Ohederlig segling?

Det är inte bara respitseglarna som har heta diskussioner efter racen. Alla klasser verkar ha sina problem… Och just Finnjollarna verkar dras med ohederliga seglare som ger andra skitvind. Dålig stil enligt vissa.

Med detta inlägg på forumet vill jag sätta fokus på hur vi beter oss mot varandra under kappsegling.

Under sista seglingen under SM:et i Kullavik 12-14 augusti 2011, var det en konkurent som på länsen jävlades med mig under lång tid. Trots att jag upprepade gånger ropade “nu får du allt ge dig med det där”, “sluta genast med det du håller på med”, “varför jävlas du med mig?”… o.s.v. gav han sig inte.

Under lång tid under länsen styrde jag upp för att bli av med honom och få fri vind. Han följde med och jag föll av, men då föll han också av. Så höll det på en lång stund… tills jag blev riktigt förbannad och han förstod att han inte borde provosera mig ytterligare.

Att man själv seglar ner sig är en helt annan sak, än när någon konkurent jävlas med en och får en ur balans.

Om många skulle hålla på så här, skulle säkerligen “smockan hänga i luften” när man kommit iland.

Sådant här beteende gangnar inte kamratskapet och främjar verkligen inte Svensk Finnjollesegling… tankar som jag just nu går och bär på – att inte kappsegla något mer… varje fall inte i år.

46 Comments

 1. Team Styrbord Aug 23, 2011 Reply

  Oj,…..

 2. JS Aug 23, 2011 Reply

  Tanken på att inte kappsegla mer kanske inte är så fel ;)

 3. fredrik Aug 23, 2011 Reply

  Om han inte tål att andra seglar taktiskt mot honom, så är det klart han skall sluta kappsegla.

 4. Martin Aug 23, 2011 Reply

  Var i regelboken står “nu får du allt ge dig med det där”, “sluta genast med det du håller på med”, “varför jävlas du med mig? definierat? :P

 5. Per Aug 23, 2011 Reply

  Hehe:)

 6. Johan Aug 23, 2011 Reply

  Fysik och psyke som en vinnare, det är vad som gäller!
  Spontant känner jag att han bara är gnällig

 7. Mats V Aug 23, 2011 Reply

  Visst är det som han skriver lite proffsigare på mästerskap, där man inte täcker för “täckandets skuld” utan bara när det faktiskt är placeringsmässigt motiverat. PÅ mindre regattor är det inte ovanligt att någon blir lite rabiat och täcker eller luffar in absurdum – vilket gör att även han själv tappar på manövern. Det är dock något man får tåla och trixa sig ur bäst man kan. Reglerna gäller alla och vill någon utnyttja dem så är det bara att gilla läget.

 8. Jonas C Aug 23, 2011 Reply

  Jösses, hur motiverar du detta resonemang?
  Självklart kommer jag att försöka täcka dig om du ligger före på en kappsegling och läns, jag kommer även att slå på dig i en kryss om jag leder över dig… detta har med kappsegling att göra, en del av ingredienserna så att säga. Om du uppfattat kappsegling som en gäng av varandra oberoende individer som försöker segla så fort det går runt en bestämd bana utan att påverka varandra så får du nog byta sport.
  /Jonas Caspersson

  • Ewaluvan Aug 23, 2011 Reply

   +1

  • Ewaluvan Aug 23, 2011 Reply

   Det är ju hela grejen med kappsegling till skillnad mot cruising. Hur kan man – inom regelverket så klart – tänka och agera taktiskt – för att skaffa sig bra läge för att VINNA. Snälla mot varandra kan vi va ändå!

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 23, 2011 Reply

   Han kanske bara ville kramas?

 9. Nicklas Aug 23, 2011 Reply

  Är detta verkligen värt att kommentera?

 10. Nicklas Aug 23, 2011 Reply

  Saknar ett reportage från Tjörn Runt!!!

 11. Petter Isaksson Aug 23, 2011 Reply

  Är det detta du menar?
  Utdrag från sporten Ultimate (frisbee).

  Ultimate is known for its “Spirit of the Game”, often abbreviated SOTG. Ultimate’s self-officiated nature demands a strong spirit of sportsmanship and respect. The following description is from the official Ultimate rules established by the Ultimate Players Association:

  Ultimate has traditionally relied upon a spirit of sportsmanship which places the responsibility for fair play on the player. Highly competitive play is encouraged, but never at the expense of the bond of mutual respect between players, adherence to the agreed upon rules of the game, or the basic joy of play. Protection of these vital elements serves to eliminate adverse conduct from the Ultimate field. Such actions as taunting of opposing players, dangerous aggression, intentional fouling, or other ‘win-at-all-costs’ behavior are contrary to the spirit of the game and must be avoided by all players.
  Many tournaments give awards for the most spirited team, as voted for by all the teams taking part in the tournament.

  /p

 12. Göran Aug 23, 2011 Reply

  #1 Team Styrbord

  Klockren analys!

 13. Mr G Aug 23, 2011 Reply

  Hört från boxningen.
  Måste du slå så djävla hårt!!!!
  Lite samma sak bara min inte börjar slåss på land som du var orolig för, det räcker om man gör det i fotboll!!

 14. Gustaf L Aug 23, 2011 Reply

  Tur att han inte sysslar med match racing.

 15. JJ Aug 23, 2011 Reply

  Låter som båtmobbning?! :)
  http://www.blur.se/2008/08/21/batmobbing/

 16. Mathias Aug 23, 2011 Reply

  Jag känner precis samma sak när någon tar fotbollen från mig……
  Snälla sluta med det annars slutar jag sparka boll!

 17. Magnus Aug 23, 2011 Reply

  Tror killen skall skippa entypsklasser o satsa på Lys/SRS – ett högt sådant… ;-)

 18. (o) Aug 23, 2011 Reply

  Vet inte om killen bett om att lynchas här på Blur?

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 23, 2011 Reply

   Nej, han har inte mailat och bett om det explicit ;-)

   Men om man som ordförande i ett klassförbund går ut i sitt eget publika forum med ett sånt här brandtal, då vill man med mycket stor sannolikhet nå ut med sitt budskap och skapa debatt. Och ur det perspektivet så lyckas han ju.

   Och diskussionen hos Finnjolleseglarna är mycket underhållande: http://www.finnjolle.se/forum/forumanswers.php?id=829

   • Hans Gunnarsson Aug 24, 2011 Reply

    Hm, jag var benägen att hålla med (o) i det här, tills jag läste ditt inlägg här om att han är ordförande i klassförbundet.

    Det hade du kunnat göra lite tydligare i artikeln.

    Sen tycker jag nog att stämningen är väl rå i den här tråden. Fråga er själva, skulle ni sagt det ni skriver till den här personen face-to-face?

    /Hans

    • P Aug 24, 2011 Reply

     Tråden kan vara lite väl hård….. dock anser jag att går man ut med detta på ett forum ber man om det.. Vi får hoppas att vederbörande drar lärdom av detta och löser personliga konflikter på ett bättre sätt i framtiden.

     För det är precis vad detta känns som. Att han hade hoppats att “den andra” i denna situation skulle åka på motorsågen..

    • Jonas C Aug 24, 2011 Reply

     Jag hade sagt precis det jag skrev i mitt inlägg (se ovan)

     /Jonas Caspersson

    • Hans Gunnarsson Aug 26, 2011 Reply

     P: Absolut så ber han om det. På samma sätt som att någon som är full på stan mitt i natten ber om att bli rånad. Det gör det inte mer rätt att råna honom.

     Med det vill jag egentligen inte jämföra de ganska milda “påhoppen” här med att råna någon, försökte bara hitta en liknelse. Hade det varit slashdot.org hade jag använt en bil-liknelse istället.

     Jonas C: Bra för dig. Intressant att du kände behov att försvara dig, din kommentar var definitivt inte en av dem jag syftade på (men det kunde ju inte du veta).

     Nästa gång någon ligger och täcker mig ska jag ropa “Sluta genast med det du håller på med!” Tror ni det funkar?

     Sen är det ju riktig humor att de tagit bort tråden. Streisand-effekten, någon?

     /H, som inte kunde låta bli att späda på den råa stämningen. Dubbelmoral, någon?

     • Allan W Aug 26, 2011

      Klubbkompisen kanske tyckte att det var bättre att ta snacket på bryggan istället. Kollade man resultatlistan mot inlägget så framgick det att det var en klubbkompis som han hade framför sig.

      /Allan W

     • Jonas Caspersson Aug 26, 2011

      =)

 19. göran m Aug 23, 2011 Reply

  Det måste väl ändå vara någon som driver med er!

 20. göran m Aug 23, 2011 Reply

  Någon driver med er!

 21. Anders R Aug 23, 2011 Reply

  Dagens snackis, klockrent =)

 22. Johan O Aug 24, 2011 Reply

  “Killen” som skrev inlägget på finnjolle seglarnas hemsida seglade finnjolle redan innan era farsor var könsmogna. Den löjliga dagis mentalitet på svaren i detta inlägg hör inte hemma på BLUR, mera intellektuella inlägg vore önskvärt. Att Peter släpper igenom vad på BLUR som helst och inte styr upp gynnar inte BLUR.se i längden.

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 24, 2011 Reply

   Jag har inte censurerat i de 43.934 kommentarer som finns så lång och jag tänker inte börja nu.

   Jag är också lite frågande till vilka kommentarer som är stötande? Nivån är inte lägre än när det diskuteras SRS-tal eller banbegränsning. De flesta tycker detta var lite humoristiskt – och det kännetecknar väl också kommentarerna.

   Tonen på Finnjolleseglarnas forum är betydligt råare.

  • (o) Aug 24, 2011 Reply

   Jag förstår precis hur killen känner, idioter som hellre bråkar med den närmaste konkurrenten istället för att se hela fältet. Det är bara nybörjare som agerat på det sättet! Duktiga seglare på elitnivå gör inte så, de försöker hitta ett eget spår, visa av erfarenhet att de aldrig kommer förbi alldeles i lovart på en läns. Undantag vid kamp om en absolut tätplats där den bakomliggande båten av taktiska skäl vill få ned framförvarande båt och på så sätt säkra sin egna totalplacering. Men så var nog inte fallet här.

   • Insyn Aug 24, 2011 Reply

    Då jag har lite insyn i situationen på banan och resultatlistan kan jag informera om att “motståndaren” i detta fallet inte tappade varken avstånd eller placeringar till övriga båtar under denna länsen.

    Situationen uppkom i sista racet och “motståndaren” gick förbi i resultatlistan!

   • Jonas Caspersson Aug 24, 2011 Reply

    Mmmm, om du backar tillbaks till förra OS’et vill jag minnas att “punktbevakning” av vissa svenska ekipage var vad våra vänner från England pysslade med på finalregattan… men dom var kanske amatörer, vad vet ja… vann ju bara OS guld på just en sådan manöver.
    /Jonas Caspersson

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 24, 2011 Reply

   Jag förstår honom också.

   Alla har väl känt så där, och några har väl skrikit sig hesa på idioter som inte seglar på fältet. Men sedan får man släppa det och ta en pilsner ihop efter racet.

   Jag vet inte hur Finnjolleklassen funkar, men det hela fick onekligen en extra dimension när man gör detta till den största frågan i förbundet och hävdar att det är “ohederligt”, “osportsligt” och att alla bör segla “av egen maskin”. Jag kan tillochmed tycka att han begår ett större fel genom att kalla en annan seglare (som faktiskt följer reglerna) för ohederlig.

   Man kan tycka att det är lustigt, tragiskt eller helt strunta i det…

   • Team Styrbord Aug 24, 2011 Reply

    Det är faktiskt stor humor…. man kan verkligen se hur arg han är. Intressant är att min pappa blev könsmogen runt 1938…och så länge har han nog inte seglat
    Hur många gånger har man inte på havet haft någon som på pinkiv försökt tränga bort en eller som BB båt struntat i att väja….eller kört runt i fältet som i stort sett legat stilla med gennaker och skrikit att alla ska flytta på sig trots att ingen har styrfart…är inte detta en del av sporten.

 23. nik48 Aug 25, 2011 Reply

  Hmmm… nu är tråden på finnjollesidan borta. Why? Ledde inte diskussionen någon vart eller vad har hänt?

 24. Tommy L Aug 26, 2011 Reply

  Hehe, vad olika man kan se på saken (och regelboken!)…

  Och jag som gav bannor åt en av mina juniorbesättningar på C55-SM nu senast för att de INTE körde matchracing-taktik mot en annan juniorbåt som inför de två sista seglingarna låg 5 poäng efter… och “tyvärr” seglade upp sig rejält i sista racet, och därmed knep Junior-Mästerskapet…. och mina “snälla” ungdomar fick nöja sig med silvret… :-)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.