iPad ombord – vad finns på vår?

I en annan tråd kom frågan om navigation och surfplattor upp, så jag tänkte det var läge att gå igenom hur vår ser ut.

Är det någon som har koll på vilken surfplatta, abonnemang och navigations app man bör satsa på inför 2019 års kappsegling? Täckning sträckan Göteborg-Strömstad extra viktig. Läste något om att plattan skall vara kompatibel med Galileo systemet men blir inte riktigt klok på vad det innebär.

Vi har ju den som backup för navigation på Blur, där Expedition (med raster + C-MAP-sjökort) och en fast plotter (Zeus3 med Navionics) är de som vi litar på löpande. iPaden används för att dubbelkolla, men den hänger också med när jag seglar på andra båtar.

Jag skulle inte vara orolig för att köra nav med den, men man behöver hitta rutiner så att den är fulladdad när den verkligen behövs.

Just nu är det en iPad Air 2 i ett Lifeproof Nuud-skal. Lagom stor skärm och lätt att hantera med en hand.

I “dockan” längst ner på skärmen finns de fyra appar som får mest tid:

Ventus är en specialapp som visar data från Expedition. Sjukt bra, framförallt solo när man bara vill hantera en start, eller snabbt vill få koll på kurs & TWA på nästa ben utan att behöva titta i Expedition.

Navionics (Boating Marine & Lakes) är den navigationsapp jag gillar bäst. Snabb & enkel att hantera, uppdateras ofta och så gillar jag deras SonarChart för att se hur bottenkonturerna ser ut i sund. Dessutom är den automatiska routingen användbar när man snabbt vill veta hur lång en sträcka egentligen är utan att lägga ut massa waypoints.

SeaPilot är också bra. Framförallt med AIS-targets. Är jag extra nervös så växlar jag mellan apparna för att få en mer nyanserad bild.

Fjärrskrivbord gör att man kan få upp skärmen från navdatorn på iPaden. Då kan man ratta Expedition och i alla fall göra de lite enklare sakerna. När vi har en dedikerad navigatör använder han detta hela tiden. Annars mer sällan.


Evernote används för att lagra all information om båten, alla manualer, alla todo-listor, race-dokument med mera.

Dropbox + Drive för andra dokument, kalkyklark för kalibrering och för att dela saker med andra.

Spotify + SR Play för underhållning ombord. Via en JBL Charge 3.

Sentinel är en Boat Monitor som övervakar båten när jag inte är där. Här är t.ex. luftfuktigheten senaste veckan (man kan se att den gick upp när jag var i båten 2/1). Jag har denna på test och skall utvärdera.

Victron Connect övervakar batterierna (eller visar data som finns i batterimonitorn BMV-700.

Link kopplar upp sig mot Zeus3.

Marinetraffic för att ha koll på andra båtar på AIS

ViVa för att få koll på aktuellt väder.

Predict Wind + Squid Mobile. Används framflörallt för att ladda ner GRIB-filer till Expedition, men har också helt ok appar. Historiskt har jag kört PredictWind, men bytte förra året till Squid.

YR + SMHI för väder.