Pater Noster Race 2013

pnr13b-1
På väg västerut efter start. Åke Fredriksson tog bilden och här finns fler bilder från starten.

Kanonfint seglingsväder i lördags. 7-9 m/s från NO vilket verkar vara vindriktningen som gäller i maj. Vi startade sist i jaktstarten men fick möjlighet att spana in alla båtar som drog iväg.

pnr13-1
Kul med tre J/70 i startlistan. Med 6 båtar var det lika många J/boats som X-yachts i startfältet. Bara First samlade fler båtar.

pnr13-2
Ännu en spektakulär start. Ganska många vurpade i den byiga länsstarten. Vi gjorde en bra start och frog iväg med fullt tryck. Sedan kändes det som att vinden avtog något när vi kom ut mot Pater Noster-skären. Jämn segling med Xp 38 Blues som gick fort på undanvinden. Vi hade lite edge i byarna, men hade svårare att matcha dem när det dojade ur. Efter att ha skiftat plats ett påar gånger ledde de med någon båtlängd när kryssen över Marstrandsfjorden började.

Vi gick lågt och fort för att komma om dem i lä, och tog successivt in avståndet. Lite tur med några skift på kryssen upp mellan öarna gjorde att vi tog dem och sedan försökte vi hålla oss längre norrut där vi tyckte att det lyfte bättre. Vi seglade hyfast, men hade svårt att ta in något på båtarna framför.

Kryss upp i Hakefjorden där vi, Blues och Manix2 provade lite olika varianter. Inga stora skillnader även om Tjörnsidan antagligen var lite gynnad. Efter två halvvindsben mittmitt i fjärden där vi kom ifatt klungan så var det en seg kryss i mål.

Tätbåtarna var långt före och både Salona 37 Feelgood och Cheetah 30 seglade banan snabbare än oss. Osäker på var vi tappade all tid. Låg på target och gjorde inte så många misstag. Fast å andra sidan har vi aldrig lyckats bra i just det här racet. Jag vet inte vad det är…

Nåväl, vi hade en bra fight med Blues i alla fall.

Alla resultat här.

pnr13-3
IMX-40 Gertrud med Dan Loven måste ha missuppfattat sin starttid och drog iväg en kvart för tidigt. Borde kanske anat oråd när många långsamma båtar cirkulerade i startområdet?

pnr13-4
Bäst på hela dagen var nerseglingen till Marstrand. Upp med gennakern och stadigt 10-12 knop i strålande solsken. Simon, som körde fördäck, verkar i alla fall njuta.