Göteborg Opensea Race på ny bana

Nytt datum + ny bana för Göteborg Opensea Race. Bra med nya grepp för att locka fler.

Spara ett datum nästa år! 2020 startar havskappseglingen den 4:e juli med ny bana. Banan blir ca 105 Nm, och sträcker sig från Långedrags Hamn via Vinga till Kummelbanke och sen upp till Skagens rev innan den går tillbaka mot västkusten och Hätteberget utanför Marstrand, för att sedan avslutas via Vinga på vägen tillbaka igen till Långedrag. #GOR2020 #GöteborgOpenseaRace #GQSS #havskappsegling

Jag tror det är viktigt att ha en fast bana. Väldigt få offshorerace byter bana beroende på väder, och det finns en vits att lärdomar från ett år kan tas med till nästa. Det blir också en tydlighet i formatet för de som är nya – man vet vad man kan förvänta sig.

Tidpunkten borde också vara bra (även om den krockar med ÅFOR). Ljusa nätter och normalt lättare vindar än i augusti.

Frågan är vad som skall till för att locka fler av de båtar som idag seglar Bohusracet eller Big Boat? Vi diskuterade lite här.

Jag kan ha känslan att man måste göra racet till en “helhetsupplevelse” som hela besättningen verkligen vill segla. Och då räcker inte bara själva seglingen, utan det måste hända saker innan/efter. Hoppas GQSS orkar ta det hela vägen.

Observera också att trafikseparationen kommer att se lite annorlunda ut från nästa säsong.