Efterlysning… C’est Si Bon

cestsibon.jpg
En gammal kvartstonnare från sent 70 tal. Någon som har koll på båten eller har liknande projekt? Det vore kul med lite bilder från när det begav sig.

Design: Peter Norlin
Beställare: Ingmar Boding
Namn: C’est Si Bon
Deltog i Quarter Ton Cup i Finland 1977 tillsammans med systerbåten Butterfly seglad av Peter Norlin.
Butterfly blev 3:a och C’est Si Bon blev 9:a
Båtarna hade centerbord och invändig barlast.

Båten hamnade på 80-talet på Björkö i Göteborgs norra skärgård och seglade lite lysregattor innan ägaren glömde bort sin båt och förfallet startade.

För några år sedan togs den upp för att renoveras men nu i vintras tröttnade hustrun på den sönderblåsta smattrande presenningen i trädgården och nu har jag i egenskap av båtbyggare och projectoholic blivit utsedd till sista station.

Planen är att initialt att göra de nödvändigaste reparationerna för att kunna segla och lära känna båten. Sedan får vi se hur långt jag tar det. Roligast hade det varit om det fanns fler liknande gamla IOR racers i krokarna som man kan segla ihop med/emot. I England och Frankrike har man mycket kul med dessa gamla racers, ofta updaterade och optimerade i IRC. Det förefaller seglas en del med gamla IOR båtar även i våra östliga grannländer.

Om du har lust att lägga ut en efterlysning på framförallt gamla 1/4 tonnare så får vi se om det går att spåra upp några. Jag har sett några under senare tid vara till salu på blocket som relativt snabbt har blivit sålda, bl.a. en väldigt fin Thomas eller Castro-båt där det inte sparats på krutet vad gäller material och byggteknik.

I Danmark och även här ser man lite då och då Elvström 1/4 tonnare till salu. De gjordes nog ett antal sådana.

Jag seglade själv en på sjuttiotalet. 1975 på en regatta för IOR level rating klasser, allt ifrån 1/4 ton till 2 tonnare deltog, och eftersom jag är skåning så blev det ett antal Själland runt och liknande.

Länktips:
http://www.quartertonclass.org/
http://quartertonners.wordpress.com/

Det finns massor på youtube.

mvh

Hasse
hasse@24mr.se

cestsibon2.jpg

cestsibon1.jpg