SRS 2012 Användarhandledning
Hittar man här. Nytt är t.ex. SRSp…
SRSp är ett båtindividuellt prestandabaserat handikappsystem som kan användas i tillägg till SRS. Avsikten med SRSp är att skapa ett handikapp som ger alla besättningar en mer likvärdig utmaning i relation till besättningens förmåga och båtens och utrustningens kvalitet. Systemet är baserat på kappseglingsresultat och är rent matematiskt. Utöver att välja ett antal parametrar som styr hur snabbt och kraftigt respittalen anpassas behövs ingen mänsklig bedömning av enskilda båtars prestanda.
Mar 27, 2012 @ 15:02
Det finns också lite praktiska excelblad för resultatberäkning både med och utan p. http://www.svensksegling.se/ImageVaultFiles/id_8181/cf_32/srs_resultaträkning.XLSX
Mar 27, 2012 @ 15:29
+1
Detta om något måste gynna breddsegling! Äntligen är det inte bara materialet som handikappanpassas. Nu kan man dela in bredden i kompetensklasser precis som i de flesta andra idrotter.
Mar 27, 2012 @ 16:29
Bra för klubbrace. Vi har kört LYST ett antal år på Arkö Runt och Weldox Race men det tar ett tag innan talen har stabiliserat sig och folk förstår det.
Mar 27, 2012 @ 16:40
MYS-igt! Alla kan vinna även dom som inte är så bra.
Mar 27, 2012 @ 16:48
Ungefär som golf. Inte den som nödvändigtvis spelar banan bäst som vinner.
Jag tycker det är en intressant tanke men kommer att kräva ett rätt ordentligt kontrollorgan för att då det här bra. Titta bara vilken administration som krävs inom golfen.
Mar 27, 2012 @ 19:10
Administraionen är inget problem. Det räcker med ett Excelark när man kör det på klubbnivå. Sen kanske det behövs viss kommunikation mellan klubbarna i närregionen om man tillåter det även regionalt.
Vi har kört dubbelscoring (SRS/LYS och LYST) som de stora killarna (IRC/ORC) ;-)
Mar 27, 2012 @ 17:31
Finns en del att jobba på i innehåll och formuleringar.
Mar 27, 2012 @ 18:50
Som vadå? Kan du inte komma med lite konstruktiv feedback istället o hjälpa killarna som lägger blod svett o tårar på detta för att få det att bli bra? Typiskt gnäll o bara säga ” inte bra” å sen inte ha en aning om hur det skulle vara istället….suck….
Mar 27, 2012 @ 20:45
Suck…!?! Jag har ringt och pratat med en av dem. Det var inget roligt. Jag upplevde en arrogans och besserwisser attityd. Ingen som helst nyfikenhet för att ta emot synpunkter och idéer.
Förbaskat trist. Hade inte tänkt att fördjupa mig i det. Har andra planer i sommar, ledsnat…
Mar 27, 2012 @ 20:53
Men positivt är klassindelningen!
Även om jag gillar totallistan i tävlingarna!
Mar 27, 2012 @ 22:28
När jag läste igenom SRS trashtalk-tråden igår, så tänkte jag just på idén med att ha ett besättningsbaserat tilläggssystem, att ha för totalen i större folk-tävlingar där kreti & pleti blandas i samma klass med eliten. Och att då eliten skulle kunna köra double scoring där de kör så att säga SRS-scratch mot varandra, där bara båttalen inverkar.
Jag tänkte dock på att besättningshandikappet skulle kunna utgöras av antal sandsäckar i kölsvinet, för att utslaget skulle avgöras mer visuellt på banan, än vid tabellberäkning efter målgång. (Publikvänligare och så gör man i banracing med standardbilar).
Men jag fick inte sandsäcksmetoden att funka med doublescoring. :-)
Mar 28, 2012 @ 08:05
Lite som att sätta sandpapper under skidorna på de som tränat bäst.
Mar 28, 2012 @ 09:39
SRSp är absolut ett sätt att “straffa” de som tränat bäst men när vi testräknat det på ett antal olika klubbserier har det aldrig ändrat på vem totalsegraren blev men korrtiderna blir komprimerade och givetvis påverkas resultaten i enskilda seglingar. TK tog fram SRSp på begäran från några klubbar som tror att ett system av den här typen kan vara till glädje och öka deltagandet på klubbnivå. Systemet som sådant är egentligen en kopia av PHS som används allmänt för klubbkappsegling i Austrailien och det är också rätt likt LYST som tillämpas på några ställen i Sverige men SRSp är mer “dämpat” och ger långsammare förändringar.
Mar 28, 2012 @ 10:26
Jag är litet förvånad över formuleringen “Om förhållandena ändras gynnas stora båtar oftare” vid tid-på-tid.
Jag kan tänka mig flere allmänt förkommande fall då detta inte stämmer. 1) bleken med “omstarter”, 2) stora kryss-skift där bakomvarande ser skiften i förväg från dom framförvarande stora båtarna. Vad har jag missat som motiverar den här formuleringen?
Mar 28, 2012 @ 11:49
Båda dina argument stämmer lika bra under förklaring att stora båtas gynnas.
På många regattor startar mindre båtar först. Största båtar kan starta upp till en timme senare. Händer något ute på banan ser de större båtarna detta och kan agera efter den informationen.
Det har hänt att vi kört in i bleke kort efter start, och alla större båtar bakom kör ikapp.
Mar 28, 2012 @ 12:40
Nejdå ;-)
Ditt svar stämmer om vi talar om båtar i olika klasser. Mitt inlägg gällde dock situationen om vi ser på stora resp. små båtar i samma klass dvs. som faktiskt tävlar mot varandra. Där gynnas dom mindre i de fall jag beskriver (för att vara exakt, dom med lägre SRS-tal).
Mar 28, 2012 @ 13:02
En vanlig förklaring brukar väl annars vara att småbåtarna inte hinner in innan sjöbrisen lägger sig. Vet inte om någon har statistik på det.
Mar 28, 2012 @ 13:47
Nja Patrik, det är väl så att båtarna med låga SRS-tal får starta INNAN sjöbrisen hinner komma. Om vi pratar jatkstart…
I jaktstarten får de mindre båtarna tidsfördelen när det ofta blåser lite på förmiddagen och de snabbare när sjöbrisen har kommit. Ifjol seglade vi i kapp båt direkt efter 1/6 båtarna med motsvarande SRS-tal skillnad (0,06) efter oss kom i kapp oss efter 2/6.
Jag önskar att man lade till att man hade tre referensbåtar för att beräkna om beräknadjakttidsmålgång håller eller inte! Dela in startfältet i tre jämna grupper efter SRS-tal och så båt i varje grupp komma inom intervallet för beräknad tid.
Ett annat bättre alternativ är att måltidsintervallet justeras ner under 10% till 0-7,5% då börjar det bli lite sport igen.
15% intervall när det skiljer över 0,40 i SRS-tal är ju ingen Sport.
Mar 28, 2012 @ 13:49
* …Ifjol seglade vi i kapp båt direkt efter 1/6 båtarna med motsvarande SRS-tal skillnad (0,06) efter oss kom i kapp oss efter 2/6. *Då den ökande vinden kom! Steg från 3-4 till 5-7 m/s.
Mar 28, 2012 @ 14:01
Det också! Det brukar finnas många förklaringar till varför just min båt inte vinner… :)
Mar 28, 2012 @ 16:48
Nej, det var inte så jag menade. Det är ett försök att få till ett SRS-system som fungerar bättre, även längre ner i resultatlistorna och ett system som påverkas mindre av väderförändringar under dagen.
Vi är inte där och seglar om första platserna.
Mar 28, 2012 @ 11:56
Är jag ensam om att tycka att golfens handicapsystem (och SRSp) är tråkiga?
Jag seglar hellre på lika villkor, och den besättning som är bäst vinner. Annars kan vi ju lika gärna segla och sen sätta handicap efteråt så att alla kommer 1:a. Det blir rättvist och fint.
Nej, jag förlorar hellre mot en bättre besättning än kommer lika genom någon slags teknisk konstruktion.
/Hans
Mar 28, 2012 @ 14:22
Må bäste man vinna.
Ytterligare en faktor som skapar diskussioner…
Mar 28, 2012 @ 15:10
Jag kan nog villigt erkänna att jag håller med dig.
Att ha ett hcp system för prestandaskillnad på utrustningen tycker jag är bra. Dessutom relativt enkelt att hantera.
Bästa besättning vinner. Så enkelt är det!
Att börjar väga in besättnings kompetens, kan vara både bra och dåligt.
Däremot, så ökar det komplexitet, och förvirring bland de som bara tävlar ibland.
Hur omöjligt blir det inte att hålla reda på själv, var/hur man ligger till under tävlingens gång?
Hur rörigt skulle det bli på TR, GR mm?
Kanske fungerar på klubb race. Men, jag tror den ökande komplexiteten inte gynnar bredd seglingen.
Bredd seglingen kan man bara öka genom att erbjuda event som lockar. Kul social samvaro m.m. Se bara på super framgången med no-crew, singel handed. Med kul happening som aftersail.
Eliten, eller de aktiva kappseglarna tävlar ändå. (naturligtvis vill de ha bra event med :)
Personligen föredrar jag, att veta hur kasst, eller bra jag seglade mot de bästa.
Då tycker jag att det är bättre att dela upp fälten i klasser, beroende på typ av tävling.
Lite off topic, men ändå:
Inom motorsport finns det klasser där man tynger ner de snabbaste med ballast, för att hålla racen jämnare och mer publik friande. Ändå har man reglementen som eftersträvar att hålla prestanda på jämn nivå.
Vad tycker alla entyps seglare om idén att varje gång man vinner ett race. Så belastar man jollen med ex. 20 kilo ballast i fören.?
Detta kan ge spännande års resultat. :)
Entyp någon?
Mar 28, 2012 @ 17:58
AAAAAHH, jag blir snart skvatt galen om jag hör ordet ENTYP igen!!! I mina mest irriterade stunder svär jag på att aldrig någonsin befatta mig med entypssegling pga detta enerverande tjat!
Mar 28, 2012 @ 18:37
Om man verkligen menar något med entyp så är det givetvis bara en båttyp för alla. Då borde J/24 vara den bästa båten. Kan både seglas på hav och insjö och det finns massor av dom till bra priser. Alla andra båtar kan då malas ner till fyllning under vägarna ;-)
Mar 28, 2012 @ 22:39
Mikel V.
Det var sagt med glimten i ögat. ;)
Men ibland blir det man skriver fel uppfattat.
Mar 29, 2012 @ 12:51
OK, sorry, men det var fullt i den bägaren….
Mar 29, 2012 @ 16:39
Lol, jag vet vad du menar! :)
Mar 28, 2012 @ 17:49
+1!
Mar 28, 2012 @ 18:50
Inte helt ensam,
Iden med flesta sysselsättningar brukar vara att försöka bli bättre till nästa gång ?
Tycker också det är ok att bli efter om man seglar på 1-3 man med äldre dacronsegel när andra seglar med full bemaning och laminattöj : )
En del seglingar har lyckats få till riktigt stora prisbord så att de flesta deltagarna får ngn kul sak jmf Gullvivan uppskattas nog oavsett vilken placering som man kom på.
Mar 28, 2012 @ 17:20
Dette blir som å “vinne” et skirenn på idealtid…ingen seiersglede i det
Mar 28, 2012 @ 19:24
Personligt SRS-tal. Hmmm
Jag väger 93 kilo, snart 50. Sparsamt kappseglad. Inga meriter. Personligt LYS 0,85??
Allvarligt talat så vill jag inte vinna över någon som är bättre, vill segla på lika villkor och göra så gott jag kan först då är det ju roligt och ev framgångar kan uppskattas.
Att båtar har olika förutsättningar det köper jag, men att bedöma individer, då blir det helt fel!
De som alltid ska dra upp entyp och hävdar att det är saliggörande, ska det vara entyps seglare med nu då? Annars blir ju det fel med.
Har jag missuppfattat igen?
Mar 28, 2012 @ 19:52
Inget för mig!
Räcker gott med att båten fått ett SRS mätbrev.
Mar 28, 2012 @ 21:05
Tror inte att SRSp är något som ska användas enskilt utan tillsammans med SRS. Det kan ge nybörjaren en insikt att potential finns i båten. Kanske också enklare att gå fram till SRS-vinnaren och fråga något när man varit på pallen (SRSp) själv ;-)
Mar 28, 2012 @ 21:50
SRSp påverkas inte bara av besättningens skicklighet utan även båtens utrustningsskick eller rentav båtens skick finns med. Det är långtifrån alla som kappsegla då och då som vill eller kan skaffa nya segel eller lägga ner mycket tid för att få båten i topp trim. Jag tycker att det är ett bra möjlighet för rätt “kundkrets”. Tycker man inte om det så behöver man inte vara med. Är det många som inte tycker att det är en bra idee så kommer det vara självreglerande.
Jag gillade dock inte prestentationen då det användes ca. 1,5 rader för att förklara vad man kan använda SRSp men sen kommer 5 rader var den inte ska användas till. LYST har väl körts på sina håll i ett antal år och SRSp följer samma princip.
Intressant tycker jag är saltsjöbadens båtklubbs variant med ett startvärde. Visst kan duktiga besättingar som byter båttyp ofta har viss fördel men jag tror nog att det hör till undantag i de flesta klubbar.
http://www.saltsjobadensbatklubb.se/kappsegling02/segling%2010/2010/lyst%202010.pdf
Det finns väl olika syn på saker. Jag undrar hur man skulle uppfatta man skulle ha i t.ex. fotboll en gemansam liga för alla tror jag nog många i mindre korplag eller gatuligor skulle lägga av. SRSp är ett sätt att jämna ut skillnaderna i förutsättningarna.
Sen undrar jag vad är det som seglarna i Nya Zeeland och Australien inte ha förstått att man inte ska ha ett system för breddseglingen som baserar på statistik? konstigt att det seglas en hel del där.
Schweiz är i detta hänseende rätt intressant. Inte nog att det finns tysk, fransk och italiensk del utan även var gäller respitsystem används ORC-club (63 regattor), Yardstick (42 regattor) och SRS (47 regattor).Här finns dock inget båtstatistiskt system. Som jag vet finns egentligen endast Echo i Irland i Europa som dock är rätt utbredd.
Jag tycker att det saknas respitsystem som IRC och ORC (club eller ORCi) i en större utsträckning i Sverige. Nu verkar det som SRS går och fyller denna bristen och då kan det faktisk vara bra att luckan after det fylls med ett system som SRSp.
Mar 29, 2012 @ 11:38
To each his own, helt klart. Jag tycker inte om det så jag kommer nog inte vara med på SRSp-seglingar (på samma sätt som jag inte är med i handicap-tävlingar i golf, men det har nog mer med att jag tycker golf är tråkigt…)
Sen, jämförelsen fotboll tycker jag haltar lite. Att ha olika grupper för motionärer och “proffs” typ vasaloppet eller fotboll är väl vettigt, men vasaloppet (eller korpen) har väl inget handicapsystem mig veterligt? Typ S.M.A.S.H.-tvserien (om nån kommer ihåg den, Herngren, Wahlbeck, Svante Grundberg, tennis) där de fick ATP-poäng i förhållande till ålder så att Einar Berg som förlorade med 6-0, 6-0 ändå vann?
/Hans
Mar 29, 2012 @ 12:57
Suum cuique
Mar 29, 2012 @ 00:45
Appropå information, nu finns det officiella tolkningsfall:
Tolkning 2012-1 – Tolkning begärd av Peter Kross.
http://www.svensksegling.se/ImageVaultFiles/id_8188/cf_32/SRS%20tolkning%202012-1.PDF
Mar 29, 2012 @ 08:00
frågorna kom upp på seglarpuben och diskuterades en del. Jag fick uppdrag av seglarna att hämta in info.
Nu kommer jag förhoppningsvis få snart också ett mail att tolkningsfallet finns???
Det är bra att frågorna behandlas på ett sådant sätt då det troligtvis finns fler som ha samma eller liknande frågor.