Blurs guide till båtmässan 2012

J108_sail02.jpeg
Båtmässan i Göteborg brukar väl vara startskottet för säsongen för många. En av de båtar man kommer att kunna se på mässan är J/108. I princip en J/109 med svingköl där man enkelt går från ett djupgående på 2.10 till 1.25. Skulle kunna vara vara en perfekt båt för cruising i skärgården. Snabb och alert när det skall seglas, och sedan smyger man in och ankrar bland Vegor och Stortrissar.

The J/108 will be displayed very comfortably indoors at the Gothenburg Show in Sweden! Come on in and enjoy classic Swedish hospitality in the most enjoyable surroundings one might possibly imagine – with healthy Swedish hostesses addressing any of the craziest questions one might ask as it relates to DSPL/L, BMax/BWL, Sprit Extension/SPL Midgirths and Prismatic Coefficients/High VCG ratios.

Jag har försökt få koll på vilka båtar som visas, men det är ju helt omöjligt att utläsa på hemsidan. Skall man gå på en båtmässa så vill man ju gärna veta vad som ställs ut???

Men X-yachts ställer i alla fall ut Xp 38. Dehler sin 32:a. Även Maxi 77+ kommer att ställas ut. Just nu på stor refit på Tjörns Yachtservice. Undrar vad räkningen går på när allt är klart?

En grej som gör mig lite konfunderad. Bengt Wallin, mässgeneral, brukar alltid prata om mässan som mötesplats. Och det är ju rätt tänkt när folk kanske gör sin research på andra sätt än på själva mässan. Men i år kör man inga seminarier på helgerna, “eftersom folk kommer ändå”. Synd, då de helgseminarier jag har arrangerat och gått på de senaste tre åren har varit mycket välbesökta. Dessutom har ju många svårt att komma loss mitt på en veckodag. Feltänk!

Men det finns ändå några höjdpunkter för oss seglare.

 • Lördag 4 februari – Seapilot – Social boating
  15.00-17.00 i H-hallen. Hela programmet här.
 • Måndag 6 februari – Segling
  15.00-15.30 Svenska VM-laget i Optimist Möt våra framgångsrika Optimistseglare, nyss hemkomna från VM-seglingarna på Nya Zeeland. Träffa Olivia Bergström, Erik Nevhagen och Oliver Österberg och hör deras spännande berättelse om seglingarna “down under”
  16.00-17.00 Pantaenius Bohusracet 2012 Pantaenius Bohusracet kan liknas vid Vasaloppet till havs och älskas av alla som gillar utmaningar. Short handed racet som startar 29 juni i Uddevalla har blivit omåttligt populärt och samlar allt från proffs till amatörer. Få senaste nytt, träffa andra tävlande och lyssna till dem som lyckats bäst kring hur man förbereder sig.
  18.00-19.00 Volvo Ocean Race med Mange Olsson Världens tuffaste och mest prestigefyllda havskappsegling är i full gång. Vi bjuder på ett fullspäckat program med senaste nytt och analyser, seglarkändisen Mange Olsson, ‘live’ intervju från Kina med den svenska seglaren Martin Krite från Team Groupama och utlottning av fina priser.
  19.30-21.30 Vildmarkshav – med Northern Light i Södra Oceanen Möt äventyrsseglarna, naturfotograferna och författarna Rolf Bjelke oc hDeborah Shapiro. Alla som vill se hisnande, spännande seglingssekvenser från bl a Antarktis men också njuta av naturupplevelser från några av jordens mest avlägsna vildmarksområden, kommer att få en oförglömlig upplevelse. Efter en kort introduktion visas självdokumentären Vildmarkshav. Därefter finns det möjlighet att ställa frågor till Rolf och Deborah och köpa signerade böcker. Arrangemanget hålls i Kongresshallen.
 • Tisdag 7 februari – Tjejer ombord
  Hela programmet här.
 • Onsdag 8 februari – Informationsträff om Tjörn Runt
  18.00, H-hallen. Som vanligt vill vi samla er seglare för att informera vad som sker inför årets Tjörn Runt. Men vi vill även berätta om de planerade förändringarna inför Tjörn Runt 2013 med 50 årsjubileet och höra er synpunkter på de tänkta förändringarna. Harald Treutiger är moderator för träffen.
 • Fredag 10 februari – Svenska Seglarförbundet
  13.30-14.30 Svenska Seglarförbundet presenterar de senaste uttagningarna till OS och landslagsseglarna berättar om förberedelserna inför sommarolympiaden. Utdelning av 2011 års finaste utmärkelser inom segling presenteras av MUSTO. Direkt efter scenprogrammet startar Seglingsutmaningen i modellbåtsbassängen med några av Sveriges bästa seglare.

Just när det gäller Pantaenius Bohusracet så finns det med egen monter på mässan – C04:50. Där kan man träffa Sveriges bästa arrangör och prata om racet. De är också sugna på dialoger som gör att de kan utveckla racet (ni såg väl artikeln i senaste Segling). Som Bohusrace-seglare så finns det några andra datum att hålla koll på:

 • 6 februari 16.00 på Båtmässan Hur förbereder vi oss på bästa sätt inför 2012 års Pantaenius Bohusracet anpassat främst för dom som är nya och funderar på att segla racet
 • 22 februari 18.00 på Pannrummet kök & bar Debrief 2011 års Pantaenius Bohusrace med mig som moderator
 • 1 mars 18.00 North Sails Mental träning med Ingvar Bengtsson. detta var otroligt poppis i Stockholm. Kostar 150 kr, men de som är anmälda till Bohusracet tar med sin gast gratis.
 • 28 mars 18.00 North Sails Hur förbereder vi oss på bästa sätt inför 2012 års Pantaenius Bohusracet
 • 12 maj Björlanda Kile North Sails Trim Cup praktisk träning på vattnet

Under hela veckan kan du dessutom vara med och tävla i Liros Indoor Cup. En seglingstävling med små segelbåtar och fina priser. Dagliga kvalificeringsseglingar under perioden 4-10 februari, Final den 11 februari!

Andra tips?