Kappseglingsdeltagare 2012


Dags för årets siffror från de största racen. Jag har en lista med 33 race men de som kommer med här är de som har över 50 startande. Antalet är de som de facto kom till start (alltså rensat för DNS och DNC).


De långsiktiga trenderna står sig, men man kan notera några saker:

  • Færder har stabiliserats efter förra årets stora fall, som eventuellt berodde på licenskrav och skärpta säkerhetsregler.
  • Skagen Race kördes på 17 maj, och då får man inga deltagare i Norge.
  • ÅF Offshore Race tappade rejält. Beror det på skärgårdsbanan eller något annat?
  • Tjörn Runt har stabiliserats runt 400-strecket. Skall en rejäl satsning inför jubileumet nästa år kunna locka 450 eller 500?
  • Ett antal helt nya race finns på listan. Harken Solo Challenge och Nordic Yachts Open. Även Datacom Cup lyfte rejält i år liksom Höstkroken som visade att man kan dubblera deltagandet med ett bra koncept och lite marknadsföring.

Tittar jag över alla mina Svenska race (exklusive de nya) så är det en liten marginell på 2% eller -48 startande båtar. Men räknar man bort t.ex. ÅF Offshore Race som tappar 56 båtar så är det en nettoökning.

Tar jag med de nya racen så blir det en ökning med drygt 5% eller 130 båtar i min lista. Till detta kommer massor av andra race och kvällsseglingar runt om i landet.

Så jag tror vi kan lägga ner diskussionen om breddkappseglingens nära förestående död, även om det finns mycket att arbeta med.

Större båtar på västkusten

Eftersom jag försöker samla ägarna av de större/snabbare båtarna (SRS >1.22) här på västkusten, så är jag så klart extra nyfiken på hur trenden ser ut där.

Tittar vi på de race som ingår i West Side Cup (Stora Oset, Pater Noster, Hermanö Runt, Tjörn Runt och Sista Chansen) så hade vi 2012 199 starter vilket är 28 fler än 2011. 16% upp alltså.

Tar vi med mindre race (Framnäsvalsen, Kostervalsen, Lysekil Race, Väderöarna Runt, Uddevallaregattan, Höstknalten), Bohusracet och nya Marstrand Big Boat Race så har vi gjort 331 starter vilket är 76 fler än 2011. 30% ökning av antalet starter för denna kategori av båtar.