Fokus 2016 – ÅF Offshore Race

Efter ett intensivt 2015 som toppades med Fastnet Race, så blir det mer segling på hemmaplan under nästa år. Vi har en del idéer om vad man kan ta tag i sedan, men nu är det fokus på hemmaplan.

Vi fortsätter att fokusera på offshoresegling, och det tuffaste man kan hitta i kalendern är ÅF Offshore Race doublehanded.

afor12-blur-1

Vi har ju kört racet många gånger, senast 2012 med J/109 då vi var 3:a i klassen. Men att köra det på två blir en ny utmaning. Shorthandedklassen samlade ju 36 båtar 2013 och sedan har deltagarantalet fallit något. Men nu när Seapilot 2 Star blivit snällare, med tre längre dagsseglingar, så tror jag det finns intresse för ett riktigt offshore-race.

Vi tittar också på att köra en uppsegling i race-mode. Då med start i Marstrand 3:e juni och mål i Sandhamn på nationaldagen. 500 distans på 3.5 dygn känns som en bra uppvärmning…

Ett av de största hindren för att segla ÅF Offshore Race är säkerhetsbiten. ISAF Offshore Special Regulations kan vara bökiga, men vi gjorde mycket jobb i år och jag hoppas kunna täcka dessa saker i ett par artiklar här på bloggen.

KSSS-AFOR-2016-Invitation-stockholm

kssshyrbat

För den som inte orkar med att få ta sin egen båt till startlinjen, har KSSS i hittat ett antal hyrbåtar. Här finns det också möjlighet att hyra ut sin egen båt om man inte skall segla själv. detta är ju mycket vanligt på Fastnet eller andra stora regattor – och borde så klart funka i Sverige också.

KSSS-AFOR-2016-Invitation-course