Gennaker på bom på Life 7.5?

Ännu en läsarfråga:

Har du noen tanker om å seile med spinnakerbom på gennaker?

Har en Life 7.5 som jeg seiler regatta med innimellom, ellers seiler jeg stort sett spinnakerbåter.

Det er for å seile lavere på lange strekk. Har en kompis som tidligere hadde en Elan 410 og som mente han fikk veldig god effekt av å seile med bom på gennakeren.

Intressant frågeställning.

Jag har inte kört så mycket asymmetriskt på bom. Mest doublehanded på Baltic 50 Spirit, och det används väl även i Farr 30-klassen. Mest för att man inte har peke, och bommen är aldrig särskilt långt från förstaget.

På Spirit la vi iland bomen för att endast köra på peke. Och de Farr 30 som byggs om får också fast peke för att slippa bommen. Det beror väl både på att hanteringen är ganska bökig, men också att prestandaförlusten inte är särkilt stor.

Framförallt på en lätt, smal och lättdriven båt som Life 7.5 så skulle jag personligen vara försiktig med att byta. Jämför vi med Esse, Brenta och andra båtar med samma koncept så har alla utskutbart peke.

Visst kan man komma ner några grader genom att köra på bom i stället för peke, men med en modern gennaker så är jag tveksam till att det ger bättre VMG?

Som du hör tycker jag nog att nackdelarna är större än fördelarna. Och jag skulle hellre ta en diskussion med min segelmakare kring hur jag får bättre VMG i mellanvind (då man vill segla lågt).