Pekets längd vs prestanda?

Veckans läsarfråga:

Har skaffat mig en större Gennaker och vill få fram halspunkten genom ett längre peke.

Från idag 1.3 till nästan 2 meter.

Finns det någon vindvinkel, vindstyrka, gennaker eller codesegel där det är bättre att inte halsa så långt ut det går?

Naturligtvis projicerar man mer yta ju längre ut man kommer från storseglets skugga, men finns det någon spalteffekt likt den man får genom en genua kontra fock?

Och mina korta kommentarer…

Vi har diskuterat detta ganska mycket eftersom vi skall segla IRC under kommande säsonger. Där straffas STL (avstånd från mast till pekets slut) väldigt hårt. Vi har haft 6,65 medan de J/111 som seglar mycket IRC har begränsat längden med en stropp till 6,15 eller nåt sånt (J=4,22 så det skall dras bort för att få pekelängd. Vi skall alltså gå från 2,43 till 1,93).

J/111 STL
J-XCENTRIC 5,85
DJINN 6,05
JOURNEY MAKER II 6,10
J LANCE 8 6,15
JAKE 6,15
JAKE 6,15
ARABELLA 6,15
JOUST 6,15
KESTREL 6,15
LE JOUET 6,15
SWEENEY 6,30
DJINN 6,57
PLAYLIST 6,57
BLUR 6,65

Så klart gör det skillnad. Hur mycket är svårt att avgöra. Och på vilka bogar. Vi vill behålla det så långt det går, men komma under IRC på 1.100 för att hamna i rätt klass.

Vi har också klurat på hur stor skillnad det gör att inte kunna sträcka ner halsen lika mycket på en A3 eller A5. Detta skall testas på vattnet i maj.

Spalteffekten finns, men är svår. Och rent generellt brukar man anse att det är bättre ju större avståndet är mellan stor och gennaker, just för att den skall kunna seglas i så fri vind som möjligt.

Vi upplevde också att det var lättare att få effekt med stagsegel på J/109 som ju hade mindre förtriangel och kortare peke. Då satt det uppe 80% av tiden på undanvindar, men nu hittar vi max 1% extra speed i väldigt smala register. Och med en placering mycket längre bak för att skapa flow runt storen. Kräver ockjså mer arbete på vattnet.

Så… längsta möjliga peke som ger en bra geometri för en A2?

Finns det annan bra input i frågan?