Björn Österberg om ÅF Offshore Race

​Bild: ÅF Offshore Race 2013 med Sydney 40. Full gas och glada miner på hemväg mot Alma med A5:an uppe.

En av våra mest aktiva kappseglare är ju Björn Österberg från North Sails. Det spelar ingen roll om det är familjecamping i C55, doublehanded, SM i Express eller mästerskap i ORCi, Men det verkar som att Björn brinner lite extra för racet runt Gotland…

Kommer du ihåg ditt första Gotland Runt?
​1979 seglade jag Express på korta banan som kallades “Baltic Race”. Det var bleke första natten. Jag gick ner för att vila och blev väckt 9 tim senare (ja, jag sover bra i båtar). När vinden väl kom så fick jag styra 7 timmar i sträck​…

Vad är ditt bästa minne från racet?​
1997 seglade vi Corel 45 med två proffs från Nya Zeeland, Staggy och Fuzz (Geoff Stagg och Grant Spanhake). På ett typiskt anglosakiskt maner bad de höjdarna från Investor att hänga hårdare, “butts out – do you want to win?”​ De hade ju ingen aning om vilka de skällde på. Det blev de varse efter målgång. Vi lyckades vinna totalen och jag tror att alla var glada för att (på ett brutalt sätt) ha fått en lektion i hur det går till att segla på proffsnivå.

Vilket är ditt värsta minne?​
1983 i Ballad (som då var enytp). Jag hade seglat två regattor precis innan och kom direkt med bara blöta seglarkläder. Vi hade kryss hela vägen till Hoburgen och jag minns att jag bestämde mig att aldrig mer segla havskappsegling.​ Sen blev det förstås sol och undanvind hela vägen tillbaka (och jag hade glömt mitt löfte).

Vad är det som lockar?
Jag gillar precis allt med denna tävling. Utmaningen att utnyttja naturens element, gruppdynamiken i besättningen, inramningen i Stocholm och Sandhamn. Jag brukar börja längta i januari.​ (jag har seglat de senaste 26 gångerna…)

Vilka är dina 3 bästa tips till den som skall segla första gången?
​1. Förbered med en träning eller tävling som sträcker sig över en natt. Lägg in många manövrar (banben på 3 – 8M). Prova att hålla vaktschemat men väck alla i manövrar om det behövs.

2. ​Snacka ihop er om ambitionsnivå och framförallt om hur ni tänkt med roller. Strikt rollfördelning​ (som proffsen) eller där alla får vara med och göra allt.

3. Kom ihåg att ÅFOR alltid avgörs sista dygnet. Planera sömn och mat så att alla är glada på slutet. I havskappsegling kan allt hända (och det gör det)!

Vad seglar ni i år?​
Arcona 465:a, sjunde varvet för ett ungdomsgäng som började som 15-18 åringar.

De tidigare åren har målet varit att segla “rent” med säkra manövrar. Med den nya båten båten ska vi ​addera målsättningar både för båtfart och vägval (3Di segel och BG5000 instrument har undanröjt bortförklaringarna).

Om KSSS skulle göra racet ännu bättre, vad skulle man då göra?​
Jobba på att seglarna känner sig ännu mer välkomna vid målgången (oavsett tid på dygnet).​