Ännu en superserie… SSL Gold Cup

Foto: Gilles Morelle/Star Sailors League.

Seglingssporten har ju lite svårt att förklara vem som är världens bästa seglare. America’s Cup, SailGP, matchracing-cupen och några andra vill ju gärna vara seglingens F1, och Sailing Champions League försöker ta rollen för klubblag.

World Sailing har så klart inte lyckats, vilket lämnar fältet öppet…

Star Sailors League har varit ett initiativ som startats och finansierats av en grupp engagerade seglare från Schweiz med Michel Niklaus i spetsen. Där har man flugit in seglare för att köra race i Starbåt, och utifrån det försökt få till en global ranking. Men inte riktigt nått utanför starbåtskretsar, även om formatet varit väldigt mediavänligt.

Nu tar man nästa steg, med ett tydligare nationsfokus.

Man har köpt åtta RC44 som skall byggas om en del (och bli RC47). I dessa skall 42 nationslag göra upp, och det skall finnas en tydlig rakning kopplad till VM, EM, OS och andra seglingar.

Svensk lagkapten är Fredrik Lööf, och de som var med honom och tränade den här gången var Gustav Petterson, Axel Munkby, Fredrik Aurell, Marcus Höglander, Johannes Petterson, Nils Åkervall, Johan Tillander och Max Salminen.

När det blir skarpt läge, måste Fredrik ta de som ligger överst på rankingen, vilket lär vara OS-seglarna + de som är starka i internationella klasser.

All finansiering kommer från initiativtagarna, men man hoppas så klart att attrahera sponsorer. Precis som alla de andra format som drivs av folkk med mycket pengar…

Vad tror vi?

Världens bästa seglarnation skall utses, lagkapten Fredrik Lööf tror på svenskt VM guld

Sommaren 2021 skall världens bästa seglarnation utses, 42 lag skall kommer att göra upp i SSL Gold Cup på Geneve Sjön i Schweiz. Ett nytt initiativ inom segling som hämtat inspiration från tennisens ranking och utslagsformatet i fotbolls VM. Svenskarna som just genomfört sitt första träningsläger tillsammans, ligger riktigt bra till berättar Fredrik Lööf, den svenska lagkaptenen.

“Vi har ett otroligt bra utgångsläge i det här mästerskapet, vi har ett bra track-record i OS, något som kommer att ge oss en fördelaktig seeding. Sverige har just nu många duktiga seglare i OS klasserna, och bra nivå på storbåtsseglandet i landet. Finalerna kommer att seglas i krävande RC47or, en typ av båtar som vi svenskar har mycket erfarenhet av. Det finns många starka seglarnationer där ute men vi har extremt goda förutsättning. Det kommer att bli tufft konkurrens men jag siktar på guld.”

Det svenska laget har just avslutat sitt första träningsläger, under tre dagar fick man prova tävlingsbåtarna nere i Schweiz, med ombord fanns bland annat Max Salminen som tillsammans med Lööf tog OS-guld i London. Han har numera bytt tillbaks till finnjollen och är ett av de svenska medaljhoppen på OS i Tokyo och en av de seglare som har störst chans att ta en plats i laget.

Fredrik Lööf, har utsetts till lagkapten med ansvar för att ta ut truppen och leda laget. Inför varje match kommer 12 personer väljas, nio som seglar på båten och tre avbytare. Fem av seglarna ombord är direktkvalificerade efter placering på världsrankingen. En ranking där all segling räknas men poängen är viktad utifrån nivå på seglingen. Har du medalj från det senaste OS är du garanterad en topplacering och en plats i besättningen.

Men även nationens rakning kommer att vara viktig, den grundar sig bland annat på hur många OS medaljer en nation har tagit och detta ligger till grund för ett nations seeding. Sverige ligger bra till och kommer inte att behöva segla hela kvalomgången.

Seglingarna kommer att genomföras vartannat år. Fyra båtar tävlar i samma heat där de två bästa går vidare till nästa steg. Fyra nationer möts i finalen. En segling avgör, första båt över linjen vinner världsmästartiteln äran och en väl tilltagen vinnarbonus. Senare i år kommer Lööf att tillkännage de första två som tar en plats i laget.