Skip to content

13 Comments

 1. Sam V
  Jan 6, 2012 @ 23:46

  Mäktigt! Lär nog stå sig ett tag. Tills något franskt storföretag sponsrar en 200-fotstrimmis.

  Reply

 2. Dag
  Jan 7, 2012 @ 00:55

  storslaget

  Reply

 3. Peter Gustafsson
  Jan 7, 2012 @ 02:25

  The fourteen sailors aboard the Maxi trimaran Banque Populaire V just entered history of offshore racing by becoming the fastest men around the globe with crew, after 45 days 13 hours 42 minutes 53 seconds of sailing*. Loïck Peyron and his crew improved the reference time of the Jules Verne Trophy held by Groupama 3 since March 2010 by 2 days 18 hours 1 minute and 59 seconds.

  Historical record for Banque Populaire !

  Departed on November 22nd at 09:31:42 Paris time (08:31:42 GMT), after having crossed the imaginary line between Ushant (Finistère-France) and Lizard Point (southern tip of England), the Maxi Banque Populaire V crossed the finish line of the Jules Verne Trophy at 23:14:35 Paris time (22:14:35 GMT) this Friday. She undertook this sailing around the world in 45 days 13 hours 42 minutes 53 seconds days at an average speed of 26.51 knots, covering a total distance of 29 002 miles.

  Launched in August 2008 in Lorient (Morbihan-France),the giant trimaran holding the colours of Banque Populaire has also established several referenced time on various partials officially listed by the WSSRC for her first world tour:

  Equator / Equator record in 32 days, 11 hours, 51 minutes and 30 seconds

  Indian Ocean crossing record (Cape Agulhas / South of Tasmania) in 8 days 7 hours 22 minutes and 15 seconds

  Under the leadership of the skipper Loïck Peyron, Thierry Chabagny, Florent Chastel, Thierry Duprey du Vorsent, Kevin Escoffier, Emmanuel Le Borgne, Frédéric Le Peutrec, Jean-Baptiste Le Vaillant, Ronan Lucas, Pierre-Yves Moreau, Yvan Ravussin, Xavier Revil, Brian Thompson, Juan Vila and onshore router Marcel van Triest, are the new holders of the Jules Verne Trophy*.

  Loïck Peyron, skipper of the Maxi Banque Populaire V : The feeling from the guys onboard : Emotion and Happiness ! We have filled a good part of the contract! We will now appreciate our victory between us and will return in Brest tomorrow morning to share this beautiful story with everyone. Our memories are full of wonderful images: the departure, icebergs, albatrosses, the Kerguelen Islands… When you sail around the world in 45 days, you see many things. The only one we did not get is Cape Horn but this frustration is quickly forgotten with the record we now have in hands. We are very proud !

  Brian Thompson : “Everyone is really excited on board and we are looking forward to seeing everybody tomorrow morning. This has been an incredible trip around the planet, almost a dream ride. And that is because of the quality of the boat, of the preparation and most of all to the incredible crew on board. I am very fortunate to have sailed with Loïck, the best all round multihull sailor there is, and the rest of the team that are so talented, industrious, dedicated, fun and welcoming to an English guy with schoolboy French! It feels absolutely fantastic. At the same time, to become the first Briton to sail around the world non-stop 4 times, is just amazing and feels very special”

  JULES VERNE TROPHY

  Start date and time : November 22nd 2011 at 09:31:42 Paris time (08:31:42 GMT)
  Arrival date and time at Ushant: January 6th 2012 at 23:14:35 Paris time (22:14:35 GMT)
  Distance: 29 002 miles
  Average speed : 26.51 knots
  New reference time on the Jules Verne Trophy* : 45 days 13 hours 42 minutes 53 seconds
  Time difference with Groupama 3’s record in 2010: 2 days 18 hours 1 minute and 59 seconds
  * Under the WSSRC approval (World Sailing Speed ​​Record Council).

  Reply

 4. Pelle Lindell
  Jan 7, 2012 @ 08:12

  Helt dj…..otroligt..26.5 knop i MEDEL-fart..frågan är om det finns något maskindrivet fartyg som skulle kunna matcha den här resan? Jag tror möjligen en atomubåt skulle kunna det men bortsett från det tvivlar jag…..

  Reply

 5. Calle P
  Jan 7, 2012 @ 08:37

  Jag tror att rekordet kan slås av G3 som var den tidigare rekordhållaren.
  Och ur ett PR perspektiv kanske det var smart av BP att inte slå det med för stor marginal (Som dom skulle kunnat). För då kan dom slå det igen.

  Reply

 6. Peter Lundgren
  Jan 7, 2012 @ 09:54

  Morgon tv på arriveejulesverne.fr
  Dom vet hur man skall ta emot sina hjältar….

  Reply

 7. Erik Barkefors
  Jan 7, 2012 @ 11:19

  Rekordbåten l´Hydrothere utformades för at segla maximalt fort på en halvvindsbog. Senare togs en mindre båt fram, l´Hydropthere.ch, som prototyp för att få snabbaste totala egenskaper på alla bogar. Den var tänkt att vara utvecklingsmodell för en kommande l´Hydropthere Maxi so sen skulle slå alla rekord över oceanerna och även Jules Verne Trophy. Nu verkar projektet ha spruckit så Alain Therbault har kvar den gamla rekordbåten och hemsidan men lyckligtvis så är en ny sida på gång för det nya!
  http://www.hydroptere.ch/
  Inget innehåll på sidan än men det ska tydligen komma. Målet var tidigare att komma under 40 dygn!

  Reply

 8. Pelle P
  Jan 7, 2012 @ 19:05

  45d 13h 42m, jag har varit med om farter över 26kn och även över 35, men det har varit på MYCKET kortare sträckor…… Loic Peyron (+brorsan), Francis J och DameE (och besättningen på BJP) jag bugar mig djupt, mycket djupt…

  Reply

 9. peter
  Jan 7, 2012 @ 19:42

  Intressant fundering, hur många här har seglat kölbåt över 26 knop? Vet faktiskt inte jag gjort det själv men helt klart är att allt över 20 knop känns grymt snabbt.

  Reply

 10. peter
  Jan 7, 2012 @ 19:43

  Nu var det ju inte köllbåt så min fråga kanske är lite irrelevant men ändå.

  Reply

 11. Martin
  Jan 7, 2012 @ 20:02

  Har räknat lite på de där rekordförsöken. Första världsomseglingen på en tid under 80 dagar var för 19 år sedan. Fortsätter utvecklingen i samma takt som desenaste 19 åren kommer man om 25 år kunna segla jorden runt på ingen tid alls…

  Reply

  • Erik Barkefors
   Jan 7, 2012 @ 20:16

   Det finns lögn, förbannad dikt och sen statistik ;-)

   Med det kan man bevisa vad som helst. Försökte med hjälp av procent övertyga mina barn att de snart skulle gå om mig i ålder men de gick inte på det…

   Reply

   • Peter Kross
    Jan 7, 2012 @ 20:39

    nja, statistik ger svar på fråga man ställer men allt för ofta ställer man fel fråga… ;-)

    Det kommer alltid ta tid att segla runt jorden men det kommer flera rekord. Nu slogs rekordet med flera dagar. troligtvis kommer det handlar om minuter och sekunder om några år…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.