Cable-less & nylonets vara eller inte vara
Intressant om undanvindssegel. Verkar finnas två skolor just nu… många mindre segel (ofta cable-less med mindre halvbredd) tillsammans vs stora genankers.
Peter Gustafsson Gear & Tech🛠 11
Intressant om undanvindssegel. Verkar finnas två skolor just nu… många mindre segel (ofta cable-less med mindre halvbredd) tillsammans vs stora genankers.
Hermanö Runt 2025 Det 48:e Hermanö Runt seglas i år lördagen 2 augusti. Segling tillåts med både ”full crew” och shorthanded. Välkommen med din anmälan på email till hans.abrahamsson@gknaerospace.com eller sms till 0709-743334. Uppge sedvanlig information (dvs rorsman, mobil nr, email, båttyp, segel nr, ev båtnamn, SRS tal, ev mätbrev, segelklubb). Anmälan fram till onsdag […]
Veckans läsarfråga: 1/4 Ton Youngtimers – dags att damma av kvartstonnarna? Hur får vi fler, framför allt unga, att upptäcka glädjen i kappsegling? Vi pratar ofta om att det är för dyrt, för komplicerat – men tänk om en stor del av lösningen redan står och samlar damm i på varvsplaner och i våra hamnar? […]
Det är den tid på året då man behöver göra sig av med saker som man inte behöver längre. Maila på peter@blur.se om nåt är intressant. Och ni andra som har saker ni vill bli av med (eller letar efter), tveka inte att lägga en kommentar! B&G Vulcan 7 plotter (specifikation)Originalmodellen. Suttit monterad vid navstationen.Helt […]
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Dec 26, 2019 @ 19:00
Nylon behövs bara på “trötta” båtar :-)
Seglar du någont som är snabbt så är det alltid kryssvinklar.
Undrar lite varför Nacra 17 har nylon. Är det en trött båt?
Dec 26, 2019 @ 19:52
Trött som en Melges 24:a? :-)
Dec 26, 2019 @ 20:27
Eller en TP52 :-)
Dec 27, 2019 @ 14:48
Tänker mer så här :-)
https://www.youtube.com/watch?v=QBdN-nNQZAw&t=46s
Dec 27, 2019 @ 16:26
Varför seglar du då trötta båtar? … :)
Dec 27, 2019 @ 22:02
Man får egentligen inte säga det här på blur men …
Segla entyp :-)
Dec 28, 2019 @ 17:35
Härligt Calle!!
Dec 26, 2019 @ 20:29
En orsak kunde vara att ha likvärdiga båtar i en OS-class som Nacra 17 ?
Om man skulle gissa så kunde den annars ha en rullbar gennaker men den kan kanske inte göras så mycket mindre?
Nacra 17=19,5 kvm. jmf Tornado=25 kvm. F18=21 kvm.
En poängen för båtarna i filmen var att dom är smalare=mindre stabilitet en tex Comanche, vilket gör dom mer lämpade att segla med mindre och fler undanvindsegel.
Vilket även sänker mätetalet och underlättar hanteringen ?
Gissar att man inte uppnår det på en Nacra 17?
Dec 27, 2019 @ 12:28
Är båten tillräckligt snabb så fungerar inte fylliga undanvindssegel men det är få båtar som är så snabba.
I IRC och ORC så straffas det hårt om man har både Code segel (med mindre halvbredd än 75%) och vanliga undanvindssegel i samma segelgarderob. I de flesta regler så är driver det största seglet (av varje typ) handikappet och då kan det bli lönsamt att rigga båten med många mindre försegel istället för ett större, eftersom man får betydligt bättre mätetal.
På lite snabbare båtar kan det bli lönsamt att skippa de klassiska undanvindsseglen helt och hållet och ersätta de med Code segel och stagsegel. En vanlig spinnaker är fortfarande effektivast undanvindsseglet för de flesta båtarna som seglas i Sverige.
Seglar man shorthanded så kan det vara enklare att reglera segelytan om man har flera segel på rulle än att ta upp och ner nylon. När det gäller cableless så har jag både bra och dåliga erfarenheter, jag tror det behövs lite mer utveckling för att få bort vissa barnsjukdomar.
Dec 27, 2019 @ 14:35
Tack för input
Undrar om en J111 är tillräckligt snabb för att tjäna på den lösningen ? (finns det tillräcklig plats för tre segel på undanvind ?)
Behöver kanske förstärka peket för att klara ökad last längst fram ?
Godkänns en SRS ansökan för användande av extra spribom i lä för undanvindssegel ?
Dec 27, 2019 @ 16:56
Jag tror inte det lönar sig att skippa A2an och A5an på en J111, speciellt inte i skärgårdssegling där det är viktigt att kunna gå djupt för att minimera antal manövrar mellan öarna och i sunden. Möjligtvis kan det löna sig handikappmässigt på en Cookson 50 på ett race som Gotland runt. Det gäller att ha en tillräckligt snabb undanvindssbåt så att den skenbara vinkeln är tillräckligt liten även när man går relativt djupt. Eftersom denna segelsättning blir allt vanligare så antar jag att regelmakarna med tiden kommer anpassa handikappsystemen.