Skip to content

8 Comments

 1. Olof Nyberg
  Feb 28, 2020 @ 18:37

  En idé är att ta denna watermakern istället. Den väger 4 kilo mer men ger dubbelt. Så inget vatten behöver tankas innan. Så där sparas 50 eller 27 liter vid start beroende på scenario ovan. Dessutom försörjer den kontinuerligt behovet vilket är en trygghet.

  https://www.katadyn.com/downloads/katadyn/factsheets/desalinators/factsheet_powersurvivor-80e_en.pdf

  Ett annat tips är att åstadkomma en snabbare laddning. Jag vet inte hur mycket batteri ni har men på 2,5 h per dag bör ni kunna ladda 250 ah med en standard (välkyld) generator och en bra controller som låter er ställa laddspänning. Det låter som en orimligt hög dygnsförbrukning så laddtiden borde kunna kortas ordentligt. Det kanske inte ger så mycket på vikten men en kortare laddtid ger mindre förbrukning av diesel och mindre distraktion från motorn. Det är en ganska lätt operation som jag tror ingen ångrat, som gjort den.

  Sjukt kul att följa era äventyr i medelhavet och vidare. Själv är jag på väg hem efter 2 fantastiska år där nere.

  /Olof

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Feb 28, 2020 @ 19:42

   Bra feedback. Fördelen med den mindre är att den går att handpumpa vid behov, kan inte som denna gör det.

   Vi har 180 Ah LiFePO4. Konsumerar typ 7 A, så det räcker ett dygn. Laddar typ 80-100 A så det blir ca 2 timmar laddning/dygn. För detta gissar vi att vår lilla VP D1-20 drar 2-2.5 liter diesel/dygn.

   Reply

 2. Kurt
  Feb 28, 2020 @ 19:08

  Vad kostar en sådan här?

  Reply

 3. Olof Nyberg
  Feb 28, 2020 @ 20:01

  Då har ni ju snurr på laddningen så det finns inte så mycket att hämta där. Och det räcker ju med den lilla watermakern, bara att köra någon timma till. Om ni kör den i 5 timmar får ni ju det vatten ni behöver. 5,7*5 är 28,5. Och skulle det behövas nån timma till är det ju bara några amperetimmar till. I relation till er totala förbrukning är det ju inte mycket. 10ah är 2,5h watermaker är 6 minuter laddning motsv. 0,2 liter diesel så jag skulle starta utan vatten. (Förutom nån reserv som är just reserv)

  /olof

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Feb 28, 2020 @ 21:07

   Ja, den mår nog inte dåligt av det.

   Bara att man skall bli trygg med att den gör sitt jobb och hitta bra rutiner kring det hela.

   Tack för inspel.

   Reply

 4. J/111 Blur | watermaker - BLUR
  Nov 18, 2021 @ 19:00

  […] Förra vintern så installerade vi en watermaker. En Katadyn PowerSurvivor 40E som är ganska vanlig på Class 40, IMOCA och andra båtar som inte behöver jättemycket vatten. Jag skrev en del om resonemanget här. […]

  Reply

 5. Watermaker på J/111 Blur - BLUR
  Dec 3, 2023 @ 10:00

  […] 2021 installerade vi en Katadyn PowerSurvivor 40E som är ganska vanlig på Class 40, IMOCA och andra båtar som inte behöver jättemycket vatten. Jag skrev en del om resonemanget här. […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.