Skip to content

21 Comments

 1. Peter Gustafsson
  Nov 19, 2019 @ 13:56

  Ingen feedback eller tips pÄ vad vi borde gjort annorlunda?

  Saker att testa nÀsta gÄng?

  Mer Àn att göra det pÄ natten dÄ :-)

  Reply

  • Jocke Cordaly
   Nov 19, 2019 @ 14:11

   PÄ alla basic safety (för yrkestrafik) jag gÄtt kommer alltid tvÄ samma frÄgor upp för diskussion.
   (1) Ska man vara med bÄten i lÀ eller lovart om personen man rÀddar (folk verkar ha olika Äsikter/preferenser).
   (2) NÀr man tar upp personen i aktern vid lite mer sjögÄng sÄ Àr det vÀldigt lÀtt att man timar en vÄg fel, vilket resulterar i att bÄten slÄr ned pÄ personen som hamnar under bÄten.
   (3) En extravariant i erat andra försök (plocka i lĂ€) Ă€r att dra en tamp via slutet pĂ„ bommen för att “hissa” upp personen pĂ„ ett sĂ€krare avstĂ„nd ifrĂ„n bĂ„ten.

   Reply

   • Martin Persson
    Feb 18, 2020 @ 09:07

    Fundera pÄ om man ska ha mob1 eller plb. Hur har ni funderat kring det?

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Feb 18, 2020 @ 16:32

     MOB1 Ă€r det man har nĂ€r man seglar med full besĂ€ttning, kan larma alla via VHF och ha bra chans att bĂ„de hitta, och fĂ„ ombord, personen som har fallit överbord. Detta larm betyder ingenting pĂ„ egen hand, utan Ă€r i första hand för “search and rescue”.

     PLB Àr det man skall ha nÀrman seglar solo, eller pÄ tvÄ, vill att det skall gÄ ett superskarpt larm direkt till larmcentral. De skickar dÄ sjörÀddning och ev helikopter. Detta Àr bÀst i de lÀgen man inte har sÄ stora förhoppningar att bli hittad av andra, eller att de kommer att ha svÄrt att fÄ ombord personen.

     Jag har bÄde och: MOB1 pÄ ex Middle Sea Race och PLB1 nÀr jag Àr sjÀlv pÄ havet.

     Reply

    • Fabian tillig
     Feb 18, 2020 @ 21:29

     Jag har bÄde och monterad i flyttvÀsten, alltid. Ais larmen utlöses automatiskt nÀr vÀsten blÄser upp sig. Plbn fÄ man utlöser manuellt.
     Som peter skriver Ă€r det tvĂ„ helt olika saker och jag skulle har svĂ„rt att bestĂ€mmer mig för en. Mob1 Ă€r bra för snabb rĂ€ddning, plbn Ă€r bra för garanterat rĂ€ddning, typ. Tycker mob1 fyller en funktion Ă€ven nĂ€r man Ă€r ensam, framförallt i sĂ„ trafikerade vatten som östersjön. Samma med plbn, den fyller ocksĂ„ sin funktion nĂ€r man Ă€r mĂ„nga om bord. Plus att den dubblera för nödsĂ€ndare för hela bĂ„ten. Plbn kan ocksĂ„ tad med till fjĂ€llen och andra Ă€ventyr…

     Reply

    • Mats Landervik
     Feb 19, 2020 @ 09:48

     Jag hade samma fundering förra Äret och bestÀmde mig för PLB. Jag anvÀnder den för solosegling och familjesegling. MOB1 har fördelen att den Àr automatisk och nÄgot smidigare och kanske passar bÀttre för segling med besÀttning.

     Reply

  • Peter Gustafsson
   Nov 19, 2019 @ 23:28

   Bra tips.

   Min kÀnsla Àr att man med personen i lÀ hamnar i ganska bra fas med vÄgorna, och att man ÀndÄ mÄste fÄ personen nÀra bÄten för att fÀsta ett ev fall. Med full besÀttning Àr det lika enkelt att bara dra upp dem dÄ?

   Jag kan se en klar vits om personen fÄr pÄ sig sjÀlva slinget (som i sista försöket), dÄ man kan kan vÀlja om man vill ha dem lite pÄ avstÄnd eller dra upp dem mot skrovsida/akterspegel. DÄ kÀnns det ocksÄ som att man kan dra runt dem till aktern, utan risk att de hamnar under.

   Reply

   • Göran Xusidus X-382
    Nov 20, 2019 @ 07:48

    Det Àr bra om undre mantÄget snabbt gÄr att plocka bort annars hindrar det frÄn att fÄ in en nödstÀlld.

    Reply

 2. Göran Xusidus X-382
  Nov 19, 2019 @ 15:11

  TrÀningen inför yachtmaster sÄ seglade vi upp mot bojar och utslÀngda fendrar. Tekniken de lÀrde ut var att nÀrma sig med vinden in ca.50-60 grader och dÀr bÄde kunna lufta och fylla storen (focken inrullad) PÄ det viset kunde vi bÄde gasa och bromsa hela vÀgen fram till den nödstÀllde.

  Reply

 3. Jonas Falk
  Nov 19, 2019 @ 15:59

  Intressant, tack för att ni delar med er.
  Jag tolkar det som att ni har storen uppe men kör med motor? Är det inte lĂ€ttare att ta ner storen, framför allt om det blĂ„ser lite mer?
  Worst case tÀnker jag Àr 2handed gennaker i mörker. Hur hade ni gjort med gennakern i det lÀget?

  Reply

  • Pelle Pedersen
   Nov 19, 2019 @ 16:42

   Hej Jonas,
   Vi ville simulera “worst case” sĂ„ mycket som möjligt… = tampar i vattnet, ev drĂ€nkt motor mm. Inte lĂ€ge att försöka fĂ„ igĂ„ng motorn av olika anledningar.
   Vi har inte övat MOB shorthanded.

   Reply

   • Jocke Cordaly
    Nov 19, 2019 @ 17:02

    Vi trĂ€nar MOB “shorthanded” pĂ„ jobbet och skulle sĂ€ga att det Ă€r nĂ€ra pĂ„ omöjligt att fĂ„ upp en medvetslös person i bĂ„ten igen. Om personen Ă€r medveten sĂ„ Ă€r det lite enklare, men lĂ„ngt ifrĂ„n enkelt. Endast vikten pĂ„ person + blöta klĂ€der, utan att ta hĂ€nsyn till vĂ„gor/vind etc, gör det tillrĂ€ckligt svĂ„rt.

    Reply

    • Carl FjĂ€llman
     Nov 19, 2019 @ 19:40

     Jocke, vi kan köra lite MOB trÀningar till vÄren (du kan bada :)) hade varit intressant att hitta en lösning sÄ man kan koppla ett fall eller kanske med bommen för att fÄ upp nÄgon som Àr medvetslös. Lite vÄgor, mörker och vind lÀr det vara nog sÄ svÄrt.

     @Peter jag hade kompletterat vÀstarna med detta https://www.happyyachting.com/spinlock-lume-on
     Gör hela vÀsten till en stor lampa.

     Reply

    • Peter Gustafsson
     Nov 19, 2019 @ 23:20

     Shorthanded fĂ„r man göra helt andra prioriteringar. Jag tror att man dĂ€r fĂ„r göra en bedömnning beroende pĂ„ omstĂ€ndigheterna. Jag kan se att det i vissa fall Ă€r bĂ€ttre att SSRS gör jobbet, Ă€n att jag försöker lösa det…

     @Carl, som jag skrev ovan sÄ har dessa vÀstar lime-on redan frÄn start. Men i annat fall Àr det bra att komplettera.

     Reply

 4. Rasmus Jonsson
  Nov 26, 2019 @ 12:58

  Alla metoder pÄ filmen förutsÀtter att personen Àr vid medvetande, kan anvÀnda hÀnderna sjÀlv. Ni försöker inte fÄnga in med en bÄtshake?
  Jag tok min yachtmaster i England, övade MOB i The Solent i varierande vĂ€der och strömmar pĂ„ vintern, med fyra – fem olika instruktörer. Intressant hur olika metoder alla anvĂ€nder. Sen fĂ„r man sjĂ€lv öva mer pĂ„ den metoden som man sjĂ€lv tycker fungerar bĂ€st. TvĂ„ exempel:
  -Falla av pÄ direkten och sen kryssa/gÄ för motor tillbaka för att ha sÄ lÄg fart som möjligt med endast storsegel uppe för stabilitet.
  -GÄ pÄ halvvind fram och tillbaka för att ordna upp och sen slÄ, bidevind tillbaka, bromsa och gasa med storen och sen förhoppnings stanna precis vid personen i vattnet. Kanske med hjÀlp av motorn.
  Det var noga med att slÀnga ut alla bojar och flaggor och sÄnt som kunde mÀrka platsen sÄ snabbt som möjligt. Och sÀkerhetssele som kopplat pÄ alla, vill inte ha fler MOB i stressen.
  DĂ€r fick

  Reply

 5. MeaDiva
  Dec 30, 2019 @ 08:34

  Hej
  Jag sitter ju i andra Àndan av en sÄdan hÀr hÀndelse (rÀddningsledare pÄ JRCC) och utifrÄn det perspektivet tycker jag att det Àr viktigt att man tÀnkt igenom hur man skall larma. NÀr man sjÀlv inser att det inte gÄr att fÄ upp eller hitta den person som ramlat över bord har mÄnga viktiga minuter gÄtt.

  Ibland för jag resonemang om att det kanske kan vara bÀttre att personen ligger kvar i vattnet tills det kommer en helikopter eller en sjögÄende enhet till platsen. De har utrustningen och trÀningen pÄ att plocka personer ur vattnet pÄ ett sÀkert sÀtt. Detta förutsÀtter ju givetvis att hjÀlpen Àr snabbt pÄ plats och att personen har flytvÀst.

  //Tobias

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Dec 30, 2019 @ 11:30

   Vi har diskuterat igenom detta, och larm skall gÄ direkt (om det inte uppenbart Àr badvÀder och en enkel manöver). Vid shorthandedsegling, framför allt nÀrmare land, sÄdÀr jag inne pÄ samma linje.

   Bra artikel pÄ samma tema:
   http://www.blur.se/2014/09/16/prioritet-ett-larma/

   Reply

 6. Wrap Up 2019 - BLUR
  Feb 2, 2020 @ 16:40

  […] Årets trim Ă€r Allroth-trimmet :-) NĂ€stan lika hĂ„rt som Corby-hĂ„rt. Jans Allroth tar ocksĂ„ hem priset som Ă„rets badpojke efter vĂ„ra MOB-övningar. […]

  Reply

 7. Spinlock Vito | service - BLUR
  Sep 27, 2020 @ 11:00

  […] see the gear in action, here’s our MOB practice before Rolex Middle Sea Race last […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.