Norgesmesterskap NORRating/ORCi | trash talk

Vi funderade lite på att ha kvar båten i Norge efter Hollændern och Onestar, men det blev lite för bra. Nu får i stället X-41 Kwanza förstavar de svenska färgerna.

Här kommer Christian Haegers analys.

Norska ORCi Mästerskapen 2017

Under kommande helg 16-17 september kör vi på Kwanza säsongsavslutning med Norska Mäster-skapen i ORCi i Son. Arrangörerna planerar 8 delseglingar på två dagar så det kommer bli intensivt och en tuff konkurrens. Prognoserna pekar på lätta vindar på 2-3 m/s så det bli långa dagar på havet.

23 anmälda båtar är något färre än när vi var med för två år sedan med First 35an. Då lyckades vi vinna den lilla klassen med båtar upp till ca 38 fot. Nu får vi återigen tampas med ett getingbo av Landmark 43, XP-44 och de flesta av toppbåtarna i vår klass från MBBR. Vi siktar som vanligt högt men är ödmjuka för att det blir extremt tight med många större och snabbare båtar som vi måste förhålla oss till på kryssarna.

NM är dock en del av vår långsiktiga satsning på internationella mästerskap med VM i Haag 2018 som första mål, därefter räknar vi med att det arrangeras både EM i Sverige 2019 och eventuellt VM i Norge 2020. Så det viktigaste är att fortsätta lära oss den nya båten, vilket ju brukar ta ett par säsonger, och fortsätta segla i fält med stenhård konkurrens. Sedan kommer vi som vanligt till utvärdering av segel, finansiering och prioritering av vad vi kan och behöver köpa in inför kommande säsong. Vi är tacksamma för det stöd vi får från Pol Roger och Englesson möbler för köp av segel, utan dem hade det varit väldigt tufft.

Resultaten från EM i Gdansk där vi tyvärr inte var med pekar ju tydligt på att X-41an är konkurrens-kraftig, så vi kan absolut inte skylla på båten. Vi har också fått väldigt mycket bra tips från de bästa X-41 seglarna som är villiga att dela med sig av sina erfarenheter. Vi hoppas på fler X-41or på Västkusten och planerar att tillsammans med Karukera lägga upp ett träningsprogram under våren inför VM i Haag.

Återkommer med sammanfattning av NM i nästa vecka.

Hälsningar
Christian Haeger
X-41 Kwanza SWE 49

Baltic 43 Spirit II Jon Ramm-Pettersen
Bavaria 42 Match ILLE MORO LUDVIG DAAE
Dehler 36 JV Fri av Fjærholmen PER BUTLER WANG
Elan 37 Tidig 3 Joachim Amland
Farr 30 Granville Express Birger Lie
Farr 30 Pakalolo II Marius Aandersen
Farr 30 Farrari Lars aarum
First 36.7 Lucky Lady II Morten Lycke
HH42 Raa Glede Christen With
ILC 40 CarbonCave Per Asp
J/109 Jambo Torgeir Sten Askvig
King 40 Magic Aasmund Drolsum
Landmark 43 DESTIN TORE KANDAHL
Landmark 43 Karoline Dag Skarsgård
Landmark 43 Santa Claus Landmark
Landmark 43 White Shadow Torkjel Valland
Sinergia 40 SONS OF HURRICANES JON SVERRE HØIDEN
Swan 45 Zorro Thomas Robberstad
X-332 Andante Terje Hall Torgersen
X-382 Felicia IV Eirik Brekke
X-41 Kwanza Sten Haeger
Xp 44 TOO Bonita Kristoffer Spone
Xp-44 Born To Run Pål Stiansen

Med tanke på prognosen så är mitt tips att det kommer att stå mellan Santa, White Shadow och Kwanza. Raa Glede är ju titelförsvarare, men har inte seglat i år? Outsider J/109 Jambo som har ny segelgarderob och dominerade Onestar i lätta förhållanden.