Smaragd #1

Smaragdens upphovsman, Lennart Sterner, kommenterade ju här på bloggen för några veckor sedan, och nu verkar det som några läsare har hittat nummer ett!

Kan vi hjälpa dem?

Hej Peter,

Bror min och jag har i mogen ålder köpt Smaragd S1 eller SWE 1 som det kommer att står när garderoben är uppdaterad. När brorsan och jag träffades i samband med att vi firade mammas 75 års dag var bland det första vi sa ”har du sett annonsen”. Det var en Smaragd till salu i Söderhamn till ett väldigt attraktivt pris. Det visade sig vara S1. Vi fick inte ihop det riktigt först därför att S1 skall vara mörk (blå), ha haft en guldfärgad union mast etc. (som enligt utsago skall ha trillat ned). Det fanns lite historia och bilder på Smaragdförbundets hemsida. Vår båt är vit och såg vid första anblick ut att ha varit vit i original. När vi nu spenderat en helg med henne kunde vi se att hon är målad samt att det finns mörkare färger under. Det bekräftades att hon blivit målad under hennes tid i Söderhamn.

Vi är intresserade av att få tag i så mycket historia om båten som möjligt. Kan du vara behjälplig?

Skickar med lite bilder på henne från nu i helgen samt några av de som finns på Smaragdförbundets hemsida från när hon provseglades när hon var ny. Vi är intresserade av all information som vi kan komma över; tidigare ägare, vad hon hette från början mm. Hon fick sitt nuvarande namn ”Celicia” i Söderhamn. Vi vet att hon kom från Värmland till Söderhamn men inte exakt när. Bilägger ett inlägg som broder Johan skrev på Smaragdernas Facebook sida idag;

”När brorsan och jag var 11 och 10 år gamla köpte vi en gammal Stjärnbåt, nr 146, som vi sedan totalrenoverade och seglade under några år. Vi fick lära oss byta bord, byta däck samt bygga ruff istället för den kapp som de båtarna har från början. Mycket lärorikt. Sedan dess har vi båda haft ett antal segelbåtar på egen hand. I vintras fick vi se en annons på en mycket nedgången och mycket billig Smaragd. Nu över 50 år gamla och med egna familjebåtar tänkte vi att det är dags för etapp 2 av gemensamt båtägande.

Första dagen ägnades åt att tömma båten på vatten och lägga på en presenning. Båten har stått på land övergiven i 10 år. Tillbaka under helgen som gick har vi slipat ned all gammal bottenfärg och målat ny. Tvättat, rubbat och vaxat samt reparerat skadat roderblad. I år återstår att återställa snobbrand och vattenlinje. Nästa år blir det att byta ut den vattenskadade sunkiga inredningen samt bygga om sittbrunnen. Ser fram emot att hissa seglen på Smaragd S1 för första gången och segla ned henne från Söderhamn till Värmdö i början av juni.”