Massor med shorthanded 2014

Att segla på två eller helt solo har varit en trend under ett antal år. Vi har haft några av världens största shorthandedrace i regionen med Bohusracet, Watski 2star (numera Seapilot2star) och de race som no-crew fixar i Stockholmsregionen. Även klassiska race som ÅF Offshore Race lockar fler och fler shorthandedseglare.

I år verkar det hända extra mycket.

Först ett par helt nya race: Öckerö Shorthanded Race går 27-28/9 och verlar bli en perfekt säsongsavslutning här på västkusten. Anmälan är öppen.

No-crew har tagit initiativet till ett tuffare solorace över 24 timmar med Robline One Star. Målet är att köra på nationaldagan 6/6. Det skall bli spännande att se hur många hårdingar som tar chansen.

Robline One Star – For The Froudes Throphy

Den 6:e Juni är det dags för tuff solosegling. Banan går rätt ut på Östersjön och banlängden är av en längd att de flesta båtarna kommer att ha att göra i ca 24 timmar.

Halv jaktstart tillämpas vilket innebär att starttiderna beräknas så att båtarna skall vara hyfsat samlande när banan har seglats halvvägs vilket är när man är som längst ut på Östersjön.

Danska Sølvroret, där man seglar solo runt Fyn, har på två år blivit världens största offshore solorace. Detta race är min personliga utmaning 2014. Nu såg jag att även Sjælland Rundt satsar på både solo och doublehandedklass. Det vore någonting att bita i…

Vi kommer också att se en del förändringar i Seapilot2star. Jättekul med en ny och aktiv huvudsponsor, och det pågår en del intressanta diskussioner både i Norge och Sverige.

Den största färändringen är bansträckningen på Seapilot2star Skagerakk som nu blir mer kustnära och består av två etapper på 130 och 90 distans. Läs mer på Seilmagasinet. Personligen kan jag sakna den gamla “Skaw race-sträckningen” till Arendal och Marstrand som gjorde detta till ett lite tuffare race. Men det nya formatet lockar förhoppningsvis fler båtar.

Skall vi tippa på att någon tar upp stafettpinnen för ett riktigt tufft race på Skagerack?

Shorthandedkalender (mer än 30 startande)