ESL-final på Garda

nesl13-9
Det som nyss hette NESL – North European Sailing Leauge har skippat “North” och skall nu vara hela Europas seglingsliga. Antar att det beror på att man seglar sista racet på Garda? Här kommer en kort rapport från Stefan Blom som var med och seglade:

Branta alpsluttningar, lokala matspecialiteter bestående av lövbiff och bönsoppa samt strålande sol och vindskift som man kan ställa klockan efter så seglades det med stora leenden. Efter delseglingarna i Nacka, Visby, Marstrand och Köpenhamn så var det upplagt för en ”exostisk” (med tanke på årstid och bredgraderna i Norden) final på Gardasjön.

Seglaren som för första gången besökde norra Gardasjön fascinerades av vinden och dess beteende. Klockan 10.00 börjar det blåsa från Norr och klockan 1230 slutar det blåsa helt. Klockan 13.30 har vinden vänt och kommer från Syd för att stängas av kl 17.00. Sedan är det after sail på klubbhuset som uppladdning för kvällens middag på någon av de många restaurangerna i anslutning till klubbhuset. Men vem vann? Ja, det är nästan av sekundär betydelse då ESL satsar på att göra seglingen så tillgänglig som möjligt då båtarna är sjösatta och riggade när man anländer till arrangemanget genom i detta fallet flyg till Bergamo med prisvärda flyg. Men det lockar ändå till till sej många av Sveriges och Danmarks duktiga seglare så startfäldet håller hög kvalitet.

Vinnare efter dessa 5 eventen blev den danska besättningen ”Maend der elsker Kvinder” bestående av Nikolaj Björnholm, Nils Bjerregård och Sören Pehrson. Denna besättning brukar slåss om guldmedaljerna i CB66 DM/SM så att kröna säsong med denna titel var kanske inte var en högoddsare. Priset var en bil från BMW. Andraplatsen seglade Fredrik Åstran, Christer Sörvik och för tillfället Stefran Blom som ersätte skadade Petter Axelsson, hem tätt följt av Richard Svanberg, David Elmlund och Börje. Ständigt SM vinnare i J/80 Micke Lindqvist seglade in som fjärde båt och den ofta vinnande besättning av CB66 SM bestående av Carls P Sylva, Peter Forslund och och Håkan Abenius slutade som 5:a. Som kuriosa för besättningarna i topp slutade Carl P Sylvan 12 i 49:ers för bara några veckor sedan så det ger en vink om motståndet i toppen.

Resultat här.

nesl13-1


nesl13-2

nesl13-3

nesl13-4

nesl13-5

nesl13-6

nesl13-7

nesl13-8

nesl13-10