Guld & silver till Sverige i EM i Blokart

Förra helgen kördes Blokart European Open 2015. Åtta svenskar var nere på Römö i Danmark, och det blev ett resultat långt över deras förväntningar. Det var 102 startande från tolv nationer varav sju kom från Blokarts hemland, Nya Zeeland.

Inget dåligt fält alltså.

blokart_Winners_Fr.v.Jonas_Ericson_Jan_Fagerberg

Vår svenska guldmedalj nöp Jan Fagerberg som har lång erfarenhet av is- & landsegling både nationellt och internationellt; guld i tyska mästerskapen, brons i VM på Nya Zeeland och ytterligare ett brons i EM i Belgien. Vidare har Fagerberg tre svenska mästerskapstitlar isjakt klass 3.

Silvermedaljen gick till Jonas Ericson som seglade i samma klass som Fagerberg, Heavy Weigt Production. Striden var olidligt spännande och utgången var klar först när det återstod 1 segling av sammanlagt 12 genomförda heat.

Ericson är känd i seglarkretsar där han började sin bana som instruktör på Aelusön. Han har varit engagerad i GKSS och aktiv i många stora event och regattor. Jonas var bl.a. engagerad i Sveriges satsning på Americas Cup 1980 och segling på 100-fotaren Hyundai.

Men Jonas har inga mästartitlar inom segling, så framgången i landsegling kom som en skräll. Jonas intresse för hav och segling har alltid varit stort och nu har intresset för segling på land naturligtvis överraskat och ökat. Striden mellan Fagerberg och Ericson lär fortsätta.

Förutom dessa två grymma placeringar hade svenskarna följande placeringar: 5,8,9 och en 11. Grattis grabbar!

Alla resultat här.

Inför kommande seglingar och mästerskap hoppas gänget naturligtvis se fler tjejpiloter, säger Jonas Bourghardt som arrangerar seglingar nästan varje helg i Göteborg. Han kör också prova-på verksamhet i Blokart vid målgången av Volvo Ocean Race i Frihamnen 21-28 juni.

Kommande Blokart-mästerskap.
Mer info om Blokart och landsegling.

blokart_Age_gender_difference

blokart_DSC_1052