Cape Horn Race + Arrival in Antarctica

capehornrace2.jpg
Vad sägs om det här racet då, Cape Horn Race, med start och mål i St Tropez och rundning av själva ön Kap Horn. Affischen satt uppe i Ushuaia, men det verkar ju räcka…

The race round Cape Horn Island constitutes a « race within a race » with its own prologue from Ushuaia to the Cape, and its own epilogue from the Horn to Port Williams. The first edition of the event starts at Saint Tropez with stoppover ports in Argenine, Brazil, Chile and Spain. In total, the race route comprises 6 legs, 6 stoppover ports, during a period of 6 months. The competiton is open to all monophull yachts between 47 and 75 feet (14.3 and 23 m): an IRC handicap race, which allows all teams to compete equally, whether they are onboard a producton, charter, or racing yacht. Throughout 15,000 nautical miles of ocean challenge, the fleet will be tracked by satellite. In accordance with IRC rules, the fastest yacht on corrected time, wins.

capehornracecouse.png

Tipset kom från Urban Edvardsson, som ombord på 64-fotaren Dawnbreaker just ankommit Antarktis efter att ha lämnat Ushuaia tidigare i veckan. Urban verkar vara en kille som får segla mycket. Normalt seglar han shorthanded på First 31.7, när han fyllde år fick han segla TP52 med Datacom och nu är han på Antarktis…

Hej !

Vi är nu framme efter en fin översegling. När vi närmar oss möts vi av Knölval som vinkar med stjärtfenan. Solen skiner från en klarblå himmel. Närmare land måste vi runda stora isberg som ligger i vår vägen. Vårt mål är Melchior Island. När vi följer vår väg på sjökortet som finns på en datorskärm visa den att vi åker på land. Här kan man inte helt lita på sjökorten. Vi letar oss in bland öar där pingviner nu möter oss. Hade vi inte haft bra beskrivningar på denna plats hade vi inte hittat vår ankarplats. Vi alla hade en föreställning om öar med lite snö på. Nu känns det som vi ligger i alperna med båten. Nära oss har vi en snövägg på säkert 40 meters höjd.

Efter en natt med en båt som inte gungar, ingen vakt är vi fulla av energi av att få röra på oss. Peter, Urban, Lars och Thomas åker in till stranden. Här möts vi av en sovande Weddell säl. Den störs inte av oss. Vi står ungefär 5 meter ifrån den. En liten snarkning hör man. Vi ska nu promenera upp på ön. Här är bara snö. Efter några steg sjunker benet ner till knät. Varje steg vi tar sjunker foten ner en bra bit. Vi ger oss inte utan tar oss upp på en höjd. Här finns lite sten så vi bygger en liten pyramid som minne efter oss. Enklaste sättet att ta sig ner blev att lägga sig på rygg och glida iväg. Vi fick fin fart ner. Efter lunch har vi som mål att ta oss upp på en högre topp. Nu har vi laddat med soppsäckar för bättre fart ner för berget. I solen och djup snö bestiger vi nästa topp. Utsikten går inte att beskriva. Nu ser vi hur vi tagit oss in bland öarna. Vi har lite svårt att förstå att vi står på en ö i Antarktis. Färden ner blir en succé. Farten ökade betydligt med hjälp av säckarna.

Nu är vi här och planerar nu vilka platser vi ska besöka. Ett större mål är att vi ska göra ett försök att komma nedanför södra polcirkeln. Imorgon ska vi börja segla söder över om vädret tillåter.

Urban