Hemma hos… Spinlock

Chris Hill är delägare och VD på Spinlock, som ju är en av flera bra partners till vårt team. För oss innebär det framförallt att vi kan diskutera lösningar och får prova nya produkter, så det var naturligt att vi träffade dem när vi ändå var i Cowes inför Fastnet

Vi träffade också Myles Uren som är produktansvarig för Deckvest och alla flytvästar. Intressant att få ge feedback på produkterna och prata profuktstrategi. Spinlock har ju lyckats göra en ganska tråkig säkerhetsprodukt till något som man numera betraktar som en viktig personlig del i utrustningen.

spinlock-10

Huvudkontoret ligger kvar på samma ställe där företaget grundades 1968. Kanske inte världens mest effektiva kontorshus, men utsikt över Solent och marinorna i Cowes.

spinlock-4

Produktionen en bit bort är betydligt er ändamålsenlig. Totalt är man 45 personer där de flesta jobbar med produktion och test.

Modernt och snyggt och med bra synergieffekter mellan de två produktilinjerna. Det är ju svårt att förstå att ett bolag som gör avlastare och annan hårdvara ger sig på flytvästar, men här funkar det både säsongsmässigt och logistiskt. Kul.

spinlock-2

Min uppfattning är att Spinlock är proffsiga för att vara i marinbranschen. 3 miljoner detaljer blir 300.000 färdiga produkter av olika slag. Nästan allt finns för leverans inom 3 dagar och lagret omsätts på 1.5 månad.

spinlock-3

Det är också kul att man gör det mesta lokalt. Delar i aluminium, plast och kol, men även delarna till flytvästarna, kommer från små företag i regionen. Ger korta ledtider och bra dialog när det gäller produktutveckling.

spinlock-6

Sedan kollade vi lite närmare på deras testlab. Här testar man produkterna i kombination med linor i olika material och från olika tillverkare. Det är ju en intressant vetenskap där många parametrar skall vägas mot varandra. Och det blir ännu viktigare med nys stumma segel, master och linor.

spinlock-7

spinlock-5

Man gör ju en del customprylar till större båtar. Här en jammer som exploderade vid 34 tons tryck.

spinlock-9

En nyhet som lanserades när vi var där var Rig-Sense, en riggmätare i komposit som ser grym ut. Man har också tagit fram en app för att ha koll på sina settings. Tyvärr finns den inte för rod ännu.