Skip to content

33 Comments

 1. Calle P
  Aug 21, 2013 @ 08:16

  Varför har vi fått DNC på Tjörn runt?

  Reply

  • Pelle Pedersen
   Aug 21, 2013 @ 08:22

   Varför frågar du inte STSS det?

   Reply

   • Johan
    Aug 21, 2013 @ 08:24

    Gäller väl West Side Cup som nu också verkar splittrad i och med två olika banor i samma tävling.

    Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 21, 2013 @ 08:32

   I stort sett alla andra som deltar i cupen (seglar minst tre race) seglade stora banan vilket var “default” för de med SRS >1.22. Så ur cupens perspektiv var ni en handfull båtar på en egen bana. Svårt case – och jag tror ingen ens tänkte tanken att detta skulle kunna inträffa. Ni var troligen först i ett fält med 3-4 båtar (grattis). Vill ni ha samma poäng som Feelgood som slog nästan 100 båtar?

   Till nästa år måste vi förtydliga vilken bana som gäller. Syftet med Cupen är trots allt att peka på ett fåtal seglingar där vi samlar så många stora/snabba båtar som det går.

   Svårt att både ha kakan och äta den? Ni vill inte segla mot de andra i cupen, men ändå få poängen… Jag kan tycka att det känns konstigt, men VKSF får väl fundera lite.

   Reply

   • Björn Svala
    Aug 21, 2013 @ 09:01

    Det var många antaganden utifrån en fråga. :-)

    Reply

 2. Calle P
  Aug 21, 2013 @ 08:48

  Det går inte att utläsa i “reglerna” att bara den långa banan räknades.
  Det gick heller inte att veta vilka båtar som valt stor eller lilla banan för än anmälningstiden var över.
  Det kunde lika gärna vara många fler som valt lilla banan. Skulle alla då få DNC som körde lilla?
  Det gick ju bra med två olika klasser på MBBR och ändå räkna ut ett resultat till west side cup.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 21, 2013 @ 08:57

   Det fanns inte med i reglerna för att ingen tänkte tanken.

   På MBBR så seglade alla samma bana under samma förhållanden, och eftersom bägge klasserna var lika stora så kunde man på ett rimligt sätt anta att poängsumman var jämförbar och skapa en totallista. Här var 100% av båtarna kvalificerade för Cupen.

   På TR så finns en lång bana där 100% är kvalificerade i cupen. 12 båtar som kvalar in i cupen, där det väl egentligen bara är du, MAXX onh någon till som kommer att få ett slutresultat (segla minst tre seglingar i cupen).

   Går det att lösa på ett enkelt och rättvist sätt så tror jag alla är öppna för det. Men jag vet inte hur man skall jämföra din placering i en synnerligen blandad klass med någon på långa banan. Skall du hamna före de X-99 som trots allt seglade en tuffare bana mot oss andra? Jag vet inte…

   Reply

   • Calle P
    Aug 21, 2013 @ 09:41

    På MBBR seglade de “små” båtarna en kortare bana…

    Desutom gick det inte att veta om båtar valt lilla eller stora.
    Hur många skulle behövt segla lilla banan för att du skulle tycka det var ok att räkna ett resultat därifrån?

    Sedan är båda banorna tuffa, Men på olika sätt.
    Var det inte så att många av de “stora” båtarna ville segla en längre och enklare bana för att den traditionellan banan var för tuff?

    Reply

    • Bertil R
     Aug 21, 2013 @ 15:01

     Calle,

     enligt STSS hemsida stod det som nedan, default var nog att alla hög SRS skulle segla stora banan eftersom man var tvungen att göra ett aktivt val för att segla lilla, tanken från STSS var nog att man inte ville förlora båtar med höga SRS tal som inte kände sig bekväma med ett havrace.
     även om lilla kanske var tuffare :)

     Stora Banan

     Båtar med SRS-tal högre än 1,201 SKALL segla Stora banan. Båtar som har SRS-tal i intervallet 1,201-1,299 kan DOCK välja att segla Lilla banan. OBS! Detta måste anges i anmälan.

     Reply

 3. Johan
  Aug 21, 2013 @ 09:31

  Ett förslag till lösning/kompromiss är att köra totalplaceringen i sitt fleet.

  Reply

  • Johan
   Aug 21, 2013 @ 09:36

   Fast där var det betydligt fler båtar. Jag har ingen koll på det men gissar att det kanske är tuffare konkurrens i lilla och det är där det finns flest Svenska Mästare och Tjörn Runt vinnare totalt genom åren. ;-)

   Reply

 4. Peter Gustafsson
  Aug 21, 2013 @ 12:24

  Jag har pratat med domare, och det finns så klart sätt att hantera detta. Men det låter som att “gottgörelse” med snittpoäng från övriga seglingar i cupen är en mer framkomlig väg än att försöka sammanräkna resultaten från de två banorna…

  om det inte finns ett lysande förslag på hur man skulle göra det?

  Reply

  • Calle P
   Aug 21, 2013 @ 13:05

   Räkna varje grupp för sig. Det är fyra startgrupper i TR som är inblandade i westside cup. Låt det finnas fyra ettor fyra tvåor osv.
   Idag så räknar de flesta inte resultatet från TR då det är många båtar med.
   Räknar man varje startgupp induviduellt så är storleken ungefär som de andra racen i cupen. Och därmed minskas också “straffet” för att starta i en mindre gynnad startgrupp.

   Reply

   • Peter Gustafsson
    Aug 21, 2013 @ 13:52

    Enda problemet med det är att en båt som du slagit på banan kammar hem fler poäng än vad du gör beroende på hur StSS blandat klasserna.

    Ex vann Ravage 36 Zanata sin klass på 6 båtar (plac 50 bland båtarna i WSC). Jämför med Surfer Girl som var 17 av 37 i sin grupp (plac 26 bland de som deltar i cupen).

    I min värld seglade Surfer Girl skjortan av Zanata. Enligt ditt förslag slog Zanata Surfer Girl med 16 placeringar. Svårsålt.

    Reply

    • Calle P
     Aug 21, 2013 @ 13:56

     Är de som seglar shorthanded med i west side cup? Om inte så är det inget problem.

     Om Marstrandsregattan blivit av med sju båtar så blir fenomenet samma…

     Reply

     • Peter Gustafsson
      Aug 21, 2013 @ 23:49

      Alla med SRS >1.22 räknas i i WSC så länge man är med i minst 3 race. Det går inte att se skillnad på om de t är 2 eller 10 man ombord. StSS har valt att starta dessa i egen klass, vilket vi inte kan påverka.

     • Peter
      Aug 22, 2013 @ 00:39

      finns olika sätt att beräknar poäng. jag gillar sättet som används på Norrbotten seglarcup.

      poäng per tävling = grundpoäng för tävling- placering/antal båtar

      här räknas per klass vilket borde ju vara mer rättvist då det är de mest linkande faktorer som inverkar.

      Gör arrangör fel (misstag, glömde bort eller vad det än kan vara) så ska väl inte deltagare straffas för det. Exilia har ju deltagit på TR helt enligt reglerna och DNC kan bara ses som ett straff. Det kan vara svårt att ändra förutsättningar mitt under pågående cup. Därav är gottgörelse det bästa alternativet.

    • Peter K
     Aug 22, 2013 @ 08:43

     Ehh? Hur blev vi nu ett slagträ i denna debatten?
     Surfer Girl seglade runt på 7.32.53 omräknad tid (full besättning?)
     Vi seglade runt på 7.34.21 omräknad tid på 2 man. 1,5 minuters skillnad i omräknad tid kallar jag knappast att “segla skjortan” av någon…;-)

     Reply

     • Peter Gustafsson
      Aug 22, 2013 @ 08:45

      Sorry. Det var inte meningen.

      Men placeringsmässigt blev det ganska många båtar sol klämde sig in mellan er. Och jag försökte bara förklara att man inte kan räkna hur som helst, då det ger konstiga resultat att jämföra placeringar i klasser med 2-3 båtar vs de med 30-40.

 5. None Sense
  Aug 21, 2013 @ 16:31

  Spelar det någon roll? Det är ju inte VM direkt. :-) Det viktiga är väl att många kappseglar och har kul? Eller?

  Reply

 6. Johan
  Aug 21, 2013 @ 20:24

  Vilken diskussion…
  Känns som om x-99 inte får vara med dom stora båtarna och inte segla. Reglerna för cupen är otydliga och dom som hamnar i kläm får se sig raderade från sitt resultat. Hade ju varit sjysst om cupen hade informerat om detta innan, kanske hade man i förväg hittat ett regelverk eller så hade man valt bana om man vill vara med i cupen eller ej.

  Locka fler seglare med enklare och tydligare regler, jovisst.
  Se det som en optimering av regelverket istället. Kanske inte lika ärofyllt som hederlig segling. Men se bara vad ex AC handlar om, det är inte enbart segling på vattnet.

  Reply

  • Hannu
   Aug 21, 2013 @ 20:53

   Tror det är det som är själva problemet att X99 inte ville segla med dom stora båtarna…….

   Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 22, 2013 @ 01:04

   Lägg av!

   Cupen är ingen illvillig organisation som vill ställa till det, utan det är vi ägare (inklusive Calle) som gemensamt kommit fram till hur den skall vara utformad. Idén är att vi vill segla mer och större race mot varandra – oavsett hur de olika racen hanterar klasserna. Detta har funkat kanon och deltagandet ökar stadigt: http://www.blur.se/2012/12/04/agarmote-pa-vastkusten-2012/

   Tyvärr har ingen kunnat förutse situationen med att några båtar skulle välja en annan bana. Inte Calle heller antar jag, eftersom frågan inte kom upp i samband med att han valde en annan bana.

   Det enklaste är väl att be VKSF sätta några regelkunniga på frågan, så kommer de säkert fram till något bra.

   Reply

   • Johan
    Aug 22, 2013 @ 10:36

    Hur hade cupen löst det om en “stor” båt som är med i cupen hade varit tvungen att segla lilla banan, dvs att StSS drar en gräns vid ex SRS >1.25. Om det bara var en stor båt som seglade lilla banan. Om halva fleeten seglade lilla och halva seglade stora.
    Vänd på steken. Det var 3 båtar som valde att segla stora banan, resten lilla banan, hade dom 3 båtarna fått DNC pga otydliga regler?

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Aug 22, 2013 @ 12:24

     Ja, vad tror du?

     Vill du ställa fler frågor så kan jag ta upp det på nästa ägarträff. Då kan vi ta upp alla eventualiteter som hanterar de båtar som bestämmer sig för att segla andra klasser, banor eller race ;-)

     Reply

     • Johan
      Aug 24, 2013 @ 20:02

      Jag tror att det enda rätta är att diska dom också, dom har ju trots allt seglat en bana i stark minoritet, vilket ju inte är meningen när det ska vara stora fält. Dom ska inte belastas för otydliga regler, men för att inte ha seglat som alla andra.

     • Peter
      Aug 24, 2013 @ 20:46

      De ha väl bra följt reglerna men fick då DNC trots att de faktiskt seglat tävlingen som ingår i cupen.

      Fel kan begås men det var ju i detta fallet knappast Exilia’s fel utan arrangörens (här i de mening de som arrangörar cupen).

     • Peter Gustafsson
      Aug 24, 2013 @ 21:12

      Det lär inte vara någons fel. Snarare ett scenario som ingen har funderat på innan.

      Cupen har aldrig behövt förhålla sig till att deltagare skulle segla helt olika banor som inte går att räkna samman (hade man vetat det så hade man med stor sannolikhet valt att stora banan skulle ingå, då i stort sett alla cupdeltagare seglade den). Tjörn Runt har lämnat valfrihet för vissa båtar utan att veta att detta ger konsekvenser på andra håll. Calle har aktivt valt en annan bana utan att fundera på vad detta skulle innebära i cupen (om det hade varit tydligt att långa banan gällde kanske han hade valt att segla mot oss andra).

     • Peter
      Aug 24, 2013 @ 23:56

      …. ingen har funderat på innan… och vem sätter reglerna för cupen? Det är alltid någons fel men så gör vi alla också fel någon gång (gäller kanske inte alla???).

      Calle kan väl inte läggas till last att han valde något som arrangören tillät enlig SF och i Cup-reglerna var väl inte heller inskriven vilken bana som gäller. Han har ju uppfyllt alla krav enligt reglerna.

      Var cupen inte förankrad med StSS? Jag vill minnas att de va ganska länge känt att det fanns valfrihet på TR angående banor.

      Ibland gör även arrangör fel. Det är bara ett tecken att det är människor som gör jobbet. Enklast är att erkänna at det blev fel och titta på lösningar som är mest rättvist för alla inblandade. Gottgörelse är väl en väg att gå…

      Jag förstår att Calle reagerar när han ser DNC i resultatlistan.

     • Anders Averdal
      Aug 25, 2013 @ 10:38

      Kan man inte bara vända på steken. Man får poäng för hur många man slår i sin klass. Seger i liten klass ger mindre poäng än vinst i stor. Så har man även tagit hänsyn till konkurrens.
      Resultaten för alla seglingar i WSC för i år finns ju sparade så det är bara att räkna om och se vad det ger.

      Då dödar man också diskussionen om möjligheter att ställa upp i “lättare” klasser.

     • Anders Nilsson
      Aug 25, 2013 @ 11:59

      Ni kan ju testa att göra som vi gör i Öresund att använda en formel för poäng som tar hänsyn klassernas storlek. Klassernas storlek och mätregel spelar ingen roll för oss längre.

      Formeln har jag beskrivet här:
      http://sundetregatta.blogspot.se/2013/06/oresund-cup-2013-varregattorna-ar.html

     • Peter
      Aug 25, 2013 @ 23:29

      vad är tanken med kvadraten? Liknar annars formeln som norrlänningar har använt i ett antal år nu.

 7. Peter Gustafsson
  Sep 4, 2013 @ 17:21

  Vi har nu lyssnat med kompetent folk på VKSF,
  och avsikten är att göra på följande sätt:

  1) Endast långa banan på Tjörn Runt ingår i West Side Cup.

  2) Båtarna som 2013 seglade korta banan kommer att erhålla gottgörelse. Deras resultat på Tjörn Runt kommer att bli en snittplacering från övriga seglingar i cupen.

  2) För att få ett slutresultat i cupen krävs att dessa båtar deltagit i minst tre delseglingar, dvs två race förutom Tjörn Runt.

  3) Båtarna som seglade långa banan behåller sin placering, dvs denna påverkas ej av gottgörelsen.

  4) Uträkningen av gottgörelse/snittplacering sker efter Sista Chansen, dvs detta resultat räknas också in.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.