Skip to content

4 Comments

 1. Fredde
  Sep 29, 2016 @ 07:51

  Också JP DIck har nyligen släppt en kort video i nästan samma reaching förhållande. Banque Pop verkar ha betydligt mera stabilitet/lyft/fart (om man nu kan dra nån slutsats i en kort filmsnutt). Resultaten bevisar ju nog också samma…

  http://dai.ly/x4v34hq

  Fredde

  Reply

 2. Jeppe
  Oct 3, 2016 @ 10:44

  Har undrat ett tag över bommarna som man har nästan rakt utåt från masten. Har man dessa för att styva upp riggen på lovartssidan? Har för mig att jag sett dem på en del andra båtar (mini?) också? Antar att de bara är tillåtna i “open” klasser…

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Oct 3, 2016 @ 11:35

   Man kan ha två olika riggar på en IMOCA;
   – “Wing mast with outriggers”
   – “Fixed mast with spreaders”

   Utriggarna är fäste för de stag som håller den roterande vingmasten på plats. Masten, och dur den funkar, påminner om en flerskrovsbåt, men där kan man ju fästa vanten direkt i skroven.

   En annan fördel med utriggarna är att man också kan skota undanvindsseglen via dessa. Nackdelen är väl att dessa master har ramlat ner lite oftare än de traditionella :-)

   Reply

   • Fabian
    Oct 4, 2016 @ 11:46

    I teorin kan man väl bygga maströret lite lättare med ett “vanligt” konstruktion med spridare etc. Men ingen roterande mast då. Därför valde några att köra med utriggare och några klassiskt på de “gamla” imocas. Nya one design masterna väga tydligen samma, därför kör all med vingmaster.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.