Visbypokalen 2019

J/111:an skall ju skickas till Medelhavet, så vi bestämde tidigt att inte köra race under andra halvan av augusti. Men vi ville ändå få lite offshoreträning, och hade hört att Visbypokalen skulle vara en trevlig tävling.

Så stora delar av teamet (6 av 9, Peter, Pelle, Mattias, Simon, Jens & Pär) mönstrade på J/121 Jolene tillsammans med Fredrik som äger båten.

Jag hade ju seglat båten tidigare, från Marstrand till Falsterbo, precis när den var ny, men också haftr många diskussioner med Fredrik om segelkonfigurationer och annat.

Fredrik var också nere och körde Tjörn Runt på Blur förra året.

Nerseglingen från Bullandö till Nynäs var ganska seg, och även starten gick i tråkigt väder. Man körde ett antal starter under fredagen för att alla båtar skulle komma till Sandhamn ungefär samtidigt. Vår gick 15:30 tillsammans med X-41 Magic Mix.

Precis innan start blev det också klart att vi skulle köra en kortare bana:

Efter en kort gennakerbog i lätta vindar kom vi ut på havet och kunde gå från fock till J0. Och sedan kombinera deenna med en J4 på ett inre förstag. Båten är snyggt konfigurerad med båda dessa segel på fall-lås, och 1:3 utväxling på tackline.

Här ser man hur de tre förseglen sitter i förhållande till varandra. Många bra kombinationer…

Förutom att detta var ett bra tillfälle för oss att träna speedsegling offshore, där man ofta måste driva båten mot sina egna siffror, så blev det ett bra tillfälle att samla data på olika kombinationer av J0, jib och J4 i TWA 70-120.

Simon städar upp efter ett byte. Fredrik styr och Pär Lindforss kör storen.

Ostädat i brunn 😃

Efter rundningen vid Gotska blev det i stort sett samma bog norrut. fast babord. Vi visste att det skulle minska och vrida emnot, så vi valde att gå lågt och fort initialt. Lyckades få till en surf med 20.5 och en med 20.7 knop. Kul segling.

Vi kom också in hyfsat i vårt vaktschema, även om det var ett kort race.

Vi gick i mål 02:37 efter lite drygt 11 timmars segling. Snabbaste båt med besättning, men vi rådde inte på Figaro 3 som hade fått full utväxling med sina foils.

En helt ledig lördag i Sandhamn är ju lyxigt. Simon kollar om det går att sova i stuvfacket. Tydligen gjorde man det på den J/121 Blue Flash som spikade klassen på Transpac.

Sedan spanade vi in Figaro 3. Finm båt som uppenbarligen kan gå riktigt fort när det blåser och vinklarna stämmer. Finns den som 40-fotare?

The ride.

Trevlig after sail på bryggan, innan middag och…

…prisutdelning.

Stort tack till Fredrik för att vi fick segla med Jolene.

Det gör vi gärna igen.