#TechTuesday | Data drives athlete performance

#TechTuesday: Gathering real-time data isn’t just important for our #AmericasCup racing catamarans, but our athletes as well. Find out from ORACLE TEAM USA physical performance manager Craig McFarlane how we’re using Zephyr Performance Systems to monitor athletes on the water and in the gym. #ZephyrAnywhere #TrainLikeASailor

I America’s Cup står det klart att seglarnas prestation kan bli avgörande, och man har nu börjat hantera datan på ett professionellt sätt.

Jag har i andra sammanhang ifrågasatt varför man inte är mer vetenskaplig i toll exempel Volvo Ocean Race, där skillnaderna är större; både internt i besättningen men framförallt mellan högsta- och lägsta-nivå hos individerna.

Visst borde det finnas en vits i att kunna disponera seglarna ombord på ett mer flexibelt sätt? Rorsmän har olika styrkor och svagheter, trimmers likaså, och vädret har avgörande betydelse för hur jobbigt det är att segla. Baserat på en routing och insamlad data så skulle man kunna använda rätt personer vid rätt tillfälle.

I många andra sporter är det viktigt att ha rätt personer på banan i olika lägen, och bra (eller mindre bra) byten har avgjort många matcher.

Dessutom skulle detta ge en ny dimension för oss som följer racet.