Fiolstag på X-102?

När jag köpte Novan så var jag nog ännu mer sugen på en X-102. Men det föll då på backstagen. Även Novan behövde ju egentligen backstag för att få sträckning på förstaget, men det löste vi på ett bra sätt med fioler.

Men frågan är om de kan hålla riggen på plats på en X-102 när man skall gippa i lite vind!?

Veckans läsarfråga:

Jag har seglat X-95 och X-102 i många år, man tillhör väl IOR-generationen.Jag och hustrun gillar att semestersegla 102:an. Riggen är härligt trimbar med sina back- och checkstag.Den långa kaltoppen gillar jag när den luftar toppen i byarna. 

Nu är vi 60+ och gipparna i lite mer vind börjar bli jobbiga på två, svårt att hinna med med backstagen.Jag vet ju att du var snabb att montera fiol på Novan och förordade det. Så nu till min undran. Tror du att fiolen gör att man törs gippa med bara häckstaget satt?Om storen är sydd för den mjuka kaltoppen, blir den då för djup i toppen när fiolen hämmar effekten i kaltoppen?

Var får man bra svar, om inte hos Sveriges samlade expertpanel :-)

Bilden är från en höstsegling till Käringön 2005.