Expressen | nya shorthandklassen?

Det är kul att det bubblar kring shorthandedseglarna i Stockholm. Här är en av de senaste idéerna som verkar härstamma från Björn Österberg på North. Björn är ju känd för att gilla one-design i allmänhet, och Expressen i synnerhet. Argumenten är väl att det både är roligare och man lär sig båten snabbare när man kör mot likadana båtar.

Björn Österberg kontaktade Ulf Brändström förra veckan med en innovativ och lite annorlunda idé.

En Mini lämpar sig väl som shorthandbåt, om det råder inga tvivel och där jagar man stabillitet och fart bl.a. genom att ”stacka” allt man har med sig, det är en del av mini-seglingen. Nackdelen med en mini i våra farvatten är att de designade för att plana i atlantvågor och de är rätt dyra att köpa och driva. Expressen är däremot en etablerad och billig båt att köpa och driva som man ganska enkelt skulle kunna bygga bredd med. 

Expressen var ett svar på den mer internationellt kända J/24:an när den kom, med vilken den har många gemensamma drag. Expressen är något längre och har en tyngre köl, vilket resulterar i en något högre stabilitet, men inte tillräckligt hög för att den ska funka tillfredställande som shorthandbåt menar Björn Österberg.  

Björns förslag är att bjuda in Expresseglare till en separat shorthandklass till Nordic Yachts Open den 8 september och tillåta stacking av 200 liter vatten i dunkar ombord. Racet skulle vara ett testrace för att utvärdera om idén funkar i praktiken. Eftersom 200kg ballast bryter mot Expressens klassregeln så kommer inte dubble scoring ske under detta race, dvs. Expresserna får i så fall en egen resultatlista.

Nu undras vi över om ni tycker att detta är en bra eller mindre bra idé?

Att köra Expressen som shorthandedbåt funkar väl minst lika bra som att köra Stortriss eller X-35. Kan man vinna ett stenhårt Watski Skagerrak Twosatr i en entypskonfigurerad Farr 40 så funkar vad som helst.

Dock tycker jag personligen att man skall hålla det så enkelt det går och skippa vattenballasten. Dels är det massor av meck, och även om man har egen klass så vill man nog segla mot alla andra båtar i samma race.