Vad vill du ha i SMHIs nya väder-app?

Väder i mobilen har ju blivit något av en självklarhet. Hos mig är det oftast Yr för generellt väder eller PredictWind när det är lite viktigare. Även Windfinder kan få vara med. Jag gillar observationerna i Viva och radarn i SMHIs app.

Nu tittar SMHI på en ny hav- och kustvädertjänst som skall funka bra i mobilen (till skillnad från deras nuvarande web). Troligtvis blir det en gratisapp.

Men då är det ju bra att lyssna med seglare och andra vad de verkligen vill ha. Därför kör man nu en enkät som ni bör gå in och svara på här.

Dessutom vore det kul att få er input här. Vilka appar gillar ni? Hur vill ni att det skall funka? Vad är det som inte finns idag som man verkligen skulle ha nytta av?


Uppdatering: nu har jag tittat lite mer på hur jag använder väder i mobilen och hur jag skulle vilja att en app funkade. Ihopklippt från lite olika håll…

weather-01-isobar

Först vill jag få en helhetsbild. Var ligger låg- och högtryck, var finns fronterna och hur ser isobarerna ut. Här år fortfarande den klassiskt svartvita bra, men man borde kunna hitta bra sätt att göra denna pedagogiskt. Kan man dessutom bläddra mellan olika tider/prognoser så vore det kanon.

weather-02b-forecast

Nästa steg är att titta på prognosen. detta gör jag helst i lite olika skalor, med vindpilar (barbs) och olika färger. Här vill man dra tiden fram och tillbaka för att se hur områden med vind rör sig och om riktningen ändras. Här tycker jag att SMHIs beta-version av Hav- och kustväder är på rätt spår.

En sak som jag har funderat på är om man borde kunna rita in fronter på dessa? Numeriska modeller tenderar att släta ut dessa, så kunde man få en overlay med själva fronten så hade det get en tydligare bild?

weather-03-forecast-tab

Ofta vill man också se prognosen i tabellformat. Jag vet inte om andra tycker det är kul med symboler, men jag tycker överskodliga och färglagda tabeller ger bäst översikt. SMHs beta gör ett försök med både tabell och graf, men jag har svårt att få översikt.

weather-04-obs

När det gäller observationer, vill man oftast ha ett snabbt besked om vad det blåser nu.

weather-05-obsgraf

Detta ger en uppfattning om hur väl prognoserna stämmer. Både medelvind och byvind är bra och kan jag sedan gå till kurvor, så får jag en bra uppfattning om skeendet över tid. Här tycker jag Viva har bra info, även om jag inte gillar interfacet. Man skulle mycket väl kunna ha en karta med vindpilar (barbs) med popups för den numeriska datan (sida två i exemplet ovan). Sedan kan jag trycka mig vidare till kurvor.

Här uppskattar jag att det finns mycket data. Ström, lufttryck, vattenstånd och annat ger en bra bild över vad som sker.

weather-06-radar

Till sist en bra radardisplay. SMHs funkar bra men behöver bättre upplösning. Och ett interface som funkar på samma sätt som ovan. Även här hade det varit intressant att lägga på isobarer/fronter för att kunna fånga frontpassager?

Sattelitbilder är väl överkurs i en app, men kunde man lösa det enkelt så hade jag nog tittat på dem då och då. Men oftast vill jag ändå göra det i datorn.

Sammanfattningsvis några käpphästar när det gäller interfacet:

  • använd hela ytan för information i stället för knappar och menyer
  • gör det möjligt att zooma för att göra det läsbart under svåra förhållanden
  • gör alla kartor skalbara på samma sätt
  • gör det möjligt att ändra tiden med en slider som ser likadan ut i alla moduler
  • kanske kunde tids-slidern ändra vyn i alla moduler, dvs denna är synkad