The Insider | Mattias Rahm

Det är kanske inte alla som känner av att det är ett alldeles speciellt år i år?

Men för en handfull seglare och för gänget på SSF så är det nu det gäller. Alla timmars slit, alla pengar, alla träningar, alla glada tillrop – det är i år som det skall ske. I Weymouth i augusti.

Men för att få mig exalterad över OS-segling så krävs det lite mer än tillrättalagda pressreleaser och snygga personporträtt. Jag vill tränga bakom den där fasaden och förstå vad som egentligen händer. Var står vi? Vad har vi för förutsättningar att prestera i Weymouth? Vad fokuserar seglarna på under den kritiska perioden fram till OS?

mattiasrahm-inside.jpg
Så jag bad Mattias Rahm hjälpa mig med det. Han får vara “the insider”. I en artikelserie skall vi titta närmare på OS-truppen och försöka ställa de där frågorna som vi, och ni, verkligen vill ha svar på.

Mattias vet hur det är att segla OS. Han och Johan Molund körde 470 i Sydney 2000, så han vet att ett OS inte liknar någonting annat.

Och då kan han ändå jämföra med att vinna Match Cup Sweden, segla på Victory Challenge eller att kamma hem fyra VM-medaljer (2 guld i E-jolle, silver och brons i 470). Dessutom jobbar Mattias på Musto som stöttar landslaget, och i den rollen träffar han alla seglarna regelbundet. Sist men inte minst så är ju brorsan Stefan förbundsdirektör och borde veta vad som händer.

Så om någon kan hjälpa mig att förstå vad som händer, så är det Mattias.

Först måste jag ju fråga om Mattias egen segling. Han har tagit en paus från matchracingen men verkar lite sugen på flerskrov. Men mer vill han inte säga… vårt öppenhjärtliga samtal börjar inte så bra.

Alla OS-diskussioner handlar om medaljer. Så också denna gång.

Den stora frågan är ju om Lööf skall få med sig ett guld till sist?

Mattias tror inte det. Robert Scheidt och Bruno Prada dominerar och på regattorna senaste året så är de också bäst när det gäller. Lööf/Salminen är bra med och ofta på pallen inför medaljracet. Men sedan verkar det som förgjort.

Låt oss backa bandet 4 år. Då hade vi bästa utgångsläget någonsin. I Stare och flera andra klasser. Men det ville sig inte. Sedan debatterades det friskt och alla var överens om att något måste göras. Vi måste bli bättre på att segla medaljrace.


Bland annat så hade man en paneldebatt på båtmässan med bland annat Hans Wallen.

Vi pratar lite om vad som egentligen har hänt sedan sist. Struntade man i analysen, eller hamnade det mellan stolarna? Hur har man jobbat med de här frågorna?

Det var ett problem för Lööf i Sydney för åtta år sedan, i Kina för 4 år sedan och på senaste Meetingspot på Båtmässan så var Fredrik tydlig med att han fortfarande har ett problem. Även i andra klasser har våra duktigaste seglare liknande problem.

I en intervu nyligen pekade Stefan Rahm återigen på att att man har en del kvar att jobba med:

Vi har jobbat med att få upp problemet på agendan och det blev ju lättare när Fredrik Lööf själv kom och bad om hjälp. Många av seglarna känner sig slagna redan innan medaljracet.

Låt oss se om Mattias kan få koll på vad Lööf lägger sitt krut på fram till OS.

Som gammal 470-seglare så har Mattias lite extra bra koll på Anton Dahlberg och Sebastian Östling. Han försökte ju utmana dem om OS platsen förra året men det var inte så enkelt. Vår OS-besättning har en bra högstanivå som mycket väl kan räcka till medalj, men de har varit lite ojämna. Mattias tror att det beror på boatspeed. Även här är de riktigt bra besättningarna från Frankrike och Australien otroligt jämna.

Vad har ni för bra frågor som jag och Mattias
bör ställa till de olika seglarna??

Till sist så tvingar jag Mattias att tippa resultaten i de olika klasserna. Vi får se om han kommer att ändra sig till sommaren:

470 dam – 10
470 herr – Brons
49er – 12
Finn – 6
Laser – 6
Laser radial – 10
Matchrace dam – 8
Stare – 2

Vad tror ni själva? Gissa nedan vilka som tar medalj:


mustobanner-01.jpg