METS 2019

Det var ju några år sedan jag var på METS i Amsterdam. Det är ju världens största branschmässa för marintillbehör, båtbyggare och superyachtinredare. Och många andra.

Men i år lyckades jag få in en dag i schemat, när jag ändå var på väg till Malta. Nedan några av de saker jag spanade in.

Vissa bolag är bättre än andra på att ständigt utveckla nya lösningar. Jag tycker Spinlock är ett sådant och jag har stor respekt för teamet i Cowes som lyckas både produktmässigt och kommersiellt.

Största nyheten i år var väl Deckvest 6D. En vidareutveckling av 5D med många av de funktioner som vi har sett på Vito (den väst vi använder, som väl är för de allra mest seriösa seglarna).

En dum detalj är att utlösaren (och därmed utbytes-kitet) till vänster, ser annorlunda ut än alla andra västar som har den svarta detaljen som man byter. Tydligen är det underleverantören som bestämt sig för detta, och det lär drabba alla leverantörer.

Alto är flythjälp som sitter i en midjeväska. Detta är poppis i USA men inte så mycket här hemma? Visst, det är inte lika bra på havet som en riktig väst, men i en RIB i hemmahamnen borde det kunna vara ett bra alternativ (till att inte ha någon väst alls)?

Man lanserade också en ny avlastare, XTX Soft Grip Clutch, som bygger på “constrictor”-konceptet, där ett textilhölje håller tampen. Snygg paketering som inte blir lika känsla som den som ligger på däck. Också i snygga färger.

Sail-Sense skall känna av hur mycket ett segel används, hur mycket det fladdrar och hur mycket solljus det utsätts för. Kul idé, men en lite för komplex affärsmodell med app och prenumerationer?

Ett annat sjukt innovativt bolag är PROtect Tapes från Italien. Här deras garningssystem, SPK, för att hinda att garn hamnar i vattnet. Osäker på marknadspotentialen?

Men det jag däremot skulle köpa massor av är deras Hanging Tape, dubbelhäftande tape däör jag kan ta bort och montera dit igen ett antal gånger. Perfekt för t.ex. Elektronik och annat där man inte vill borra. Idag kör jag 3M Dual Lock (rejäl kardborretejp), men detta hade varit ett alternativ. Att testa!

Harken har väl också hängt med ganska bra genom åren? Här ett exempel på hur man fäster deras Reflex-rulle med webbing direkt i en cableless code från Doyle eller North. Då sitter den lilla “skäddan” i seglet, och pluggar i rullen som kan sitta kvar på peket.

Samma sak i toppen. Så här ser det ut:

Är men lite nördig gillar man Harken PowerMeter Sprocket, som mäter hur bra en grinder är…

Elektronik är alltid kul. Inte så mycket nytt från de stora aktörerna, men trådlösa Sailmon MAX var cool.

Annars känns det som att SAILmon lägger det mesta av sitt fokus på Superyachts (det var i den mässhallen man ställde ut) och det är inte svårt att förstå.

NKE Multidisplay är en “vanlig” LCD som kan monteras både vertikalt och horisontellt. Smart, framförallt på mindre båtar.

Uppkopplad telltale. Perfekt om du har en Ultime-trimmis eller superyacht. Här är en cool rapport på hur man fått in datan i Adrena.

Säkerhet är så klart viktigt. Nya designer på Jon buoys produkter…

Och detta verkar ju också vara ett lyft: Jon buoy Glo Lite.

Wichard Safety Knife på samma tema.

Karver gjorde en stor sak av sina vidareutvecklade Pontos-winschar. Det har gnällts lite på prisnivån, men kvaliteten borde ha höjts en del. Vi har inte haft några issues med våra, som nu har gått 4 tuffa säsonger utan några issues.

Och winchhandtag i kol är ju också cool. Ända tills någon tappar det över bord…

För egen del tittade jag också på watermaker. Katadyn PowerSurvivor 40E är den som ligger närmast, men mycket kommer ner till en vettig montering. Framförallt för att få tillförsel av saltvatten att funka på ett vettigt sätt även vid segling i högre fart.

Trådlös & vattentät laddning hänger så klart ihop. Snygga lösningar från Scanstrut i nya ROKK-serien.