SM i E-jolle

Det har ju varit lite snack om SM-status i olika sammanhang. Man sänkte gränsen för de stora båtarna med många gubbar ombord. Och vi hade ju en diskussion i samband med Mästarnas Mästare där det kändes lite udda att det fanns så många olika mästare i Laser. Nu verkar även E-jollarna vara på krigsstigen…

Motion till seglardagen 2013
Svenska E-jolleförbundet (SEF)

Bakgrund
SSF har i flera år försökt begränsa antalet seglare i E-jolleklassen genom olika aktioner. Intentionen med att styra bort seglare ifrån E-jollen har varit att öka antalet seglare i de numera rekommenderade Elitklasserna. När man inte kan få seglare att välja dessa klasser frivilligt eller i en tillräckligt snabb takt har SSF valt att aktivt motarbetat E-jolleförbundet och dess seglare. Trots att detta pågått i flera år samlade E-jollen 110st startande på KSSS Olympiska regatta hösten 2012. Att seglarna väljer E-jollen trots att SSF tydligt visar att det är helt fel väg att gå, beror på att seglarna trivs i klassen och har roligt.

På Träffen 2012 var huvudtemat varför unga seglare slutar i förtid. Alla på Träffen var nog överens om att det var lättare att behålla en seglare än att skapa en ny. Det tar lång tid att bli duktig i segling, låt det ta tid. Att ta medalj på ett OS oavsett gren, anses kräva 10 000 träningstimmar. Med Sveriges korta seglingssäsong får man då hålla på riktigt länge. Rasmus Myrgren var 34 år när han tog brons i London och Fredrik Lööf 43 år när han vann sitt Guld. Stort Grattis!

SSF gör naturligtvis ett mycket bra jobb med sina Elitseglare och resultaten 2012 är lysande. För seglarna mellan Seglarskolan och Elit, gör SSF mycket lite eller inget. Här överlåter man allt arbete till Klassförbunden vilket har flera förklaringar, men den främsta är att de helt enkelt saknar resurser.

Arrangörskommittén har bestämt sig för att E-jollen inte skall få ha kvar sin SM-status utan fortsättningsvis endast skall få segla JSM. Arrangörskommittén påstår att de fått uppdraget på en Seglardag och nu genomför detta uppdrag. SEF kan inte finna något beslut i protokollen ifrån Seglardagarna där detta styrks på det sätt som det drabbar E-jollen, anmärkningsvärt. Arrangörskommittén meddelade hösten 2012 att E-jollen inte längre har sanktion för ett SM under 2013 eftersom kraven för SM-status inte uppfyllts. Detta visade sig vara fel då Arrangörskommittén inte följt sina egna regler, återigen anmärkningsvärt. På SM för E-jolle 2012 i Kullavik deltog 99 seglare, en av de absolut största SM-seglingarna det året.

Internationellt är E-jollen inte någon strikt ungdomsklass. Det seglas ett JEM varje år, medan VM är helt öppet. På VM i L’Escala 2012 var det många seglare som var mellan 20-30 år och världsmästarna, både dam och herr, var i 25-årsåldern.

Svenska E-jolleförbundet arbetar hårt för sina seglare och för att klassen skall vara stor i Sverige. SEF vill att de egna Elitserierna skall hålla hög klass där unga seglare möter äldre mer rutinerade seglare. Att på hemmaplan i lilla Sverige kunna ställa upp på 7-8 regattor varje år som samlar ca 100 deltagare är unikt. Med många båtar på startlinjen ställs alla färdigheter som seglare på prov. Detta utvecklar i sig själv duktiga seglare, se resultaten på Mästarnas Mästare 2012 så förstår ni vad vi menar.

SSF’s Tävlingsbestämmelser ändrades till 2012 så att klasser som både seglar JSM och SM, måste ha fler än 10 seglare på SM som är äldre än junior för att behålla sin SM-status. På Radial-SM för damer i Båstad deltog totalt 7st seglare varav en var äldre än junior. Här ställs det inga liknade krav eftersom de är undantagna regeln då Laser Radial är en OS klass.

Att plocka bort ett SM är tydligen enkelt eftersom SSF tycker sig kunna göra som man vill med regelverket. Att få tillbaka SM-statusen är mycket svårare och tar tid. Förmodligen helt omöjligt för E-jollen med nuvarande styrelse och medarbetare i SSF.

SEF menar att SM är en viktig tävling med sin status och att vi behöver den för att klassen skall kunna behålla äldre seglare som annars tycker att de är för gamla. Att äldre seglare kan hänga kvar i sin klass tror vi kan generera en fortsatt seglingskarriär när seglaren själv är mogen att ta det steget.

SSF’s viktigaste uppgift är att tillvarata sina medlemmars intressen, något som SEF menar att SSF inte gör när det gäller medlemmar som väljer att segla E-jolle.

Motion
Svenska E-jolleförbundet motionerar om:

Att SSF tar bort ålderskravet för få SM-status för ”alla” klasser som innehar JSM-status och samtidigt är seniorklass internationellt.

Styrelsen i E-jolleförbundet genom
Sten Bergqvist (Ordförande)