Skip to content

38 Comments

 1. Sture Smith
  Sep 6, 2012 @ 10:26

  Martsrand Big Boat borde naturligtvis vara med.
  Varför inte Bohusracet, även om det är en Double Handed. Det är ju samma båt och skeppare bara en annan form.

  Sture Smith
  Dehler 39 SQ
  “Sjöglans”

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Sep 6, 2012 @ 10:30

   Det känns som vi kanske skall ha en separat shorthandedcup a la det man har i Stockholm?

   Hälften av båtarna ovan kör nog Bohusracet, samtidigt som det finns ett antal båtar som bara kör shorthanded.

   Reply

 2. Team exilia
  Sep 6, 2012 @ 10:56

  Om TR delar upp de båtar som deltar i långa och korta banan kan TR ingå nästa år i cuppen då?

  Samma sak med Big Boat om det blir två startgrupper.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Sep 6, 2012 @ 11:02

   Det tål att kluras på.

   Men man borde ju rimligtvis kunna få poäng oavsett vilken bana eller klass man seglar i. Och det är kanske så att poängen borde viktas beroende på race och hur många båtar som är med i vilket fall?

   Reply

   • Team exilia
    Sep 6, 2012 @ 11:55

    Det kanske borde gjorts i årets TR också då det var extra tydligt att placeringen har mycket att göra med startiden.

    Och en bra lösning på den problematiken vore önskvärd då West side cup inte skall vara en invägande faktor om Big Boat skall vara en eller flera startgrupper.

    Reply

 3. Sture Smith
  Sep 6, 2012 @ 13:41

  Vi har ju i princip endast ett rent shorthanded race, av “major event” karaktär Bohusracet. I dom andra kan man välja double eller crew, vilket kan krångla till det. Eller gör det de??
  Men principen att man skall få räkna poäng ovasett vilken klass eller start man seglar i tycker jag är principiellt riktigt.
  Big Boats startar ju redan i flera olika startgrupper på TR, alltså borde det fungera med flera klasser på MBBR.
  Det är en serie vi pratar om och då tycker jag att man skall premiera den som deltar på många seglingar och om nu hälften av alla deltog på Bohusracet då borde den vara med i West Side Cup.
  En shorthanded cup är en separat fråga och kan naturligt införas oxå, där hardcore shorthanded gör upp. Skall den då gälla både double och ev kommande single handed.
  Men faktum kvarstår att det är en riktigt kul att segla båda diciplinerna, crew och short handed.
  Och den båt som sammanlagt får ihop mest poäng borde väl då oxå vara bäst. Detta går lätt att styra genom vilka seglingar som skall räknas in.
  Som sagt det gäller ju att få ut båtarna på banan och besättningen till regattamiddagen, oavsätt mätregel eller dicplin.

  Sture Smith
  Dehler 39SQ
  “Sjöglans”

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Sep 6, 2012 @ 14:11

   Vad jag menar är att “korsbefruktingen” är relativt liten.

   Vi har ett antal nya båtar som satsat på racing med full besättbing och som jobbar hårt på att få ihop sina team. Detta är mycket tack vare West Side Cup och de är av naturliga skäl inte lika heta på shorthanded.

   Å andra sidan så har vi många som bara kör shorthanded, och som inte tänker ragga full besättning för att köra banracing på Marstrandsfjorden. Men som gärna är med och är besättning. De har efterlysts fler doublehandedrace och jag tror definitivt det finns utrymme för det. Det är också synd att splittra shorthanded-seglingen som idag går från mycket små båtar upp till 50-fotare.

   Till sist så finns det de som inte kan få nog (som du och jag) som kör allt som finns :-)

   Jag tror vi kan locka nya båtar i bägge disciplinerna. Men jag tror inte vi lockar fler om man slår ihop dem.

   Reply

  • Peter Gustafsson
   Sep 6, 2012 @ 14:33

   Gällande poängberäkning så är det skillnad mellan de race där man officiellt räknar ihop resultat mellan klasserna (ex Tjörn Runt) och banseglingar där det inte går (lika lätt).

   Det skulle man räkna per klass i t.ex. Tjörn Runt skulle 40 båtar “klassvis” bli 10-20-7-3. Och då är ju frågan om hur man räknar poäng då det inte är så kul att vinna klassen när den bara har 3 våtar som är med i cupen (och man slår säkert många av de andra ändå). Tål att tänkas på, som sagt.

   Reply

 4. Johan SWE256
  Sep 6, 2012 @ 14:22

  Glömmer ni inte Liros SRS Cup nu igen…. eller är det bara för de stora båtarna som det är värt att jobba för…. empati… ;)

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Sep 6, 2012 @ 14:38

   + att det förstås finns många andra bra cuper runt om i Sverige ;-)

   Nordcupen är väl avgjord. Och Sydcupen har Höstknalten och Sista Chansen kvar.

   http://www.svensksegling.se/Distrikt/VastkustensSeglarforbund/Tavlingtraning/LirosSRSCup/Resultat2012/

   Förresten, är det inte skumt att ha en cup där man inte seglar varandras race. Ni som är på plats 1-2-4 har aldrig mött de som är på plats 3-5?

   Reply

   • Johan SWE256
    Sep 6, 2012 @ 14:55

    Erbjöd du inte en tråd om hur vi kunde utveckla Liros SRS Cup här på Västkusten? Det kanske inte går att utveckla den eller är helt ointressant? ;-)
    Jag förstår inte varför Westside Cup bjuder in den övriga hälften av alla kölbåtskappseglare på Västkusten och samkör det med Liros SRS Cup (Stor, mellan, liten, total, shorthand) – VKSF öppnar för synpunkter och förslag…
    – Dessutom tycks “entyparna” söka nya vägar då de inte fyller sina startfält i några större mängder. BKSS har lagt ner sin Björlanda Cup och Långedrag SS sökte förslag inför Höstregattan där deltagandet inte var på topp.

    Reply

    • Calle P
     Sep 6, 2012 @ 15:06

     Nästa år kommer LSS antagligen köra en SRS klass om det finns intresse på höst och vår regattan.

     Björlanda Cup dog fastän det fanns SRS klass.

     Det som är viktigt om en segling skall få deltagande är att det inte konkurerar med något annat (Typ Göteborgsvarvet eller långhelg) och en bra marknadsföring.

     Reply

   • Johan SWE256
    Sep 6, 2012 @ 14:58

    Jo, jag håller med. Som jag skrev tidigare så föreslog jag en lite bredare geografiskregion kring Göteborg i cupen. Då vi inte är flitiga att närvara på respektive tävlingar i Halland och Göteborg så kanske det vore bäst i att återgå till den tidigare geografiska indelningen. För så var det för några årsedan…

    Reply

   • Johan SWE256
    Sep 7, 2012 @ 08:31

    Hur ska jag tolka dina uteblivna svar Peter?
    Har jag fel då jag börjar inse att Blur.se inte är rätt forum att diskutera kölbåtscup för övriga dryga hälften av kölbåtskappseglarna som inte har en båt med SRS-tal 1,22 och mer?

    Reply

    • Team exilia
     Sep 7, 2012 @ 09:12

     Peter använder Blur.se för att se till att det finns båtar för han att kappsegla mot. Så det är nog främst båtar i den “storlek” som Peter egen båt är i som kommer ifråga mest här.

     Dvs små båtar som bara seglar entyp = låg prioritet.
     Snabba båtar som seglar SRS = hög prioritet.

     Reply

     • Johan SWE256
      Sep 7, 2012 @ 09:29

      Blur – Svensk Segling Kappsegling är alltså fel (längst upp till höger)?

      Vi som inte seglar entyp och “långsamma” SRS-båtar hamnar utanför skalan låg prioritet – hög prioritet för Blur.se.

      För min del så tror jag kölbåtseglingen är för smal för att vi inte ska dra åt samma håll, samverka och ge varandra draghjälp.

     • Peter
      Sep 7, 2012 @ 11:02

      jag tyckte att se samma fenomen men samtiidgt det är en privat blogg och då kan och får Blur göra vad han vill.
      sen blir visserligen diskussionerna åt det håll.

      Dessvärre får jag intryck att inom SSF’s ledning finns det en del personersom tycker att åsikterna på denna blogg = åsikterna bland seglarna ute i landet. I vissa frågor stämmer det kanske i andra inte alls.

      Breddsegling för de som gör det på skoj på i princip klubbnivå är låg prioriterade. breddsegling med mindre båtar troligtvis likaså.

     • Björn Svala
      Sep 7, 2012 @ 11:29

      Är ni inte lite orättvisa nu?
      Klart att Peter precis som vi andra har sitt intresseområde inom seglingen.
      På Exila gillar vi ju X-99 och skulle gärna segla mer entyp i den klassen här hemma om det gick, helst i så stora startfält som möjligt.
      Andra seglar SRS i mindre båtar och andra SRS i större båtar. Självklart är man sig själv närmast om en med vissa nyanser.
      Sidan är ju inte ett organ för SSF eller seglare i allmänhet utan Peters blogg. Även om jag tycker att han ofta och med företrädesvis gott resultat engagerar sig själv och andra i breddfrågor av många olika slag.
      jag tror också precis som Peter skriver ovanför att SSF och beslutsfattare säkert tar in mycket intryck från Blur.se och dess läsare.
      Björn S

     • Pelle P
      Sep 7, 2012 @ 11:37

      +1 Peter, varför ska inte Peter G verka för det han brinner för mest?
      Det är väldigt ofta folk läser det som skrivs med extremt stora skygglappar på sig!; vinner jag nåt på detta eller förfördelas andra men inte jag?
      Ta MBBR som exempel; 30-35 båtar (utöver BLUR själv…) fick tack vare PG en kanonregatta!! Hur många andra har gjort detta?

     • Pelle P
      Sep 7, 2012 @ 11:38

      och +1 Björn!!

     • Team exilia
      Sep 7, 2012 @ 12:34

      Det man kan undra över där emot är varför inte denna diskussionen hamnar på ssf.se.

      Men det kanske mest beror på att ssf ser SRS som ett nödvändigt ont och att dom inte alls är intresserad av SRS seglares åsikter. SSF är inte direkt öppet och demokratiskt…

      Tänk om vi kunde få en så engagerad person som Peter på SSF som ser till att hålla igång en levande diskusion med seglare så att vi kan öka antalet seglare och vidareutveckla sporten.

    • Johan SWE256
     Sep 7, 2012 @ 13:37

     – 1 Johan SWE256, då Pelle P?

     Vad är det som tar emot att jobbar för en Västkustcup för alla kölbåtar. Konkurrerar de små och mellanbåtarna så mycket med “1,22-plussarna”‘?

     När Hermanö Runt vänder sig till Blur för att ställa frågan om jaktstart, ja då var ju Peter inte direkt glad när jag påstod att Blur främst vänder sig till båtägarna för de stora båtarna. Så det kanske skulle kunna finnas lite plats för att få upp frågan om hur vi kan få än bättre kölbåtscup för alla kölbåtar på Västkusten.

     För övrigt visade sig finnas en majoritet för att korrigerad alltid ska räknas om vid jaktstart även i undersökningen här på Blur.

     Reply

    • Johan SWE256
     Sep 7, 2012 @ 14:00

     För övrigt vill jag inte diskutera om Peter, utan vill försöka få en utveckling med Peter. Peter kanske jobbar på något stort för oss alla kölbåtar. Absolut ska Peter ha kred för det han gör. Det är bara det att jag gärna vill ha en cup som engagerar ännu mer med så bra tävlingar som möjligt.
     Det kanske ändå är så att Blur är främst för “1,22-plusarna”?

     Reply

     • srsseglaren
      Sep 7, 2012 @ 15:00

      Kan se att det finns ett ädlare syfte med diskussionen men är det rätt sätt ?
      Säg tex att ngn önskade att Gullviverallyt ändrade sin resultat räkning så att man inte adderar 4-dagars sluttid till en sammanslagen tid i totalresultatet, en dag med lättvind och lokal punka får stor betydelse för slutresultatet.
      Normalt är man 80 båtar ev över 90 båtar i framtiden dvs berör ganska många, men är det något som bör bli en följetong på Blur ? hur intressant är det för västkustseglarna ?

      Har inget facit, men det går ju tex starta en bra hemsida för saken om den känns angelägen nog ?
      There are many ways to skin a cat
      +1 Björn S

     • Pelle P
      Sep 7, 2012 @ 15:16

      Nu surnar i alla fall jag till (på Johan SWE256)! Som svar på din fråga “Det kanske ändå är så att Blur är främst för “1,22-plusarna”? så skulle jag vilja svara; SO WHAT?! Seglar man en båt med SRS runt 1,4 så vill man ha fler med liknande SRS, seglar man en båt med SRS 1,1 så är detta helt ointresant (nästan). Vad som är mer intresant är fler runt SRS 1,1.
      När jag seglar med BLUR så är det självklart viktigt att det är många med på racen (TR, HR mfl), men det viktigaste är att så många jligt av ex First 40:orna kommer. När jag seglar Byxel (tyvärr inte i år) i Express så ändrar förståss fokus; så många Expresser, Aphrodite 29:or mm som möjligt!!
      Nu bryter det väl loss men det skiter jag i!!! Trevlig helg på er alla!!

   • Peter Gustafsson
    Sep 7, 2012 @ 15:17

    Nu får ni för fan kamma till er!!!

    Ni som har följt bloggen genom nästan 6.000 inlägg och 60.000 kommentarer vet var jag står. All segling är viktig, men framförallt Svensk breddsegling behöver en push. Många andra discipliner har SSF, klassförbund eller stora klubbar i ryggen som tillvaratar deras intressen.

    Ni har ju till exempel Accent- och X-99 förbundet där ni driver frågor som är viktiga för er. Skall jag kritisera er för det? Eller för att ni ordnar race eller cuper som inte jag kan vara med i?

    Med >200.000 läsare så är jag ganska säker på att inte alla är ägare till stora snabba båtar :-) Jag tror att vi “tar tempen” på Svensk breddsegling på ett ganska bra sätt.

    Jag tycker mycket väl att jag kan ha ett större perspektiv och samtidigt pusha aktiviteter som vänder sig till vissa grupper av seglare.

    West Side Cup tillkom för att ägarna av lite snabbare båtar ville samsas om 4-5 större race per år. Av någon anledning var det roligare att segla mot andra liknande båtar (har vi hört det förut). Vi var då noga med att synka detta med Liros-cuperna så att vi snare berikade dessa än att det kanibaliserades. Alternativet hade ju varit att hitta på en helt egen cup i ORCi eller DH och strunta i alla andra.

    På samma sätt så fyller Bohusracet, Big Boat Race, Harken Solo Challenge specifika behov hos många seglare. Det är ingen konspiration mot, eller exkluderande av, “alla andra”! Framförallt inte mot er som råkar segla entyp med för få deltagare.

    Gällande vad som har “hög” respektive “låg” prioritet så är det så att de seglare, klubbar, arrangörer, båtbyggare eller leverantörer som är på hugget får mycket utrymme. Det är en win-win för dem, bloggen och alla läsare.

    Bra exempel är 606-seglarna, no-crew och Bohusracet där det finns en löpande dialog, de producerar bra material och är aktiva som tusan. Då får de mycket bandbredd. Oavsett om båtarna är 6 meter eller heter Refanut!

    I andra ringhörnan har vi t.ex. X-99 Gold Cup som trots påstötningar från min sida inte lyckades prestera en enda bild eller rapport (min feedback här). Att nu gnälla över att man har “låg prioritet” är inte fair? Ni har precis den prioritet ni förtjänar!!!

    Tycker ni att det saknas arr eller behövs förändringar så är det bara att ta tag i det. Skriv ett inlägg, kalla till ett möte, arra en egen kappsegling.

    Men att kritisera de som faktiskt gör något kommer inte att göra er egen segling särskilt mycket roligare!

    Reply

    • Tobbe
     Sep 7, 2012 @ 15:28

     +100 till Peter för bloggen och engagemanget!

     Reply

    • Johan SWE256
     Sep 7, 2012 @ 15:46

     Jag ber som hemskt mycket om ursäkt att jag försöker få i gång någon som helst diskussion om att förbättra Västkustcupen så att vi lockar fler till seglingarna.

     Jag har själv dragit igång Accentcupen, ingen jättegrej, jag har under några år på försökkört Västkustranken. Såvitt jag förstår är det en hel del som sneglar på den och besöker ranken varje dag.

     Nu försökte jag höja fokus på SRS-cupen och jag trodde jag hade dig på kroken* för att få fram den lite mer, men det var något som kom i mellan. Förlåt att jag försökte.

     * hänvisning till tidigare inlägg:
     Posted August 23, 2012 at 23:01 | Permalink

     “”

     + 1 – Men jag kommer segla årets höjdpunkt oavsett!

     Jag skulle även vilja lyfta vår SRS Liros Cup! Det kändes tyvärr som den dog i våras. Hur ska vi få den lyfta ett par snäpp? Idéer?
     Vad sägs om:
     * Tre regionala grupper Bohuslän / Södra Bohuslän med Gbg
     / Halland
     * Samma tävlingar? Själv saknar jag bl a Nordön Race.
     * Samma beräkningssystem, ska platssiffrorna bara räknas inbördes mellan de som deltar tre, fyra eller fem tävlingar.
     * Hitta beräkningssystem som innebär att man räknar de fyra bästa resultaten. Hamnar man på samma poäng så räknas inbördes möten.
     * Flera avstod tävlingar en helg i våras då en ny tävling dök upp. Det är inga tävlinga som dragit några mängder med båtar, men om man tittar på de som varit med i de tävlingarna så är det många av de som försvann till den nya tävlingen som varit med vid något eller några tillfällen i någon av dessa tre tävlingar. Alla fick inte vara med den nya tävlingen och de dök inte heller upp i de andra tävlingarna. Jag gissar att dessa helt enkelt valde bort den då de visste att flera inte skulle dyka upp i tävlingen på grund av den nya tävlingen.

     Jag tycker det är synd om vi kölbåtkappseglare längs kusten inte värnar om Cupen och gör Cupen till något prestigefyllt och roligt när det dessutom finns en bra sponsor.

     Reply

     Peter Gustafsson

     Posted August 23, 2012 at 23:17 | Permalink

     Bra tankar. Skall jag göra en separat tråd av det?

     Reply

     Johan SWE256

     Posted August 27, 2012 at 07:34 | Permalink

     Ja, gärna det!”””

     Reply

    • Team exilia
     Sep 7, 2012 @ 15:50

     Om du uppfattar att jag kritiserar dignegativt i de inlägg jag gjorde ovan så var det oavsiktligt.

     Reply

    • z
     Sep 7, 2012 @ 16:03

     Jag gillar metaforen “tar tempen” på.

     Reply

    • Peter
     Sep 7, 2012 @ 16:30

     trampat på en öm tå??? ;-)

     Reply

    • Johan SWE256
     Sep 7, 2012 @ 17:09

     Känns lite spännande att kalla Accent för entypare, idag. :-) Cupen utesluter för övrigt inte några andra deltagare i tävlingarna då de bygger på SRS-cupen och har alltså inte några egna tävlingar.

     Reply

 5. Sture Smith
  Sep 6, 2012 @ 14:51

  Att korsbefrukta short handed med crew fullt ut tror jag inte på då det begränsar utvecklingen av båda diciplinerna. Störst potential har säkert shorthanded och att det finns utrymme för fler seglingar på västkusten är helt klart, och en cup.
  För att utveckla crew seglingen behöver vi komma igång med bansegling ala MBBR, mkt bra initiativ. Det har oxå en stor potential och visar på bredden av vår sport då det milt sagt är viss skillnad på MBBR vs Bohusracet.
  Men om West Side Cup vill få fram den bästa köl båten på västkusten över en serie bör ett ordentlig Singel Handed race vara med, Bohusracet. Detta skulle locka flera till båda diciplinerna. Det är upp till varje skeppare att deltaga och hoppar man Bohusracet får man ju vara med på fler Crew race för att kompensera tappet från en bra placering i short handed.
  Vad jag far efter är att om Du skall vinna ORCI VM måste båt och besättning perfomra på både banracing och distans vilket oxå är två helt skilda discipliner.
  För West Side Cup skulle detta vara ngt nytt och unikt som kan dra till sig press och sponsorer.
  West Side Cup hade i stort sett samma upplägg på 80 talet som idag och seglingsvärlden ser anorlunda ut idag. Vi måste tänja gränserna och pröva nytt för utveckla sporten.
  Jag vågar inte ens ta upp TR åt fel håll och två olika banor i denna tråden !?!?!

  Sture Smith
  Dehler 39SQ
  “Sjöglans”

  Reply

  • Johan SWE256
   Sep 6, 2012 @ 15:02

   Ska det vara ny tävlingar eller en cup baserat på befintliga tävlingar som redan finns?

   Alla båtar kan inte seglas shorthand eller rättare sagt måste seglas shorthand och räknas inte som shorthandbåt. Väl? (Vågar jag? – Eller snackar vi bara stora båtar igen… ;) )

   Reply

   • Peter Gustafsson
    Sep 6, 2012 @ 15:41

    Att vissa arrangörer envisas med att ha egna definitioner av vad shorthanded är för något gör det ju inte lättare.

    Doublehanded är två personer i en båt, oavsett hur många som seglar den annars. Funkar på alla andra race inklusive Bohusracet och Watski-seglingarna. Jag vet inte varför StSS, GKSS och några andra har egna definitioner?

    Reply

    • Sir
     Sep 6, 2012 @ 15:55

     Kommer inte mantågskravet in i bilden där? För det krävs väl på Watski t ex?

     Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.