Höstkroken Inshore 2013

hostkroken2013-9
Här kommer en rapport och lite bilder från Tommi Rotonen.

Westerås segelssällskaps kappsegling Höstkroken Inshore race har fått ordentlig fart under de senaste två åren Snart liknar det ett komplett sjö-event, naturligtvis med kappseglingen i centrum.

Många kappseglare passar på att runda av säsongen med ett par kvällars samvaro och fest i kombination med race. Samtidigt drar tävlingen till sig en hel del seglare som normalt inte syns på banorna, vilket kanske kan hjälpa till att stimulera kappseglingen i Mälaren.

Årets upplaga lockade 84 anmälda, varav 72 fullföljde tävlingen. Förra årets två startgrupper hade i år blivit tre. Även banan hade ett nytt upplägg. En kryss-läns bana på inre Västeråsfjärden, därefter en kryss ut till den yttre fjärden för ytterligare en kryss-läns-loop, därefter upprepades det hela med ytterligare ett varv innan målgången precis utanför eventområdet i Tullhushamnen.

Höstsäsong i Mälaren brukar innebära modesta vindar och lördagen bjöd på 1-4 m/s. Morgonen började disigt, men efter någon timme tittade solen fram. Tyvärr försvann även vinden under andra varvet. De båtar som hade hunnit tillbaka till den inre fjärden gynnades, medan resten av fleeten samlades på den yttre fjärden. När vinden väl återvände länsade nästan en tredjedel av fältet in i stan i en samlad klunga; fin propaganda som väckte en hel del uppmärksamhet på kajerna, men kanske inte så roligt för kappseglarna.

Joakim Persson från arrangerande WSS i Safiren “Styv Guling” tog även i år en övertygande seger med drygt 26 minuter tillgodo på beräknad tid. Andraplatsen seglades hem av tävlingens yngsta besättning, “Team Fore”, d.v.s jollekillarna från Strängnäs Segelsällskap. De hade visserligen siktat på en seger, men var nöjda i alla fall. Tredjeplats till Niklas Svensson på Dehler 29’an Funny.

Resultat.
Fler bilder.

hostkroken2013-1


hostkroken2013-2

hostkroken2013-3

hostkroken2013-4

hostkroken2013-5

hostkroken2013-6

hostkroken2013-7

hostkroken2013-8