Skip to content

55 Comments

 1. Oscar
  Feb 7, 2013 @ 00:06

  rätt kass…imho

  Reply

 2. kurt
  Feb 7, 2013 @ 05:30

  Banbeskrivning överensstämmer inte med den officiella G-bana-2013?

  Reply

 3. Aage
  Feb 7, 2013 @ 09:12

  Jisses! Det kändes 70 tal.
  Ngn på KSSS borde kika lite på hur de marknadsför AC och andra seglingsevent – det bör ge större inspiration än ÅF digitala team (antar att de har gjort filmen).

  Reply

 4. Johan
  Feb 7, 2013 @ 09:36

  Trist. För lite seglingsfokus och för mycket tjat om hur mycket uppmärksamhet det fick när det flyttades till stockholm

  Reply

 5. Claes Nettelbladt
  Feb 7, 2013 @ 10:11

  Någon annonsbyråsnubbe som fått nya digitala redigeringseffekter att leka med och verkligen överdriver nyttjandet…

  Reply

  • J
   Feb 9, 2013 @ 15:01

   Claes, hur anser du att man borde behandla materialet? Segling som sport behöver ett ökat stöd från nya seglare, unga som gamla. Då anser jag personligen att detta redigerinsprojekt speglar den mediasatsningen som gjorts för att ta segling som sport framåt.

   Reply

 6. Gerhard
  Feb 7, 2013 @ 11:25

  Mycket gnäll! Härligt att någon gör något och detta lockar alla inte bara seglings nördar.
  Bra trailer att hänvisa till vid styrelsebordet när seglingsbudgeten skall förklaras!

  Reply

  • /HenrikB
   Feb 7, 2013 @ 17:59

   +1

   Reply

  • Raketen
   Feb 7, 2013 @ 20:51

   +1

   Reply

  • Peter
   Feb 7, 2013 @ 20:58

   +1

   Reply

 7. S/Y
  Feb 7, 2013 @ 11:43

  @Peter Tror du att du kan stoppa automatstarten på promon. Den startar om och om igen… :) Och till de… #FörkortadittlivGNÄLL ;)

  Reply

  • Patrik Svensson
   Feb 8, 2013 @ 09:14

   Precis, jag vill helst starta videos själv.

   Reply

  • Peter Gustafsson
   Feb 8, 2013 @ 09:31

   Frågan går vidare till KSSS/ÅF?

   Kan tipsa on YouTube och Vimeo som är utmärkta plattformar för material som man vill nå ut med. Även på Facebook så lönar det sig att ladda upp materialet om man vill att folk skall dela det… Att ha en stängd spelare är säkert viktigt för Qbrick, men är avsikten att kommunicera till många så finns det bättre sätt.

   Reply

   • ÅF
    Feb 8, 2013 @ 10:15

    Hej Peter!
    ÅF använder Qbrick som streamingtjänst för såväl intern som extern kommunikation. Filmen är egentligen en “beta-version” som publicerades internt den 31 januari i samband med att vi hade OS-guldmedaljören Fredrik Lööf på besök hos ÅF. Fredrik inspirerade då många på ÅF för segling i allmänhet och ÅF Offshore Race i synnerhet.

    Jag vet inte hur ni fått tag på länken till denna film då den som sagt var en “beta” för internt bruk till att börja med. Vår plan är att publicera den på bl.a. YouTube när vi är redo (vilket sker inom kort).

    Vi har inte autostart som default på våra filmer på Qbrick, så något måste vara fel i embedkoden för spelaren här på Blur. Använd följande embedkod så brukar det bli korrekt:

     

    Tack för allas engagemang i ÅF Offshore Race!
    :)

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Feb 8, 2013 @ 10:49

     Tack, nu skall det funka.

     Det är någonting med nätet och sociala medier som gör att saker sprids även om de var tänkta för “internt bruk” ;-)

     Reply

    • Patrik S
     Feb 9, 2013 @ 01:16

     Jag kan bara säga att jag fick en länk av Sten Edholm med en hälsning “hope to see…..”
     Stod inget om varken beta eller att länken inte skulle spridas. Svårt att veta att det var ett demomaterial…..

     Reply

     • Peter Gustafsson
      Feb 9, 2013 @ 08:29

      Källskydd?

     • ÅF
      Feb 9, 2013 @ 08:32

      Ingen skugga på Sten Edholm. Han liksom vi vill bara allas väl. När hans namn ändå är nämnt vill vi bara tillägga att hans insatser varit ovärderliga för att realisera ÅF Offshore Race! Om det funnits någon oklarhet om när denna “beta-promo” var officiell eller inte så är det i alla fall inte Stens fel.

      Hur som helst, beta eller inte, och oavsett om filmen faller i smak eller inte, får den ligga kvar nu. Som sagt, vi tar gärna fram fler filmer med andra vinklingar. Hjälp oss som sagt gärna med mtrl. Och så hjälps vi åt att skapa ett ännu bättre ÅFOR 2013!

      :)

 8. Linus S
  Feb 7, 2013 @ 18:36

  Haha vilken fail. Banan är ju åt fel håll! Jag tappade intresset efter det…

  Reply

  • ÅF
   Feb 7, 2013 @ 21:13

   Hej Linus (och alla andra seglingsvänner här på Blur)! Bansträckningen som du ser i början på filmen avspeglar den ungefärliga banan under ÅF Offshore Race 2012. Och det är just en recap på 2012 som filmens första del handlar om, varför vi valde denna animering för att enkelt förklara för icke invigda vad det handlar om.

   Du har dock rätt i att det lutar åt att KSSS väljer att lägga banan motsols under ÅF Offshore Race 2013 :)

   Reply

   • Carl L
    Mar 3, 2013 @ 21:28

    Vad är anledningen till att man väljer att segla åt “fel” håll i år?

    Reply

    • ÅF
     Mar 3, 2013 @ 22:15

     Saxat från KSSS’s pressmeddelande:
     “Årets nyhet i huvudtävlingen är att banan går motsols runt Gotland vilket den inte gjort på många år. Tävlingsledningen vill helt enkelt ge deltagarna en ny utmaning och lite variation.”

     Se även här på BLUR: http://www.blur.se/2013/02/27/inshore-innan-offshore/

     :)

     Reply

     • Carl L
      Mar 3, 2013 @ 22:42

      Ok.
      Verkar som att “årets grej” är att köra racen åt andra hållet!
      Samma sak med Tjörn runt om jag har förstått rätt!

 9. Raketen
  Feb 7, 2013 @ 20:59

  Schysst rulle!

  Tänk på att den inte är bara för inbitna seglings nördar. :)

  Den här är, (Precis som Gerhard skriver) perfekt att använda som del i verktygen
  när man presenterar något för presumtiva sponsorer!

  Eller varför inte, för att förklara för den “bättre hälften”. Anledningen till att man vill bränna en ansenlig del av den gemena kassan. För att lattja med båtar! ;)

  Reply

  • Gunnar Grötman
   Feb 7, 2013 @ 22:04

   Nu förstår jag ingenting!
   Om den gemensamma kassan betalar seglingen utgår jag ifrån att båda vill segla, annars får väl de egna pengarna räcka och satsningen får bli därefter, eller…

   -1

   Reply

   • Raketen
    Feb 8, 2013 @ 21:00

    Hej Gunnar.
    Andra stycket i inägget är gjort med glimten i ögat. Som, nu när jag läser det. Så förstår jag att det kan uppfattas på ett helt annat sätt.

    Reply

 10. Anders Karlsson
  Feb 7, 2013 @ 21:56

  Redigerare som fått ny version av programmet och hittat alla effektknappar/plugins?

  Reply

 11. Andreas
  Feb 7, 2013 @ 22:33

  Riktigt skitnödig promo.

  Reply

 12. Gustaf Dyrssen
  Feb 8, 2013 @ 06:56

  Filmen saknar känsla och har massor av konstiga / meningslösa effekter. Bra efekter skapar något, tex tempo, fokus etc medan dessa effekter är jönnsiga , det är som ett litet barn har suttit vid spakarna.

  Till ÅF och KSSS: föreslår att ni konsulterar Hamnen.se eller Search Magazine till er nästa video. Search Mag. har devisen “Passion Rules” vilket är något dom både lever upp till och som skiner igenom i deras produktioner. Att ni sen gör en film som lämpar sig till marknads föring snarare än seglings minne är en ny och kul vinkling men ha med passionen till havet, det mentala spelet, den fysiska utmaningen, natur krafterna och den kamratskap som bildas på en båt under kappsegling. Det är ju dom bitarna tillsammans som gör segling till en så unik sport.

  Reply

  • Henrik Sund
   Feb 8, 2013 @ 11:20

   +2

   Reply

  • Stefan A
   Feb 8, 2013 @ 14:37

   +1

   Reply

 13. Hugo Svensson
  Feb 8, 2013 @ 07:38

  Vilken fantastisk film!!! Längtar till sommar, sol och segling.
  Det ÅF gör för seglingen har inget annat företag gjort på över 25 år i Sverige. Punkt.
  Äntligen syns, märks och hörs vår sport. Skönt också att någon vågar förnya saker och ting.
  Cool film också. Vem än som gjort den.
  Ser fram emot ÅF OR 2013!!

  Reply

 14. SRSraketen
  Feb 8, 2013 @ 08:32

  Första två minuterna är riktigt fina, sen blir det för mycket gubbsnack. Och samma seglingsbilder vevas runt.
  Här är en annan seglingstrailer – Star Winter Series – med Philp Carlsson som skymtar fram här och där. Och konkurrenter som hoppas dom ska kunna vara före honom i mål. http://sailinganarchy.com/2013/02/07/series-clincher/
  Det är klart att kombinationen Stockholm city/skärgårdssegling/havssegling/Sandhamn ska lyftas fram. Vi står förstås ut med att ÅF marknadsför sig själv. Och tackar dom för att dom sponsrar GR och tar fram en promotion video.

  Reply

 15. Tobbe
  Feb 8, 2013 @ 10:28

  Bra jobbat ÅF/KSSS! Tänk om det sedan kunde bli en riktigt bra uppföljning á la den gamla Tjörn Runt rulle som kom igen för ngn vecka sedan!

  Reply

 16. S/Y
  Feb 8, 2013 @ 11:32

  Bra jobbat ÅF – vilken energi det läggs på att klaga, det är fantastiskt. Det ska väl inte bli världskrig är sandlåda för en promofilm. Det är säkert folk som jobbar på konkurrerande ing.byråer eller PR-byråer som orkar klaga. :)
  Rätt roligt att se “det luktar 70-tal (jag kan inte se det, men vad vet jag) osv” vem vet det kanske det som är eller blir trenden? Det är fantastiskt att se hur folk orkar och vet att just de har rätt om en promo.
  Seriöst. Vem trodde att gult skulle bli den hetaste färgen i Australien Open i Tennis? inte jag… det tog någon vecka så var det ganska snyggt, trots allt.

  Reply

 17. Mackan
  Feb 8, 2013 @ 14:07

  Otroligt att man ens orkar skriva allt negativt! Som att man bestämmt sig redan från början att detta är trams för att man har nåt emot ÅF ?!? Fattar inte…

  Jag tycker det är fantastiskt med något annat än skakiga mobilkameror uppladdat till youtube för att marknadsföra vår sport!

  Tack, jag längtar ännu mer efter sommaren nu!

  Mackan

  Reply

 18. ÅF
  Feb 8, 2013 @ 14:09

  Kort: Även om ÅF har begränsad budget och begränsat med resurser, kämpar vi verkligen med att ÅF Offshore Race ska bli lyckat för såväl er seglare som sponsorer, partners, åskådare, turister etc. Så var det sagt oavsett vad uppfattningen är om den Promo-film som är föremål för denna tråd i forumet.

  Vi vill mer än gärna lansera fler filmer som kan vinkla andra aspekter än vad denna “Promo” film gör (som mycket riktigt har mer fokus på Sthlm och racet rent generellt), men vi saknar källunderlag i form av film från er som seglar. Alltså vad som händer ombord och kring ett race under banans hela sträckning.

  Därför efterlyser vi härmed bra underlag som ni entusiaster kan bidra med för att göra mer actionbetonade filmer från havet med all den stämning som följer med. Glädje, ilska, kamratskap, incidenter, trasiga segel, blöta kläder, solnedgångar, hård sjö, stiltje etc. Ladda upp dina klipp på t.ex. wetransfer.com och skicka länken för ditt mtrl till communications@afconsult.com.

  Låt oss hjälpas åt att tillfredställa en större skara så att ÅF Offshore Race får större synlighet i allmänhet och SEGLINGEN i synnerhet.

  :)

  Reply

  • Stefan A
   Feb 8, 2013 @ 14:46

   Hej ÅF.

   Om ni verkligen vill ha filmer och bilder från alla seglare? Tycker jag att ni till årets upplaga ska utlysa en tävling, med ett sjukt fint pris, för bästa film och en för bästa bild.

   Priset skulle kunna varar ett helt nytt 3DI-segelställ från North eller liknande… 

   Då får ni nog material så det räcker och blir över. Om ni sedan lägger lite pengar på en riktigt duktig klippar/redigerare från ex. Stopp eller The Chimney Pot har ni nog en succé som kommer att spridas världen över. Och detta för kaffepengar i jämförelse om ni skulle betala för att ha proffs som gör det. :)

   Ps. Kul att ni tar er tid att följa och svara på diskussionen här på Blur.

   //S//

   Reply

   • ÅF
    Feb 8, 2013 @ 15:06

    Vi hade tävling förra året för bästa bild och två fick varsin iPad som pris efter röstning på Facebook. Kanske inte ett “sjukt fint pris” som ett segelställ (…), men det var i alla fall en tävling och ett pris. Tyvärr med alldeles för dålig uppslutning dock.

    Tanken fanns även med tävling för rörlig bild under 2012, men varken tid eller budget räckte till. Tanken finns kvar för 2013. Låt oss se vad det kan bli i år.

    Reply

    • Stefan A
     Feb 8, 2013 @ 15:43

     Jag tror ni måste slänga in en större morot! ;)

     Reply

    • Niklas/Tangosailing
     Feb 8, 2013 @ 17:08

     Priset var alldeles utmärkt ;-)

     Reply

    • Gustaf Dyrssen
     Feb 8, 2013 @ 18:26

     Bidrar gärna till det och kommer in med material innan, under och efter seglingarna (men påminn mig, brukar ha mycket runt ÅF/GR att stå i).

     När det kommer till seglings filmer som jag gillar är min önske lista nedan:

     Musik,
     Jag gillar lite musik inslag andra gör det inte. Lite dubstep (typ ghost and stuff) , eller Bent (always) ……. ingen hiss musik.

     THE INTRO SPEACH
     The speach: till logga och lite grafik om racet.

     Geographically Sweden is one of the most surrealistic places in the world. If it wasn’t for the golf stream bringing in warm water we would have a solid ice here now with polar bears, instead we are looking forward to a nice welcoming summer promising great soft water racing for many months to come. Last year the Ice broke late, this years the vikings are out in the fresh water having lots of action .

     We are here to race and have fun following a long tradition of epic racing around THE ISLAND. Stoked sailing legends like (på bilder ) några yngre förmågor och några äldre som Pelle Gädda, Sven Salen dä, Peter Norlin, Börje Larsson, Kalle Kula have fought their battles here.
     The venue is S. Baltic, a VERY traditional , tricky and pleasant place where local knowledge of the winds is of importance. As important to be a good sailor on the race course it is to be a mate in the port. Many of us have raced with and against each other since we where born, others are new to the group, we all share the passion for sailing and the nature.

     The Klubb KSSS is not only one of the oldest in the world but also the AC challenger of record for the next Americas cup, something we are very proud of.

     Generellt:
     seglings Community, natur vänlig inställning, tempo växlingar i filmen, glada eller hårt kämpande människor. blanda upp med lite resultat och kuriosa. En seglings Community tar hand om varandra och har kul tillsammans och utvecklas tillsammans som kappseglare, det skall filmen spegla.

     Bilder och filmer:
     Vacker natur, båtar i sol upp och nergång, feta planingar, tighta upp och ner rundningar, lite high tech lösningar både på segel och annat material från hamn området och under prestart , slow motion sekvenser (lite häng) typ vatten spray runt fören eller på en vinsch etc. eller upptryckt fart på ett fleet runt ben och då också kortare sekvenser i rad (dvs högt tempo). Bra boat handeling typ tighta starter och rundningar där adrenalinet pumpar och man blir orolig för att krocka. KSSS tror att krockar bara är dåligt men så är det inte. Lite skavd gelcoat ger mersmak till racing och gör det intressant att titta på. Trist när man är inblandad men vem F—-N vill titta på en film där inget händer????

     REPORTERN:
     En kul röst som “Oliven” eller kanske Mange Ohlsson. En “Ny” reporter som Foppa ELLER ÅF VD………. Inget tillrätta lagt somTYP: fan vad vi är bra allt gick bara bra bra bra bra etc etc. Yber svenskt runt stureplan och förutsägbart trist. Man får gärna byta reportrar under filmen för att komma med nya frågeställningar och infalls vinklar, lite kontroverser (även om filmade) ger krydda.

     Andra bra händelser:
     En liten genomgång om väder och vind förutsättningarna (gärna grafik) med någon av dom vanliga väder reportrarna eller kanske Någon utländsk välkänd taktiker.

     Filmen är visserligen i stort en dokumentering men det vore fint om man kan klippa in sekvenser “utifrån” för att få upp farten och seglings förhållanden som representerar ÅF /GR snarare än bara årets event. DVS om det är lite vind kan man ändå visa representativa klipp utan att förstöra ursprunget på kappseglingen. Vissa år blåser det mycket och det händer massor ombord, andra år blåser det lite och det är mer “champange sailing”. Visa gärna båda sidorna.

     Jag behöver ingen padda eller annat utan blir glad om filmen blir bra. Blir den dålig kommer jag tyvärr påpeka det också , inte för att vara negativ och tråkig utan för att den skall bli bättre nästa gång.

     MVH,

     Reply

     • ÅF
      Feb 8, 2013 @ 18:42

      Gustaf, stort tack för din input! Härligt med det fria ordet! Och härligt med de konstruktiva kommentarerna! Vi ser verkligen fram emot dina bidrag!

      (En mycket känd seglingsfotograf och undertecknad ska försöka arrangera så att vi kan följa och dokumentera hela racet 2013 med både bild och film – alltså följa med runt så långt det är möjligt. Förslag på ekonomiskt försvarbara och hållbara lösningar mottages tacksamt.)

      :)

     • Stefan A
      Feb 8, 2013 @ 21:55

      Jag säger samma sak till er som till Tjörn Runt-gänget. Gå till skolorna och fråga och ge dem fria händer. Om du har en bra fotograf så borde ju han/hon kunna ge fina direktiv till ett gäng med jädrigt hungriga unga personer som vill bygga sin portfolio.

      Större risk men vad har ni att förlora egentligen..?

      //S//

    • Anders
     Feb 8, 2013 @ 22:52

     Det är ju kul att den infon inte kommer ut. Jag tog både gott om bilder och har i runda slängar 20 timmar film från vårt ÅFOR med Teknova. En del av det finns med i rullen som du hittar på: http://youtu.be/HdFQBfPxJbg

     Sånt material hade ni kunnat få….

     Reply

  • Johan Lundqvist
   Feb 8, 2013 @ 15:00

   Hej ÅF

   Precis det ni efterfrågar gjorde vi 2012: http://www.blur.se/2012/06/25/blur-live-rivstartar/ och vi har för avsikt att göra utveckla konceptet ytterligare i år, allt för att göra seglingen mer publik.

   Vi kanske skulle ta ett gemensamt grepp kring detta i år? Är ni intresserade, skicka ett mail till johan@solidtango.com

   Reply

 19. Tomas N
  Feb 8, 2013 @ 15:54

  Tidigare har man beklagat sig över att seglingen inte marknadsförs. Nu görs det men då klagar man på sättet och kvalitén på marknadsföringen. Det viktigaste är väl att. Sedan kan väl alltid verktygen och tillvägagångssätten vidareutvecklas och finslipas. Tycker inte den här filmen var sämre än ngt annat i samma väg som man sett.

  Man jag undrar vem/vilka som är målgruppen för denna film då den är på engelska. Verkar mer vara för att locka utländska turister till Stockholm i Juli än att locka fler seglare till själva racet. Det är ju iofs inte fel med fler turister till Stockholm.

  Reply

  • ÅF
   Feb 8, 2013 @ 16:05

   …som sagt, detta var från början en intern film för ÅF som har engelska som koncernspråk då ÅF finns i 20 länder…

   Värt att tillägga är samarbetet med Stockholms Stad! Utan deras stöd och engagemang hade vi inte kunnat förnya tävlingen som KSSS och ÅF nu gjort. All heder åt alla på Stockholms Stad, inblandade myndigheter och andra instanser! Och för Staden är turism väldigt viktigt. Och då hjälper det med en engelskspråkig film. Ett annat mål är attrahera fler internationella seglingsteam. Därför är filmen på engelska :)

   Reply

 20. Gerhard
  Feb 8, 2013 @ 17:40

  Som sagt, hatten av för ÅF som gör något! Nu är det upp till alla andra som klagar att göra något ni tycker är bättre.
  Om man gör en såpas påkostad film för i huvudsak internt bruk, då hoppas jag att den föll i god jord.
  Ser med spänning fram emot vad som kommer från årets regatta.

  Reply

 21. Anders Österborg
  Feb 8, 2013 @ 18:25

  Om ÅF får in en mängd material (filmsnuttar, bilder) från båtarna så blir det en kanonchans få till en riktigt bra film om racet från racet 2013. Tror inte detta kommunicerats ut tillräckligt tydligt och ofta i fjol om det nu var klent med material som kom in (jag visste t ex inte om detta och att pris fanns trots att jag varit ganska engagerad i planeringen innan och fotar mycket under race). Om nu bara detta budskap förmedlas upprepat och många vägar i år, inkl på skepparmötet, och det finns flera enkla sätt skicka in sitt eget material, då kan vi nog hoppas på en kul film till i hösten!

  Reply

  • ÅF
   Feb 8, 2013 @ 18:46

   Precis Anders! Låt oss hjälpas åt! Och försöka få in tävlingsmomentet som morot på något vis.

   Reply

 22. Tobias G
  Feb 8, 2013 @ 19:25

  Intressant läsning, kreativ diskussion men tråkigt med negativismen. Jonas och Victor mfl från åf gör enligt mig ett kanonjobb för svensk segling. Man bytte bort golden league till förmån för pr via segling och åf gr, ngt vi som vill segla borde vara tacksamma för. Det finns en brist på återväxt inom kölbåtseglingen när 40talisterna försvinner vilket kräver mafö för att fånga nya till vår ädla sport. Vad är bättre än youtube klipp och ett massivt engagemang i centrala sthlm mitt under bästa turistsäsongen för att mafö seglingen. Möjligtvis om åf vill komplettera gr med en tour av tävlingar längst kusten (bra för lokala tillväxten) under övriga säsongen kanske? Själv ser jag redan framemot uppföljaren av denna film !

  Reply

 23. Sillstryparn
  Feb 10, 2013 @ 01:06

  Med Foppa kan det aldrig bli fel

  Reply

 24. Team Styrbord
  Feb 11, 2013 @ 18:01

  Som informationsfilm gjord för att sälja in eventet till nya partners är den klockren.

  Reply

 25. Bosse RJs
  Mar 22, 2013 @ 15:54

  Kul att man hittar en Imoca 60 ett par rader under en RJs. Någon som vet om Alex T ska segla doublehanded?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.