Lärdomar | Hollænderseilasen

Detta är del 9 i serien “Vad lär man sig på 10 år?”

Vi seglade vår första Hollænderseilas 2017, och lyckades långt över förväntan. Efter det blev jag bjuden till Norge för att berätta om våra hemligheter – för på något sätt så har vi fått till det på race som är nya för oss. Hela storyn från Hollændern här.

Föreläsningen, “10 år som nybörjare”,  handlade mycket om vår approach generellt, men här tänkte jag dyka jag ner i 3 lärdomar från just det här racet.


Hollænderseilasen 2017

Ha koll på segel & vinklar. Vi har ju lagt ganska mycket jobb på att förstå vilka segel som funkar när (sailchart). I ett lättvindsrace kan rätt segelval när man kommer runt ett märke eller fångar en vindpust lätt göra 500 meter.

På samma sätt så blir sweetspot för undanvindssegel viktigare, då man ofta vill gå riktigt fort i någorlunda rätt riktning och därmed är straffet på att segla i sin sweetspot mindre. Har man inte koll är det lätt att man kanske seglar lite högt/lågt med en gennaker men en knop eller två långsammare än den som kör i sin sweetspot.

I detta race hade vi nytta av detta vid ett antal tillfällen. Framförallt i valet mellan A2 & A3 på undanvind

Trycket är allt. Detta vet vi ju alla, men det tar ofta emot att segla åt “fel håll” i jakten efter mer vind.

Den här gången var vi offensiva, och lyckades hålla dialogen ingång under hela racet. Vi hade tillochmed uppe Johan i masten för att spana efter vind. Mich vi vågade göra våra egna vägval då det stod mer bris mitt i fjorden, när de bästa norska båtarna valde båda de andra kanterna.

Have fun! I lätta vindar så blir ofta stämningen tryckt ombord. Om man fastnar i ett hål, eller om värsta konkurrenten drar iväg på andra kanten. Men skall man segla ett längre race så kan man inte hamna i en negativ spiral när det är lite motigt.

Här lyckades vi hålla energin uppe, och hitta en bra balans mellan 100% fokus på racing, samtidigt som det garvas ombord. Inte allltid helt lätt…