Skip to content

20 Comments

 1. Fabian Tillig
  Aug 28, 2019 @ 20:26

  Snygg film. Vilken resa vi har haft.

  Få dock gnälla lite: Tror inte att den kommer hjälper att få ditt fler långsamma / små båtar. Allt man ser i filmen är dyra sportbåtar och stora båtar. Hade jag inte varit med hade jag tänkt att det inte passar mig o min 70tals båt. (nu tänker jag det så också men det är en annan femma). Ber om ursäkt om jag är besvärligt, men det kommer från ett genuint intresse i solosegling, och jag har ju den båten jag har och tyvärr inte samma budget som typ 90 % av alla andra som är med i MSC eller andra seglingar.
  //Fabian

  Reply

  • Fabian Tillig
   Aug 28, 2019 @ 20:39

   Nu kan jag inte ändra min kommentar men jag kom på en bra sammanfattning: Medelåldersgubbar i dyra båtar… ;). Kanske inte det som lockar en 25 år gammal kvinna i en IF.

   Reply

 2. D35 Aurora
  Aug 28, 2019 @ 21:07

  Man får tacka för komplimangen med medelålders, Fabian ;-)
  Cyklingen har ju sina MAMIL med dyra cyklar och vita strumpor (Middle Aged Men In Lycra) , undrar vad motsvarigheten i segling kan vara…. SOB? Sailing Old Bastard?

  Reply

  • Fabian tillig
   Aug 28, 2019 @ 22:01

   Såklart var det inte riktat mot nån, hoppas det blir inte missförstått. Tycker ju själv att det var/ är trevligt att hänga med alla andra som brukar vara mer. Är bara osäker om lyckas attrahera fler som är yngre än 40 eller tom yngre än 30? Hur många var det under 40 iår? Kappsegöing har ett problem med det, solo eskader / challenge tydligen också. Och jag tycker det är trist att vi inte få in fler lite yngre…. och fler med billiga gamla båtar.

   Reply

   • D35 Aurora
    Aug 28, 2019 @ 22:27

    För att bli lite seriös: jag tycker att du har rätt i din spaning. Låg tillväxt och bristen på ”diversity” är olycklig, jag tycker det är fantastiskt kul med att träffa alla nya och gamla med samma intresse på havet.
    /Mats

    Reply

   • Lasse Bergkvist DC33 TEN GEP Communication Group
    Aug 29, 2019 @ 07:49

    Fabian, det kan säker bli en lång tråd, men en orsak att det är lite högre medelålder är nog pengar. Det är dyrt med segel och prylar om man ska hänga med i den utveckling som sker. Om man kollar på bilder från olika amatörevent- Robline Solo Challenge, Seapilot2Star, Kolfiberrodret, så är det en väldigt hög klass på segel och utrustning generellt. Jag kollade själv på en Albin Cirrus, en omgång kappseglingssegel kostade drygt 100 000kr , till en båt för 40 000kr i inköp.
    Kan en ide’ vara att i lite större tävlingar ( de ovan plus de större tävlingarna på Västkusten), ha en klass för dacronsegel – kanske kan vi få med ett gäng yngre killar och tjejer då?

    Reply

    • ML
     Aug 29, 2019 @ 10:57

     Tid & pengar. Under småbarnsåren är det inte så lätt alltid att komma iväg en långhelg. Och en nyköpt bostad drar mycket pengar.

     Reply

    • Fabian tillig
     Aug 29, 2019 @ 12:56

     Nu är ju msc ingen kappsegling, eller ska inte vara det iag. Så den poängen skulle gå att få bort.

     Reply

 3. Niclas Caspersson
  Aug 28, 2019 @ 23:24

  Snygg film, riktigt kul och få vara med, det va inte sista gången.

  Reply

 4. Bengt
  Aug 29, 2019 @ 08:51

  Jättefin film, men som så ofta när man visar segling är det väldigt mycket grå gubbar. Klipp bort “party-bilderna”. De säljer ändå inte eventet.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 29, 2019 @ 09:35

   I alla fall för mig så är den sociala biten superviktig, oavsett om det är Cowes Week eller Silverrudder. Jag misstänker att de som lägger hela sommaren på att släpa sin båt från Estland eller Kroatien för att segla i Marstrand vill ha “hela paketet”. Även för potentiella partneres, som till exempel Seascape, så är stämniungen på land viktigare än bansträckning.

   Jag brinner verkligen för att få med fler tjejer och unga seglare. Här har no-crew kommit längre, och det var kul att träffa deltagarna i Robline Solo Challenge i Sandhamn i helgen. Men det hände inte över en natt, utan det krävdes att enskilda seglare slutade gnälla och tog tag i saker.

   Jag har själv dialog med 3-4 tjejer som vill segla Midsummer Solo. Jag upplever att de är ute efter samma utmaning som mig själv, och har ganska lite problem med andra deltagare och vad de seglar för något. Deras problem är att få ordning på sina båtar och få tid att träna.

   Reply

   • Fabian tillig
    Aug 29, 2019 @ 13:17

    Nu är det ju inte så att jag bara gnälla. Jag kom väl med mina synpunkter redan på första mötet. Även efter årets race kom jag med föreslag som skulle göra det bättre för småbåtsägare, enligt mig iaf.

    För mig hänger det ihop. Öppna man för gamla småbåtar, eller blir man intressant för de, öker antalet yngre och även kvinnor, tror jag. Innan årets race har jag faktiskt pratat med alla jag känner som har båtar som är i närheten av min, för att de ska anmäler sig och att jag ska har fler att segla mot. Men de som är soloseglingsintresserat hade ungefär samma synpunkter som jag försökte föra fram. Så jag tror att man måste jobba med uppläget och hur den visas utåt.
    Men jag gör som du säger och sluta gnälla ;).

    Reply

    • Fabian tillig
     Aug 29, 2019 @ 13:31

     Och visst förstår jag att det var inte riktat enskild mot mig ;).

     Reply

  • Niclas Caspersson
   Aug 29, 2019 @ 12:54

   Jo det sociala sålde in eventet till mig iallafall, samt att det är en utmaning och inte en tävling så man kan vara med utan mätbrev. Tävlingsmomentet finns ju där ändå, man vill om båten framför och inte bli omseglad samt så snabbt som möjligt kunna umgås iland igen. Filmen belyste just det jag känner inte så många och man kommer själv kan man kanske tro att man blir utanför, filmen visar en bra gemenskap även om man kom allena.

   Reply

   • Pelle Pedersen
    Aug 29, 2019 @ 13:06

    Helt enig!
    Ett exempel som jag hoppas kan bli bra i framtiden är Byxelkroken!
    Fram till nu (2018) har den sköts, ska vi säga mindre bra…
    Nu har det skett förändringar som kan ge mycket bra ringar på vattnet!
    För handen på hjärtat; seglingen som sådan sticker inte ut mot andra, lyckas man däremot samlas på lör e seglingen i Byxel så har man alla chanser att ta tillbaka förlorad mark!
    Önskar nya tävlingsledningen lycka till om en dryg vecka!!
    Jag kommer (som vanligt…)!!

    Reply

 5. Göran X382 Xusidus
  Aug 29, 2019 @ 10:08

  För mig är helheten det viktiga. Jag gillar transportseglingen från Helsingborg till Marstrand, Gillar att träffa likasinnade, nya och gamla, seglarvänner. Att anmälningsavgiften inkluderar en middag längst in i Carlstens fästning är helt fantastiskt. Efter seglingen fick jag en vecka semestersegling med familjen innan vi segla tillbaka till Öresund innehållande en spontankappsegling till Anholt med Blur. Helheten………………

  Vi från Sverige som är anmälda till Silverrudder (ca.20) har bokat restaurang för gemensam torsdagmiddag.
  Det sociala är viktigt………….

  Reply

 6. Bengt
  Aug 29, 2019 @ 16:23

  Vad händer 2.54 in i filmen? (-:

  Reply

  • Lars Sjöström
   Aug 31, 2019 @ 01:35

   Det tog eld runt Origoköket, bränslet hade runnit över el liknande vid påfyllning. Som väl var hade han en brandsläckare nära till hands. Det är jag som hoppar ombord för att se vad som händer, ganska läskigt när det börjar brinna i båt…

   Reply

 7. jonny Petersson
  Aug 29, 2019 @ 17:19

  Första och enda Maxi Racern med ångbastu i förpiken:-)

  Reply

 8. Federico Garofalo
  Aug 30, 2019 @ 12:01

  Man kan egentligen solosegla när som helst och hur långt som helst, framförallt om det inte är en tävling. Tyvärr, är det väldigt sellan man gör det. Man bara drömmer om det.
  Vilken seglare har inte drömt om att ge sig ute på havet? Tirräkligt länge coh själv.
  Som jag ser det det just den drömmen man lever på MSC, i en format som ändå passar våra vanliga liv (alltså jag antar att dem flesta på MSC inte är Alex Thomson).

  Jag känner inte många under 30 år som äger en båt alls, snabb eller ej. Dem som gör det som jag har pratat med tyckte inte att det var värt att offra 2 helg kvällar. Mellan 30 coh 40 fanns ju en del som deltog (inklusiv jag).
  Vad är det som kan locka yngre folk eller långsammare båtar? Kan man kanske marknadsföra soloseglingen bland vissa entypsbåtar som express, h-båt, smaragd, osv, för att skapa en möjlighet att konkurrera informellt mot varandra?

  Filmen är riktigt fin och bilderna var kanon. Spinnaker bilden är nu största tavla i vardagsrummet :)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.