VHF-nödantenn 2.0

Efter att det rapporterades om antennstrul på VO65 Scalleywag, och att man kanske inte kunde hitta AIS-transpondern från den som fallit i vattnet, så började jag fundera på hur nödantennen egentligen såg ut.

Det är ju en sådan sak som man bara köper för att man måste ha det enligt reglerna. Och så funderar man inte så mycket mer på det.

Det man normalt tänker är att den skall gå att koppla in i i VHF:en efter att masten ramlat ner (eller antennen blåst bort).

Men. Det är ju troligare att man vill koppla in den i sin AIS, och i alla fall för mig så är det två olika kontakter.

Att min VHF, en Standard Horizon GX2100, också har en AIS-mottagare är ju en bonus om den vanliga AIS:en skulle sluta fungera. Men då behöver man också kunna koppla förbi mastantennen så den går direkt in i VHF:en, och ej via splittern. Också detta kräver en liten adapter.

Till sist (när man ändå var igång) så lät jag göra en koppling för att kunna koppla den långa nödantennen till den handhållna VHF (Standard Horizon HX851) som finns i vår grab-bag.

Så dagens tips är att klura på vilka scenarion som är troliga, och hur man kan lösa dem på ett enkelt sätt när det verkligen behövs.

Stort tack till gänget på Ramantenn som kan sånt här – och som står ut med mina dumma frågor…