i Sverige skall kora 45 (eller mer) Svenska Mästare i olika seglingsklasser.
Se i stället antalet som krävs för SM status som en morot att nå upp till.
Kanske nya klasser kan få ha ett lägre antal de första åren när man är på väg upp och att ribban höjs när klassen blivit etablerad.
Jag tror inte att klasser som är på nedgång gynnas av att man sänker nivån så att de kan få ha SM ytterligare några år. Bättre att satsa på klasser på uppgång.
Jag kan tänka mig att acceptera en något lägre nivå för båtar med många besättningsmedlemmar men sänk inte ribban för lågt utan lägg den så att den går att nå men inte utan ett stort engagemang och arbete från klassen.
Ribban på 20 är nog bra för de flesta klasser för att ge SM den status det förtjänar.
/Skålén
Nov 3, 2011 @ 19:56
Håller med!
Nov 3, 2011 @ 20:14
Kan tycka att det är rätt.
Har någon några paralleler med andra sporter ?
Nov 3, 2011 @ 21:34
+1 samt att >4 pers klasserna ska verkligen ha minst 5 pers ombord i alla seglingar på alla båtar i alla racen annars ogillas SM. Kan se framför mig att vissa klasser kommer att dra in doublehanded båtar som målvakter bara för att nå SM status – då blir det fars!
Nov 4, 2011 @ 08:14
Johan G, det är ett vettigt argument. Jag har inte ens reflekterat över det. I vår klass är det nog svårt att tänka sig att någon skulle komma med mindre besättning men i klasser som ligger nära “gränsen” kan det ju faktiskt bli så.
Nov 4, 2011 @ 08:33
Tomas.
Idag så får OS klasserna per automatik SM status oavsett hur många som seglar. Man får dock inte dela ut medaljer om färre än 6 st har seglat. Alltså ser vi en skärpning av OS klasserna om vi ser till “tabellen”. §3.4d är nog tänkt att skrivas om. Tror att den har missats i remissen. HP få ta en check på det.
Om de olika nivårena är rätt är en annan sak. Och det är ju det remisssvaren kan ge oss en blick över.
Jag tycker det är bra att det förs en dialog och jag hoppas att klassförbunden nu tar tillfället i akt och just ger oss feedback.
Tänk även på att man öppnar upp eller stänger för klassförbunden när det gäller rösträtt på Seglardagen med era remisssvar.
Johan. Jag förstår din poäng men det är väl oxå så att i klassreglerna (ja det krävs att man har ett klassförbund med giltiga klassregler för att få köra mästerskap) kan man säga hur många som skall vara ombord. (alt besättningsvikt) Vi pratar ju inte om mängder av klasser som detta kan komma bli aktuellt. Vi kan redan idag se samma “problem” med klasser som ligger på gränsen och det är därför vi har valt att se på deltagarantalet som ett snitt över 3 år. Bra eller dåligt. Kom med feedback i remisssvaret :-)
Nov 4, 2011 @ 09:13
hur klassas båttyper som inte ha ett min antal i besättning i klassregeln? Även om många klasser har det så är det väl inget självskrivet krav på klassregeln?
Nov 4, 2011 @ 10:17
Det kan vara knepigt men tror att klassförbunden kan vara till hjälp. De flesta (aktiva) klassförbund har ju redan någon form av begränsning (ofta under §C i klassreglerna). Många har ,om man inte angett ett exakt antal i besättningen, en minimibesättning och det är väl den få i så fall få gälla som underlag.
Och nej det är inget krav att det skall finnas i klassregeln.
Är det någon speciell klass du tänker på Peter?
Är som jag sagt tidigare. Bra med en dialog för att komma fram till bra beslut:-)
Nov 5, 2011 @ 15:29
Nej, Patrik, jag hade inte någon speciell klass i åtanken utan det var mer en generell fundering. indelning är baserad på antal i besättning och det kräver egentligen en definition om antalet i besättningen (min, normal, max) som heslt borde vara lika för alla. Det finns för många men inte för alla båttyper och då kommer på direkten frågan om hur många.
Smaragd är en kandidat som har fri antal besättningsmedlemmar. Express kan seglas av 3,4 eller fem i besättning. Vad gäller då?
Det gäller båttper som SM-staus idag. men hur ser det ut för båttyper som kanske vill få tillbaka SM-status eller nya båttyper som vill ha SM-status.
Hur räknas båttyper som ha en max-gräns för antal besättningsmedlemmar?
Jag är medveten om att det kan vara knepig men tror nog att båtstorleken kombinerad med indelning jolle, kölbåt, flerskrov, bräda borde vara mer lämplig.
Finns det inte risk att man påverka klasserna att skriva om sina klassregelr för att behålla SM-status? T.ex. högre antal besättningsmedlemmar men viktbegränsning. I praktiken behåller man kanske samma antal ändå…
Nov 3, 2011 @ 17:52
Team eXilia, så du menar att om en båttyp inte finns representerad på västkusten utan “bara” finns mella Härnösand och Kalmar ska det inte kunna gå att få SM- status med den klassen?
I övrigt tycker jag nog att det blir lite fjuttigt att segla om ett SM med mindre än 15 båtar, oavsett hut många som finns i besättningen.
För övrigt tycker jag att MM ska seglas i varierande storlek på båtar år från år. Det är ju en viss skillnad att segla en A 22:a och en badbåt, typ CB66.
Nov 4, 2011 @ 07:33
Nej så menade jag inte, Men att få SM status med en flotta som är placerad på gränsen mellan två distrikt är inte OK. Det kanske räcker att öka från deltagande i två distrikt till tre.
Nov 4, 2011 @ 07:34
Och att SM endast får arrageras i samma distrikt var tredje år.
Nov 4, 2011 @ 08:41
Idag finns överhuvudtaget inte kravet om geografisk spridning. Med detta förslag är det en skärpning. Kanske som du säger att det borde vara 3 distrikt. Detta är ju även lite en klassförbundsfråga. Var vill man ha sina mästerskap. Hur får man flest båtar. Det är väl ändå så att klassförbundet vill ha många båtar även om kravet inte är mer tex 15 båtar? Eller?
Nov 3, 2011 @ 18:08
Arrangörskommitténs förslag är helt i linje med ISAFs förslag och försök att minska ned på antal VM i olika seglingsklasser.
Det fanns en stark önskan om att rensa lite i floran av VM, 80 stycken eller så, men när man långt om länge lyckas komma med ett förslag så ser det ut som följden blir att man sänker ribban och det blir fler.
Demokrati är ganska besvärligt, speciellt om det är brist på ledarskap och tillfredställelse av olika särintressen blir det enda medel man klarar av att använda.
Lite som i Grekland?
Daniel
Nov 3, 2011 @ 18:30
Hej
Var i denna röran hamnar RC Klasserna är väl bara IOM som kan ha SM eller hur är det M-Båtarna
1-Mans ?
He he
Nov 3, 2011 @ 19:45
Höj till 35 båtar!
Det skall vara status att vinna SM!
Död oss vissa klasser med andra går fram, surt ett tag, alla som seglar vinner i längden!
Nov 3, 2011 @ 20:02
Hur många båtar på SM i varje klass 2011:
Jolle
Optimist, kille 125
E-jolle, herr 110
Laser Maser 91
Optimist, tjej 72
E-jolle, junior kille 70
Laser 48
Trissjolle 43
E-jolle, junior tjej 34
E-jolle, dam 33
Finnjolle 32
Lag-Optimist (antal lag) 32
Zoom8, junior 27
2-Krona 27
RS Feva 25
Ok-jolle 24
Laser Radial, junior 23
Snipe 20
29er, junior 16
Laser, junior 16
RS Feva, junior 15
Laser Radial, dam 10
49er 9
470, herr 8
Kölbåt
606 48
C55 44
Drake 44
Express 36
Tvåfyra 30
IF 28
Folkbåt 27
CB66 26
Neptunkryssare 23
M30 23
H-båt 22
M22 20
Starbåt 19
ORC 19
J/80 17
Ungdoms-SM matchracing 16
Smaragd 15
Matchracing 9
Övrigt
Formula windsurfing 53
IOM 36
Kona One 35
Formula 18 32
Marblehead 16
Kona One, junior 11
Nov 3, 2011 @ 20:16
Är Marbleehead ok att köra SM är dom med i Svenska Seglarförbundet ?
Nov 4, 2011 @ 16:39
Marbelhead har ett förbund anslutet till Svenska Seglarförbundet och kan ansöka om att köra mästerskap.
Nov 3, 2011 @ 20:17
Finns det ingen som önskar att det fanns några kvalitetskrav?
Kvantitet är väl inte mästerskap?
Daniel
Nov 3, 2011 @ 20:20
Ett förtydligande till Peters lista över antal deltagare i SM för de olika klasserna:
när det gäller Ungdoms-SM Matchracing så var antalet deltagande lag begränsat till just 16 – det fanns många fler som hade anmält sig, men inte kom med pga denna begränsning. Se http://svensksegling.se/SSFTavlingar/UngdomsSMMatchRace/Nyheter/USMiMatchracing-ovantatstortintresse/
Till nästa år kommer distrikten sannolikt att genomföra kvaltävlingar pga det stora intresset att delta i SM.
Nov 4, 2011 @ 17:52
Triss jollen är fortfarande den särklass största 2-mans jollen på SM!
Vad säger det?
Trotts allt snack om moderna båtar som alla RS och OS klasser som 470 så är det 5ggr så stort startfällt i Triss som i 470! Kanske dags att satsa på det som folk vill segla, inte de SSF tycker man skall segla!
Nov 4, 2011 @ 21:51
Det säger att vi inte har tillräckligt med segare som vill/kan hantera tekniskt svåra jollar. Det säger också att man aldrig skall underskatta nostalgitrippar!
Nov 3, 2011 @ 21:38
SRS SM vore ju kul – är det möjligt?
Nov 3, 2011 @ 21:57
Borde vara möjligt, största klassen? :)
Nov 3, 2011 @ 22:22
SRS SM?
Det finns säkert någon typ av formalia runt SM-status ( skall nog vara ett förbund anslutet till Svenska Seglarförbundet) – men, det är väl bara att någon som är sugen ordnar med den biten ( det mesta vad gäller stadgar osv, går säkert att kopiera till stora delar). Låter som en skoj idé – kan nog bli en bra bit över 150 båtar om det körs på rätt tid i rätt farvatten. Johan kanske tar tag i detta? Mvh Lasse
Nov 4, 2011 @ 09:19
det är mer nivån. SM är röd medan SRS klasas som grön/blå.
Mao. är det en vilja från de SRS-ansvariga att tillåta eller ej.
Nov 4, 2011 @ 00:00
Vi får inte glömma att SM status = rösträtt på Seglardagen. Det gör det här till ett demokratiskt problem utöver tävlingsaspekten. Vilket inflytande har seglarna idag när det är jolleseglarnas föräldrar som styr?
Nov 4, 2011 @ 00:41
Jolleföräldrarna är också seglare;-) dessutom ser de till att fler börjat segla! Klassförbunden har ingen större malt, bara en röst!
Nov 4, 2011 @ 07:22
Varför är det ett problem att fler får rösträtt? Med detta förslag blir det ju knappast fler jolleföräldrar på Seglardagen ( om de anses vara ett problem).
Vi kan väl även konstatera att alla klassförbund inte ens kommer på Seglardagen och utövar sin rösträtt.
Nov 4, 2011 @ 08:43
Vad menar du med att det är jolleseglarnas föräldrar som styr? Är det SSF styrelse du menar så kan jag delvis ge dig rätt, men de har väl hamnat där av en anledning? Den styrelsen är ju inte huggen i sten, den går att byta ut och vi vet väl hur man gör det. Kontakta valberedningen med egna förslag och aktivera din klubb/distrikt samt så många klassförbund du kan (brukar vara med rätt få på seglardagen)! Hepp, så har du en styrelse efter egen preferens!
Lycka till!
Nov 4, 2011 @ 15:53
E-Jolle större än Laser!
Nov 4, 2011 @ 16:35
På vad sätt är E-jolle större än Laser?
Nov 4, 2011 @ 16:57
En kommentar gällande antal båtar och sportslig nivå. I en “storbåtsklass” blir lagarbetet mer utslagsgivande än i mindre båtar. På en Farr 30 kan inte den bästa rorsmannen i världen rädda ett dåligt besättningsarbete. Det betyder att det blir mycket bättre konkurrens att ha jämna team med hög nivå snarare än så många båtar på linjen som möjligt. Jag måste säga att jag mycket hellre seglar ett mästerskap med 12-15 jämna team än 20-22 där man inte får ihop en jämnhet. Så antalet båtar på linjen är inte allena avgörande i dessa klasser.
Jag håller dock med om argumentet med antal båtar på linjen har betydelse och att det inte skall vara för “enkelt” att få SM-status. Det blir en avvägning. 10 är sannolikt för lågt och utan att föregripa Farr 30-förbundets remissvar är en kvalificerad gissning att vi kommer att föreslå 12-15 båtar för båtar i den storleksklassen.
Nov 4, 2011 @ 17:50
Hej Patrik,
Helt enig med dig om att jämna team på en hög nivå är bättre än många där nivå skillnaden är stor. Men det argumentet är väl i sig inte förbehållet båtar med stora besättningar?
Jag försökte i ett tidigare inlägg fråga om det inte skulle finnas något slags kvalitets aspekt på SM status diskussionen. Jag tror du Patrik är den första här i tråden som har nämnt det. Borde väl på nåt sätt vara det viktigaste kriteriet för ett mästerskap?
Sedan vet jag inte om lagarbetet är mer utslagsgivande i en Farr 30 än i en 49er t.ex. men det är en annan diskussion. Men bra att ni kör hårt med Farr 30, en riktigt fin båt.
Daniel
Nov 4, 2011 @ 19:09
Nej, du har nog rätt i att lagarbetet är lika utslagsgivande i tex 49er men komplexiteten ökar för varje gubbe eller gumma man tar ombord och poängen är då att stora båtar drar mycket folk och alla behöver vara duktiga seglare. 20 x 7 = 140 seglare, det blir 70 st 49er-besättningar vilket kan vara svårt att få kontinuitet i. Men jag håller helt med om kvalitetsaspekten. Kan vara svårt att mäta, dock.
Nov 4, 2011 @ 18:21
Kvalitets aspekt på seglarna, är det när de byggt båten själv, sytt seglen själv osv ?
mvh Svenne
Nov 4, 2011 @ 21:21
Det kan ju i och för sig vara en aspekt Svenne, men jag tänkte nog på hur bra de är på att segla men det förstår du nog (hoppas jag i alla fall).
Nov 4, 2011 @ 18:32
Någon som vet om startfält i t ex Frankrike på “FM” i de olika klasserna? Kan ju vara intressant att få veta och jämföra hur andra länder tänker och agerar.
Nov 4, 2011 @ 21:23
Storbritannien: inga regler för mästerskap, inga sanktioner för att ordna seglingar, inga licenser. Många seglare……
Nov 5, 2011 @ 17:14
Vilka licenser har vi i Sverige?
Sanktion är bara för att man skall undvika krockar i samma klasser.
Och de är nästan 10 ggr fler folk och anser sig själva har problem med vikande antal seglare (utom i just Solent)
Nov 5, 2011 @ 09:04
Erik, jag har inte koll på fransmännen men jag har kollat lite fleet numbers i fr.a Italien och numera är ju den hetaste (enda?) 30-fots GP-racern Melges 32. Det har varit 17-22 båtar på Melges 32 Gold Cup som mestadels har gått i Italien. 10-15 av dessa är italienska och resten utländska. Då skall man betänka att Italien är sex ggr större än Sverige och att italienska team/ägare spenderar mycket mer pengar per capita i sporten än i Sverige. Går man ned till 20-fotsklassen så hade de väl 27 st Melges 20 på sitt EM i Venedig. Den absoluta merparten var då italienska. Min slutsats av det är att det är ganska stor skillnad på 20 och 32 fot i fleet size.
Nov 4, 2011 @ 19:34
Mästerskapsregler i DEN, NOR och FIN
NORGE
OS-klasser 5 båtar
Dam-NM 15 båtar
Damklass 15 båtar
Båtar med 7
eller fler i
besättningen 15 båtar
Andra klasser 20 båtar
Man kan ha mästerskap för herr eller dam, eller mästerskap för hela klassen.
Om mästerskap seglas i 2.4mR som paralympisk klass krävs det 5 båtar.
Skeppare och besättning ska vara norska medborgare eller ha bott minst 6 månader i Norge de senaste månaderna. De ska dessutom vara medlem i klubbar som är anslutna till NSF och samtliga ska ha tävlingslicens.
Mästerskapet är öppet för utländska deltagare, men majoriteten av båtar skall uppfylla kravet som norska båtar. Två resultatlistor ska upprättas – en där alla båtar är med och en lista med bara norska båtar av vilken den bästa blir norsk mästare.
En bår med 7 eller flera i besättningen får ha upptill 1/3 utländskt manskap, men skeppare och rorsman ska vara norrmän.
Man har också en maxgräns på 80 båtar + förra årets mästare. Kval ska då hållas för att få ned deltagandet till 80 båtar.
DANMARK
För att bli dansk mästare ska man vara dansk medborgare eller ha bott i Danmark i minst två år omedelbart före mästerskapet. (eller vara medlem i Flensburg Yacht Club, som tydligen är medlem i DS:)
Antal startande ska vara minst: Vid JDM/UDM
OS-klasser 10(5) -
Kölbåtar 15(10) 5
Tvåmansjollar 15(10) 10
Enmansjollar 25(15) 15
Brädor 25(15) 15
Siffrorna inom parentes visar det antal båtar som måste uppfylla nationalitetskraven.
Åldersgränsen för JDM är 19år och för UDM 23 år.
Alla besättningsmedlemmar ska vara medlemmar i en segelklubb vars MNA är anslutet till ISAF. (Verkar inte gälla för JDM och UDM.)
Mästare blir den som uppfyller nationalitetskravet, men utländska deltagare medräknas i resultatlistan.
FINLAND
Generellt gäller följande:
OS klass: 10 båtar för Finskt Mästerskap (FM)
Annan klass: 20 båtar för Finskt Mästerskap (FM)
Om inte antalet uppfylls kallas det för KM, dvs Klassmästerskap.
De olika klassförbunden har lite olika regler för deltagande i mästerskap, men för några år sedan gjordes ändringar så att skillnaderna numera inte är så stora.
Det krävs ofta medlemskap i klassförbundet för skepparen och medlemskap i segelsällskap för besättningen. Starförbundet kräver medlemskap i fleet även för gasten.
Ett mästerskap kan vara öppet även för utländska båtar, men praxis varierar. 2004 hade man en rysk Finsk mästare i Starbåtsklassen.
Nov 4, 2011 @ 20:56
borde inte F18 räknas med en faktor 2 då de har två skrov? PSS som om man har fler besättningsmän ombord??!!
Seglar både entyp och hkp SM, det är olika saker som är roliga på sina sätt. SRS SM borde vara tilltalande. Också att lägga flera SM samtidigt ger bra tryck, lägg drake sM samtidigt som opti SM så kan farfar segla drake samtidigt som barnbarnen seglar opti.
.
Nov 4, 2011 @ 22:52
Den enklaste lösningen vore väl annars att enbart ha SM i OS-klasser. Skulle om inte annat göra det enklare för massmedia.
Nov 4, 2011 @ 22:55
…och ISAF-klasser ;-)
Nov 4, 2011 @ 23:05
Nej. Tanken med mitt förslag var att enbart eliten ska kunna vinna SM. Vi som seglar (eller inte seglar) om SM-tecken i Express eller CB66 eller C55 eller 606 eller Farr 30 är inte elit. Vi är Korpenmotionärer.
Nov 5, 2011 @ 08:25
Sorry, Thomas. Trodde inte det var ett seriöst förslag… Men hålet i resonemanget är väl då att vi andra skulle bli elit för att vi bytte båt. Eller menar du att enbart den nuvarande eliten skall kunna ha SM så är de väl för få för det… tycker inte att det verkar vara ett alldeles genomtänkt förslag.
Nov 5, 2011 @ 10:39
Ett problem med det resonemanget är att inte alla OS-seglare seglar SM. Så idén att det skulle vara elit i OS-klasserna och korpen i de andra är inte allmängiltig.
De gånger jag har haft koll på SM-regattor i OS-klasser som tex. Star och Finn har de allra bästa uteblivit till förmån för internationella regattor. Fältet som seglar om SM har därför blivit fullt jämförbart med andra nationella klasser.
Nov 5, 2011 @ 10:17
ISAFklasser kan ju inte vara ett kriterie i sig? Ett snabbt överslag av ISAFklasser ger oss i så fall ytterligare 60 SM klasser i allt från Byte till TP 52! Bland jollar finns det 24 klasser som inte har SM status, några exempel;
B14
Cadet
Contender
Enterprise
FD
FJ
GP14
Laser II
Laser Vago
Musto Performance Skiff
Splash
Sunfish
Topper
Vaurien
Tänk om alla dessa skulle söka medlemskap i SSF och kräva SM status med argumentet ISAF klass?
Nov 5, 2011 @ 10:28
Som sagt. Jag trodde Thomas O skojade och jag hängde på. Skall försöka att aldrig nedlåta mig till ett skämt igen på Blur!
Nov 5, 2011 @ 10:37
Jo men nog har du använt argumentet ISAF class för att ge Fart30 SM-status?
Nov 5, 2011 @ 10:45
I vår motion föreslog vi att en sänkning av gränsen från 20 båtar skulle kunna begränsas till ISAF-klasser med LÖA över 9 meter just för att tydliggöra att detta lägre krav endast gäller stora båtar / stora besättningar med en klar och tydlig kappseglingsinriktning och ett internationellt aktivt klassförbund. Därifrån till att dra slutsatsen ett ENBART ISAF-klasser skulle få SM-status är det väldigt långt. Jag har inte föreslagit det och jag skulle inte stå bakom ett sådant förslag.
Det är dock inte en viktig fråga. Tycker majoriteten på seglardagen att det är bättre att släppa fältet fritt så gärna för mig.
Nov 4, 2011 @ 23:24
Ja, fina klasser som OS och ISAF-klasserna tillsammans med matchracing är väl det som räknas ;-)
Fast det är i linje med hur segelsporten funkar. 100.000 i förbundet. 10.000 som intresserar sig för kappsegling. 100 som kappseglar “på riktigt”.
Nov 4, 2011 @ 23:32
Jo, men så är det väl i de flesta idrotter. Det som gör segling unikt är att det är fullt möjligt för Korpenmotionärer att vinna ett mästerskap som faktiskt är sanktionerat av Svenska Riksidrottsförbundet. Formellt sett räknas, såvitt jag kan förstå, ett SM-guld i låt säga M22 lika högt som ett SM-guld i ishockey eller fotboll.
Nov 5, 2011 @ 08:42
Man kan också uttrycka det som att ett SM-guld i M22 räknas lika högt som ett SM i Isracing med Långnabb och att ett SM-guld i J/80 räknas som ett SM i Isracing med Kortnabb eller kanske Draghunds-SM klass 1R A. Känns det lika orimligt? Läs på lite bland Riksidrottsförbundets 69 olika specialidrottsförbund.
Nov 4, 2011 @ 23:43
Och?
Det delas väl ut massor av SM-tecken i grenar och klasser som inte finns i OS? Och några tycker säkert det är säkert finare att vinna SM i 100 meter än i “Orientering Medeldistans D21” eller “Dragracing Competition Eliminator”.
Jag undrar om alla sporter är lika ivriga i att dela upp sig i “vi som idrottar på riktigt” och “ni som kör i korpen”?
Sist jag kollade så hade svensk segling problem med både topp och bredd. Att då hävda att ett SM med 10 båtar, där bara enstaka håller internationell klass, är de som är värda en SM-titel känns konstigt. Skulle du på allvar hävda att topp 3 i 49er klassen är bättre än topp 3 i Drake eller Laser Master?
Nov 4, 2011 @ 23:52
Det är klart att det delas ut massor av både SM- och VM-guld i idrotter som inte är med i OS-programmet. Det är dock främst ett problem för IOK. Frågan vi som håller på med segling måste ställa oss (inte minst med tanke på just IOK) är om det verkligen är rimligt att en person som kanske inte seglar mer än ett par helger om året verkligen ska kunna vinna ett nationellt mästerskap.
Nov 5, 2011 @ 00:06
Varför skulle det inte vara rimligt? Han eller hon är ju uppenbarligen bäst i just den klassen :-) Att nivån kanske suger är en annan diskussion, men det är inte unikt för segling.
Frågan man måste ställa sig är om Svensk segling som helhet skulle bli bättre om man körde färre SM? Skulle vi få fler kappseglare? Högre nivå? Skulle landslagsseglarna ta fler OS-medaljer? Skulle vi/de/du ha roligare?
Och finns det andra länder där man ser kopplingen mellan en kärv inställning till nationella mästerskap och framgångsrik idrott?
Jag tror det vore bra att prata om vad som var bra för seglarna och svensk segling, i stället för att vara så nervösa för vad media, IOK och andra externa parter tycker.
Vi har diskuterat det tidigare. Både ur SSFs, medias och det “sportsliga” perspektivet så borde matchracing vara den optimala seglinsgrenen. Men man lockar vare sig deltagare eller press. Men gamla landslagsseglare väljer i stället att segla SM i Trissjolle eller doublehanded på havet…
Världen är inte så enkel!
Nov 5, 2011 @ 08:45
Jag tycker den här diskussionen har tagit en trist vändning. Är det för seglarna eller för massmedia som mästerskap ska arrangeras? Jag tycker att Sveriges duktigaste Nepparseglare har gjort sig lika förtjänt av uppmärksamhet som Sveriges duktigaste Finnjolleseglare osv.
Det har ibland talats om vi-och-dom i debatten och den här missunnsamheten mot “korpseglarna” är ett väldigt bra vapen för att spä på det.
De flesta som kappseglar vill ha någon form av mål och att rycka bort SM som mål bara för att det är en nationell klass istället för en OS- eller ISAF-klass tycker jag är fel.
Det kanske är dags att bilda Svenska Korpseglarförbundet och då utesluta OS- och ISAF-klasser ;-)
Nov 4, 2011 @ 23:11
Så om jag vill bli elitseglare så köper jag mig en gammal Finnjolle?
Nov 4, 2011 @ 23:13
Om du lyckas vinna SM i Finnjolle är du i alla fall på god väg.
Nov 4, 2011 @ 23:20
Slår du Daniel Birgmark på SM kan du definitivt räkna dig som elitseglare…
Nov 5, 2011 @ 05:00
Daniel kör inte SM så det blir svårt. ;-)
Nov 5, 2011 @ 05:12
Inte Fredrik Lööf heller…
Nov 5, 2011 @ 08:40
Däremot får man fajtas mot de här killarna. Se bara till att inte täcka varandra på undanvinden:
http://www.blur.se/2011/08/23/ohederlig-segling/
Nov 6, 2011 @ 20:25
+! =)
Nov 4, 2011 @ 23:34
Klart att de bästa i en OS-klass är elit men vad är det som säger att svansen i en OS-klass är mer elit än andra?
Jag är försspråkare för ISAF-klass men det är inte för att jag tycker att man plötsligt är elitseglare utan för att det finns en fortsättning efter att ha hört till toppen här hemma.
Det är nyttigt för Farr 30 seglarna att köra mot de bästa franska båtarna. Får väl se om Båstad lyckas locka upp dem?
Finns det då endast ett SM att vinna i en klass så kan man i och för sig byta från till exempel Express till J-24 om man vill mer.
Nov 5, 2011 @ 00:15
+1 på Ottosons inlägg och teser.
Öka kvalitetskraven, och låt det bli det antalet klasser som har bra och bred konkurrens.
Men lås inte SM-statusen till just OS-klasserna, det kan finnas fler som är värdiga “mästerskapsklasser” där konkurrensen är tuff OCH bred (eller där den kan bli tuff och bred).
Kvalitet är när det finns hård konkurrens bland 20 riktigt vassa besättningar, som tränar seriöst. Det borde inte få vara praktiskt möjligt att hoppa på ett litet SM och vinna på första försöket, eller att vinna samma SM-tecken 10 år på raken, eller att göra en comeback efter ett par år och segla hem ett SM-silver utan mer än Tune-upracet som som träning.
RM däremot, kan klasserna göra vad vi vill med.
Och faktiskt höja statusen på RMet. Tänk på att lika lite som mina land-polare har någon aning om skillnaden mellan att vinna en regatta i Laser, M22, Express eller Stare har de någon aning om skillnaden mellan SM och RM.
Tror jag.
Nov 5, 2011 @ 08:34
För formens skull: RM finns inte längre. Det heter numera KLM, klassmästerskap, och har inget med “riks” eller “svenskt” att göra. Det kan klasserna göra vad de vill med, ja. Det har ingen status överhuvudtaget annat än att vara det race SSF tittar på när man bedömer om klassen skall få SM kommande år. Men vi som inte har SM-status betraktar förstås klassmästerskapet som det största racet under året i alla fall och lär fortsätta med det.
Nov 5, 2011 @ 19:09
@Patrick: Vilket är JÄTTEBRA och öppnar för entreprenörskap utan regler och tyngande admin i klasser som vill något.
Status sitter inte i vad SSF tittar på, utan vilka vi seglare respekterar. I min värld är det klasser ”där konkurrensen är tuff OCH bred” .
Nov 5, 2011 @ 08:40
Intressanta synpunkter, vilken seglare tycker det är lätt att vinna ett SM i nuvarande SM klasser.
Låt folk segla SM, det håller igång verksamheten i många klassklubbar.
Eliten, de som mer eller mindre seglar profisionellt flänger jorden runt och byter medborgarskap som en annan byter skjorta.
Inte är väl de så intresserade av en obetald regatta i Svedala.
mvh
Svenne
Nov 5, 2011 @ 08:58
Jag tycker vi gör det lite för svårt o nedvärderar för snabbt vissa inlägg.
Jag skulle se en mer faktabaserad konstruktiv dialog bakom antalet SMklasser.
Inom företag har man ofta en auditor som bedömmer kvaliteten i tex projekt.
Säkert inom SSF mäter man vissa nyckeltal?
Tillämpa liknande upplätt för SMklasser
Varför kan man inte tänka sig en styrgrupp som bedömmer antalet SM medaljer,
på ett antal kriterier som
-Antalet 1typs regattor/ säsong med tex >70% av antalet SM deltagare
-spridning i Sverige
-Aktiva möten i ett klassförbund
-aktiva träningstillfällen för utövare
(finns säkert många ex på bra nyckeltal…)
SM borde vara ELIT, o elit = regelbunden träning o tävling i klassen.
Då skulle en SM segrare få respekt av mig oavsett klass.
(Idag är jag ganska likgiltig till SM)
MVH Andreas (som hoppas på HP 1030 SM med 6 deltagare/ år)
…not…
Nov 5, 2011 @ 09:09
Inte seglar jag för att få respekt hos andra, att segla SM i vilken klass som helst ger en extra krydda till seglingen oavsett om man vinner eller ej.
Det håller det liv i klassförbunden du vill ha en “mätning” på, låt det vara enkelt och inspirerande.
mvh
Svenne
Nov 5, 2011 @ 09:55
Elitism verkar vara ett fult ord här Andreas. Alla är lika mycket värda, alltså lika bra. Det är bara mätetal som får värderas kan det verka som :-)
Nov 5, 2011 @ 10:15
Elit och det ni kallar korp behöver inte vara något oförenligt eller motsatsförhållande. Eliten får gärna segla SM i någon svensk båttyp för mig och nästa vecka sticka iväg och segla VM i en OS-klass. Det jag reagerar över är att några vill döma ut våra svenska klasser bara för att de inte nått ut och bildat internationella fleets eller blivit OS-klass. Med en restriktiva SM-statusbedömningen så kommer 9/10-delar av Blurläsarna aldrig att ha en chans att segla SM.
Själv har jag gastat på SM i en OS-klass, SM i ett par SSF-klasser, RM i en ISAF-klass och RM i ett par SSF-klasser. Inget av detta värderar jag lägre än de andra.
ps. Kul i alla fall med Finnjollen som är en svensk båt som nått OS-status ;-)
Nov 5, 2011 @ 10:41
Efter att ha tittat igenom sporterna i RFs 69 specialidrottsförbund lite snabbt tror jag att segling som SM-sport har betydligt mer gemensamt med de flesta andra specialidrottsförbund än vissa här låter påskina. Att jämföra med de största idrotterna fotboll och hockey blir väldigt skevt. Den dagen det finns samma kommersiella intresse i segling som i hockey och fotboll tror jag att vi också kommer att behöva ha kvalserier för att få segla SM i vissa klasser men vi är inte där och vi är i mycket gott sällskap med många andra sporter!
Nov 5, 2011 @ 12:23
ja, låt den röda fanan vaja, lite lenistiskt perspektiv skadar inte…
nä skämt åsido, jag tycker att SM skall köras med elitistisk fokus o vi son seglar på bredd kör inte om SM titlar…för mig spelar SM status inte någon roll då jag seglar för det är kul…om inte någon ville köra igång ett SRS förbund o köra srs SM a’la havskappseglingsförbundet…
Men då tror jag inte det kommer vara 10 deltagare heller…
Tränar man mindre än 5ggr i veckan anser jag inte man har elitfokus.
Så vi som seglar 1-2ggr/ vecka + semester o lite SRS tävlingar har definitivt ingen elit fokus o inte skall vi heller köra om SM då..
Men detta är min syn.
MVH Andreas
Nov 5, 2011 @ 13:02
även om man skulle lägga en hypotetisk SRS-SM tror jag nog smmla fler än 10 båtar (mest beroende hur arrangemanget sköts).
Antalet är i sammanhang egentligen helt oberoende för att uppnå nivå. Jag tycker det är viktigare att ha med någon form av kval som en del juniorklasser har. Om sen de 5 , 10 eller 20 bästa upgör om titeln är väl helt ointressant. Men vem säger att om man ha en viss båttyp (Farr 30 eller Maxi 77 är väl helt ointressant) per automatik få med en basättning i hög nivå?
Nov 5, 2011 @ 13:23
SM i SRS?
Då kunde man kanske börja med att alla samlades på bryggan och tyckte till om vem som skulle vinna först. Det kunde räknas som första racet. Finalracet kunde ersättas med att man samlades igen och tyckte till om vem som skulle vunnit. ;-)
Nov 5, 2011 @ 13:25
Peter Kross, jag tror ingen säger att en viss båttyp med automatik får en bra besättning. Har du sett någon säga det?
Nov 5, 2011 @ 13:26
Ja lite ironi var det allt från mitt håll:-)
Elit o bredd skall hållas isär.
Elitklasser är de klasser som e representerade i OS.
Vem tävlar i kast med liten boll i friidrott?
Nov 5, 2011 @ 14:19
Antar att ni hittat livesändningen av “kast med liten boll”:
http://new.livestream.com/volvooceanrace
Nov 5, 2011 @ 14:33
jag måste ha trampat på en öm tå… ;-)
Nov 5, 2011 @ 14:44
sorry då trillade bort några ord…
även om man skulle lägga en hypotetisk SRS-SM i Norrland tror jag nog sammla fler än 10 båtar (mest beroende hur arrangemanget sköts).
Anders, jag lade till ordet “hypotetiskt” av en viss anledning. Visst kan man diskutera om SRS är lämpligt för SM eller ej.
Jag vill ändå påstå att de skulle samla fler än 10 båtar om man skulle arrangera ett sådant. Visserligen mycket beroende hur ddet arrangeras.
Nov 5, 2011 @ 15:00
Patrik, på sätt och viss diskuterades visst att en viss båttyp får en bra besättning. Det diskuterades antal båtar på startlijen, ISAF-klass mm. men mycket lite om att säkrar upp en viss nivå. Att en klass har internationell spridning och aktivt klassförbund betyder inte alls att hög nivå uppnås just i Sverige.
citat:”På en Farr 30 kan inte den bästa rorsmannen i världen rädda ett dåligt besättningsarbete. Det betyder att det blir mycket bättre konkurrens att ha jämna team med hög nivå snarare än så många båtar på linjen som möjligt.”
Jag håller men om det. Men jag undrar om man kan uppnå detta genom visst antal båtar på startlinjen?
Egentligen är det underligt att de olympiska klasserna har på sina håll så lågt deltagande antal. Samtidigt som jag tycker att dessa klasser ska naturliftvis slåss om SM-titeln.
Nov 5, 2011 @ 16:09
Peter K: Ingen öm tå alls, men det här är en tillräckligt infekterad debatt för att det vi även skall behöva lägga ord i varandras mun. Jag har inte påstått att vare sig min klass eller någon annan automatiskt får en högre nivå, jag påpekade bara att antalet båtar på linjen inte är det enda måttet på kvalitet.
Nov 5, 2011 @ 20:06
Patrik, inte jag heller… Jag anspelade på “blir mycket bättre konkurrens att ha jämna team med hög nivå ” i en diskussion om antal deltagande båtar /ISAF-klass eller ej osv. Det saknas en puzzel.
Ett bra team behöver man för övrigt även på en två-mans jolle om man vll slåss med i toppen (Elvis var kanske ett undantag…).
Nov 6, 2011 @ 14:02
Peter K, det saknas ingen puzzel. Att det blir bättre konkurrens att ha färre jämna team på hög nivå än många ojämna team betyder ju inte alls att det “med automatik” innebär att nivån blir högre med färre team. Jag kan inte förstå hur du kan få det jag skriver till det. Det är såklart allt annat än automatiskt.
Nov 7, 2011 @ 06:54
Ju Patrik, puzzel som saknas är just HUR man få till en jämnhet mellan teamen.
Du själv tog upp att antalet egentligen är inte så betydelsefullt fast på sätt och vis ändå och visst kan det vara svårt för den ena och andra klassen att skrapa ihop tillräklig med underlag, dvs. antal båtar.
Nov 5, 2011 @ 10:11
Man kan hålla på att tycka och räkna hur mycket som helst.
Saknar man vision och idé vad man vill uppnå med en förändring (utom att göra några medlemmar lagom nöjda/missnöjda) så är det svårt att komma vidare.
Det är ok att vara elitistisk, men så länge duktiga korpseglare som Edler, Collberg, Österberg, Woxén och Strandberg kontinuerligt piskar upp den svenska “eliten” så har man nog svårt att driva den linjen.
Sedan är det det är intressant att ha den här diskussionen parallellt med den om sammanslagning med SBU. Ibland kan man få känslan att 125.000 av SSFs medlemmar inte riktigt “passar” i förbundet :-)
Nov 5, 2011 @ 20:02
Hej Peter,
Jag tycker det är olyckligt om debatten här blir polariserad på grund av att OS-klasserna har rätt att arrangera SM med lägre deltagarantal.
Jag tror denna regel var ett försök när den infördes att lösa dilemmat med att det ofta är några riktigt duktiga seglare i dessa klasser men klasserna har ofta få utövare (p.g.a. att de är internationella, alltså kan sakna lokal förankring, att några besättningar satsar riktigt mycket vilket gör att de ligger långt före de som seglar lite mindre som då tappar intresset etc.). Och med de “vanliga” reglerna så betydde att få av OS klasserna kunde arrangera SM. Det ansågs märkligt och olyckligt att man kunde slåss om en OS medalj i klassen men inte en SM medalj.
Kanske en missriktad tanke, men jag tror kanske att debatten hade mått bra av om man lämnade OS klass frågan utanför.
Så om frågeställningen istället var:
Vad är en bra kravspec. för att få arrangera ett SM?
Är svaret då?
– Ingen alls – alla skall ha rätt kalla vilken tävling som helst SM
– Vi måste ha några kvalitetskrav annars är det ju löjligt
– Det räcker med kvantitetskrav, fler är alltid bättre
Hur motiverar ni era svar?
Mvh,
Magnus Grävare
Nov 5, 2011 @ 20:22
Magnus, bra reflektion.
SM för OS-klasser är helt rätt. Jag tycker till och med att SM borde väger tyngt för uttagning till VM och OS. jag anser att det har betydelse för den nationella utvecklingen om de nationella seglare även möta sveriges bästa.
Frågeställning kring kravspec för ett SM tycker jag också är högst väsentligt.
Personligen tycker jag är kvalitetskrav det viktigaste. Kopplingen till rösträtt på seglardagen kan dock medföra att andra aspekter blir också viktiga. Här finns ett dilemma.
Nov 5, 2011 @ 22:57
Strömberg eller Collberg mfl seglar väl ett antal timmar på havet o är talangfulla seglare. I vissa av fallen är de ju professionella eller semi…så det är väl inte så konstigt att de piskar upp de flesta andra som seglar i en kölbåt som kanske tränar 1-2 ggr / vecka? Men kul att de tycker det är roligt att segla o dela med sig av kunskap mm. Det gör ju att vi kan utvecklas vidare.
Vissa seglar på en professionell nivå där HCP regler inte finns. Först i mål vinner! Det är tydlig elit då projekten har de bästa seglarna från en eller flera nationer i teamen…
Jag förväntar mig inte något annat när de seglar Express eller SRS tävling…. Nivån är ju inte bättre än så?
Men jag tvivlar på att Collberg slår Lööf i Staren…
I golfen kan inte en spelare som tränar 1-2 ggr / vecka vinna o livnära sig på idrotten.
Men seglingen är på en ganska låg nivå enligt mig.
Fast jag tycker det är kul att tävla o i segling kan vi utvecklas med att träna futtiga 1-2 ggr o dessutom få känna på kamp o spänning..Vilken annan idrott kan man det?
Div 6 i fotboll? Det är nog den nivån jag befinner mig i motsvarande seglingen.
Men SM..hallå?! Jag förstår faktiskt inte varför folk tar detta så illa. Inse vilken nivå vi ligger i…ha kul.
Folkrace e skitkul, likaså innebandy div 3 korpen eller som jag spelar H35 norrettan i hockey…skitkul!!
Nästan lika kul som seglingen…men inte fan pratar vi om att spela H35 SM i gubbhockey?
Jag tycker att OS klasserna är solklart. Där seglar väl eliten o vi andra seglar kanske om ett SRS SM men thats it…’Jag tror på riktiga nyckeltal som bas för at få uppfylla SM kriterier.
Deltagare, målkriterier, kvalitet o deltagare på övriga säsongen
SRS-SM e perfekt
SRS nord/syd/väst/öst eller vad dessa heter o sedan top 3 från varje delområde till SM. Då fick man kvalet via serierna o sedan får de som tycker det är viktigt med SM möjlighet att segla ett SM…o vi skulle kanske höja statusen på SRS cupperna…
Nov 7, 2011 @ 11:43
Collins gjorde en seriös satsning på Solinh under -80 talet. De gick la sådär, trots att han var mästare i både H-båt och Express. Skillnad, i Soling seglade man på en mycket högre nivå. Alla i toppen tränade och tävlade året om.
Nov 7, 2011 @ 23:12
Kanske därför vi har elit . Fredrik L o Daniel B mfl kämpar på år efter år med träning året runt.
Därför är de elit, eller på väg till elit…finns nya snubbar på god väg…
Jag blir så trött på höra om alla som ger en idrott 1-2 år för att nå toppen. Jag har tränat/diskuterat med ett antal scr spelare som satsade o sedan gav upp…
Klart man inte når dit på en säsong!?
Jag fick lära mig att det tar 10000h målmedveten träning att nå elit.
Det tror jag på stenhårt.(Tiger Woods hade tränat dessa timmar vid 16 års ålder, Louise Karlsson o Veronica (gymnasten) vet jag oxå hade träningsmängden tidigt)
Jag tror jag seglat 400h(semester o icke målmedveten segling räknas inte in= 99% av all kölbåtssegling räknas inte in)
Spelat golf i 11550 h (nådde aldrig världselit o därför motionsgolfar numera, men jag hade jäkligt roliga år även om de var tuffa)
Hockey ca 7000h…o slutade vid 35års ålder…skulle behövt träna 3-4ggr mer än vad jag gjorde.Men har roligare nu i veteranhockey an någonsin tidigare)
Om jag tränar 5dagar i veckan a’ 2 h får jag ihop 1000h/ år.
Denna fokus i 10 år så når jag elit(eller min topp potential)
Träna mer än 2h/ dag o bibehålla fokus är nog inte realistiskt.
Transport/banläggning/riggning/stretchning ingår ej i detta.
Mental träning ingår. Styrketräning/konditions/uppbyggnad ingår.
Så av alla oss som drömmer om SM titlar, varför fokus på det?
Gå ut o segla o ha kul, täta fajter, in o tjöta o sedan ut igen o ha kul.
Skit samma om det är en SM titel eller klubbsegling, det är ju inte VM!!!
Jag tror faktiskt SM titlar skrämmer folk bort från tävlingsseglingen…jag har en kille på jobbet som inte vågar “rejsa” pga att en annan seglar SM i en klass o vi seglar i samma taävlingar ibland… därför tror han vi är “elitnivå” o de drar sig undan…jag tror det är felaktig fokus att segla SM på låg nivå.
Kalla det riks SRS cup, men inte SM..folk förknippar det med elit så som det ofta är i andra sporter och som det är/borde vara i OS.
Skall man representera landet skall man segla SM o kvala in!
Over and out
Nov 5, 2011 @ 16:24
Kan inte se något problem med ett SM i SRS, eller rent av fler då indelning i klasser kanske skulle vara att föredra.
Att det kommer att snackas i efterhand kan man ge sig på, men det hör till SRS och segling och det är väl inget problem med det.
Blir säkert inte mycket värre än allt tyckande i andra frågor på till exempel denna blogg.
Ett SRS SM skulle jag vilja segla, det vore ju riktigt ballt. Säkert skulle det locka en hel del bra korpspelare, kanske rent av eliten i svensk korpsegling. Tänk om den svenska besättningen på Artemis ställer upp ;9)
mvh
Svenne
Nov 5, 2011 @ 16:31
Båtnytt körde sitt One-of-a-kind varje höst från slutet av 70-talet och ca 10 år i rad. Skitkul arrangemang där en Vega kunde möta en Banner 28 som det blev i Bullandö/Sandhamn 1985. Mellan 20-30 båtar i en vis storleksklass. Det var ett jätteintresse från segelmakerierna och båttillverkarna och det lockade även upp eliten från Danmark. Det skulle man kunna kalla dåtidens SRS-SM ;-)
Nov 5, 2011 @ 22:13
Hmm… kan man ha SM i konstruktionsklasser, ORCi eller bilrally så kan man väl ha det i SRS… ;-)
StefanK
Nov 5, 2011 @ 16:47
Nästan att man tycker det var bättre förr, ju förr dess bättre. Tänk om det fanns intresse för något liknande idag.
Att varje klassförbund ställer upp med en båt, spelar ingen roll om de har SM status.
Seglingar som arrangeras på flera platser i landet med en final på någon väl vald ort.
Tror det skulle kunna skaka liv i seglar Sverige, någon känd seglarblogg drar i trådarna så arrangemanget kommer till stånd. Det vore grejer, sen kan vi diskutera hela vintern vem som skulle ha vunnit om…
Bara vi får segla blir vi glada…
mvh
Svenne
Nov 5, 2011 @ 17:00
+1
Nov 5, 2011 @ 20:24
SM guld = Bäst i Sverige i en idrottsgren. Konkurrensen kan vara olika hård men resultatet de samma. Nån är bäst just den dan i det redskapet man tävlat i. Varken mer eller mindre. Inom RF delas det ut medaljer i olika grenar med mycket få deltagare. En seger som du vill jämställa i din klass med en seger i en annan klass låter sig inte göras. Och bör inte heller eftersträvas. Låt antalet SM tecken blomma, att segla om SM på en mindre ort i en mer eller mindre spridd klass ger seglingen publicitet och det gynnar seglingen. För inte blir du väl svartsjuk på din erövade läderlapp i den tuffa och hårda klassen mot den som seglar den softa mysiga goa 70-tals klassen.
Nov 6, 2011 @ 14:48
Vill minnas ett SM för J-24 och Maxi Racer i Björlande Kile för en massa år sedan. J-24:orna var samtliga i mål drygt minuten efter första båt i klassen. När det gällde Maxi Raxer så räckte det inte med tio minuter mellan första och sista båt.
I J-24 dominerade Dan Lovén trots tät segling. I Maxi Racer var det väl bara två båtar som egentligen seglade om något. Så vilken klass korade den värdigaste mästaren?
Att en klass som Triss blivit populär för att det varit billigt att hitta båt och att segla betyder ju inte per automatik att det ger ett värdigt SM-tecken bara för att många seglar just den klassen. Borde finnas mycket erfarenhet idag att bedömma vilka klasser som bör ha SM-status och inte stirra sig blint på antalet deltagande båtar. Vi som är eller har varit med vet att ett SM-tecken i Express alltid kommer att värderas högre än ett i Triss. Så nog borde det finnas fler sätt än antalet båtar för att bedömma om en klass skall ha SM status eller ej…
Nov 6, 2011 @ 15:01
Många av Expressbesättningarna gjorde ju en grej av att de hade slutat träna och kunde ändå ligga 10-i-topp på senaste SM.
Team Allroth tog NoM i Express utan så mycket som ha suttit i båten tillsammans tidigare i år. Express-klassen har nog tappat en del nivå. Ser Expressseglarna inte upp så är det snart Trissnivå. ;-)
Nov 8, 2011 @ 00:52
Och är det så säkert att “Trissnivån”” är låg, när gamla 505-världsmästare inte vinner Triss-SM?
Nov 8, 2011 @ 23:40
Nä, det är inte självklart. Alla båttyper kräver att man hittar skruven.
Triss kan jag tänka mig inte är helt enkel att få speed i.
Är nivån hög för att en båt kräver tid att begripa sig på?
Nivåsnacket är inte helt enkelt. Jag menade egentligen inte att Triss hade lägre nivå än Express.
Jag menade bara att de flesta i Expressklassen idag kör på rutin. Det är få nya som utmanar de etablerade. Det är samma gamla gäng som kört SM i flera år nu. De nya, kanske lite provocerande, som kommer upp i 10-topp gör det för att de som varit före tidigare lägger av. Inte för att de tränar och satsar särskilt hårt. Det är inte särskilt stor skillnad på den inbördes ordning från år till år i listan.
Jag tycker nivådiskussionen som ofta förs är tokig. Den är svår. Att det är självklart att det ska vara SM i OS-klass är ett exempel.
Att segla nationella mästerskap i Finnjolle har ju blivit något av Finnjolleklassens European Grand Prix serie. Klassens sätt att se till att nationell mästerskapsstatus behålls. Fel eller rätt?
Jag tycker klassen gör rätt för de har kanonfina arrangemang att åka till. Det är snarare här det ligger. Regattorna/arrangemangen måste vara bra. Då kommer också seglarna.
Det blir mycket svårt för klubbarna att göra ett bra arrangemang med bara 10-15 båtar. Vi måste se betydligt mer samarrangemang i framtiden. Dags för klassförbunden att sammarbeta över gränserna. Gör det attraktivt för klubbarna att arrangera. Det är i princip omöjligt att få in sponsorintäkter till 15-20 besättningar kölbåtsbesättningar som ger klubben ett plus.
Nov 9, 2011 @ 13:33
Det är tyvärr svårt att dra sponsorer även till ett JSM med massor av båtar. Segling är tyvärr en perifer företelese för sponsorer trots att de har en intressegrupp som representerar köpstarka inflytelserika personer. Även här krävs nytänk.
Nov 6, 2011 @ 16:34
Vi har ju faktiskt mästarnas mästare just för att jämföra kvaliten mellan klasserna och framför allt dess mästare mot mästare.
Inte för att det är helt rättvist och vetenskapligt, men man kan faktiskt utläsa en hel del om man studerar resultaten lite extra.
Självklart kan vissa ha lite fördel av att seglat liknande båttyper, men tydligen kan många av de allra bästa hantera både jollar och kölbåtar med stor skicklighet.
Nov 6, 2011 @ 20:14
Intressant om varför gamla rutinerade seglare hävdar sig bra mot OS-seglarna: http://lifeonthelayline.blogspot.com/2011/11/seglingens-komplexitet-tur-eller.html
Nov 10, 2011 @ 23:03
IMOCA har lagt ett förslag att köra entyp istället för boxregeln Open 60. Börjar i så fall att gälla efter Vendée Globe 2012-2013. Gissar att det förekommit en hel del lobbyarbete härifrån.
Hur många båtar krävs det då för att få SM-status när det bara är 1-2 gubbar på varje ;-)