Kappseglingsdeltagare 2013

kappseglingsdeltagare13_kurva
It’s that time of year again. Alla de stora racen är genomförda och jag har kollat in hur många som varit med. Antalet är de som de facto kom till start (alltså rensat för DNS och DNC). Totalt har jag nästan 40 race över 13 år i mitt kalkylark, men här är de som lockat fler än 50 båtar:

Kappseglings-deltagare-13
Skall vi börja med det som inte är så bra? Færdern fortsätter att tappa. Det har ju blivit krångligare att kappsegla i Norge med licenser och olika förändringar i respitrystemet. Nu senast till NorRating. Så sällankappseglarna börjar nog bli lite luttrade. Men Hollændern håller ställningarna och flera andra race lockade mycket båtar – så det finns hopp.

I Sverige fortsätter Lidingö Runt att tappa. Ungefär 6.5% om året eller nästan 200 båtar de senaste 8 åren. Dags att ta tag i detta? Även Ornö Runt har tappat en del efter toppnoteringen 2010. Tjörn Runt däremot verkar ha vänt trenden, även om ökningen är liten. Efter årets succe så borde man kunna locka fler båtar nåste år.

Det som inte syns i tabellen är att flera större regattor ställdes in helt. Mest uppmärksammat var väl Marstrandsregattan som varit en klassisk segling på västkusten under många år.

Glädjande är att shorthandedracen fortsätter att gå bra (Bohusracet, W2S, Solo Challenge och Nordic Yachts Open). Mycket tack vare no-crew och en stark community i Stockholmsområdet.

Även ett antal nygamla race med bra socialt innehåll drar mycket folk (Hyundai Cup, Höstkroken och Marstrand Big Boat). Värt att notera är att mycket av denna tillväxt sker utanför de stora klubbarna, på mindre orter eller på privata/kommersiella initiativ.

Några andra bra spaningar eller slutsatser?