All Aboard – men sen då?


Ingen kan ha missat “tjejbåten” All Aboard som har fått stort genomslag både i båtmedia och i vanlig press. Det är tjejerna bakom som har varit centrala i PR-material, artiklar och intervjuer. Smart, men innovationerna verkar ha hamnat lite i bakgrunden?

Det finns några grejer som är riktigt smarta. Till exempel räddningsrampen i aktern, även om den kanske är svår att realisera på en normal segelbåt med hjärtstock och behov av stuvutrymmen. Eller den skjutbara sprayhooden som vi shorthandedseglare känner igen från IMOCA-60. Några andra saker är ren produktplacering från sponsorerna. Att kalla en förstagsrulle under däck för innovation 2012 känns lite fånigt.

Inredningen var cool med många bra idéer. Många har vi sett på 100-fotarna i Medelhavet så den verkliga utmaningen blir väl att knô in den i en 35-fotare utan att det kostar en förmögenhet. Här tycker jag faktiskt att många tillverkare gör ett ganska bra jobb när det gäller att modernisera båtarna inuti.

Men nu till något som jag verkligen inte förstår.

Tesen är att tjejerna vill sälja båten för att skaffa sommarstuga eller husbil?

Är då lösningen att skapa en båt som är som en sommarstuga eller husbil?

Vill man vara lite elak så visades i så fall idealbåten på mässan redan förra året – husbåten Ocean One.

Är det verkligen så att en köksö med induktionsspis, bastu ombord och LED-ljus i olika färger skall få tjejerna att köpa fler båtar? Eller åtminstone låta bli att sälja dem? Och vill tjejer offra känslan av ett härligt tryck i rorkulten för att byta till joystick-styrning?

Ser jag till min egen familj, så har bekvämare båt inte lett till mer semestersegling. Hos oss är det andra saker som minskar lusten att semestra i båt: överfulla gästhamnar och naturhamnar, självutnämda hamn-Hitlers, skitiga toaletter och dålig service.

Jag tror också det finna många andra faktorer som gör att tjejer tröttnar på båtlivet – där den optimala båten inte löser det problemet?

Till sist. Om skillnaderna är så stora mellan män och kvinnors syn på båtliv, vad innebär det på lite sikt? Samtidigt pågår ju en generationsväxling både i klubbar och bland båtägarna. Det skall bli spännande att följa utvecklingen.