Tips inför ÅF Offshore Race

För er som skall segla runt Gotland nästa helg…

Klassikern med Odd Lindqvist är från 2009: “Vinnande strategier på Gotland Runt”. Vi kompletterade 2012 med “ÅF Offshore Race | tips för skärgården”. Alla artiklar om racet finns här.

Nu har Solidspoprt och hamnen.se också tagit fram ett antal videosnuttar under rubriken “Den vinnande vägen”.

 1. Segelmakaren och världsomseglaren Anders Lewander ger sina bästa tips på hur man bäst förbereder sig inför ÅF Offshore Race.
 2. Meteorologen Magnus Baltscheffsky hur han lägger upp arbetet och skaffar sig överblick kring väder och vindar inför starten av ÅF Offshore Race.
 3. Förbedelser av båt inför havskappsegling – skepparen tipsar. Det finns förstås en hel del att fixa med innan start av en havskappsegling. Johan Lundqvist, skeppare på Elan 37 Solidtango som Hamnen.se mönstrat på, berättar vilka förberedelser han värderar högst.
 4. Skärgårdsnavigering – lär dig segla snabbaste vägen. Genom att läsa vindar rätt och jobba aktivt med segeltrim kan man vinna massor i tid och distans. Anders Lewander ger sina bästa tips.
 5. Positionering kring öar – välj rätt sida. Vinden finner olika vägar genom skärgården beroende på geografiska och topografiska förutsättningar. Meteorologen Magnus Baltscheffsky förklarar hur man fångar vinden bäst.
 6. Konsten att läsa vindbyar. Håll dig gärna mellan molngatorna. Och segla helst genom en vindby på styrbords bog. Meteorologen Magnus Baltscheffsky förklarar hur man drar mesta möjliga nytta av vindbyar.
 7. Från skärgård till hav – förbered dig rätt . Åf Offshore Race är ett lysande exempel på kappsegling genom både skärgård och hav. Och en avgörande del i racet är att vara förberedd för och snabb i övergången från skärgård till hav. Anders Lewander ger sina bästa tips.
 8. Maximera farten med båtens instrument. Man kan förstås segla utmärkt utan vindgivare, kompass och logg. Men om man ska krama ut max ur båten så behöver man bra instrument. Anders Lewander vet vilken information som är viktig och hur man drar nytta av den.
 9. Konsten att hålla fart i båten. Julia Gross är landslagsseglare i 49:erFX och har en fantastisk förmåga att hitta farten i sin jolle. Men nu styr hon en Elan 37 i ÅF Offshore Race. Likheter? Skillnader? Här är hennes bästa tips.
 10. Proffsets analys om vägvalet vid Fårö. Rätt vägval är avgörande i Åf Offshore Race. Speciellt vid Fårö. Såhär resonerar proffset kring väder och vind i en knivig situation där rätt beslut betyder allt.
 11. Konsten att laga bra mat utan spill under race. Att laga mat på ett stökigt och upprört hav under brinnande kappsegling är en utmaning. Men det finns knep som underlättar proceduren. Ett av dem är en nyhet som heter kallas för mjuka konserver.
 12. Varför vanlig navigation inte räcker. För att vinna havskappseglingar gäller det att känna sin båt och sin programvara. Anders Lewander berättar hur han navigerar efter väder och båtprestanda – så kallad routing.