100% segling på Båtmässan – lördag 3:e februari

Precis som vanligt samlar jag tillsammans med Anna-Lena från Search och Anna-Karin Öjerskog ett gäng sköna seglare på scen första lördagen på Båtmässan.

I år är det männsikor som hittat en bra koppling mellan sina jobb och segling, eller helt bytt karriär. Martin Strömberg är heltidsproffs och kör nu VOR tillsammans med Dee Caffari (som var lärare), Roger Nilsson har varvat jorden-runt-race med sitt jobb som läkare och Christian Schrijver bytte kostymen mot shorts när han flyttade till Västindien.

I år samlar vi spännande profiler som på ett eller annat sätt har skapat sig ett yrke och en livsstil inom segling. Vad sägs om professionell seglare, navigatör, meteorolog, skeppare på varmare breddgrader, redaktör, influencer eller event manager? Listan kan göras lång. Dags att förverkliga en seglingdröm? Eller för ett karriärbyte? Låt dig inspireras på Båtmässan!

Seglarprofilerna Anna-Lena Elled, Search Magazine och Peter Gustavsson, BLUR, gör på lördagen sällskap på scenen med Båtmässans konferencier Anna-Karin S. Öjerskog och bjuder på ett fullmatat scenprogram med 100% fokus på segling.

12.00-13.30 VOLVO OCEAN RACE 2017-2018

Martin Strömberg gör som enda svensk i Volvo Ocean Race 2017-2018 sitt fjärde race. Nu som vaktkapten, rorsman och trimmare ombord på Turn the Tide on Plastic, som leds av den brittiska skepparen Dee Caffari, Martin har en unik erfarenhet av hur man utvecklar unga talanger, vad som krävs för att bli professionell seglare, hur framgångsrika lag byggs och vilket ledarskap som krävs för att bli en vinnare. Lyssna till Martins fängslande berättelse och konkreta tips.

För att ta tempen på Volvo Ocean Race och få senaste nytt ringer vi upp Dee Caffari som förbereder sitt team inför starten i China. Dee lämnade läraryrket för att tjäna sitt levebröd på de stora haven.

Med åtta varv runt jorden är han en av Sveriges allra största seglarlegender. Roger Nilsson hoppade av jobbet som läkare när han mönstrade på sparringbåten Columbia inför den svenska America’s Cup-utmaning 1977. Det ena projektet efter det andra har avlöst varandra genom åren och han har aldrig varit utan jobb på haven. Med Roger samtalar vi om livet som navigatör, seglingsminnen och hur det är att gå tillbaka till 8 till 5-jobbet som läkare. Vi är också nyfikna på vad han tänker kring pågående Volvo Ocean Race och sitt deltagande i Legends Race i Göteborg till sommaren.

Folkfesten är tillbaka! Till sommaren välkomnar vi seglarna in i hjärtat av Göteborg, sista stoppet innan mål. Anna Mjörnvik, Event Manager på Göteborg & Co, berättar om vad som händer under Stop Over Göteborg 14-21 juni.

13.45-15.00 BLI EN FENA PÅ METROLOGI OCH STRATEGI

TV-meteorologen Lage Larsson är Sveriges främsta seglingsmeteorolog och har i mer än 30 år arbetat med specialprognoser för skärgårdsvädret. Lage och Roger Nilsson har som meteorolog respektive navigatör varit ett radarpar under många kappseglingar.

Vill du vässa formen inför kommande kappseglingssäsong? Missa då inte chansen att ta del av hur man blir en fena på meteorologi och strategi. Utifrån hur de globala och Skandinaviska vädersystemen påverkar oss kommer fokus att ligga på distanskappsegling på Västkusten.

15.15-16.00 FINANSEKONOMEN SOM BLEV SKEPPARE I VÄSTINDIEN

Tänk dig att segla i 28 graders värme med frisk passadvind genom ett klarblått hav på en 60-fots segelbåt.

Som seglare har Christian Schrijver en bakgrund som elitseglare i Optimist, E-jolle och 470, seglartränare och kursledare. Yrkesvalet föll på finansekonom men efter många år på kontor blev längtan till havet allt för stor. Han pluggade Fartygsbefälsexamen klass VIII, Maskinbefälsexamen klass VIII och Master of Yachts, sa upp sig och började som helårsskeppare i Västindien. En karriärväxling han aldrig ångrat.

Oavsett om du vill förverkliga en seglingsdröm i varmare breddgrader eller funderar på att jobba ombord så är denna inspirationsföreläsning för dig som längtar till salta hav och värme!

Programmet uppdateras kontinuerligt. Håll dig uppdaterad på www.batmassan.se