Hur utvecklar man Göteborg Open Sea Race?

GQSS har nu en enkät för de som har seglat, eller planerar att segla, Göteborg Open Sea Race.

Det känns som mman har hamnat på en nivå med strax över 10 båtar, där det inte är helt uppenbart att racet växer och lockar nya båtar:

  • 2015 13 anmälda, 12 startande
  • 2016 10 anmälda, 8 startande
  • 2017 11 anmälda, 9 startande

Jag har framförallt två saker som jag tycker att man bör göra.

Först och främst så måste man bjuda in shorthandedseglarna. På riktigt.

I en värld där i stort sett alla race har en ökande andel shorthandedseglare så verkar det ju konstigt att vara uttalat emot denna seglingsform.

Robline Skagen Race samlar denna helg 21 båtar. 16 (!) av dem kör doublehanded. Och RORC hade inför Fastnet Race en artikel “Doublehanded demons” där man konstaterade:

Thanks to our modern day lifestyles, a frequent problem facing race boat owners is finding willing and available crew. One solution is to sail with less people, an ultimate expression of this being two handed racing. Therefore it is no surprise that the IRC Two Handed class in this Sunday’s Rolex Fastnet Race has swelled, with 60 boats entered (plus nine IMOCA 60s).

This was also helped by the outcome of the 2013 race, famously won for the first time ever by a two handed crew – Pascal and Alexis Loison on the JPK 10.10, Night and Day.

Det finns två delar i detta – dels att man kan köra på sitt shorthanded SRS – men det vore inte heller orimligt med en shorthandedklass.

Västverige har världens största doublehandedrace, så varför inte bygga vidare på detta moment. Tillsammnans med Dubbelt så bra i Björlanda och Öckerö Shorthanded skulle vi kunna få en otroligt bra serie med olika typer av utmaningar.

Min andra observation är man i samband med GOR verkar hamna i diskussioner jag inte ser på andra race. Förra året handlade det bland annat om att hela besättningen skulle vara på plats för att visa upp sina flytvästar innan man kunde få registrera sig. I år saknades det en stämpel i en av fockarna på en av de mest aktiva båtarna på kusten.

Har vi 9 båtar som skall segla så kanske man inte måste ha VM-nivå på formalian. Det är inte rimligt att tonen är hårdare hos GQSS än hos KSSS eller RORC :-).

Jag hoppas att man kan utveckla racet och lyckas locka flker deltagare. Västkusten förtjänar ett bra offshore-race och det finns bra förutsättningar för att Göteborg Open Sea Race kan ta den positionen.

Så här såg det ut när vi körde 2016. I år hade jag skadat revbenen och kunde inte få ihop min besättning. Hade det funnits en doublehandedklass så hade jag troligtvis jagat rätt på någon att kölra med…